BRAMBOREENA:
GAARQ:
Taky jsem vůči tomu poněkud skeptický. Buď si ten jazyk vymyslím předem a do nástroje si ho naklikám (ale pak ten nástroj ani moc nepotřebuju, možná jako generátor slov), a nebo si ho nechám se vším všudy vygenerovat, ale pak bude "prázdný" v tom smyslu, jak píše GAARQ. Nechal jsem si pár jazyků vygenerovat čistě z nuly, a už ta vzorová věta (o tom jak držel klobouk a otočil se proti větru) vypadala divně a nepřesvědčivě. Všechna slova podezřele krátká (to je divné, že všechna významová slova ve větě jsou stejně dlouhá jako třeba zájmena), mělo to podezřele stejný počet slov jako anglický originál, neměl jsem z toho třeba ani dojem nějaké snadné vyslovitelnosti. Prostě to nevypadalo jako věta, co by někdy někdo řekl.
Generování slovní zásoby mi úplně nevadí, dokud se to nedělá úplně bezhlavě (ve smyslu "vezmu co mi dá generátor a přiřadím tomu významy"). Na nějaké úrovni musíš stejně sáhnout po náhodě, protože nemůžeš vývoj jazyka simulovat bůhví kam do minulosti. Viděl bych to ideální ve stylu "Slovo odvodím ze slov co už mám, pokud to dává smysl. Pokud ne, tak si nechám pár slov vygenerovat, vyberu to, co mi do jazyka zvukově sedí, a podle potřeby ho upravím (třeba dodám standardní koncovku podle rodu, přeházím případně samohlásky podle nějakých harmonických požadavků atd.). Nakonec mám slovo, které mi generátor vlastně nedal, ale na začátku ho inspiroval."