• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MOUNTBATTEN:
    BALAENA:

Na tom linku https://1drv.ms/x/s!AuVdiftnloLhgul1bO8gJbZZkrUVGg?e=oabcxS je editovatelná tabulka, lze se tam podívat a do neobsazených políček přidávat dle libosti.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Za Ukrajinu tam dejte (mou oblíbenou vesnici) R-r-AchOw :-)))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: nehodil by se tam třeba K-h-Macha?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Naláduj to tam! :)

A ještě k té nekonzistenci, jak píše E2E4 - beru to jako všehochuť, systém je právě v tom, že to nemá žádný, jinak by tam nemohl být habitat I-m-Walrus ani F-c-Milan, natož J-c-LiPtakov :D
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Hele, a co Bretaň, ta ostrouhala? Víš, jakou by Eurydika měla radost? :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    PECA:
    super... a, ano, přesně, mně se právě líbí, že tam jsou i různá "neprofláknutá" místa (když nechci rovnou říct "děsné díry", a disproporčně mnoho jich souvisí s Českem (i ten Reichenberg, že ano). N-n-York to sice ne úplně splňuje, ale aspoň pomáhá to, že New York není hlavním městem, a původní York ovšem díra je. Čili KAVEN: právě naopak - když už něco z Ukrajiny, tak spíš nějaké to Rubižnoje než Oděsa. Ale spíš si to úplně odpustím.
    PECA
    PECA --- ---
    BRAMBOREENA: Tak jsem si dovolil, poněkud sobecky a sebestředně, založit J-n-Jitchin (J-c i J-i bylo již obsazeno. Ono tedy, kdyby to Valdštejn dotáhnul do konce, tak Jičín byl hlavním městem, alespoň na chvíli. No, ono asi lepší, že mu to nevyšlo...
    A potom V-f-Villafranca, podle Villafranca di Verona, kde jsem byl na dovolené je to tam docela fajn.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    E2E4: toz co si lokator vymyslel, to tam bylo. Se divim, ze tam neni Hitleruv ostrov, a-b-sovchoz nebo tak neco :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JULIANNE: Je to zajímavé, je dobře že se to zkoumá, ale jinak jsem docela skeptický. Oni nijak nedoložili že jde o komunikační jazyk (to lze doložit jen tak, že by sledovali zjevnou komunikaci mezi dvěma exempláři). Ta myšlenka je spíš "kdyby to byl jazyk, tak schválně co bychom o něm dokázali říct". Což je zajímavé, ale bylo by to velmi důležité až ve chvíli, kdy bychom věděli, že to jazyk opravdu je, a že houby komunikují.

A pak je taky otázka kde je hranice mezi komunikací a jenom prostým reagováním. Jako třeba moje svaly určitě reagují na to, co se děje v žaludku (prostřednictvím různých hormonů, nervů, a bůhvíčeho dalšího), ale to ještě neznamená, že si žaludek se svaly povídá. Pojem "jazyk" (v matematickém smyslu) lze určitě použít na spoustu jevů, ale už by byla chyba z toho odvozovat komunikaci v lidském smyslu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Pokud se chceš zavděčit Ukrajině, dej tam U-a-Moskva :-) Jinak místo tam máš, takže Rusové a Ukrajinci by tam aspoň po jednom habitatu mít měli. Ale logicky nějaké významné město - Kyjev, Charkov, Oděsa, Moskva, St. Petěrburg. Když se o názvy bude prát celý svět, tak na Oleksandrivku určitě nedojde.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: a k těm novým habitatum, přijde mi nekonzistentní že tam jsou jména zemí i jejich hlavních měst (napr. Tallinn a Estonia)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: jojo, já vím.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: IMHO bylo by to trapný, resp. málo nadčasový.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Protože jsem byla líná studovat mapy existujících měst a extrapolovat jejich podobu za šest set let? :D Si to radši vymyslím celý. :D

(Ale jinak oni tam bydlí; třeba záludný opat z Anjou se nacházel v Anjou a Ed Halessy jezdíval do Sydney. Evropa ovšem není Evropa, nýbrž "Starý kontinent", což je útvar vzniklý zasypáním částí Středozemního moře a propojením přilehlých pevnin.)

Jinak mimochodem mapa habitatů bude až někde ve čtyřce, čili je možné ji dále dotvářet online zde: https://1drv.ms/x/s!AuVdiftnloLhgul1bO8gJbZZkrUVGg?e=oabcxS , pokud si tam někdo chcete zvěčnit své oblíbené město. Zrovna si říkám, jestli pod vlivem okolností přidat nějaký ten habitat Oleksandrivka či Borodyanka, nebo jestli by to bylo trapný ;)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    habitat..

mimochodem, proč vlastně v Myceliu nikdo nebydlí na pevnině?

U jihokorejských břehů vznikne soběstačné plovoucí město. Vyřeší problém se stoupající hladinou moří – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/u-jihokorejskych-brehu-vznikne-sobestacne-plovouci-mesto-vyresi-problem-se-stoupajici-hladinou-mori/a-216256
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    Tohle tu už bylo? Lingvistické studie mycelia.

https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rsos.211926
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    CORNHOLIO: Nádherné
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: ano, takhle já po nocích pracuji...:)

S dovolením tady tedy nasdílím oznámení o tiscích - chystám další várku tisků obálek Mycelia, rozměry jsou cca 247 x 350 mm samotného obrázku plus 40 x 40 x40 x50 mm bílé okraje, tj, celkový rozměr by měl být cca 440 x 327 mm, jeden tisk za 1000,-, případně se dá domluvit na jiných rozměrech, nebo přímo na nějakých dalších nemyceliálních obrázcích. Předání v Praze a Brně, případně toho 21. května na Fantasticonu v Berouně.

tady jsou náhledy všech obálek pohromadě, jak cca budou vypadat ty tisky:

VANEK
    VANEK --- ---
    PECA: Nakonec nic nám nebrání zreprízovat si Mycelicon v Praze at home, s chlastem a d bez "moderátora"!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (... jsem si jako myslela, že houbičky trčící přímo z mozku jsou jakože vtipný, ale na něj prostě nemám :D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A FantastiCon ještě jednou - mistr Cornholio tam má fotku, kterou prostě musíte vidět :D

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam