• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No ale na cestování vesmírem nemusíš mít gleewarinské schopnosti, když máš v sobě yantrün, resp. řadu Čtyř. Ten vzniknul právě proto, aby tě před ar-saljah ochránil, a to v době, kdy o gleewarinských schopnostech nikdo pořádně nevěděl. Takže to nemůže být ten důvod.

    Možná bych mohl přidat ještě důvod 4) Myceliální Lodě se dokázaly pohybovat rychleji. Tady jsou totiž ve hře dvě omezení - maximální fyzikálně daná rychlost (c v normálním prostoru, prakticky nekonečno pod Engelmannovou hranicí), a schopnost lodi zrychlovat. Tzn. kdybys v mimoprostoru jezdil na kole, tak máš sice neomezenou maximální rychlost, ale fakticky se budeš pohybovat pomalu, protože ti technologie umožňuje jen mizerně malé zrychlení. Myceliální Lodě mohly být schopné dosahovat mnohem lepšího zrychlení než anorganické, protože třeba dokázaly k pohonu používat i okolní ar-saljah nebo psychotroniku.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: To se mi líbí, je v tom takový ten velkolepý patos, touha po transcendenci, ale dosažené vlastníma rukama. Jednak to vysvětluje proč na takovém podhoubí mohla vzniknout össenská mystika a později náboženství. A jednak to tvoří pěkný kontrast vůči technicky přízemní Gerdě v moderní době.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: tím se ale dostáváme k tomu, že museli ochránit ty bez gleewari schopností, kterých nebylo málo... až na Zemi je toto procento překvapivě vysoké, ale zase to nikdo neví...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no, mohli to potom "prodávat" myceliálně a psychotronicky zaostalejším civilizacím. (I když víme, že prodej to byl jen naoko a ve skutečnosti šlo tak trochu o indoktrinaci :-)

    vlastně o ekonomice éry Össe víme dost málo. A vlastně i organizaci té společnosti, protože není jasný poměr mezi tím, k čemu byli naprogramováni a co byla nějaká jejich vlastní iniciativa, pokračování původního výzkumu nastartovaného na Gerdě. Ten proces proměny v náboženskou sektu musel být naprosto fascinující, jenže já mám pocit, že Vilma do toho světa nahlédla skrz postavy, které v něm žily a ty postavy taky do detailu nevěděly všechno... zvídavý byl Lucas, ten toho zjistil hodně, ale zatím to vypadá, že jeho osud byl dost faustovský.

    My se snažíme vymyslet svět a historii jako hodinový stroj, kde je vše jasné, jednoznačné a determinované. Ale skutečný autor ví, že každá postava ten svět viděla svýma vlastníma očima a dělala si vlastní teorie na základě své vlastní životní zkušenosti. Proto my jsme nerdi a žádné fantasy světy doopravdy osídlit neumíme.. protože on je nejdřív ten hrdina, který ten svět pozoruje skrz to, že v něm žije.... a pak teprve ten svět.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Lodě (tedy schopnost chytat Duše do mycelia) Össeané museli vymyslet sami, Sgenové zásadně používali argenitary. Proč Lodě - podle mě z několika důvodů (domýšleno, nic z toho nebylo kanonicky řečeno):

    1) Protože po odchodu z Gerdy byly myceliální technologie to, co ovládali nejlíp, a anorganické lodě by možná ani sami postavit nedokázali.
    2) Protože tam byla snaha si po smrti proroka získat nějakou novou Duši, a tu uměli chytit jen do mycelia.
    3) Protože räwë mohlo být z nějakého důvodu problematické, a jeho použití riskantní. Takže mít Loď, která cestovatele bez rawë ochrání před larvami, byla lepší a spolehlivější varianta. Že ochrání i před ar-saljah je vítané, ale méně důležité plus.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: jasně. Musí existovat nějaký gerdánský vynálezce, který objevil ponor do R/A prostoru... ale ten objev přinesl jen samé problémy a oběti na životech. Jsi ale v promýšlení dál, než já.. bez Vilmy ale stejně nevím, jak Gerdánská kultura a civilizace v té éře vypadala. Jak vlastně moc byli technicky rozvinutí a tak. Víme jen samé náznaky, že si potrpěli na okázalý luxus a tak, ale současně měli pravidlo vzájemnosti. Ale nebavilo je to, chtěli víc, chtěli se dotknout hvězd... a to ne tak, že se celá generaqce na kolonizační lodi obětuje, jako to udělali na Zemi, ale chtěli tu vzdálenost překonat svým důvtipem a invencí a užít si to... ne trpět...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: BTW ten vývoj na Gerdě před vznikem Össe mě velmi zajímá, proto jsem se už dřív dřív pokoušel promyslet posloupnost událostí tak, aby to dávalo smysl a bylo v souladu s kánonem. Dokonce jsem i něco začal psát (protože příběh z této doby bych si rád přečetl), ale skončil jsem na tom samém co ty - spousta vysvětlování, a žádné zábavné postavy. Aby se něco takového dalo číst, musí tam být dobře uchopitelný lidský příběh, jemuž ten pracně vyvíjený worldbuilding jen dělá pozadí. Jak se ukázalo, neumím ho napsat.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    mne teda není pořád jasný..

    ok, Gerdanci vyvinuli čtveřici/pětici (eh už nevím proč přidávali pátou) aby mohli cestovat ve vesmíru, tím se z nich stali osseani osseani oni si založili civilizaci na osse. a vznikl syndrom mladšího bratra.

    a tam převzali od sgemu lodě.. a ty lodě měly stínění, takze jima můžou lítat i gerdanci a pozemšťani bez psychotronickych schopnosti ..

    což ale nechápu proč? sgenove ani osseani ho nepotřebují, tak proč ho tam přidávali?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Takže už máme:
    bio argenit (z lidských obětí)
    eko argenit (získaný recyklací psychotronických předmětů)
    fair-trade argenit (zatím pouze hypotetický argenit vznikající z volného ar-saljah v hlubinách R-A)

    Tvorba fair-trade argenitu by byla ve vesmíru superunikátní, protože na duhové bláto jak známo všichni nadávají, ale nikdo ho neumí na nic použít. Nicméně už to vidím - zbylí Össeané to vynaleznou a začnou používat. Po několika tisících let se zase přiblíží hvězdovláda, Akkütlix vyleze na světlo, najde tuto novou technologii, a zase si ji ukradne pro sebe - tak, jako předtím Lodě a lidskou schopnost ovládat Duše.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: To je právě supr, že houby a psychotronici existují paraleleně, ne? Pokud jsi dobrý psychotronik, tak žádné houby nepotřebuješ. Létat skrz R-A budeš na argenitarech, oči si uchráníš příkrovem ... Na Össe je pěkné právě to, že dosáhli podobných cílů úplně jinak. Když začali zkoumat vesmír, tak neuměli dělat argenitary a příkrovy. Použili to, co měli, šli úplně jinou cestou (houby), ale taky jim to fungovalo. Össe vlastně začala jako technologická civilizace, i když to v souvislosti s tou teokracií a mystikou vypadá divně. Ale oni se k Duším a psychotronice dostali postupně, a jen skrz technologii.

    První, kdo přežil ponor do R-A, právě vůbec nemusel být psychotronik. Protože měl v sobě ty houby, díky kterým psychotroniku nepořeboval.

    Výhody hub pro psychotroniky - jak to vidím já, tak fomalhiwskému argia-luovi houby opravdu na nic nejsou. Jenže to je nej-elitnější elita mezi psychotroniky (méně elitní elita nepřežila výcvik). Na každého takového mistra bude připadat několik dalších, kteří sice psychotroniku mají, ale z různých důvodů nedokážou dosáhnout té dokonalosti. Na Fomalhiwě takoví nepřežijí výcvik. Ale na Össe můžou být pořád užiteční, díky houbám. Problémy s koncentrací vyřeší lokem laëghüru, maximum svých psychotronických možností si odemknou pohodlně pomocí räwë. A nemusí cvičit gorchant jako magoři, protože houby navržené na zodolnění těla vůči ar-saljah je zároveň chrání proti negativním důsledkům psychotroniky (to bylo někde v posledních dílech Mycelia řečeno výslovně).

    Granoplastové měřáky - to nikde řečeno nebylo, to jsem si domyslel, ale dává to smysl. Jsi technická civilizace, narazíš na působení neznámé síly. Logicky to nejdřív potřebuješ měřit. Ze začátku to nešlo, ale jakmile vynalezneš granoplast, tak máš v ruce něco, co s tou silou interaguje. Jestliže to interaguje, můžeš to použít k měření. V době Össe už Gerdánci veškerou starost o vesmír delegovali na Össeany, ale v době těch počátečních průzkumů nějaký způsob, jak ar-saljah měřit, nutně potřebovali.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: jo, no nějak tak. budu si to fakt muset prolítnout celé znova, jestli jsem nepřehlédl, jestli gerdánci měli nějaké měřáky psychotronického pole...

    mě se navíc líbí, že krystaly argenitu se natáčí špičkou k Arris~saddemu :-) podle mě by na tom principu mohly fungovat nějaké R/A prostorové GPSky :-) je to taky takový jeden skrytý "směr a směrování"... akorát jna tom zatím nebyla postavená žádná zápletka, asi proto, že je to takové jednorozměrné. v kombinaci s indikátorem síly pole by to ale k základní orientaci v R/A stačit mohlo...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: máš tam velmi kánonické dobré body, určitě. myslím to nějak tak muselo být... ano, máme tam společnou představu, že prostě Össenci byli původně gerdánští výzkumníci/vědci/technologové a že náboženství přišlo později. Popisuješ moc dobře, jak to asi muselo být.

    já furt ale nevím, co si počít s tím, že myceliální a argenitový vesmír existují paralelně, gleewarini navíc myceliální modifikace ani nepotřebují - takže první, kdo přežil ponory od R/A, museli být gerdánští gleewari... kteří hlásili, co se dělo ostatním, a sami upadali do podezření, jak to, že právě oni to zvládají, apod.?

    důležitá otázka: jaké výhody vlastně myceliální modifikace přináší lidem s psychotronickým nadáním? Tak určitě je jasné, že gleewari a "lodní", tedy astrální schopnosti" jsou jiný level, ten si bez myceliální modifikace zřejmě pořídit nelze... ale co ty nižší stupně? Je to celé paralelní schopnost ke gleewat/argenit~míjat schopnostem? No asi jako jo, ale jsou tam styčné body: gleewarini některé z těch modifikací nepotřebují, minimálně k prostému přežití v R/A - ale zase jisté schopnosti bez nich nikdy nezískají...

    každopádně myšlenka, že zbylá Össe se svými R/A technologiemi se po odchodu lodí zaměří na fair trade argenit je podle mě nic proti ničemu (jestliže toto je vůbec možné, teda). Později přijde impérium Igeru, kteří jsou převážně techničané a psychotronici, pokud vůbec něco, jsou tam jenom jedna z mnoha gild. No ale ojedinělí psychotronici uprostřed technického světa potřebují nějaký občasný přístup k argenitu, který si psychotronické civilizace střeží a jen tak někoho k němu nepustí... takže nějaký alternativní zdroj menšího množství argenitu bez lidských obětí by se hodil...

    No ale třeba to celé beru ze špatného konce...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ještě mě vrtalo hlavou proč ar-saljah lidem vypaluje zrovna oči. Viděl bych to takto:

    Horečka z argenitu je způsobená nerovnováhou mezi intenzitou psychotronického pole uvnitř člověka a venku. Živý organismus vyšších živočichů si z nějakého důvodu okolo mysli udržuje bariéru, která udržuje vnitřní intenzitu konstantní. Pokud vnější intenzita narůstá, tento nevědomý mechanismus se to snaží vyrovnat, a z toho bolí hlava a podobně. Jakmile je rozdíl intenzit příliš velký, stane se totéž co s elektřinou - přeskočí "jiskra". V nejslabším místě přirozené ochrany prudce proletí psychotronická energie. Z nějakého biologického důvodu jsou tím slabým místem oči. Divoký neřízený výboj psychotroniky oči vysloveně vypálí (dojde k zuhelnatění vnitřku oka, takže proto černá barva), vypálí taky oční nerv a projde do mozku, který zničí.

    Psychotronik dokáže podvědomě vnější ar-saljah pomalu propouštět do mysli (a poradit si s vyšší hladinou), takže rozdíl intenzity není tak velký, aby došlo ke skokovému "vybití". Takže proto se gleewarinům oči nevypálí. Latentní psychotronik to dokáže taky, ale jen do určité míry, a na spolehlivé cestování mimoprostorem to nestačí.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Já to vidím takhle:
    0) Existují pragerdánci, kteří právě čerstvě objevili R-A prostor a chtějí ho využít k cestování. Cokoli pošlou do R-A, to hned klesne pod Engelmannovu hranici, a teprve odtamtud se může zase začít vynořovat. Neumějí nic udržet na jedné hladině nad engelmannovou hranicí. Pokud pošlou automatickou sondu, vše je v pořádku, umí se ponořit, proletět, vrátit a vydat data. Ale pokud pošlou cokoli živého (resp. řekněme vyšší savce), tak to děsivým nevysvětlitelným způsobem umře.

    1) Při zkoumání toho, proč to umírá, objeví ar-saljah, a pokoušejí se ho odstínit (žádné známé materiály s tím neinteragují). Vynaleznou granoplast, a díky němu dokážou intenzitu ar-saljah měřit a trochu stínit. Jenže granoplastový štít funguje jen do určité hloubky, a jelikož nikdo neumí sondu udržet na jedné hladině, tak to problém neřeší.

    2) Ale souběžně běží lékařský výzkum toho, co přesně ar-saljah vlastně dělá, proč vypaluje zrovna oči, a jestli by se s tím nedalo něco dělat. Objeví že dalo, pokud se příslušné části očí vyztuží myceliálním pletivem. Ale aby překonali přirozenou imunitní reakci, musí tělo připravit, a když už jsou v tom využití hub, tak z toho udělají první tři stupně Řady čtyř.

    3) Tím dokážou vytvořit gerdánce schopného cestovat vesmírem, a začnou létat na další planety. Sem tam některý průzkumník propadne něčemu, čemu se říká "vesmírné šílenství" - začne se chovat divně, kolem se začnou dít divné věci, a i v izolaci nakonec umře. Za to můžou larvy, ale to ještě nikdo neví. Vesmírní průzkumníci začínají být stále izolovanější od zbytku společnosti - jsou modří, v další generaci i ušatí, a občas propadávají záhadnému šílenství, takže zbytek společnosti se jich začíná stranit. Jenže pořád dělají děsně užitečné a zajímavé věci, takže se v programu pokračuje navzdory nebezpečí a rizikům.

    4) Jednoho dne se průzkumník vrátí z cesty, chová se divně (takže ho dají do karantény), ale neprojevuje se jako klasický vesmírný šílenec. To je tím, že se v něm neusadila primitivní larva, ale něco inteligentnějšího. Průzkumník v karanténě slyší hlasy, a ve snaze se s tím nějak vypořádat je začne opakovat, i když tomu nerozumí. Astrální entita v něm zareaguje, a postupem času si začnou vyvíjet společný jazyk. To je budoucí Lodní össein - jazyk, kterému silnější Duše přirozeně rozumí a dokáží v něm komunikovat. V rámci komunikace se průzkumník dozví o psychotronice (předtím to nikdo neznal), a začne ji provozovat. Vidí to ostatní průzkumníci, kteří ho do karantény chodí sledovat, a postižený se pro ně stane jakýmsi prorokem - dělá zázraky, mluví s něčím nehmotným, a ví to, co nikdo jiný.

    5) Skupina vesmírných průzkumníků postupně získává náboženské či mystické rysy, učí se psychotroniku, a zbytek společnosti se jich začíná bát. Duše, která sídlí v prorokovi, nechce konkurenci (a nebo prostě není taková svině), a vysvětlí proč dochází k vesmírnému šílenství, a proč se v průzkumnících můžou usazovat Duše. Průzkumníci na to zareagují vytvořením páté složky, která slouží na obranu průzkumníka proti Duším.

    6) Během psychotronické nehody vybuchnou v gerdánské společnosti vášně, a dav vyrazí průzkumníky zlynčovat. Ti si v obavách o svůj život všichni vezmou räwë a na poslední chvíli zaberou loď (stále ještě anorganickou), a uniknou z Gerdy na jinou planetu, kterou je Össe.

    7) Na Össe odvrhnou všechno gerdánské, vytvoří si jazyk založení na Lodním össeinu, a rozvinou myceliální technologii. Původní prorok nečekaně zemře, a Duše ho opustí (protože s tím nepočítala), a ostatní ztratí vedení. Napadne je tedy záměrně nachytat další duše, experimentují s tím, a nakonec vynaleznou Lodě.

    8) Při průzkumech pomocí Lodí se nějak připletou ke Garrimbům a hvězdovládě, a setkají se s nově vznikajícím Akkütlixem, a ten je ovládne. Tohle nemám příliš detailně promyšlené, ale předpokládám, že právě od Össeanů převezme myšlenku Lodí, a vytvoří si Prastarou ( jinak by pracoval s argenitary, jako každý normální sgen). A taky doplní do össenského náboženství ty oběti, a po nějakou dobu bude Össe přímo ovládat. Össeané postupně pochopí jak je to s hvězdovládou, začnou potírat gleewariny a tak dále.

    9) Össeané se pak po staletích vrátí na Gerdu už jako silná vesmírná civilizace, s úžasnými možnostmi danými Loděmi a psychotronikou, a s úžasnými znalostmi o vesmíru a celkově mystickou záhadností. Gerdánci nepropadnou össenskému náboženství, ale na jakési náboženské úrovni (kterou celou dobu usilovně popírají) přijmou össeany jako "vyšší bytosti" které dokážou zázraky. Össeani je v tom udržují.

    ... a to je asi tak celé. Takovouto konstrukcí jsem si v těch střípcích össenské a gerdánské historie z knížek udělal pořádek. Ale jestli je to kanonické nevím, a Vilma k tomu určitě řekne že "klidně to může být takto, nemám to detailně vymyšlené" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak tady bych vypíchnul, jaký já mám celoživotní největší nerdských problém s psaním. Vytvořil jsem v hlavě za život mraky sci-fi světů, plných draků, kteří si budují, ehm svoje hangáry, Vesmír plný zbloudilých kosmonautů zaseklých na obyvatelných planetách pozemského typu s velmi zajímavými parametry. A máloktrý svět mi vtáhl, jako tenhle... protože prostě má v sobě nějkaý základní nápad, který mi sedí a které světy západních autorů nemají. V životě mi nenapadlo domyšlet nějaké věci do Tolkienovy Středozemě, kde jsem čirý spotřebitel, stejně jako u jakékoliv fantasy a stejně tak nemám potřebu psát fan-fikci ze Star Wars Extended Universe (dnes Legends) - a asi žádné jiné Space Opery (velkou vyjímkou je Vernor Vinge, protože tam by mi lákalo napsat nějaké pojednání o tom, jak v Beyond zoně řešili otázku spamu v síti intergalaktických relayí... a že možná celý problém, který měli s Transcend zonou vznikl kdysi z tohoto... ale není to nějaké silné nutkání :-) navíc si myslím, že autor to vlastně měl sám na mysli jako spodní linii celou dobu :-) ostatně nevím, jestli to Vilma tuší, ale ono i to uhnití prostupnosti RA prostoru v důsledku příchodu Hvězdovlády má jistou paralelu v tom Vingeovi, kde zabránili postupu technologické singularity rozšířením Slow Zone na úkor Beyond, což vlastně má strašnou paralelu v tom, jak lodě ztratily schopnost cestovat v hlubších vrstvách RA prostoru - samozřejmě, Mycelium to pojalo téměř přesně naruby, protože Mycelium nekončí žádným návratem ke generačním kolonizačním podsvětelným lodím ale naopak přepnutím k full-on fantasy mode vesmíru a odhozením povrchní techno-slupky, která tam stejně byla celou dobu jen naoko... ale že jo...

    Problémem ale je, že prostě negeneruju žádné konzistentní postavy, které by tenhle svět obývaly. Prostě mi chybí schopnost světy zabydlovat, jsem jenom budovatel kulis a scenérií... literární autismus. A už jsem asi starý s tím něco udělat.

    Takže přesně vím, že granoplast objevili při nehodě s pokusem použít bobule jako náhradu za kukuřici v popcornu. K žádoucímu napěnění sice dojde - ale až při teplotě, při které karwil už nekaramelizuje, ale na rozdíl od pozemské organické hmoty poněkud překvapivě - polymerizuje. Ale pořád nedokážu pojmenovat postavu, která na tohle přišla, ani ji obléknout do příslušné hedvábné košile. Ano, musel to být gerdánec... a nebo to byla gerdánka? Gerdánská vědkyně? Nebo gerdánská kuchařka? je vlastně zmíněné, jestli na Gerdě vařili tradičně jen ženy, nebo i muži? Protože z toho se odvíjí, kdo u nich první použíl karwil v kuchyni... i když ne, jíst ho určitě začali, až když gerdánská nemyceliální RA prostorová kosmická lod' havarovala na pustém měsíci, kde nenašli nic jiného, než divoce rostoucí karwil... ale chápete to, zase chybí ten příběh těch postav, kterým se tohle stalo. Věčný kulisák, kterému jeho světy nikdo nechce obývat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALDARION: ano, ale v současné době tahle hypotetická transmutace duhového bláta na pravý, trvanlivý argentit rozhodně není kanonický postup výroby. Máme trochu problém, že momentálně jediným přiznaným zdojem argenitu je.. no všichni víme co.

    Pořád je pro mě trochu zahalené mlhou, jak Össe vznikla: v průběhu vývoje z petnalogie na oktalogii podle mě autorka přešla od teorie Gerdánců jako upchlíků (vyhanci by asi dostali šanci stěží - ti by skončilii spíš na aio..) z Össe (což jsem kdysi zahlédl na nějaké té pramyceliopedii online) spíš k teorii Össenců jak nějakých uprchlíků či odpadlíků z Gerdy, kteří se vydali směrem, který Gerda zakázala... podle mě by stálo za to tohle někdy v budoucnu nějak osvětlit. Není úplně jasné, v jaké fázi do toho Akkutlix vstoupil osobně a kdo stál na jaké straně... trochu to vypadá, že někdo v minulosti Össe omylem našel nějakou dardskou desku a podobným stylem jako Lucas byl po jejím neprozřetelném přečtení naprogramován a tím položil základ celého náboženství (?). Ale taky mohla Gerda vytvořit Össeany tak, že sgenovi předhodila lidské oběti, které si žádal, a on je potom jaksi nespotřeboval všechny najednou, ale vytvořil si z nich civilizaci. Ale zase těch se sgenem nesouvisejících hacků na Össe mi přijde hodně (především všechny ty houby!). Takže fakt nevím: vůbec není ani po osmi dílech jasné, jeslti byl dřív Akkutlix nebo houby. Argenitová a houbová linie mají společný RA prostor, ale Akkutlix vlastně celou dobu stojí mimo myceliální ekosystém: ve svém klaewentu hromadil argenit. (samozřejmě, možná houby vznikají tam, kde příliš staré zásoby argenitu v podstatě zplesniví, ale tím se dostáváme k tomu jeho pěstování)

    (BTW koho zajímají osudy nějakých hrdinů? nás nerdy zajímá worldbuilding... od Tolkiena po Star Wars je to samé... postavy jsou dobré jen k tomu, aby si knížky kupovali warghíři a Vilma a Argo měli za co žít :-)

    V zásadě to, aby na argenit a jeho výrobu neměli monopol sgenové, případně garrimnové, nebo whatever, a aby existoval i jiný, ehm, proces, jeho získávání, je podle mě důležité pro konzistenci celého argenitového vesmiru. Samozřejmě by mohl existovat nějaký "primordiální argenit", který vznikl hned po psychotronickém Velkém třesku na začátku věků - jenže pozůstatkem tohoto se mi jeví být spíš ten drueinový prach v RA prostoru, který je v řadě ohledech spíše protikladem argenitu... argenit se téměř určitě nedá vyrobit z drueinu, jestli něco vypadá jasně (naopak je možné, že ho obsahuje karwil - to mi bylo už víceméně schváleno, i když co není napsané v mycelipedii, to momentálně neexistuje..)

    Každopádně se mi líbí představa, že Össe byla původně projektem GASA na původní výrobu nativního argenitu pro gerdánský psychotronický program, který ji měl pozvednout na úroven ostatních psychotronických civilizací (o kterých Gerdánci, nebo minimálně GASA, od nějaké doby prostě museli vědět). Program brzdil nedostatek gleewari. No ale kromě toho nějaké kutání v klaewentech rozhodně muselo probudit Sgena, kterého by zlomení monopolu na argenit mohlo potenciálně ohrozit (protože evidentně: pointou je podobně jako v případě peněz mít především víc argenitu, než mají ostatní... jak se vůbec v případě argenitového monopolu sgenů nějaký argenit mohl dostat mimo kontrolu,to je zajímavá otázka... ale zřejmě občasný výskyt gleewarinů v populaci je od začátku jakási šance, jakýsi Prst chaosu, kterým Astuaner dává šanci i jiným tvorům, než jsou ageni)

    No a po pádu náboženství by teoreticky jedna z možností byla, že na Össe se rozpomenou na pravý význam myceliálního inženýrství, začnou na VŠ lépe vyučovat předmět Bezpečnost práce v RA prostoru i Teorii psychoaktivních předmětů a vrátí se ke svým kořenům a ke šlechtění hub, schopných produkovat v RA prostoru pravý argenit prímo, bez lidských obětí...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    XCHAOS: To byl, mám pocit, i přístup těch hermetiků přelomu stolet, co ty larvy popisovali... :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: naopak, argenit z lidských obětí je bio.. též argenit recyklovaný z psychoaktivních předmětů by mohl být hit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jo, už to mám... pěstitelé pravého argenitu pomocí nově vyšlechtěných hub musí pravidelně chodit na svoje políčka sbírat astrální larvy, které se na ně přisávají... asi jako pozemští zahrádkáři sbírají slimáky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: Pche. Potřeujeme postapo Össenské šlechtitele hub, které dokáží z falešného argenitu v R/A vytvářet fair-trade argenit bez nutnosti lidských obětí... ale aktivní pěstování těchto hub v těch nejhlubších klaewantech - těch, které už zasahují skoro do mimoprostoru a kde se už na dně (což ale v RA nemusí být nutně vizuálně dole, že...) vytvářejí ostrůvky duhového bláta, není práce pro každého... pěstitelé musí být Össenci s čtveřicí až pěticí v těle, navíc s gleewari schopnostma (a jak do tohohle postapo světa zapadne Pátá houba a její poněkud kontroverzní psychopatologie, to už ponechám na licenci autorky... astrální něco něco larvy, nevím, dál...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam