• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    HARALD: Tak pro jistotu bych ty černé brýle doma v obýváku a v ložnici nosil. Nikdy nevíš.

    Ale nemusí to být tak zlé, může taky na oči používat preventivně sühëhl jako gerdánská tajná služba. Nebývá tvá žena často mimo domov? Nemá v šuplíku futuristicky vyhlížející přístroje? Nenavštěvuje občas luxusní krejčovský salón, kde se zdržuje podezřele dlouho, aniž by ji kdokoli viděl ve veřejné části obchodu?

    IDLE
    IDLE --- ---
    HARALD: A není to micelární?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    HARALD: pouze, pokud něco skrýváš :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    Zjistil jsem, že žena používá myceliální odličovací gel pro citlivé oči. Doufám, že až se jí příště láskyplně zahledím do očí, tak nebudu nepříjemně překvapen! 8-)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    A jéje. Jakmile se nekde objevi kult okolo hub, a ze se jich vyrojilo, beha mi mraz po zadech...

    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ho-ho-ho... Another incarnation of Mighty Akkütlix!

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MEANKITTY11: Radši jsem si to přečetl několikrát, jestli se tam náhodou nepíše "Blahopřeju tobě, dobytku!" :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Hospodáři štědrovku, kravám po výslužce! :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    KAVEN: Blahopřeju tobě i pěknému dobytku!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Já jsem tady úplně zapomněl poblahopřát! Tak přeju veselé Vánoce a šťastný rok 2019 veškerému osazenstvu fóra obecně, a Bramboreeně zvláště. A těším se na její případné novoroční předsevzetí ve vztahu k literární tvorbě ;-) A tady máte jednu vánoční fotku z Chvalče.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JANADVORACKOVA: jedna klasika paranoidně-konspiračního žánru na dané téma :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak jsem narazil na jednu zajímavost. Existuje něco jako plasticita mozku - tj. schopnost mozku přenastavit svoji strukturu a přizpůsobit se novým potřebám. To je věc, která se v dětství a mládí děje normálně, ale s věkem klesá, což mozek chrání proti poškození. No a údajně dnes máme lék, který dokáže plasticitu zvýšit. Jak jsem pochopil tak to dělá spíš mimochodem, ale pracuje se na dalších a lepších lécích fungujících v tomto duchu. Je naděje, že i v pozdějším věku bude možné vrátit mozku jeho plasticitu.

    Použití takových léků má svoje problémy. Citace: „V nervových spojích je uložena naše osobnost. Opravdu si chceme zahrávat s tím, že zásadně změníme, kdo jsme?“ ptá se Richard Friedman a dodává, že pokud nám obnova plasticity mozku nabídne léčbu autismu, Alzheimerovy choroby nebo nápravu traumat z dětství, bude to pro nás pokušení, jemuž bude těžké odolat.

    (zdroj: http://neviditelnypes.lidovky.cz/...pyri-a-jine-pribehy-d6i-/p_veda.aspx?c=A181213_212954_p_veda_wag )

    A já se ptám - nefunguje takhle náhodu räwë? Popis jeho účinků se podle mě docela shoduje s tím, co mohou dělat ty léky na plasticitu mozku. Zároveň to ale znamená, že kdyby původní staří pre-össeané podávali řadu čtyř malým dětem (které ještě mají mozek tvárný od přírody), tak by räwë vůbec nebylo potřeba.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK
    VANEK --- ---
    Něco prosakuje do protonace (anebo össenští vlivoví agenti chystají vstup na trh, ty mezititulky jsou jak z Rádia Peking). Ale pod stromeček místo Šestice by to na absťák nemuselo být úplně špatné…
    Hofrichter, Robert: Tajný život hub - iLiteratura.cz
    http://www.iliteratura.cz/Clanek/40867/hofrichter-robert-tajny-zivot-hub
    Fantastické vlastnosti hub si získávají naši pozornost
    Obecně nemáme houby moc rádi, neboť jsou slizké, jedovaté, někdy světélkují, žerou dřevo a způsobují nepříjemné a nebezpečné mykózy. […] A ony přitom spolu s rostlinami vytvářejí spletité informační sítě podobné internetu. […] S houbou vhodnou pro mykorhizu si [rostliny] nejprve budují vzájemnou důvěru, než dojde k jejich oboustranné hluboké vnitřní přestavbě a spojení. Jsou tu i hackeři, kteří pro trochu žvance vstoupí do komunikačního kanálu mezi rostlinou a její houbou.
    Houby a lidé – partneři odnepaměti
    […] Houby doprovázejí lidský spirituální život, mnohé pomáhají navodit změněné stavy vědomí. […] A když už jsme u toho cestování – houby pronikají i hluboko do vesmíru, ať už je tam člověk posílá záměrně, ve snaze zjistit, jak reagují na extrémní podmínky, nebo si cestu v podobě všudypřítomných houbových spor na vesmírných lodích vyhledávají samy a stávají se noční můrou konstruktérů. […]
    V tomto ohledu jsme tu na Zemi partnery, rovnoprávnými s houbami

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Mycelium se vymyká škatulkám, nedokázali tě zařadit :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Česká žánrová literatura (sci-fi a fantasy) | CzechLit
    https://www.czechlit.cz/cz/feature/ceska-zanrova-literatura-sci-fi-a-fantasy/
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak tohle nebude vůbec o Myceliu, ale před nějakou dobou jsme se tu bavili o zombiích, tak mě napadlo že by vás mohlo zajímat co důležitého se nedávno dělo v Železném Brodě ...

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ale jistě, řeklo sluchátko...
    (Obrázek je od kreslířky Lenky Šimečkové, více jich je zde: https://www.facebook.com/lesimillustration/ )
    (Ale je fakt, že tady je to obráceně - tohle je spíš ozdoba NA vánoční stromeček. :D)

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Nebyl by na toto téma plakát Církve Akkütlixovy?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No a to se vám doneslo, JAK a KAM se na Össe věší vánoční ozdoby?! Já bych se teda tak neradovala...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JANADVORACKOVA: Musím říct, že už se össenské invaze vůbec nebojím. Vždyť je jasné že to jsou lidi jako my! Zpívají si na vánoce, na televizi koukaj ... tak co by se mohlo stát, ne?
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Bojím se zeptat na tradiční sváteční pokrm...

    Nebo třeba holovizní program pro dětičky.
    Třeba "Princezna Zlatoočka" je už ohraná, ale furt dobrá. Děvče má jedenáct sester. Krásné jsou, ale mají všechny zrakové vady a jejich pohled s člověkem už nic neudělá, takže je táta nemůže zaboha udat.

    Nebo taková ta lidová, o tom jinochovi - "Mrzák." O hrdinovi přeživším mučení, samozřejmě s trvalými následky, a jak si pak na trojspřeží Lodí domů dovezl tu pěknou kněžku.
    A žili spolu šťastně...
    Já tam byla. Jedla jsem a čaj pila.

    "Třetí šance pro Popelku." Jak ta holka nešťastná šla v Lucasových stopách a myslela si, že zkoušku zmákne na první pokus. Dvakrát jí došla křída, ale oni jí tu třetí šanci fakt dali.
    A pak ji upálili, od kteréžto doby je děvče známé jako Popelka. Původně mělo její jméno spoustu přehlásek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam