Já jinak před pár týdny dočetl Mycelium (chystám se na e-book povídek) a celkově mě taky mrzí, že se to nevecpalo do 7 knih, větší redakční tlak na krácení konkrétních pasáží by u posledních dvou nebo tří vůbec neuškodil. Cítím z toho snahu autorky co nejvíc vytěžit situaci, kdy je jí líto ji už opustit. A tam by se právě možná hodil přístup nějakého redaktora, který by si nebral servítky a víc tlačil:-).
I mezi Lucasem a Ašem tam byly pasáže, kdy jsem se díval, jak dlouho ještě do předělu, abych už šel spát, nebo jestli to mám radši založit hned. Dlouhé rozepisování pocitů a vnitřních pochodů postav. A někdy i dokola. Jednou mám i pocit, že to snad byla chyba (ale možná mé nepochopení), že Lucas pochopil už někdy kolem 6. knihy, proč Aš nechtěl do jeho proměny zasahovat, co mu v Abyssu říkal. A později mu to zas vyčítal, a jako by si na tohle pochopení ani trochu nevzpomněl.
A to říkám jako někdo, kdo si přečetl první díly a kousek trochu přerušovaně. Pak si musel zopáknout první čtyři díly v audiopodobě, a teprve pak se vrhl do té pětky a pokračoval víceméně už dál, protože to mezitím vyšlo.
Argo mě navíc fakt tím způsobem předělu štve, a to mu jen tak neodpustím. Naivně jsem si myslel, že 8. kniha začne aspoň o kousek dřív, než 7. skončila, abych fakt mohl dočíst 7ku a na dovolenou si vzít 8ku v e-booku.
Ale celkově jsem byl s Myceliem spokojen a rád si dočtu další věci od Vilmy.