• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: ja si ho nekdy v tretihorach, kdyz o mem jeste nikdy nikdo neslysel, zavlekla na zahradu. Je cesnekovejsi nez pazitka, ale zadnej zazrak to neni. Proste dobre listi z celedi Alliaceae.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: imho, m. česnek chutná výrazně jinak než pažitka. tahle olfaktorická srovnání jsou obtížná. žena třeba pažitku nesnáší, ale m. česnek miluje. já mám rád oboje.

    např. ALDARION říká, že černé houby jsou výrazné, ale moje chuťové vjemy jsou podstatně chudší.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Trochu mimo, ale když už jsi přišel s tím medvědím česnekem ... Žena ho před pár lety dala na zahrádku, že si ho budem pěstovat. Já na to byl taky zvědavý, když se to všude tak používá. No a nakonec, nevím jestli mi něco uniká, ale podle mě to chutná stejně jako pažitka. To mi nevadí, pažitku mám rád, ale co je na medvědím česneku tak hrozně speciálního? Proč nepoužít stejně chutnající a mnohem dostupnější a lépe rostoucí pažitku?
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    GAARQ: Toť otázka, mně prostě chutná skoro v jakýchkoli podobách, ale je to prostě zvláštně chutnající a tuhá houba. Typicky je dávám do miso polévek, nasekané do rolovaných vajíček, rozmixované do mletého masa (originální recept je s mletým kuřecím a dělá z toho tuším kuličky do polévky, já klidně i chivkenburgery), dají se péci samostatně třeba na grilu...
    Člověk si musí zažvýkat, ale jsou dobré. Nasekáním nebo namletím ta tuhost samozřejmě mizí... A jak jsou výrazné, tak je asi lepší servírovat je v japonkých porcích. :) Tedy dát člověku dva tři ogrilované kloboučky a ne hromadu na talíři...
    Sušené to chce aspoň půlhodinu namočit a i pak jsou spíš do polévky nebo k rozekání jako koření...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    když už tu letí houbová kuchyně, umíte někdo udělat něco poživatelného z houževnatce (šiitake)? i když se člověk snaží, vždycky to v ústech skončí jako něčím ochucená guma...

    polévky s miso, na tom ujíždím - pórek, cizrna/čočka, tenké nudle, cibule a pasta miso :) někdy i tofu s medvědím česnekem.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JONY: Ajaj, asi to vyznělo hůř, než jsem mínila... tak ne, probůh: polívky od Kojibakers kupujeme a dcery veganky je jedí celkem konzistentně a miso tu tiše kvasí a jsem na něj zvědavá :) Je to jenom věc preferencí; vlastně to první, co z té plísně vznikne, je amazake, a to je jaksi mimo mou osobní množinu oblíbených jídel.
    JONY
    JONY --- ---
    Kdybych si jako majitel tohoto "houbového'" byznysu přečetl tohle hodnocení svých poživatin od autorky Mycelia, tak sáhnu po revolveru... Tedy vlastně odcházím rituálně umřít na oltář :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    To na zacatku melo byt jeee. Kurnik, a jeste se mi sem zkopiroval obrazek z prednasky, na kterou jsem nekdy predevcerem koukala, ze by se sem hodil.

    Asi ty cipy od Bila Gejce fungujou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KASUMI: Here, se slzou v oku jsem vzpomnela na praktika z mykologie...

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: Určitě zkus, je to zajímavé, dcery jedí právě ty jejich hotové polévky (lžička se rozmíchá v horké, ale nevroucí vodě, a přihodí lupení: pak choi, čínské zelí, něco tak). Ale příchutě jsou si nakonec dost podobné, ta rýžová "pachuť z toho prosvítá, a vlastně se mi to dost rychle přejedlo.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRAMBOREENA: 😂
    Ja miso rada, chci to jejich prave zkusit, tak jim koukam na web :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: Kolem Vánoc jsme doma koji pěstovali, měla jsem násadu štětičkovce právě od Kojibakers a taky dost jejich polívek, ujíždějí na tom mé dvě veganské dcery; ale mně vlastně ta nasládlá rýžová pachuť až tak nechutná. Pokus nasadit to na ovesné vločky pak skončil totálním fiaskem (škroby se tím rozštěpí na jednoduché cukry, čili výsledná kaše byla obludně sladká). Naši domácí vločkožrouti (což je nejmladší - neveganská - dcera a manžel) jedí ovesnou kaši neslazenou a tohle odmítli. No a pro mě to není, já jsem holt už tři roky přesvědčená lowcarbačka, čili něco tak prvoplánově sladkého by mi momentálně asi zkratovalo chuťové pohárky. Ani jednu lžíci jsem nedala. Člověk si dost odvykne, když sladké systematicky nejí. Nicméně zplesnivělou rýži jsem smíchala s vařenou cizrnou a teď je to na osmnáct měsíců odložené nahoře na skříni, a pak to buď vybuchne, shnije, nebo podle plánu vznikne miso.
    Zkrátka, plíseň je kamarád :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Vyrobci (mj) misto pasty z cr...:)

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Rejdák a Kahuda... no jo no, tohle z toho zbylo, ubohá hromádka... :D Kde jsou ty slavné časy, kdy se psychotronika zkoumala na univerzitách.
    (Ale Břetislava Kafku zmiňujou; dobrý.)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak jo, už jsem si to připomněl, Markovův řetězec je vlastně jen stavový automat s pravděpodobností přechodu mezi stavy. Tak to ten můj generátor je taky, akorát místo aby se to samo učilo, tak ty stavy a pravděpodobnosti musí předtím někdo nadefinovat. To může být výhoda i nevýhoda, jak se to vezme - méně automatizované, zato to víc dělá to, co člověk chce.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Markovovy řetězce, to je mi nějaké povědomé, to jsme se učili. Ale už je to dávno :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    NEVADA_: Jojo, přibylo 6 stránek hotového a 7 nehotového, takže podíl dokončenosti klesl o půl procentního bodu. (Graf updatován, ale prakticky ty tečky splývají a směrnice se taky ani nehnou.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (chci říct: mám z toho čísla taky hrůzu a v závěru to ještě proškrtám.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam