• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VANEK: to je teda rychločtení lvl Lenin.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Právě jsem potkal člověka, starého scifistu, který odmítá číst nedokončené cyky, tak si počkal a dal 8 dílů na posezení... za 14 dní.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    s jakou postavou z mycelia se identifikujete?

    za mě

    Kdo bych chtěl být: Lucas

    Kdo si myslím že jsem: Aöhrlemögerl

    Kdo ve skutečnosti jsem: starej Hildebrant
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Od manžela z Leonardo.ai:

    "Realistic image of a steel sculpture of eight-legged insect god. The steel sculpture is completely smooth, it stands on a circular piedestal."

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Giant bolete mushrooms pop up in a nature reserve near Naracoorte to the delight of locals - ABC News
    https://www.abc.net.au/news/2023-05-20/giant-mushrooms-limestone-coast-boletes-fungi/102355772
    SARGO
    SARGO --- ---
    XCHAOS: Hodně (vše) o oddělení össeanů od gerdánců je vysvětleno Julií Lothovou v šestém díle v kapitole Psychotronika v praxi :-D
    JAEN
    JAEN --- ---
    KASUMI: jj, prvni dil za 99, horsi jak dealeri s crackem:)))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JAEN: Ooooooo
    To me zcela minulo! ❤️
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Sedmý díl byl na veletrhu.

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAEN: aha, takže 6 a 7 jsou už venku?
    JAEN
    JAEN --- ---
    XCHAOS: To by me take zajimalo, v dubnu 2023 vysla VII, pricemz to je pres 31 h poslechu. Predchozi dil vysel loni v cervenci. U posledniho dilu zatim One Hot Book udava “2023”, ale asi to jeste chvili potrva, preci jen, je to kus prace…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mám tu dotaz od posluchačky audioknih, kdy bude namluvený zbytek ságy? :-) (já si to asi fakt budu muset naposlouchat taky, abych znal správnou výslovnost...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, my toho o těch psychotronických civilizacích nevíme zas tolik, aby šlo říct, jak moc se lišili od Össeanů. V nějaké menší míře si s tím hráli příslušníci nejrůznějších civilizací, často bez hlubšího pochopení toho, co dělají. Ale co víme třeba o n~sit~nu? V podstatě hrozně málo. Kde brali svůj argenit? Zdědili ho hromadu, jako Fomalhiwané? (to by se asi zasekli doma a necestovali vesmírem, hmm...) Měl n~sit~n nějakého svého sgena? Apod.

    Podle mě vyhubit Össeany jen proto, že ve dvou nebo třech zapomenutých knížkách, co vyšly před 30 lety, o nich není žádná zmínka, není úplně etické. Myslím, že je to případ pro Výbor pro práva fiktivních mimozemských etnických menšin, nebo tak něco...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: To nejde, to bych kazila zábavu :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Akkütlix je toho času Lucas, ale zase běhá bůhví kde. Než se z bludiště teleportů a klaëwentů vymotá, tak technologie pokročí, a on bude moct zase něco šlohnout :-)

    Argenit snad lze teleportovat, ale musíš ho během přesunu nějak chránit, a nejde ho vzít hodně. Aspoň myslím.

    Duhové bláto - což vymyšlené to máš pěkně a dává to smysl. Ale kdyby si össeané uměli v mimoprostoru pěstovat krystaly jen tak, stala by se z nich silná psychotronická civilizace. Vilma je ale naopak potřebovala zničit, protože v pozdějších příbězích už nefigurují. Takže by to bylo možné jen v případě, že by do nejbližšího dalšího příběhu stihli zase zmizet.

    V každém případě ale myceliální technologie by měly být výhradně össenské. A pokud budou umět něco, co jiní ne, tak by to bylo hezké - jednak by to vysvětlovalo proč si argenit nepěstují všichni (protože ryze psychotronická civilizace prostě žádné houby nemá), a jednak y to ukazovalo že jiný přístup k problému může přinést i úplně nové možnosti.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: není drueinový prach rozprostřený nějak po celém R/A? fakt je jen v hlubinách?

    Falešný argenit se objeví třeba v lodi, když má špatné odstínění a ponoří se moc hluboko (to je kánonické, toho jsme přečetli spoustu). Je to v podstatě něco jako ektoplazma, že jo... je to řídká argenitová hmota, která vzniká přímo z ar~saljah tím, že je ho tam hodně, ale protože nedostala žádný myšlenkový příkaz, tak se do ničeho nedokáže zformovat, udělá jen duhové loužičky a zmizí (ale není to tak, že vysublimuje do ničeho - vyzáří se zase jako psychotronické pole, ze kterého vzešel, je to prostě něco, jako když se ti zkondenzuje vlhkost do podoby mlhy ale pak se na slunci mlha zase roztrhá. Prostě je to jiná fáze psychotronického pole, ale podle mě stejná jako argenit a předměty z argenitové hmoty: prostě máš pole, argenit a duhové bláto (ektoplasmu), což je za normálních podmínek nepoužitelná fáze, ale rozhodně nevysublimuje, ale za normálního "psychického tlaku a teploty" se vyzáří zpět jako ar~saljah a splyne se šumem na pozadí.

    No a klaewenty jsou "dutiny" v R/A prostoru, jakési lokální dutozemě, ale jsou v něm asi umístěny různě hluboko pod základním prostorem. Některé budou blíž k mimoprostoru a jiné méně. Ty, které budou hodně hluboko, v těch by to logicky mělo vypadat hodně, jako třeba v havarované Zelené lastuře...

    Duše se v duhovém blátě, na rozdíl od argenity či mycelia, rozhodně zachytit nemůžou, protože neposlouchá žádné myšlenkové příkazy (ani jejich) - http://argenite.org/page-argenit#gote - jo aha, vzniká z gan~záření....

    No ale pokud by - dejme tomu - určité myceliální kultury (nehraje v tom třeba nějakou roli i sulehl, agresivně vytěsnující všechny ostatní myceliální kultury? jak to asi dělá?) dokázaly hluboko v R/A vytvořit podmínky, ve kterých by docházelo když ne ke kondenzaci argenitu úplně "z ničeho", ale spíš ke zvětšování kondenzačních jader (nafukování a obarvování krystalů, asi jako když do nich argenit~lui přidá energii, kterou získal rozcvičkou).

    Úplně nevím, jak by to přesně mělo vypadat, ale asi podobně, jako ta těžba drueinového prachu - prostě členové nějakého specializovaného řádu se vydají do hodně hluboko uloženého klaewentu (možná tam musí vždy jeden z nich zůstat, aby astrální projekcí dostal pryč ostatní a pak doufá, že ho tam nenechají a zase ho někdo přijde vystřídat a nenechá ho to tam samotného s astrálními larvami). Problém je, že argenit, který by tam takhle vznikl, odtamtud nedostanou, protože argenit nejde teleportovat! (nebo se pletu? sakra, musím přejít ze starého hypertextu na argenite.org na mycelipedii :-)) nemůžu to najít, ale kdyby se teleportovat dal, přece by si ho Aššád s sebou vzal hromady, ne? (ale pak ho myslím ke konci teleportoval Lucas bedýnku Kamele, takže je tam nějaká diskrepance...zase Lucas mohl dělat i věci, které jiní nemohli, ke konci...)

    Určitě k přepravě tohohle vypěstovaného argenitu bez lidských obětí je potřeba myceliální lod', to je jasné. Jestli to Akkutlix okoukal od Össeanů nebo oni od Akkutlixe, to bych ponechal jako nerozhodnuté, ale určitě to prapůvodní cestování R/A prostorem nebylo jen tak - viz Ohnivý Baškra apod. To znamená, že Össe (nebo kdo) ty Lodě možná nevynalezla v první řadě pro mezihvězdné cestování - to byl jen takový spinoff, vedlejší efekt - ale v první řadě pro přepravu do odlehlých klaewentů (protože ne všude byly asi přichystané teleporty... možná právě v těch nejhlubších ne)

    No, je možné, že to celé chápu špatně, ale prostě jsme se o historii Össe nedozvěděli všechno.... všechno mi přijde jako nepropojené náznaky (a nebo jsem to moc hltal a musím se pustit do čtení znovu?). Navíc byla Össe hvězdovládou zřejmě dost poničena, takže nás čeká složitá psychotronická archeologie a bůh ví kolik z toho, co bude v muzeu klasifikované jako "votivní předmět" ve skutečnosti byla praktická pracovní pomůcka... :-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS:.jen bych dodal, že falešný argenit je úplně falešný a vysublimuje do ničeho a nemá žádný využití, ani sám o sobě není aktivní ne?

    a v hlubinách RA není argenit, ale naopak druein..

    tyjo 7 tlustých knih jsme o tom četli a ani nevíme jak to funguje..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, jasně, ale Akksütlix je ale toho času Lucas, ne? Tam se neví, jestli převládne lidská nebo sgenská složka, v průběhu času (podle mě, třeba ten konec ostatní čtou jinak). Zatím jsou obě složky nuceny spolupracovat, v té poněkud extrémní situaci.

    Nicméně pořád si myslím, že základní směr a směrování mám nastavený správně. Össenská psychotechnologie se i v tvém podání z logiky věci a z historických důvodů tradičně zaměřovala na nejhlubší R/A, protože na začátku neuměli nic jiného, než zbuchnout až úplně dolů, kde byli podmínky nejextrémnější a teprve ti, co přežili a vydrápali se cestou zpět trochu nahoru, mohli předat nějaké zkušenosti. Naopak Gerda, poté, co tento typ výzkumu zakázala, se zaměřila na bezpečný mělký R/A prostor (ovšem otázka, co s tímto knowhow bylo dále po změně vlastností R/A a návratu cestování do zavedených kanálů, jako později v éře Igeru... ale počítám, že i v těch kanálech bylo možné cestovat v různých hloubkách...)

    Duhové bláto vidím jako určitý izotop agenitu - v daných podmínkách je nestabilní, psychotronického pole je tam hafo, ale právě proto nemůžou vzniknout "kondenzační jádra", kolem kterých by se tvořily krystaly argenitu. Je to trochu jako snažit se vytvořit sníh v konvici s vařící vodou - bublin spousta, ale pro vznik ledu nebo sněhu moc podmínky nejsou...

    Ale pochopitelně, myceliální struktury umožnují ledacos. Především jsou schopné zachytávat v sobě Duše stejně, jako argenitaři: takže celá trojčlenka by mohla fungovat i obráceně, tedy pokud se podaří myceliální strukturu ochránit v dostatečné hloubce před tím, aby se v ní usadila Duše (trochu opak počátečního ponoru Lodí), tak by se v ní pak energie pole ar~saljah mohla začít hromadit ve formě argenitu. Možná je nutný přeci jen nějaký počáteční "seeding" - tedy že malé krystalky v nějaké živé ochranné myceliální cloně jsou odstíněny od parazitujících Duší a jsou schopné to ar~salljah vstřebávat a zvětšovat se? Protože úplně z ničeho by to asi nevzniklo...

    Pořád mám ale tu představu, že v nejlhubších klaewentech se dělají na stěnách louže duhového bláta, ovšem orientované ne horizontálně, protože gravitace v klaewentech je sugesce, ale podle skutečné orientace klaewentu vůči arris~saddemu, takže klidně někde šikmo na stropě. A přesně tohle označuje to místo, kde je možné myceliální sadbu s malými krystaly zasadit a sklidit "dobitý" větší argenit i bez lidských obětí (pokud nepočítáme nezměrné úsilí a riziko, který tento proces představuje i pro zkušené zasvěcence...)

    Jestli se z toho stane kánon, to teda nevím. Samozřejmě, výroba argenitu pomocí lidských obětí byla pro sgeny evidentně jednodušší a praktičtější, z nějakého důvodu. Ale to by se po čase ekosystém zhroutil a ve vesmíru by zbyli jen samí hladoví sgeni... musí tam tedy existovat nějaký hack pro psychotronické civilizace, které nejsou úplně psychopatické...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam