• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: tak ale Stavitelé Věží se odehrávají logicky stovky let po odstranění Sgena, že ano... jinak musím říct, že Astuaner, prosty Chaosy a Dlouhá cesta jsou koncepty, které pamatuju z těch 90tek, dávno před Myceliem... a že už tehdy to byly tak silné myšlenky, že mi prostě nějak ovlivnily. Dá se říct, že jsem normálně byl celá léta poznamený fomalhiwskou kulturou, aniž bych si to uvědomoval vědomě :-) (přitom to byla jen jedna z mnoha blbostí, co jsem v 90tkách četl, ale stejně to zapustilo kořínky :-) a když se to znovu-vynořilo v Myceliu, bylo to něco jiného, než když jsem to četl poprvé... ale přesto jsem fanouška původního argenitového vesmíru z 90ttek na Mycelium nenadchnul: "já se na to koukal, a tam jsou nějaký zmatený drogy" :-))
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Po odstranění určitě, předtím bych hádal, že heretiky právě Sgen drží na uzdě.
    Jinak trochu jsme z ní viděli zas ale v upravení podobě od Cirdaha a trochu ze snů Fiony.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Tak ona Fomalhiwská kultura není v Myceliu probírána detailně, Aš~šád se spíš občas podělí o nějaké základní koncepty. Nicméně je zajímavá otázka jak byla vlastně Fomalhiwa ovlivněna třeba odstraněním Cirdaha.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: mimochodem, ale nemám pocit, že by v Myceliu byl zmíněn protiklad mezi filosofií dlouhé a přímé cesty. Fomalhiwa je pojata jako poměrně homogenní kultura (což v té době byla), ale není zdůrazněno, že měla i své heretiky (ale to možná až v té pozdější éře... ostatně, ta musela být být ovlivněna tím, co se stalo v éře o které vypráví Mycelium?)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Z toho, co jsem staršího od Vilmy četl, to skutečně nic moc nespoiluje. Čtenář se z toho může dosvědět např. o existenci psychotroniky, jenže to se v Myceliu stejně provalí poměrně brzo (Lucas o tom sice spekuluje celou první knihu až do setkání s Aš~šádem, nicméně čtenáři se to naplno odhalí hned v první akční scéně s Kamëlë).

    Možná že po přečtení něčeho staršího o Fomalhiwě si pak čtenář Mycelia dokáže lépe představit jak obrovská změna musel pro Aš~šáda být ten přechod na Zemi, a možná si i víc vychutná ta občasná problesknutí Aš~šádovy specifické fomalhiwské mentality. Ale tak moc odlišný zážitek to zase nepřinese.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MVEK: vlastně ty starší díla popisují natolik jinou éru toho vesmíru, že číst je nepůsobí ani rušivě, ani to není doopravdy potřeba...
    SARGO
    SARGO --- ---
    MVEK: Přidružené povídky nejsou dlouhé a nespoilerují, navíc je nutné počítat s tím, že jsou výrazně (!) starší a proplétají sice dobře, ale přesto s jistou porcí čtenářovy laskavosti... :-)
    A pak je samozřejmě řada povídek ze stejného vesmíru, ale zcela nesouvisejících. :-)
    MVEK
    MVEK --- ---
    Nalákal jsem jednoho mladého na Mycelium (mladý znamená cca 23!) a zatím si užil první knihu, ale když se ode mě dozvěděl, že Vilma z toho světa napsala už víc věcí dřív, tak byl překvapen, a že to si musí nejprve přečíst to.

    Potvrdili byste můj názor (ještě jsem ostatní díla nečetl), že můžou být spíš až spoilující/kazící zážitek, nebo byste něco z toho světa doporučili?
    Protože mi přijde, že pokud se v těch dílech objeví Aš-šád, nebo obecně fantasy Fomalhiwa, může to kazit punc tajemnosti a záhady při čtení Mycelia, takže lepší je si to už tedy přečíst posléze. Nebo ne?
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Pro lidi, kteří mají brožované Mycelium, a vázané se jim už nikam nevejde:
    Mycelipedie - Vilma Kadlečková | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/529948/mycelipedie/
    Mycelium - Povídky - Vilma Kadlečková | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/529947/mycelium-povidky/
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    BRAMBOREENA:
    Bude to nějak nahrávané pro zpětné shlédnutí či poslech? Ta upotávka ja famózní. Rozhodně chci znát odpověď na otázku "Kolika lidmi se dá ozdobit vánoční stromeček?" Bohužel moje zdravíčko mi cestování moc nedovoluje.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Myceliální kůže reagující na světlo a dotyk na povrchu robota. A co třeba ještě i v útrobách... Udělat pak z toho třeba nějaký dopravní prostředek s myceliální ochranou. Třeba do vesmíru, ale co já vím... :)

    Živá kůže vytvořená z houby byla inspirována filmovým Terminátorem – VTM.cz
    https://vtm.zive.cz/clanky/ziva-kuze-vytvorena-z-houby-byla-inspirovana-filmovym-terminatorem/sc-870-a-224132/default.aspx
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A další akce za týden v Plzni, ale u toho osobně nebudu (jsem akorát v tom :D).

    "Krev, monstra a cukroví? V Plzni vám představíme nový projekt Michaely Merglové a Petra Brožovského! Pokud jste milovníci sci-fi a fantasy, tak si rozhodně tuhle sobotní přednášku ve 14:00 nenechejte ujít! Nakladatelství Epocha".

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: :D No to je myšlenka dne! Demysy! :D Ještě si vzpomínám na ten letáček, zvoucí na 17. 11. 1989 - "Vemte si s sebou květinu"; čili je z toho potřeba udělat "Vemte si s sebou houbu!" A pak se lidi rozdělí na ty s houbou lesní a s houbou na nádobí.
    No ale náhled se neudělal, tak to sem napíšu: bude to beseda o progresivistické antologii Jiný kraj, kde mám povídku.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    existuje Oomyceta Pythium oligandrum, což je (skoro) houba která napadá jiné houby.

    škoda že se o tom dozvídáme až teď, mohla Julii Lothove zlikvidovat ten yantrün.

    Pythium oligandrum - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Pythium_oligandrum

    Chytrá houba - Chytrá houba
    https://www.chytra-houba.eu/
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak tohle mě zaskočilo, podobnými slovy se svolávají demonstrace. "Příští pondělí na Letné, ukážeme vládě že má rezignovat a zajistit levnější benzín ..." :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jo, ještě... Příští pondělí na Letné: https://www.facebook.com/events/1069199157395773
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Nevyjdou nějaké e-booky? Tady by se třeba hodilo info.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: "Mykokompozit", to je ale blbý slovo... :( kokokokodák! Ale jinak to samozřejmě nemá chybu, houby rulez!
    E2E4
    E2E4 --- ---
    RICARDERON: "Mykokompozit je vhodný k izolaci obvodových zdí, podlah i střech."

    ..takže na clony, akorát se to boji říct veřejně, protože psychotronika ještě nevstoupila do mainstreamu?
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Je to tu.

    Mladí experti vyvinuli materiál budoucnosti. Mají s ním velké plány - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/finance/prace-a-podnikani/projekt-samorost-testy-financovani-investice-vyzkum.A230913_095605_podnikani_sov
    MVEK
    MVEK --- ---
    XCHAOS: Oni i v té Berušce se tomu vyhnuli, nakonec o tom hrdina pořád ani po určitém finále neví, jen jeho milá:-).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MVEK: on hlavní záporák, ze kterého vypadne "I am your Father" je tak trochu archetyp :-)) (ještě, že Mycelium z tohohle stereotypu zajímavě uhnulo stranou...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam