KAVEN: vysvětlovalo by to, proč měli už v éře Mycelia o tolik méně latentních gleewari, než Země...
mimochodem, ale když jsme to nakousli - náhodou jsem při rekaputalici Igeru (proč asi.. ale to je částečný spoiler..) vygooglil tohle:
Vilma Kadlečková: Legendy o argenitu - Gerdahttps://www.altarinteractive.com/page-gerdaOdešli na ni renegáti, kteří Össe opustili, protože nechtěli používat Pětici.
Jenže já měl zato, že Gerda měla Řadu čtyř, a že gerdánské geny jsou prerekvizitou pro "modrou" Össenskou mutaci! (čistě pozemský genom nemůže vést k zhoubování do podoby Össeana, sice je spoiler, že poslední díl to znovu opakuje, ale je to dávno známý fakt, takže opět nepokládám za spoiler to, co se ví už několik let....)
Takže v podstatě můj pocit byl, že Össeánci byli renegádi z Gerdy, kteří odešli poté, co byl na Gerdě zakázán psychotronický výzkum - zatímco oni pokračovali a udělali ze Čtveřice Pětici! Jenže podle těchto pradávných zdrojů, které jsem objevil, je tomu přesně naopak! (jenže celej ten altarinteractive.com je sám o sobě dost heretický zdroj, protože ještě mluví o Hvězdovládcích coby bytostech a ne obecně o Hvězdovládě... nějaká zapomenutá větev aurigánské hereze online, řekl bych...)