• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JANADVORACKOVA: Ale zase to bych asi utíkal i bez předchozího varování :-)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    KAVEN: Navíc se dozvěděli, jak jsme objekt pojmenovali, takže dejte pozor v temných uličkách. Jakmile vám stín za zadkem začne odříkávat "oumuamua... oumuamua... ou," PRYČ!!!
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KAVEN: asi se hodně lidí najednou soustředilo, a když se vysílá dostatečné množství energie jedním směrem, tak víme co se stane :-D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Jestlipak víte, že tajemná planetka oumuamua, poslední dobou přetřásaná coby možný objekt mimozemského původu, přiletěla ze směru od hvězdy Vega?

    A kdo bydlí v hvězdné soustavě Vegy?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    TOM: Jak vypíchli lodi oko, tak ji to bavit začalo
    TOM
    TOM --- ---
    BRAMBOREENA: a já už se pomalu těšil, ochotných akčňáků máme hodně, třeba Leoš Kyša by se určitě nezdráhal
    what have been seen... teď budu napjatě zkoumat, jak moc tam jde znát to "nebaví"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: tohle čtenářům nedělej, vypíchnutý oka jsou brutální.... např. včera jsme koukali na Tichý místo a zdaleka nejhorší hororový efekt po dlouhý době byl ten hřebík na schodech. no, každopádně, závěru, který nebude uspěchaný, docela fandím. (já myslím, že ve sci-fi žánru se potkávají lidi se super imaginací, ale často neschopností nějak kočírovat příběh.. i poměrně hodně velká světová soudobá jména píšou tak, že pořád zaplétají a zaplétají zápletku a na konci se se vzniklým zmatkem vyrovnají spíší, jako když já doma uklízím... a působí to, že je to buď už přestalo bavit, nebo jim došlo místo na disku...)

    Každopádně držím palce.. a myslím, že by byla chyba nevydat kromě tištěné verze, ebooku a audioknihy ještě limitovanou edici ve formátu dardské desky, dardeawáš~algám :)

    GENTIANA: ani ne... pracuju s kánonickými rekvizitami a pravidly celé série... jen trochu drze :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: na konci už jsem se hlavně šíleně těšila, až to budu mít z krku, ten pocit si dodnes pamatuju :D Závěr už jsem tam mastila pod vlivem Větru završení místo pod vlivem Větru neklidu (jak říkají Fomalhiwané) - a to nikdy nefunguje. Proto se teď snažím neudělat stejnou chybu a to Mycélko neuseknout.

    (Nicméně teď jsem tam napsala patnáctistránkovou akční scénu, samé honičky po lodi a padající nábytek, jsem na sebe hrdá. Právě jim tam vyšplouchla lodní Zřítelnice... prostě tý Lodi normálně vypíchli oko... jdu to zas psát :D)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: náhodou... já to nemyslel zle, ale musíš uznat, že by to byl přirozený důsledek stravování potravin z "řídké argenitové hmoty"... a Össeny by to určitě nepřekvapilo, možná by jen svěřili úlohu recyklace nějaké biotechnologii z R/A prostoru :-)

    jinak náhodou, podle mě ta kniha není napsaná špatně, myslím že tehdy v těch 90kách jsem to koupil pod vlivem Eternaalu, který byl poměrně přímořará hardcore sci-fi s jasnými pravdily hry (a s Hvězdovládci!!!) a čekal jsem nějak víc toho samého... ale nějak jsem vynechal Meče Lorgan, takže ve Stavitelích jsem se tehdy asi nějak ztratil a odložil je.

    Určitě bych nebyl tak sebekritický - věci, které bych _já_ napsal ve dvaceti, by určitě byly nesrovnatelně blbější :-)

    jinak změnu paradigmatu jsem pochopil (byť to bylo od jedné psychotroniky k druhé), celá myšlenka Přímé cesty vs. Eraugoonu i u netechnických civilizací je taky super, taky postřeh o tom, že chyběly jiné než archaické vzory ke kopírování... spousta skvělých nápadů a tím víc jsem zvědav, jak se s Fomalhiwou (chronologicky dávno předtím!) vyrovná Lucas!

    Celý ten nápad s celými fake městy obydlenými argenitary má něco do sebe.. v raných 90kách ještě počítačové hry nebyly takhle daleko.... ale knížka skvěle vystihuje, jak začaly počítačové hry vypadat o 10-15 let později! A to nemluvím o složitějších filosofických konceptech, než je virtuální realita. Takže za mě dobrý, jen na konci strašný zmatek.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Teda tys mě fakt upřímně rozesmál... argenitový kadibudky, no to jsem teda nedomyslela :D :D :D
    S tím emocionálním životem postav: jo, to si maně vybavuju, jak tam Diana osahává Arighana v oranžérii, a je mi úplně blivno z toho, co jsem to tam tehdy ve dvaceti nadrápala za trapárny :D uaaaá... V Myceliu už se i souloží s ironickým nadhledem.

    Ale jinak, kupodivu... od Stavitelů mě dělí nějakých pětadvacet let životní zkušenosti, a občas mě se zamrazením napadá, že naše malá "západní" výseč světa se té fomalhiwské realitě v něčem trochu blíží: místo argenitu máme platební kartu a místo Dlouhé hry, jejímž účelem má být jenom malebnost (protože reálné cíle už dávno nikdo nemá), dlouhé malebné virtuální handrkování v internetových diskuzích pro potěchu bohů, které nikdo nepokládá za skutečné (sdílej koťátko!) :D A do toho lidi jako Pavel Renčín, podle všech měřítek naší civilizace super úspěšní, lkají nad tím, jak je jejich život neautentický, protože dělat ředitele marketingové firmy a k tomu psát úspěšné fantasy knihy je jenom iluze a hra, která se může kdykoliv zhroutit (třeba kdyby přišly zombie, v mém případě tedy Igeřané.). Jo, když holt nejsou války a hladomory, lidi vymejšlej blbosti; taková témata jako Remarque já mít nebudu. (Ale Pavel vlastně možná jo, když teď najel na detektivky a horory. :D)

    A ještě k tomu fomalhiwskému "hernímu" mechanismu těch tří věží: tam jde o to, že je to jakoby "sázka s Osudem" s globálními důsledky. (Ale stejný mechanismus může fungovat v libovolném měřítku). Jeden člověk udělá NĚCO. Druhý udělá přesný OPAK TOHO. Tím vzniknou dvě strany "protivníků", které jsou v zásadě v rovnováze. A potom třetí člověk udělá věc STEJNÉHO DRUHU, ale názorově nevyhraněnou - a pak záleží na podvědomí a náhodě a nějaké drobnosti, na kterou stranu se tahle věc přikloní. Prostě nechají rozhodnutí na slabých a v tu chvíli skoro ještě nepozorovatelných tendencích, místo aby se tábor jedna a tábor dvě spolu porvali. Když se věc číslo tři na jednu stranu "překlopí", už jsou to dva na jednoho a je vymalováno a rozhodnuto. Igeřani postavili první věž jako marketingovou záležitost (udělat dojem na primitivní domorodce). Fomalhiwani (totálně odtržení od reálných způsobů řešení problémů) to ale vzali jako začátek "hry" a postavili věž druhou. Arighan, který byl rozhodně na straně Fomalhiwy, chtěl postavit třetí věž tak, aby se přiklonila k té druhé (a kdyby se to stalo, tak by prostě mechanismus zafungoval a nastala by nějaká zdánlivě nesouvisející událost, která by odtamtud Igeřany vypudila - co já vím, třeba by všichni chytli průjem a radši by sami dobrovolně rychle odletěli :D; to už netřeba řešit, vesmír by to sám nějak zařídil). Jenže celé Arighanovo okolí už bylo mezitím tak promořené přívrženci Přímé cesty (čili lidí přesvědčených, že problém je potřeba logicky zanalyzovat a vyřešit, ne kolem toho dělat tenhle fomalhiwský cirkus s Osudem), že tam zkrátka někdo nějaký náhodný předmět zapomněl a celé se to překlopilo směrem k racionálnímu přístupu a Igeru - čili se úplně fundamentálně změnilo fungování světa, igerský světonázor převálcoval ten fomalhiwský, změnilo se paradigma či jak to slušně říct... a v tu chvíli už fomalhiwský způsob nadále nefungoval, celé zéwangam se zhroutilo a Igeřani to tam vyčistili stylem u invazní armády obvyklým.
    No... kdybych to psala dneska, zkusila bych to podat srozumitelněji :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    XCHAOS: to musi byt hrozne chytre, vubec tomu nerozumim.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Stavitelé věží po letech znovudočteni :-) Mám pocit, že jsem to tehdy v těch 90kách jen tak přelétl... a přiznám se, že i tentokrát jsem ke konci trochu ztratil orientaci, který že z magických předmětů ve finále nebyl tam, kde měl být resp. proč se to celé zvrtlo (což lze snadno vysvělit tím, že počítačové hry s podobnými zápletkami se mi taky nikdy nedařilo dohrát do konce :-) chtělo to skoro nakreslit si nějaké schéma)

    Jinak jsem se celkem dobře bavil, zejména bujným emocionálním životem postav, který je tak moc odlišný oproti vyzrálému ironickému odstupu hrdinů Mycelia... :-) Ovšem upozorňuju případné pozdější zájemce, přicházející až ze světa Mycelia, že polovinu času hlavní hrdinka i čtenář stráví fňukáním a depresemi nad tím, že iluzorní argenitový svět postrádá autenticitu :-)

    V rámci budoucí fan-fiction eseje o fyzice argenitového vesmíru samozřejmě nebude možné opomenout problematiku biosféry, zatížené starou ekozátěží odpadní menelhave~rinó. Zásada Eraughoonu "Nechť na vašem pokrmu předem spočinou vaše oči" samozřejmě měla za následek, že velmi archaická civilizace Fomalhiwy byla posetá roztroušenými kadibudkami, pod nimiž se nacházelo ...(domyslete si sami). Těžba bioodpadu, tvořeného "řídkou argenitovou hmotou", vzniklého během éry existence zéwangam~drašlách~ar~saljah, kdy většina obyvatel (ale zřejmě i argenitarů s duší) řídích se Eraughoonem, se dlouhá tisíciletí stravovala na na bázi potravy z menelhave~rinó, se podle mě stala v pozdějších érách jedním z hlavní zdrojů nových argenitových krystalů na Fomalhivě (protože jak známo - každou látku stvořenou z menelhave~rinó dokáže argia~lui zpětně rozložit za vzniku úlomlů krystalů argenitu). Ne náhodou zbylí stoupenci tzv. přímé cesty v pozdější éře pohlíželi na tento nouzový druh dobývání krystalů se značně ironickým nadhledem...

    (Samozřejmě je ale nutné se zamyslet, na čem všem ještě měly dle Eraughoonu "spočinout oči" a jak moc se potrava z menelhave~rinó vlastně rozkládala na čistou životní bioenergii - minimálně v trávícím ústrojí ne-argenitarů... stejně tak ovšem lze předpokládat, že i velká část tkání obyvatl Fomalhivy byla tvořena strávenou menelhave~rinó.. a proto argenity zřejmě bylo možné dobývat i z ostatků zemřelých, což už působí důstojněji... )

    :-)

    (Stejně Bramboreenu podezřívám, že v těch 90kách se na FF UK dostala ke konceptům, které se k nám běžným počítačovým mlamojům dostaly až daleko později... a že to proniklo do toho psaní, které zdánlivě mělo být jen pro zábavu...).

    Takže jsem fakt zvědav, co si s tímhle vším v šestce počne Lucas :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MEANKITTY11: tak já vyhrabal i Stavitele Věží (poté, co jsem si málem koupil v Alze jeden z jejich 3 zbývající výtisků co mají skladem.. ale naštěstí se nejdřív podíval do sci-fi knihovničky z mládí). Spoiler: vyskytuje se tam Aššád! (minimálně epizodně a tedy spíše tak nějak archivně.. ale právě si to ještě musím znovu přečíst)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    XCHAOS: Aj ajaj. Příznáním k vlastnictví téhož jsem Vilmu nepotěšila.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    SARGO: já to nemyslím úplně smrtelně vážně :-) BTW ty Metody racionality mají pro mě problém je, že jsem generace před-Harry-Potterem, hmmm :-) kromě toho, jak vysvětlím dále - já nemám ambice převyprávět argenitový vesmír z nějaké pozice "racionality"... naopak mě dnes vesmír točící se kolem parapsychologických mocenských intrik asi baví daleko víc, než by mi býval bavil v těch 17-20ti...

    Nejvíc se mi asi líbí představa fungujícího multi-paradigmatického světa, kde svět musí "fungovat" pro postavy věřící různým paradigmatům - ale ty se současně musí vyrovnávat s tím, že svět jako celek jejich vlastní paradigma přesahuje... Mycelium se k tomu asi docela přiblížilo.. a doufám tam nějaké to tajemství a záhada přeci jen zůstanou, protože občas jsem zklamaný, když nějaký autor rozplete všechny zápletky tak, že vše je vysvětlo a uzavřeno. Na druhou stranu, Fomalhiwa je nejdůležitější svět celého vesmíru... díky Eternaalu víme, že někdy musel začít První věk argenitové jednoty... no prostě, je se na co těšit!

    Fanfiction, vs. snaha stvořit vlastní svět, hmm... kdysi jsem si naprogramoval nějaký generátor slov na bázi slabik, když jsem zjistil, že nestačí mít vize světů, ale je potřeba je taky zalidnit pojmenovanými postavami :-) Já mám asi obrazotvornost jen na scenérie, kulisy a rekvizity... ale bez postav a zápletek a příběhů se moc psát nedá.

    Asi hraje svou roli i to, že je to v češtině a že existuje třeba tohle fórum, kde autorka komunikuje. Dřív mi nikdy nenapadlo zkoušet dotvářet kterýkoliv z mnoha fiktivních vesmírů, které jsem hltal...

    Když o tom přemýšlím, tak si nepamatuju, jestli jsem z těch starších věcí četl všechno (je mi to tak podivně mlhavě povědomé.. asi jsem si vzpomínky na 90kový romány uložil do protonace a tu někdo uklidil :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAVEN: Pán je optimista!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: No mě by nesrovnalosti s oficiální verzí iritovaly, teda :-)

    No, XCHAOS mě navnadil, o to žádná. Ale nejsem žádný velký spisovatel a dost pravděpodobně to skončí dřív než to začne. S psaním dlouhých a hodnotných textů mám zkušenosti jen v cizím jazyce ... většinou v PHP nebo C# ;-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: A tak to je jen jedno z chapadýlek žánru, že jo. Ne moc časté, a po pravdě ne úplně čtenářsky úspěšné (a navíc dá moc práce :-D) - čtenáři v zásadě chtějí víc číst o svých oblíbených postavách. Ostatně třeba p. Vaňkem zmíněné Metody racionality určitě jsou co k čemu, a svět si jenom vypůjčily (a to dokonce jako kulisu nikoli nezbytnou, ale fungovalo to kupodivu i na potterovský tábor, i na intelektuálský).
    Nicméně doufám, že tohle všechno teoretizování znamená, že ladíš formu, abychom měli co číst! :-D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: No právě jako doplnění oficiálního děje. Tím rozšířením vedlejší linie, nebo třeba jen využitím reálií pro svůj vlastní příběh. Takže to pak můžeš chápat tak, že příběh doplňuješ a rozšiřuješ o něco, co autor už psát nechtěl, a nebo to třeba nestihl.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: Každé ff, pokud se nezabývá vyloženě nějakou vedlejší nedořešenou linií (nebo nedosazuje vlastní postavy na pozadí hlavních událostí), je nějakým způsobem v rozporu. Je to variace, alternativní děj, oprava pomýlených autorských záměrů (a samozřejmě většinou zcela alternativní vztahy) - jak bys vlastně chtěl psát ff, které NENÍ v rozporu? :o)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Tak si napiš třeba jen sem tam scénu. Nebo sem tam malé vědecké pojednání. A nebo sem tam sérii slidů pro přednášku na FJFI ČVUT 26. století :-) Prostě na co budeš mít náladu.

    Třeba se pak někdy budeš nudit a dáš to všechno dohromady. Nebo to dá dohromady někdo úplně jiný koho to zaujme. Mně to přijde supr.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam