• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    houby v politice!
    Pod čarou: Houby nám ukazují cestu k lepšímu životu. V jídle, designu i politice - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pod-carou-houby-nam-ukazuji-cestu-k-lepsimu-zivotu-v-jidle-designu-i-politice-174321
    JONY
    JONY --- ---
    Mycelium Shots and the Subtle Psychedelia of Russia's Signal Festival

    https://ra.co/features/3909

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PECA: to se nedá ani uvařit na granule pro ryby? Těm by savčí paraziti vadit neměli....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    PECA: Takže zpět k tématu. Kolik českých mývalů stihne vypít houbové mléko dřív, než je zastřelí myslivec? :-)

    (Jinak dneska jsem četl článek o tom, že před vánoci bude nedostatek papíru pro nové knihy. Argo je předvídavé, když vydání šestky tlačilo do konce září! )
    PECA
    PECA --- ---
    MOUNTBATTEN: Jo, kromě toho také psík mývalovitý a nutrie a jistě i další invazivní druhy. Myslivci to střílí na potkání, ale jsou k nezastavení (a jíst se to nedá, nutrie jo, ale mívá svalovce a to nechceš). A úplně u vesnic se střílet nesmí vůbec.

    Eeee, nějak jsem se od tématu dostali trochu jinam, kdo otočil kormidlo? Áha, myceliální mléko... ;D
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    CORA_NEILLE: šmarja, to mne dovedlo dneska do prokrastinační pasti! :-))))
    Místo práce koukám, kde se v poslední době v Česku vyskytovali mývalové (já doposud netušila, že mýval severní se u nás pohybuje ve volné přírodě, ba že je přemnožený)
    https://biolog.nature.cz/biolog/cz/Maps?FilterYear=2021&FilterGroup=&;amp;FilterTaxon=34375&Author=&minx=&miny=&maxx=&maxy=&page=2#1

    FERRYH
    FERRYH --- ---
    GENTIANA: no nevi nevim... Vlk si pujde radej na oveckovej svedkej stul - na louku kde ma chutne ovecky ... a medved zas prebirat popelnice... :))) za prasatkama by se musel honit lesem :O)) no fuj, to je moc prace :O))
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    CORA_NEILLE: to mě před časem zaujalo na mapě se statistikou sražené zvěře na silnicích...teda ty mývalové, který padali za oběť autům nejvíc tuším na východ od Kadaně jestli se dobře pamatuju
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    FERRYH: kdyz na ty prasata pustis dostatek vlku a medvedu, bude za chvilku hotovo.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    PECA: vegetariani nejsou vypatla... A pokud nezijes v 19. stoleti, tak je veganstvi nesmysl. Protoze pokud fakt nemas vsechno domaci, absolute nemas kontrolu nad tim, kolik je v mouce semletych mysi. Bez mysi a srn sklidis obili kosou nebo zacim strojem na konsky pohon, pred kombajnem nezdrhnou.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORA_NEILLE: :-) Tak to je ovšem velmi cenná informace, kterou nadosmrti nezapomenu :-)
    CORA_NEILLE
    CORA_NEILLE --- ---
    KAVEN: začala jsem to hledat, ale skončila jsem u informace, že myslivci v ČR loni zastřelili 1500 mývalů a to mou pozornost defintivně odvedlo. Promiň.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    FERRYH: poměr počtu bizonů a krav je výrazně vychýlen na stranu krav, i s tím, že bychom bizony nevyvraždili. valná většina biosféry je dnes součástí antroposféry. třeba lidé tvoří skoro 40 % biomasy savců, 56 % dobytek a 4 % divocí savci, u ptáků je to totéž v bledě modrém. přepočítat si to dále můžete dle toho, že z celkové biomasy planety tvoří lidé 0.01 %. hlavní problém není prdění, ale mizerná biodiverzita, pokud přijde nějaký selekční tlak, nemusí to zvířátka a kytičky rozchodit, páč nebude v genetické zásobárně žádný genom, který by se byl schopen adaptovat na nové podmínky. mikroorganizmy apod. jsou v suchu, ty zatím neumíme domestikovat tak efektivně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    FERRYH: Ale je zajímavé, že "být co nejchutnější potravou" může být funkční evoluční strategie. Rozhodně netvrdím že jediná, to samozřejmě ne. I když zrovna u těch prasat by se daly docela dobře porovnat počty divokých a domácích. Já bych řekl, že ta domácí budou v ČR jednoznačně vyhrávat.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FERRYH: imho... Když snizis diverzitu druhů, může se stát, že ovlivní život nějakých predátor, který žere bylozravce, co se takle hrozně premnozi...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MOUNTBATTEN: aha... takze jsou i pro likvidaci pripadnych mega-stad bizonu v USA - protoze ty teda urcite mega-prdej!... a tam teda buffalobillove kdysi udelali neco pro budouci zelene pri te minule genocide bizonu? zajimave... :O)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    KAVEN: to, že máme víc krav, je ale další protiargument vegeaktivistů - krávy prdí a zvyšují emise CO2. Zhoršují tedy klima, takže neexistence krav = krásný blahý zelený svět! :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KAVEN: souhlas s tvym "diskusnim zaverem" v diskusi s deckama, jen bych varoval, ze ne vzdy to tak musi bejt (to skoro-vyhynuti, kdyz je clovek nepestuje) - napriklad divoke prase je hodne premnozene... nevypada to na "pokraj vyhynuti" ... nejake vyjimky tam asi teda budou ;O)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA:
    PECA: Tak to jsou přesně ty dvě možnosti o kterých jsem psal - buď vegetarián pro svoje zdraví, a nebo vegetarián kvůli zvířatům :-) Ale jasně, mléko není jen jeden protein, a když ti vadí ty ostatní složky mléka, tak to dává smysl.

    No a jelikož jsem o tomto zrovna nedávno diskutoval s dětma, tak slovo do pranice. Jelikož je kráva zvíře jedlé, poskytující mléko a průmyslově využitélné (kůže), tak si ho lidé záměrně chovají. Jakkoli ne každá kráva žije vesele na zelené louce, výsledkem je, že v ČR máme mnohem víc krav, než by tu mohlo existovat, kdyby se o ně člověk nestaral. Pokud předpokládáme, že cílem každého živočišného druhu je co nejvíc se množit a šířit, tak by krávy zcela jasně tratily v okamžiku, kdy by přestaly být hospodářským zvířetem. Pokud by je lidé záměrně nechovali, pravděpodobně by běžná kráva skončila stejně jako zubři - malé, přísně chráněné stádečko na hranici vyhynutí v dané oblasti.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: no s etikou je to tak že vegosi většinou nechtějí utlacovat zvířata... Nojo a mě je z mlika prostě blbě, a prej bývá blbě z laktózy. A ta v tom není. Tohle mliko není stejný, chybí laktóza. Bílkovina tam je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam