• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Tak ráhnová kost byla vysvětlená snad už tady ve fóru ... a kdyby ne, tak je vysvětlená ve výkladovém slovníku, co bude v novém vydání M3. Tyhle "fungigenní novotvary" (uši, ráhnová kost atd.) vznikají obvykle až ve druhé nebo dokonce třetí generaci, takže Lucasovi nic nehrozí. Od matky houby nezdědil a od otce to nejde, takže to u Lucase začalo od nuly. Dokonce i vlasy mu vypadají až po několika desítkách let.

A hvězdovládci v prvních knihách jako pojem s jasným významem stanovení nebyli. Mluvili o nich jen aurigiáni, ale od začátku bylo jasné že to není jediný názor. Několik knih se všichni dohadovali co to vlastně je, a jasně se to začalo rýsovat až od konce M7. Je pravda že i ti hrdinové, co věděli, se bránili tomu říct to jasně na plnou hubu.

A ano, taky si myslím že poslední díl mohl být o něco výmluvnější a méně zasypaný náznaky. Ale v tomto směru hodně pomůže ten výkladový slovník.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    XCHAOS: nezapomeň na uši! :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (chápu, to mám za trest, že jsem se nepřihlásil jako betačtenář, když mi to bylo nabízeno... ach jo ... :-( jenže vydávat knížky jako betaverze a využívat čtenáře aby poskytovali bugfixy? no nevím, to bych mohl zkusit taky :-) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: když já budu 11.6. na úplně jiném houbovém festivalu... :-/ i když tohle by asi stálo za to, no...

copak "kolik civilizací nepřežilo"... ale aktualizace online encyklopedie je nutnost, čtenář úplně poslední 3 díly ztrácel půdu pod nohama... nemůžu si pomoct, ale podle mě si dělá legraci autorka! Ráhnová kost předpokládám z hardbackového vydání tiše zmizí (nic moc jiného s ní dělat nejde, protože otázka, zda se Lucasovi v průběhu mutací začala vytvářet i ráhnová kost zůstala bolestivě nezodpovězena... pokud jsem teda ve svém rychločtení něco nepřeskočil). A v online encyklopedii bude teda nutné přepracovat Hvězdovládce jako pojem, protože jsme strávili asi 2000 stránek chápáním toho, že všechno je jinak :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak mi Argo vytvořilo opravdickou důstojnou pozvánku!
    Teď ještě nějaké ty účastníky události... :)

Mycelium na Světě knihy
    https://www.facebook.com/events/1053133391956943?active_tab=about

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: je to tak, no. (ovšem ti dávní hrdinové by mohli být předci některých rodových linií v Myceliu, no, ale stejně...)

jako mlha nemlha: chytrému napověz, hloupého trkni, já asi patřím mezi ty hloupé a budu to muset přečíst znovu. I když si myslím, že M7 a M8 prodělalo důkladné znovupromyšlení všeho od začátku, nemůžu si pomoct (a dokonce to trochu hapruje proti některým věcem předpokládaným dávno dopředu...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Reakce na mlhu: to byly právě ty věci co jsem chtěl probrat až se už nebude muset dělat mlha :-) Po opětovném přečtení vybraných pasáží mám trochu větší jasno, o zbytku mám teorie, ale stoprocentní to není. Vilma razila to "radši ukázat než vysvětlit", ale ne všechno ukazování přinese tu jistotu jako vysvětlení, no.

Prequel o počátcích Gerdy a Össe (v podobě povídky) mi leží na mysli už delší dobu, ale jednak nevím nakolik zdatný beletrista jsem, a jednak nevím jak to celé pojmout. Protože celý ten vývoj bude dlouhý minimálně stovky let, a těžko tam hledám nějaký centrální prvek, kvůli kterému by to čtenáře bavilo číst dál. Logicky každý hrdina, který by tam byl na začátku, musí v další etapě vesmírného výzkumu být už dávno pod drnem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: každopádně, kanonické zodpovězení otázky,zda byla dřív Gerda nebo Össe by si zasloužilo nějakou prequel povídku... nebo to možná bude v té houbopedii v chystané reedici, nevím, ale bud' si to budu muset celé přečíst či napslouchat od začátku znova, protože jsem něco zapomněl či přeskočil, nebo jej tady prostě nějaká nejasnost a nevíme kdo před kým uprchl a odkud se odstěhoval.

...a popravdě, já teda po M8 mám ještě větší hokej v tom, kdo nebo co byl/je Akkütlix a jestli je to směr a směrování, které může nějak "infikovat" jakéhokoliv dostatečně ochotného a nadšeného hostitele, ochotného přinášet oběti - a nebo jestli to byl/je skutečný protiklad fomalhiwského Sgena. Celou dobu přece měli být Sgeni dva a ted' tohle! Tohle by zasloužilo nějaký tag ulraspoiler.. to je taková hereze, že se to úplně neodvažuju vyslovit... ale sakra, já to asi vůbec nepochopil, jak se zdá! čtenáři se bouří proti ztrátě všech dosavadních jistot!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Jo, to nebude dobře. Co vím já, tak to bylo naopak - na začátku jenom Gerda. V důsledku vesmírného výzkumu z ní vzešli ti divní houboví mutanti co létají do vesmíru a dělají tam bůhvíco tajemného. Nakonec sebou začali vzájemně opovrhovat, a ti divní mutanti se přestěhovali na Össe.

Co se týče pětice, myslím že räwë vynalezli ještě v rámci gerdánského výzkumu, protože to bylo nutné pro cestování vesmírem. Tohle radši do mlhy ...
    Jako - vletíme do R-A, ale lidem to vypálí oči a umřou. Tak vynalezneme granoplast, ten pomůže trochu, ale do větší hloubky to stejně nejde. Tak vynalezneme řadu čtyř, která člověka ochrání dobře ... jenže pak se v něm ve větší hloubce usadí larvy. Tak vynalezneme räwë, a pak už je to v cajku, a můžeme plnohodnotně létat kde nás napadne. A přitom začneme vyrábět Lodě, a potkáme Akkütlixe, a pak už se definitivně s původní civilizací rozejdeme.

Mně by zajímalo jak a kdy se vlastně Össeané setkali s Akkütlixem. Myslím že jedna pasáž v M8 popisuje jak Akkütlix vzniknul (jestli jsem to teda dobře pochopil) a proč vypadá tak jak vypadá. Ale Gerdánci/Össeané u toho podle všeho nebyli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: vysvětlovalo by to, proč měli už v éře Mycelia o tolik méně latentních gleewari, než Země...

mimochodem, ale když jsme to nakousli - náhodou jsem při rekaputalici Igeru (proč asi.. ale to je částečný spoiler..) vygooglil tohle:
    Vilma Kadlečková: Legendy o argenitu - Gerda
    https://www.altarinteractive.com/page-gerda
    Odešli na ni renegáti, kteří Össe opustili, protože nechtěli používat Pětici.

Jenže já měl zato, že Gerda měla Řadu čtyř, a že gerdánské geny jsou prerekvizitou pro "modrou" Össenskou mutaci! (čistě pozemský genom nemůže vést k zhoubování do podoby Össeana, sice je spoiler, že poslední díl to znovu opakuje, ale je to dávno známý fakt, takže opět nepokládám za spoiler to, co se ví už několik let....)

Takže v podstatě můj pocit byl, že Össeánci byli renegádi z Gerdy, kteří odešli poté, co byl na Gerdě zakázán psychotronický výzkum - zatímco oni pokračovali a udělali ze Čtveřice Pětici! Jenže podle těchto pradávných zdrojů, které jsem objevil, je tomu přesně naopak! (jenže celej ten altarinteractive.com je sám o sobě dost heretický zdroj, protože ještě mluví o Hvězdovládcích coby bytostech a ne obecně o Hvězdovládě... nějaká zapomenutá větev aurigánské hereze online, řekl bych...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: To je ale otázka jestli je možné. Mohli se gerdánci setkat s karwilem dřív než měli granoplast? Protože granoplast byl jejich základní typ clony, a bez něj nemohli do R-A. Teoreticky jim karwil mohl spadnout na planetu dřív, než začali cestovat vesmírem ... ale nezdevastovalo by jim to celý ekosystém? Dokázali by ho zlikvidovat a neztratit psychotroniku?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: tak je jasný, že myceliální clonu je z řady hledisek praktický maskovat jako nějaký nenápadný každenní předmět... a cyklistická přilba se přímo nabízí :-) pak nedochází k těm trapasům, jako když si ji někdo nechá implantovat pod kůži... dá se normálně sundat, je to praktické.

jinak stejně jsem měl vždycky podezření, že ty cyklistický přilby se dělaj z granoplastu :-) a ted' po přečtení 8 dílů si navíc myslím, že granoplast se vyrábí polymerací nějakého extraktu z karwillu. dávalo by to perfektní smysl...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Když vidím jak tu helmu drží opatrně v gumových rukavíc, tak bych se moc nehnal do toho nasadit si ji na hlavu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    STARE_CASY: jen jestli to nebude spíš obří myceliální mandala!
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: ((ale z těch linií bych to nepoznal))
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    když se tak jedou obrázky... jsem nedávno zakopl o fotku zaručeně pravého myceliálního aiö nové konstrukce, dokonce je vidět, jak před vypěstováním mycelia připravují drüeinovou strukturu. Podle toho optimismu na první ilustraci bych čekal, že půjde buď o Svědky Akkütlixovy, nebo o nějakou obrozenou, přímo letniční církev. Prostě Aiö 2.0 :)

BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A ještě exkluzivně fotka z D-alfy... Pozůstatek pozemské generační lodi, proměněný v základnu obsazenou beztvarým měnícím se.

BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (tohle je profi, autorkou je výtvarnice Valerie Valentová, zatímco ten karwil jsem splácala sama)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jinak dávám teď dohromady obrázky do Mycelipedie (a Ricarderon na ně čeká a asi někde v dálce na Žižkově skřípe zubama), tak se podělím ještě o logo Luny Tëisö... kdybyste náhodou někdo chtěl vstoupit do gleewarinských speciálních jednotek, zde vidíte, co budete mít na rukávu kimona :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam