• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Pár střípků z dnešního Světa knihy, které souvisejí s Myceliem:

    - Jedním z knihkupců jsem byla seznámena s existencí nově vzniklého slovesa "zavilmit": znamená "odkládat dokončení něčeho, co už dávno mělo být hotové". Stát se může každému, že občas něco zavilmí, ale já to dělám nejvíc.
    - Bylo mi dáno krátce mluvit se znalcem sánskrtu (konkrétně nějaké tajné ezoterické formy, známé jen několika zasvěcencům) - a ten mě ujistil, že znaky na začátku kapitol v Myceliu v této mystické řeči skutečně něco znamenají, ale vůbec to nekoresponduje s obsahem kapitol. (To mě nepřekvapuje.) Přesný překlad slíbil zaslat.
    - Po besedě za mnou přišla paní, že prý mě viděla před pár lety chodit po Světě knihy v össenské masce a že ji to natolik inspirovalo, že sama začala psát - ovšem v trochu jiném oboru: má díky tomu už dvě hotové knihy... o psychiatrii.
    - V menším stanu před hlavní budovou bylo tradičně vykázáno skromné místečko na rohožce menším nakladatelům, kteří nejsou dost velkými kapitalisty, aby si mohli dovolit opravdický stánek. U pultíku DharmaGaia jsem zahlédla knihu Tajný učitel, kde prý jsou rozhovory s průkopníkem psychedelických nauk, a vrhla jsem se po ní, abych měla ty své mystické bláboly konečně pořádně ozdrojované a podložené; ale poslední výtisk mi těsně vyfoukl zarostlý šaman ve frontě přede mnou. Takže nic; sorry, i nadále si to do Myclélka budu muset celé sakumprásk vymyslet.
    - Moje oblíbené LowCarb proniklo i mezi knihomoly - jedna z mnoha part vyznavačů tohoto stylu tam taky měla stánek a já je upřímně chtěla podpořit koupí knihy, ale holt v tom jedu už skoro dva roky a nějak jsem nenalezla nic, co už bych neznala odjinud. Na tomto příkladu jsem si uvědomila, jak inherentně tragický je osud věrozvěstů (z libovolného oboru): věčně se musí handrkovat s novými a novými otravnými bezvěrci, protože od lidí, kteří už jsou přesvědčení a "jejich", další tržby nepoplynou.
    - Potkala jsem Geňu z Arga. Nezastřelil mě, vyfotil si mě; ale možná prostě sbírá materiál na vúdú.
    - Ohledně besedy - Daniela to měla pěkně připravené a proběhlo to přiměřeně a pohodově... jak už to tak bývá, když na pódiu diskutují čtyři lidi, kteří spolu v zásadě ve všem souhlasí. Ale bylo plno a lidi v publiku se snad celkem bavili, pár dobrých věcí tam zaznělo.
    - Chodit na knižní veletrh až v neděli je fajn: lidí bylo přiměřeně a pocit ze záplavy knih kupodivu nebyl tak depresivní jako jiné roky: buď jich bylo míň, nebo jsem si zvykla, ale letos jsem neměla pocit, že mě zasypou. Úlovek: čtyři plné tašky.
    - Ještě k "záplavě" v jiném kontextu: včera přívalový déšť šplíchl až do budovy a nakladatelé ve stáncích v blízkosti bočního vchodu rychle stěhovali knihy ze spodních polic do horních, ale louže se zastavila metr od nich, takže prej jako dobrý.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Docitam Lunapark Luna.. Kdo to necetl, doporucuju, styl a realite prakticky stejne jako Mycelium..
    BRAMBOREENA, kdy je to napsane - 2007 ? netlogy a vsechno..
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    v déelcéčku symbiosis do endless legend přibyli mykarové, houbovité bytosti vyrůstající z mycélia, kterým opřádají svět :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ještě anotace na ten Svět knihy... a bude tam s námi také Hanka (píše fantastiku pod pseudonymem Anna Šochová).

    Spisovatelky a jejich hrdinové
    Anotace pořadu - veletrh Svět knihy, neděle 12. května 2019, 13,00 – 14,00 hodin, pravé křídlo Veletržního paláce
    Vilma Kadlečková, Daniela Kovářová, Hana Mudrová a Františka Vrbenská – autorky knih historických, fantastických, současných i detektivních
    Jak tvoříme své hrdiny? Inspirují nás naši blízcí, přátelé, manželé, milenci? Anebo postavy tvoří naše fantazie? Je pro nás obtížné vžít se do mužské psychiky a popsat jejich jednání? Má na tvorbu hrdiny vliv doba, v níž se náš příběh odehrává? Anebo jsou hrdinové stejní, i když děj zasadíme do minulosti, přítomnosti, budoucnosti, světa fiktivního či alternativního?
    Na tyto i na další otázky budou české spisovatelky hledat odpovědi. Přijďte si poslechnout jejich debatu.

    VANEK
    VANEK --- ---
    RICARDERON: Kůzlátko is the new koťátko!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ale hlavně sem jdu napsat - v pondělí 6. 5. od šesti večer mám besedu v Hradci Králové (ClubCafé Pessoa, Československé armády 543/29). Organizuje to tamní Čtenářský klub a bude to podle všeho taková komorní akce, ne žádné velké fórum... ale kdybyste to třebas měl někdo při cestě... :)

    No a pak o víkendu bude Svět knihy - samostatný pořad tam nemám (když stejně nemám žádnou knihu), ale kooptovaly mě do party Daniela Kovářová a Františka Vrbenská, čili budu s nimi na jejich besedě na neotřelé téma "jaké je to pro ženskou autorku, když má psát z pohledu mužské postavy?" - to celé k vidění v neděli 12. 5. v poledne na pražském Výstavišti. Napadalo by mě i jinačí téma ("jaké je to pro jakéhokoliv autora, psát o sexu s houbou z pohledu houby?"), ale hodlám se chovat slušně.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Však už tam od druhého dílu skoro nevystupuje. Vždycky se vynoří akorát ve chvíli, kdy je potřeba říct: "Ach... to nechápu... můžeš mi to vysvětlit?" Když je toto provedeno, zajede zpátky do propadliště. Ale v samém závěru je s ní děsně dojemná scéna, kvůli které mi stojí za to si ji předčasně nezabít.

    Hejty na Pinky jsou věčné, zrovna tuhle někdo psal ve slovenské sci-fi skupině: "Mycelium nesnáším, ta hlavní hrdinka byla taková děsná koza!" A to měli pravdu, prorocká slova to byla, a kdyby chodili sem, jasně by to viděli - kozy jsou rovnou obě! :D
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BOB_GALLOWS: Tak pokud by Vilma byla Will, zamyslela by se nad tím tak, že Pinky je pro další děj stejně nepotřebná jako Merkucio pro Romea po prokletí obou rodů. Předala dopis - do klobás s ní.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Tomu říkám motivace k dopsání cyklu. Zkus to stihnout, než je sežerou!
    VANEK
    VANEK --- ---
    BOB_GALLOWS: Mně naopak přišlo to vlevo ušatější...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    A kdopak ví ze které scény to je?

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BOB_GALLOWS: Já náhodou Pinky od začátku hájím, takže já mám svědomí čisté. Ale dobře si pamatuju kolik lidí ji kdysi chtělo hodit do kulajdy, a ti by se určitě nezarazili ani u klobás!

    (ale s identifikací kůzlat souhlasím, mělo mi to dojít.)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    KAVEN: Leave Pinky alone, je roztomilá a v rámci svejch možností statečná, abys věděl!

    (A je nad fomalhiwský slunce jasný, že slečna Möernová je ta s podvazkama a démonickym make-upem, zatímco indeferentní bílá s roztomile přitroublym výrazem je Pinky, neasi. ;)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to je pěkné, ale my máme neporušitelnou zásadu že kůzlatům se jména nedávají, protože nakonec půjdou do klobás. Uznávám že namlít Pinky do klobás by spoustě lidem asi nevadilo, ale s Kamëlë už je to horší.

    Jinak pár našich jarních kozích momentek mám tady v tomto videu, první minuta a kousek: https://youtu.be/dPW1UsTN1Rw . Zbytek videa už tolik hodnotný není, zachycuje moje pokusy o chytání kozla způsobem, který se asi používal na valašsku, ale nikdo k tomu nemá žádné informace podle kterých by se to dalo naučit. A podle toho to taky dopadlo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (ale nevím, která je která!)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Psala mi přes FB paní, která má farmu a stádečka všemožné zvěře, a posílala fotku - tohle je Kamele a Pinky a jsou jim asi čtyři dny :) Úplně a dočista mě to dojalo :)

    SHEALA
    SHEALA --- ---
    čtu si bakálářku kámošky z lingvistiky. Studuje čínštinu. Je to dobrá příloha k Myceliu :D
    SEAN
    SEAN --- ---
    KAVEN: to mi právě přišlo zajímavé ;-) jsou tam šišky, které visí normálně, ale když opadají, tak se otočí nahoru...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SEAN: Tak to jsem netušil že stříbrný smrk má taky šišky nahoru. Myslel jsem že za ním roste jedle.

    A jo, jasně, houby jsem pochopil :-) Mimochodem loni nám vyrostly václavky na kmeni suché borovice. Bylo to sice na kmeni, ale vypadalo to docela podobně jako ta tvoje fotka. To jsem poprvé v životě sbíral houby v úrovni očí.
    SEAN
    SEAN --- ---
    KAVEN: je to stříbrný smrk... A jsou to samozřejmě Šišky... Ale kdo by si kazil tak hezkou představu s houbičkama ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam