• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    MARTY63: Hoši! Pěstujte i VY obří houby doma ve sklepě!
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Houby nemůžou napadnout člověka...
    Mykologové připomínají, že houby jako v The Last of Us člověka nenapadnou. Normálně se konzumují | Hrej.cz
    https://hrej.cz/article/mykologove-pripominaji-ze-houby-jako-v-the-last-of-us-cloveka-nenapadnou-normalne-se-konzumuji
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FERRYH: zasni = zvlastni ...
    fuj! zas jsem si to po sobe neprecetl... :)) a tu blbou bezdratovou klavesnici uz budu muset konecne vymenit! ;O)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: nooo, alkohol zboznuje a konzumuje aktivne vicero zvirat... :O)
    Alkoholici mezi zvířaty | Pividky.cz - První české půlliterární stránky
    https://pividky.cz/povidka/127-alkoholici-mezi-zviraty
    a nekteri z nich nejsou zasni zvireci inteligenti...
    ...bude to asi spis tema houbickama :O))
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ZUZKAOU: leda by byly spory v trávicím traktu / intravenózní a na trusu jen rostly plodnice..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    E2E4: aha, nenapadlo mě že když to je v jejich trusu, tak že to tam narostlo, namísto toho že by to vykadili :-D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ZUZKAOU: ee kde píšou že to žerou sloni?

    (že jsou koprofágni halucinogenní houby není novinka, viz ostatně tentýž Terrence McKenna - True hallucinations, p. cubensis na kravincich)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    ZUZKAOU: Sloníky nepodceňuj! ;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A koukám že africké houbičky sjíždí i třeba sloni a nic :-D

    Panaeolus africanus - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Panaeolus_africanus
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MYCROFT_SK: no neandrtálci se nevyvinuli v člověka. Jak Homo Sapiens, tak Homo neanderthalensis žili paralelně, homo sapiens v té době byl evolučně prakticky stejný, jako my. Stejně tak neandrtálci byly na podobné úrovni - nástroje, oheň, abstrakní myšlení (měli pohřby, takže si nutně museli být vědomí smrtelnosti a nejspíše k tomu měli i nějakou mytolgoii).

    To na co dotyčná nejspíše odkazovala je teorie Terrence Mckenny a vztahovalo se to k Homo Erectus, tedy o dva miliony let dříve.

    Stoned ape theory - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Stoned_ape_theory

    kromě houbiček to třeba Levi Strauss vidí na chlast - tedy že změněné vědomí přispělo k tomu, že se vyvinulo abstrakní myšlení, které je základ toho rozdílu mezi lidmi a lidoopy.
    MYCROFT_SK
    MYCROFT_SK --- ---
    V piatok 27.1 na RTVS 2 bola v relacii Trochu inak s Adelou okrem Zdenka Godlu aj Veronika Cyprichová, ktorú od detstva fascinujú huby. Pacila sa mi jedna myslienka, neviem najst link narychlo, hadam casom bude v archive cela relacia, ze neandertalci sa zacali vyvijat v cloveka rozumneho na zaklade konzumacie húb, ktore spustili zmeny v mozgu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGO: což mi připomíná, že zkrátka potřebujeme prequel z éry, kdy disidenti z Gerdy založili Össe, nebo naopak disidenti z Össe Gerdu (v průběhu historie ságy postupně připadaly v úvahu obě varianti), případně prequel z doby, kdy na sebe tyto odedávna existující světy poprvé narazily.

    Jako Össenské postapo by taky bylo dobré, ale zkrátka potřebujeme vědět, jak se Gerda postupně dozvídala detaily o psychotronice (na kterou měli sami daleko menší talent, než pozemštané, jak se ukázalo) a jak poprvé objevili expresi gerdánských genů vedoucí k dokončení transformace na úplnou Össenskou morfologii (modrá krev, kůže, apod.)

    (jako samozřejmě, stejně jako vše ostatní v Myceliu je i ta transformace vykrádačka - předpokládám nevědomá - ze starších Space oper, zejména těch plnotučných šedesátkových - konkrétně šlo o transformaci humanoidů do fáze https://en.wikipedia.org/wiki/Pak_Protector v důsledku pojídání Tree of life - to, že transformaci zajistí virus, je dostatečně příbuzné infekci houbovými sporami :-)

    čímž nechci vůbec snižovat kvality oktalogie, ale je to prostě remix - Star Wars, Larry Niven (kromě paralely s transformací humanoidů do dalšího vývojového stádia je AFAIK i autorem konceptu jedné nadřazené civilizace, zásobující všechny ostatní kosmickými loděmi, i když to je ve space operách obecně častý motiv), nakonec v ledasčems i Alfred Bester (50.léta byla typická undergroundovým zájmem o psychotroniku, ještě než z toho experimenty CIA s LSD a následné experimenty KGB a české psychotronické laboratoře na VŠCHT udělaly mainstream :-)

    Každopádně - jak už jsem psal, samotný argenit je původní český vynález, stejně jako robot (vlastně teda tak trochu má vlastnosti Čapkova Absolutna - podobnost je příliš vágní na to, aby mělo smysl se tímhle směrem v úvahách vydat, i když Vilma v různých fázích Mycelia velmi zdatně čapkuje - např. ten pohled pozemského "věřícího odpadlíka" na Církev, apod.). Protože o všem ostatním, od generačních lodí v Brianu Aldissovi, přes biolodě např. u Stephena Baxtera (? nebo u koho) po společného předka humanoidů obývajících různé planety u Larryho Nivena, jsme už četli, tak podle mě prostě potřebujeme více argenitu!! Argenit je původní nápad, definující samostatný žánr phi-fi (philosophical fiction - protože nám vznikají nevídaně rozkošatělé kategorie celých předmětů a bytostí stvořených právě jen z argenitu). Vzdáleně podobné substance i náznaky psychotroniky by se možná našly v některých okrajových končinách sci-fi: nějaké náznaky snad u Lema a Strugackých, ale divné a jiné. Jasně, ve fantasy existují magické artefakty a mana v různých podobách - ale nikde to nemá tak lahodně návykovou podstatu, jakou má pro své uživatele argenit. Argenit je instantní, praktický, koncentrovaný. Má jasná pravidla - daleko konkrétnější, než spousta rozplizlých a neurčitých artefaktů jiných autorů.

    Takže prostě potřebujeme více uvěřitelně divných hrdinů, postupně odhalujících tajemství argenitu a potřebujeme více příběhů o psychotronických civilizacích dávné minulosti - potřebujeme zkrátka zpátky do Aris Saddemu! Ke kterému se nakonec všechny krystaly argenitu samy natáčejí špičkou! (což je škoda, že se v Myceliu k ničemu nepoužívá, že jo...). A potřebujeme se dovědět více o vztahu Lorgan ke Sgenům a tak. Na konci oktalogie zůstalo těch otázek zkrátka nesesitelně moc!
    SARGO
    SARGO --- ---
    "Možná má různé mezery, ale fakta, ta má načtená!"
    Aneb umělá inteligence o Myceliu. :-))

    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: a to "since when do we use telepathy?" není z ty výstavy, ale je to v Praze všude možně na ulicích..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: když už jsme u té kultury, zase hraji "na houby".

    na houby
    https://facebook.com/events/855144292206429
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Proběhnul se teleporty, vrátil se na Zemi, a uspořádal výstavu :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    E2E4: Fotoreportáž z výstavy Hildebrandta. Povsimnete si zejména Piiry.

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BRAMBOREENA: a taky je tam napsano, ze je to vazana vazba, to asi napovi nejvic ;) i kdyz s tou teckou je to dobry hint, to clovek pozna okamzite, pokud tam tedy neprilozi spatny ilustrační obrázek, svet je zlej :)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Deeekovala
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Plus brožovaný bylo levnější, a už není skladem :) https://www.luxor.cz/v/1764380/mycelium-iii-pad-do-temnot
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam