ZUZKAOU: Pustil jsem si i to video z TED talku, pár věcí mě tam zarazilo.
1) Nepotřebuje používat barviva, protože to může barvit pomocí oxidů železa, ovoce a indiga. To ale jednak jsou barviva, a jednak by je mohl používat i klasický textilní průmysl (a do 19. století to taky dělal). Už je nepoužívá proto, že syntetická barviva jsou levnější a lépe ovladatelná. A to bude platit i pro kombuchu.
2) Zajímalo by mě jestli má kombuchová kůže menší ekologickou stopu než kravská. Protože kráva vyžaduje akorát trávu a vodu, zatímco kombucha čaj a cukr. Čaj bude pocházet z plantáže, cukr taky, a ještě navíc musí nutně projít průmyslovým zpracováním. Speciálně cukr je pro nás dnes obyčejná surovina, ale právě jen díky průmyslu.
Takže nevím jak moc bych se oháněl ekologičností, zajímavá na tom bude spíš cena a vlastnosti. A to zajímavé být může. Nevím jestli vysloveně na oblečení, ale pokud to produkuje celulózu, tak třeba na výrobu papíru. Zase na druhou stranu strom, jakožto producent dřeva, využívá sluneční energii efektivněji než řepa. Tipnul bych si, že nechat celulózu vytvořit stromem bude na spotřebu energie výhodnější, než ji vytvářet pomocí mikrobů z cukru.
Takže v zásadě se mi to líbí, ale propagátoři to prezentují lepší, než jaké to je. Je možné, že to nakonec skončí jako umělé maso pěstované v kádích. Taky je to teoreticky skvělé, ale prakticky je jednodušší nechat to vyrůst na praseti.