MOUNTBATTEN: To byla taky jedna z těch věcí, co jsem tady chtěl probírat, až to nebude spoiler :-) Následující mlhu prohlížet až po dočtení!
V zásadě, i když to M8 trochu zamlžuje, podle mě pořád platí že oba sgenové jsou "osoby" - útržky spodního vědomí ("duše"), které můžou pobývat v myceliálních nebo argenitových strukturách, nebo v živých tvorech, a mají nějaké svoje cíle, plány atd. Ale zároveň každý z nich je pevně spjatý s určitým principem, což může mít něco společného s tím jak vlastně vzniknul. Takže Gäercürdahöarth je bytostně opatrný, dává přednost obraně stávajícího; zatímco Akkütlix se neustále snaží adaptovat, přicházet s něčím novým. Potom když spolu bojují, tak jde nejen o souboj dvou protivníků mezi sebou, ale zároveň se testuje která strategie je výhodnější. No a v době hvězdovlády spolu nebojují tím, že by si dávali do zubů. Místo toho se každý snaží ovlivnit všechny myslící tvory okolo způsobem, který mu v dalším věku bude nejvíc vyhovovat. To je taky důvod, proč lidi nemůžou fandit Akkütlixovi, i když reprezentuje z našeho pohledu lepší adaptační princip. Nejde o to, že v tom případě by vyhrála adaptace, a lidstvo by se stalo lepším a přizpůsobivějším. Jde jen o to, že namísto diktátora se superschopností A by měli diktátora se superschopností B.
Akkütlix a Lucas - to chápu tak, že se původně vtělil do Lucase podobně, jako předtím Gäercürdahöarth do Taliho. Akorát místo aby ho ovládal, tak se jen vezl a decentně ovlivňoval. Možná mohl Lucase opouštět a zase se k němu vracet. A teď půjdu na tenký led, ale dokonce si myslím, že se v duchu své adaptační podstaty se Lucasovi přizpůsoboval, stejně jako Lucas jemu. A na konci to chápu tak, že Akkütlix se s Lucasem spojil, stali se jedna bytost - protože celou dobu se jeden ke druhému blížili, tak nakonec už mezi nimi nebyl rozdíl. A to snad byl i důvod, proč ho nakonec nesmetla hvězdovláda, i když v době jejího vrcholu byl v nezavřeném klaëwentu. Proto ho taky Aš~šád nemohl po všem vzít domů, a nemohl vzít ani Fionu a riskovat, že by na ní Akkütlix přeskočil. Při první přečtení mi přišlo, že je Aš~šád prostě svině a nechce mít konkurenci, ale nakonec jsem usoudil, že se prostě snaží zabránit návratu sgena v jakékoli podobně ... teda až na ty prsty chaosu, v jejichž duchu mu nějakou šanci nechává.