HARALD: Já to tu sleduji, vynechával jsem kvůli spoilerům až v době, kdy vyšla šestka a já byl moc pozadu. Takže nějak jsem si nevšiml, ale tak tady je spousta zajímavých diskuzí.
Ale já bych zdůraznil "
větší redakční tlak". Tedy neříkám, že to redakcí neprošlo. A k tomu mě přivedl výsledek.
XCHAOS: To ale mluvíš o něčem jiném než já. Asi mi nevadí žádná scéna nebo pasáž. Vůbec se neřadím k těm, co tvrdí, že to mělo mít max pět knihy apod. Ale v posledních dvou dílech jsem narážel na pasáže, kde jsem neviděl žádný posun jakékoliv linky. A to, co se tam sdělilo, mohlo být na polovině délky. Mluvím o škrtání tu věty, tu odstavce, tu půlky stránky... A přitom na některé se zas naopak nedostalo. Však Kamila byla uklizená na dost dlouho atd. No a v závěru pak třeba nevíme, co je s Alexandrem (i když splněné přání po hvězdovládě se asi projevilo na všech jeho kněžích, tedy i pokud se jeho tak radikálně nedotklo, tak už neměl funkční aparát, takže to Danielovi apod. mohlo asi projít dobře s tou bylinkou...:-)). Nemluvě o tom, že ten závěr je velmi otevřený i ve smyslu, jak to Aš-šád vnitřně cítí, co tím sleduje. Chvíli mě i vyděsil, když jsem si myslel, že je to horší, než to nakonec vypadá (jako, že očkování dostala i Mona). Po hromadách pocitů postav a jejich myšlenkových pochodů je ten konec takový utnutý velmi rychle a v podstatě jen z nezaujatého pohledu.
Ale jistě, chápu, že byl tlak to už konečně vydat, a tak hádám, že všichni přimhouřili oči, a asi je to dobře. Na druhou stranu pak opravdu těm, co to vzdali třeba až někdy po třetí, čtvrtém díle, fakt můžu jen doporučit, že tak udělali, když se to ke konči zhorší.
A je mi jasné, že ty chybějící nebo nejasné věci snad někdy budeme číst v nějakém dalším textu.