• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KASUMI: Nebude, ale konečně je v tisku. Teda skoro, řešíme mapu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Bude na světu knihy další díl v nové vazbě? Já jestli se mám těšit :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: zde bych vlozila nejakou picovinu. Jako ze argenit se z duhoveho blata ziska pridanim lneneho oleje, ns coz prisel za dramatickych okolnosti akademicky malir Vomacka, kdyz se zminene blato pouzil pokusit jako inovativni pigment na zakazce pro kostel Zvestovani Panny Marie v Kotehulkach aco zbylo z jeho atelieru, se dnes ukazuje turistum jako Faustuv dum kosmickeho veku.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    STARE_CASY: Tak hlavně aby Vilma taky nezarostla karwilem.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    JONY: Ano, už je to tak... Naposledy, co jsem ji viděl, tak se vydala s obrovským odhodláním vymýtit vše, co rostlo vskrytu a překrylo mnoha vrstvami ticha každou cestu, která v daném prostoru byla. Až očistné plameny sežehnou vše, co odpadne, na světlo vstoupí nové a žádoucí.

    Poněkud civilněji řečeno - pustila se do obnovy jedné velmi zarostlé zahrady. Chvíli jsme tam pomáhali také, hromada prostříhaných větví a vytrhaného plevele rostla a rostla a snad Vilmu nepohltila. Na místě jsem naplno pochopil, jak to Vilma myslela, když mluvila o tom, že při psaní Mycelia se cítí být zahradníkem, který spíše sleduje, jak příběh roste, a jak těžko se osekává všechno, co je navíc.
    JONY
    JONY --- ---
    Vilma zmizela v hlubinách R-A prostoru.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Vlastně kdyby Akkütlixova Loď byla argenitar, tak ji tam nenechá. Před odchodem by si ji zmuchlal do argenitu, a vzal si ho s sebou, a nebo ho použil k té teleportaci.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Tak pozor, argenitar může taky obsahovat Duši! To je právě ten běžnější způsob jak zachycovat Duše, naopak össenské mycelium je neobvyklé. No a já jsem tak nějak předpokládal, že Akkütlixova Loď byla Loď v össenském chápání, tj. myceliální. Jinak by to nebyla Loď - össeané takto argenitary neoznačují, co já vím.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Vilmo, tapeme, vysvětli nám to!!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: no ale argenitar nebo vtělená duše?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: To byla právě ta Prastará - Akkütlixova vlastní Loď. Akkütlix v ní během náhodného cestování přiletěl na D-alfu a uváznul tam. Nakonec dokázal donutit lidské příchozí aby ho odteleportovali, ale Loď tam zarostla karwilem a zůstala.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: co byla přesně sgenska loď co ztroskotala na rhasetu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: v knihách je z toho hodně. ale celkově záhady ve Vilmy vesmíru vždy přibývají rychleji, než jsou vysvětlovány... což je celkem fajn :-) myslím, že máme společný Össeistický záměr napsat nějakou esej o raném Össe...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: já nevím jestli mě to zase uniklo, jestli je to tam explicitně napsané, nebo jenom to vyplynulo z kontextu, ale potřebovala jsem to probrat s lidma.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: To jsem si ale nevymyslel já, to je kánon! I když nevím jestli je to v knize, možná jen ve Vilminých neoficiálních sděleních. (che, to už je skoro jako hadísy v islámu :-) )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Tyjo: Tohle mi hrozně dlouho nedocházelo...

    Objeví že dalo, pokud se příslušné části očí vyztuží myceliálním pletivem.

    Treigru jako vedlejší efekt cest do vesmírů
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No ale na cestování vesmírem nemusíš mít gleewarinské schopnosti, když máš v sobě yantrün, resp. řadu Čtyř. Ten vzniknul právě proto, aby tě před ar-saljah ochránil, a to v době, kdy o gleewarinských schopnostech nikdo pořádně nevěděl. Takže to nemůže být ten důvod.

    Možná bych mohl přidat ještě důvod 4) Myceliální Lodě se dokázaly pohybovat rychleji. Tady jsou totiž ve hře dvě omezení - maximální fyzikálně daná rychlost (c v normálním prostoru, prakticky nekonečno pod Engelmannovou hranicí), a schopnost lodi zrychlovat. Tzn. kdybys v mimoprostoru jezdil na kole, tak máš sice neomezenou maximální rychlost, ale fakticky se budeš pohybovat pomalu, protože ti technologie umožňuje jen mizerně malé zrychlení. Myceliální Lodě mohly být schopné dosahovat mnohem lepšího zrychlení než anorganické, protože třeba dokázaly k pohonu používat i okolní ar-saljah nebo psychotroniku.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: To se mi líbí, je v tom takový ten velkolepý patos, touha po transcendenci, ale dosažené vlastníma rukama. Jednak to vysvětluje proč na takovém podhoubí mohla vzniknout össenská mystika a později náboženství. A jednak to tvoří pěkný kontrast vůči technicky přízemní Gerdě v moderní době.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: tím se ale dostáváme k tomu, že museli ochránit ty bez gleewari schopností, kterých nebylo málo... až na Zemi je toto procento překvapivě vysoké, ale zase to nikdo neví...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no, mohli to potom "prodávat" myceliálně a psychotronicky zaostalejším civilizacím. (I když víme, že prodej to byl jen naoko a ve skutečnosti šlo tak trochu o indoktrinaci :-)

    vlastně o ekonomice éry Össe víme dost málo. A vlastně i organizaci té společnosti, protože není jasný poměr mezi tím, k čemu byli naprogramováni a co byla nějaká jejich vlastní iniciativa, pokračování původního výzkumu nastartovaného na Gerdě. Ten proces proměny v náboženskou sektu musel být naprosto fascinující, jenže já mám pocit, že Vilma do toho světa nahlédla skrz postavy, které v něm žily a ty postavy taky do detailu nevěděly všechno... zvídavý byl Lucas, ten toho zjistil hodně, ale zatím to vypadá, že jeho osud byl dost faustovský.

    My se snažíme vymyslet svět a historii jako hodinový stroj, kde je vše jasné, jednoznačné a determinované. Ale skutečný autor ví, že každá postava ten svět viděla svýma vlastníma očima a dělala si vlastní teorie na základě své vlastní životní zkušenosti. Proto my jsme nerdi a žádné fantasy světy doopravdy osídlit neumíme.. protože on je nejdřív ten hrdina, který ten svět pozoruje skrz to, že v něm žije.... a pak teprve ten svět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam