• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    GENTIANA: Ne. Je to o jeden a půl víc, než (by) mělo být.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    NEVADA_: Dva? Není to málo, Antone Pavloviči?
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Už aby ty poslední dva díly vyšly. Vážně to některým leze na mozek a potřebují novou dávku.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Tyjo, dosavadní Pětici jsem četl 2x (a měl jsem za to, že celkem důkladně) a tady se furt otevíraj nový koncepty a podněty k zamyšlení, které mi při čtení vůbec nevytanuly na mysli. Šílenej opus, to vaše mycélium.

    Ale taky je třeba brát na zřetel, že jsem dost posedlý a tak mi všelicos uniká. I teď v zimě furt lítám po lesích a starých barabiznách, hledaje myceliální technologie. Nechť přijde tma...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Já si to představuju nějak takhle: Stupeň vývoje cca. jako my dnes, plusmínus nějaký detail. Gerdánci měli nějaké anorganické lodě, které běžně používali na trajdání kolem, jakého charakteru bylo to trajdání, není podstatné, ale bylo to relativně běžné.
    Mno, a myceliální technologie prostě měli a jak je hub spousta druhů s různými sekundárními metabolity a tak, představuju si to jako rozšířený průmysl zpracování ropy - od myceliálních vláken místo polyesteru, přes chitin apod. na nádobí, lehké, odolné, kvalitní, pokud vám ho nesežere jiná houba, až po potraviny - když se to chemicky požvejká, tak z toho může být chutná, ale nízkokalorická hmota pro modelky nebo naopak, chutná, ale vysoce kalorická hmota pro účastníky dálkových pochodů. A taky léky na rýmu a něco, po čem člověk vidí zajímavé věci. Takže stačil první vesmírný turista, nebo třeba lodní nástěnkář, který si vylepšil cestu houbičkama, začal vidět barevné fleky a jiné Akkütlixe...
    Mno, a pak z toho vznikla krvežíznivá církev houbových mutantů, nevěřící Gerdánci je vyfakovali na sousední planetu a od té doby se traduje vřelé nepřátelství.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No já jsem si to původně představoval tak, že protogerdánci objevili existenci R-A prostoru a sestrojili anorganickou loď schopnou se do něj ponořit. Když se setkali s vedlejšími efekty toho ponoření (piloti přicházeli o oči a umírali), tak nějaká odštěpená skupina začala vyvíjet myceliální technologie a Pětici. No a teprve s pěticí a stále hlubšími ponory si všimli existence astrálních bytostí a potkali Akkütlixe a celé to dostalo náboženský rozměr. Takže v celém tom össenském náboženství je i kus alchymie - pomocí vědy dosáhnout něčeho silně duchovního.

    Považoval jsem Pětici za ryze össenskou záležitost. Kdyby byla odvozena od sgenské Lodi, tak by to znal Cirdah, a pro Aš~šáda by to nejspíš nebyla neznámá technologie. V knize je ale össenskými houbami fascinovaný a marně se snaží strávit skutečnost že něco takového vůbec může existovat.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Nefungují náhodou gerdánské lodě na jednodušším, spíše technickém principu? V příběhu zmíněné jsou, ale jako spíše nekonkurenceschopné... nevím, jestli fungují na myceliální bázi, nebo jinak.

    Jinak mít k dispozici kompletní loď na biologické bázi (lidští protoosseáné jí nesestrojili, ale evidentně převzali od zběhů od Hvězdovládců, které současně přijali jako své bohy) mohlo vést ke snaze zjistit, jaké její komponenty musí obsahovat organismy, které mají cestování v R/A prostoru přežít. Celá problematika vzniku hyperorostorových a psychotronických bio-psycho-technologií se v argenitovém vesmíru podle mě přesouvá do éry před-lidských či ne-lidských civilizací (pokud to chápu správně). V tomto ohledu to má trochu rysy Lovecraftovského mýtu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: No ve skutečnosti jsem přemýšlel nad jednoduchou PC hrou z tohoto období. Ale jo, sváteční klid za to může :-)
    RIP
    RIP --- ---
    KAVEN: Sváteční klid? :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak jsem přemýšlel nad tím jak vypadaly začátky vývoje myceliálních technologií a cest do vesmíru u 11000 let starých protoösseanů/protogerdánců. Protože mi to nějak nesedí dohromady. Jestli něco z toho objasní dosud nevydané díly tak si na to počkám, ale jestli ne, tak mi to vrtá hlavou. Takže víme že:

    1) Protoösseané vytvořili Pětici aby kompenzovala negativní vlivy cestování skrze R-A prostor. Tzn. první testovací cesty se musely odehrát bez Pětice.
    2) Össeané vytvořili všechny současné lodě klonováním Pramáti. Tzn. Pramáti Lodí fungovala na stejném principu jako současné Lodě.
    3) Každá současná Loď nutně potřebuje ökrë, aby se v ní mohla uchytit Duše a tím to celé fungovalo.

    No a teď - kvůli 2) a 3) Pramáti musela obsahovat ökrë. Kdyby össeané přišli na cestování skrz R-A až díky Pramáti, nemuseli by Pětici vynalézat - už by přinejmenším její část dostali. První testovací cesty by se tudíž odehrály už s Pěticí, a celkově by Pětice nebyla tak obludně úžasná, protože össeané ji prostě přebrali od někoho zvenčí. Nebylo by to nic unikátního.

    No a pokud by celá myceliální technologie včetně Pětice byla vynálezem össeanů, tak by zase žádnou Pramáti nemuseli klonovat. Prostě už první testovací Lodě vytvořili pomocí hub, pak zjistili že během cest přicházejí o oči a bolí je hlava, tak vynalezli další houby které se s tím vypořádají ... a žádnou Pramáti nemusí klonovat, vlastně ji vůbec nepotřebují.

    Takže co mi kde uniká?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak šťastné a veselé myceliální Vánoce veškerému zde přítomnému osazenstvu! A taky těm houbám, co některým rosotou v domě :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOB_GALLOWS:
    GENTIANA: je fakt, že já si vybavuju zkušenost s dřevomorkou z dětství... koukat se na to tak, že tehdy vlastně chránila před čtením myšlenek, mi tehdy nenapadlo...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BOB_GALLOWS: Máte v domě dřevomorku? Hodně štěstí.
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    OMNISLASH: Aha, tak to je moje chyba, pardon. Já tam zaregistrovala měkká vazby a nevšimla si, že to je jen odkaz.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    NEVADA_: nevim, co ti zobrazilo to url, ale melo by zobrazovat audiobook na cd, ktery je dle CORNHOLIO velmi cerstvou veci :)
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    OMNISLASH: Na tři roky starou knihu? Páni, ti jsou rychlí.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    zrovna mi prisla notifikace z bobrovskeho:

    Mycelium V - Hlasy a hvězdy - Vilma Kadlečková | Knihy Dobrovský
    https://www.knihydobrovsky.cz/mycelium-v-hlasy-a-hvezdy-cdmp3-200081528
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Našel jsem myceliální mandalu. Moje nicotná úloha ve vesmírném kruhu dokonalého bytí byla naplněna a mohu se v klidu odebrat na aiö...

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELEKTRABEL
    ELEKTRABEL --- ---
    KAVEN: Děkuji, to mě moc těší.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam