Tak jsem narazil na jednu zajímavost. Existuje něco jako plasticita mozku - tj. schopnost mozku přenastavit svoji strukturu a přizpůsobit se novým potřebám. To je věc, která se v dětství a mládí děje normálně, ale s věkem klesá, což mozek chrání proti poškození. No a údajně dnes máme lék, který dokáže plasticitu zvýšit. Jak jsem pochopil tak to dělá spíš mimochodem, ale pracuje se na dalších a lepších lécích fungujících v tomto duchu. Je naděje, že i v pozdějším věku bude možné vrátit mozku jeho plasticitu.
Použití takových léků má svoje problémy. Citace: „V nervových spojích je uložena naše osobnost. Opravdu si chceme zahrávat s tím, že zásadně změníme, kdo jsme?“ ptá se Richard Friedman a dodává, že pokud nám obnova plasticity mozku nabídne léčbu autismu, Alzheimerovy choroby nebo nápravu traumat z dětství, bude to pro nás pokušení, jemuž bude těžké odolat.
(zdroj:
http://neviditelnypes.lidovky.cz/...pyri-a-jine-pribehy-d6i-/p_veda.aspx?c=A181213_212954_p_veda_wag )
A já se ptám - nefunguje takhle náhodu räwë? Popis jeho účinků se podle mě docela shoduje s tím, co mohou dělat ty léky na plasticitu mozku. Zároveň to ale znamená, že kdyby původní staří pre-össeané podávali řadu čtyř malým dětem (které ještě mají mozek tvárný od přírody), tak by räwë vůbec nebylo potřeba.