• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, jasně, ale Akksütlix je ale toho času Lucas, ne? Tam se neví, jestli převládne lidská nebo sgenská složka, v průběhu času (podle mě, třeba ten konec ostatní čtou jinak). Zatím jsou obě složky nuceny spolupracovat, v té poněkud extrémní situaci.

    Nicméně pořád si myslím, že základní směr a směrování mám nastavený správně. Össenská psychotechnologie se i v tvém podání z logiky věci a z historických důvodů tradičně zaměřovala na nejhlubší R/A, protože na začátku neuměli nic jiného, než zbuchnout až úplně dolů, kde byli podmínky nejextrémnější a teprve ti, co přežili a vydrápali se cestou zpět trochu nahoru, mohli předat nějaké zkušenosti. Naopak Gerda, poté, co tento typ výzkumu zakázala, se zaměřila na bezpečný mělký R/A prostor (ovšem otázka, co s tímto knowhow bylo dále po změně vlastností R/A a návratu cestování do zavedených kanálů, jako později v éře Igeru... ale počítám, že i v těch kanálech bylo možné cestovat v různých hloubkách...)

    Duhové bláto vidím jako určitý izotop agenitu - v daných podmínkách je nestabilní, psychotronického pole je tam hafo, ale právě proto nemůžou vzniknout "kondenzační jádra", kolem kterých by se tvořily krystaly argenitu. Je to trochu jako snažit se vytvořit sníh v konvici s vařící vodou - bublin spousta, ale pro vznik ledu nebo sněhu moc podmínky nejsou...

    Ale pochopitelně, myceliální struktury umožnují ledacos. Především jsou schopné zachytávat v sobě Duše stejně, jako argenitaři: takže celá trojčlenka by mohla fungovat i obráceně, tedy pokud se podaří myceliální strukturu ochránit v dostatečné hloubce před tím, aby se v ní usadila Duše (trochu opak počátečního ponoru Lodí), tak by se v ní pak energie pole ar~saljah mohla začít hromadit ve formě argenitu. Možná je nutný přeci jen nějaký počáteční "seeding" - tedy že malé krystalky v nějaké živé ochranné myceliální cloně jsou odstíněny od parazitujících Duší a jsou schopné to ar~salljah vstřebávat a zvětšovat se? Protože úplně z ničeho by to asi nevzniklo...

    Pořád mám ale tu představu, že v nejlhubších klaewentech se dělají na stěnách louže duhového bláta, ovšem orientované ne horizontálně, protože gravitace v klaewentech je sugesce, ale podle skutečné orientace klaewentu vůči arris~saddemu, takže klidně někde šikmo na stropě. A přesně tohle označuje to místo, kde je možné myceliální sadbu s malými krystaly zasadit a sklidit "dobitý" větší argenit i bez lidských obětí (pokud nepočítáme nezměrné úsilí a riziko, který tento proces představuje i pro zkušené zasvěcence...)

    Jestli se z toho stane kánon, to teda nevím. Samozřejmě, výroba argenitu pomocí lidských obětí byla pro sgeny evidentně jednodušší a praktičtější, z nějakého důvodu. Ale to by se po čase ekosystém zhroutil a ve vesmíru by zbyli jen samí hladoví sgeni... musí tam tedy existovat nějaký hack pro psychotronické civilizace, které nejsou úplně psychopatické...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA:
    Ještě doplňuju: v 17:00 u OneHotBook - něco jako minikřest sedmého dílu v audio verzi (v praxi tam prostě na chvíli přijdu, kdyby si někdo chtěl přijít pokecat, ale na křty na stáncích nikdo nechodí, tak to bude neformální, kdyby se třeba jeden dva lidi objevili)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KASUMI: Nebude, ale konečně je v tisku. Teda skoro, řešíme mapu.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    Bude na světu knihy další díl v nové vazbě? Já jestli se mám těšit :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: zde bych vlozila nejakou picovinu. Jako ze argenit se z duhoveho blata ziska pridanim lneneho oleje, ns coz prisel za dramatickych okolnosti akademicky malir Vomacka, kdyz se zminene blato pouzil pokusit jako inovativni pigment na zakazce pro kostel Zvestovani Panny Marie v Kotehulkach aco zbylo z jeho atelieru, se dnes ukazuje turistum jako Faustuv dum kosmickeho veku.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    STARE_CASY: Tak hlavně aby Vilma taky nezarostla karwilem.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    JONY: Ano, už je to tak... Naposledy, co jsem ji viděl, tak se vydala s obrovským odhodláním vymýtit vše, co rostlo vskrytu a překrylo mnoha vrstvami ticha každou cestu, která v daném prostoru byla. Až očistné plameny sežehnou vše, co odpadne, na světlo vstoupí nové a žádoucí.

    Poněkud civilněji řečeno - pustila se do obnovy jedné velmi zarostlé zahrady. Chvíli jsme tam pomáhali také, hromada prostříhaných větví a vytrhaného plevele rostla a rostla a snad Vilmu nepohltila. Na místě jsem naplno pochopil, jak to Vilma myslela, když mluvila o tom, že při psaní Mycelia se cítí být zahradníkem, který spíše sleduje, jak příběh roste, a jak těžko se osekává všechno, co je navíc.
    JONY
    JONY --- ---
    Vilma zmizela v hlubinách R-A prostoru.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Vlastně kdyby Akkütlixova Loď byla argenitar, tak ji tam nenechá. Před odchodem by si ji zmuchlal do argenitu, a vzal si ho s sebou, a nebo ho použil k té teleportaci.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Tak pozor, argenitar může taky obsahovat Duši! To je právě ten běžnější způsob jak zachycovat Duše, naopak össenské mycelium je neobvyklé. No a já jsem tak nějak předpokládal, že Akkütlixova Loď byla Loď v össenském chápání, tj. myceliální. Jinak by to nebyla Loď - össeané takto argenitary neoznačují, co já vím.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Vilmo, tapeme, vysvětli nám to!!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: no ale argenitar nebo vtělená duše?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: To byla právě ta Prastará - Akkütlixova vlastní Loď. Akkütlix v ní během náhodného cestování přiletěl na D-alfu a uváznul tam. Nakonec dokázal donutit lidské příchozí aby ho odteleportovali, ale Loď tam zarostla karwilem a zůstala.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: co byla přesně sgenska loď co ztroskotala na rhasetu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: v knihách je z toho hodně. ale celkově záhady ve Vilmy vesmíru vždy přibývají rychleji, než jsou vysvětlovány... což je celkem fajn :-) myslím, že máme společný Össeistický záměr napsat nějakou esej o raném Össe...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: já nevím jestli mě to zase uniklo, jestli je to tam explicitně napsané, nebo jenom to vyplynulo z kontextu, ale potřebovala jsem to probrat s lidma.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: To jsem si ale nevymyslel já, to je kánon! I když nevím jestli je to v knize, možná jen ve Vilminých neoficiálních sděleních. (che, to už je skoro jako hadísy v islámu :-) )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Tyjo: Tohle mi hrozně dlouho nedocházelo...

    Objeví že dalo, pokud se příslušné části očí vyztuží myceliálním pletivem.

    Treigru jako vedlejší efekt cest do vesmírů
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No ale na cestování vesmírem nemusíš mít gleewarinské schopnosti, když máš v sobě yantrün, resp. řadu Čtyř. Ten vzniknul právě proto, aby tě před ar-saljah ochránil, a to v době, kdy o gleewarinských schopnostech nikdo pořádně nevěděl. Takže to nemůže být ten důvod.

    Možná bych mohl přidat ještě důvod 4) Myceliální Lodě se dokázaly pohybovat rychleji. Tady jsou totiž ve hře dvě omezení - maximální fyzikálně daná rychlost (c v normálním prostoru, prakticky nekonečno pod Engelmannovou hranicí), a schopnost lodi zrychlovat. Tzn. kdybys v mimoprostoru jezdil na kole, tak máš sice neomezenou maximální rychlost, ale fakticky se budeš pohybovat pomalu, protože ti technologie umožňuje jen mizerně malé zrychlení. Myceliální Lodě mohly být schopné dosahovat mnohem lepšího zrychlení než anorganické, protože třeba dokázaly k pohonu používat i okolní ar-saljah nebo psychotroniku.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: To se mi líbí, je v tom takový ten velkolepý patos, touha po transcendenci, ale dosažené vlastníma rukama. Jednak to vysvětluje proč na takovém podhoubí mohla vzniknout össenská mystika a později náboženství. A jednak to tvoří pěkný kontrast vůči technicky přízemní Gerdě v moderní době.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam