• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    MARTY63: Filtr je přítel, "Hálek" tu bylo dvakrát, "atlas" dává ještě další odkazy (s trochou snadno vytříditelného šumu).
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    KAVEN: Hele, vůbec netuším. Klidně to možné je.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MARTY63: To je mi nějaké povědomé. Nebylo to tady už jednou?
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Mrkněte na tohle, Vašek byl můj velmi dobrý známý a výtečný muzikant a udělal Hudební atlas hub. Moc velká škoda, že už umřel.
    Knihkupectví Luxor – Největší výběr knih v ČR
    https://www.luxor.cz/v/1824938/hudebni-atlas-hub?gad_source=1
    Něco o něm:
    Václav Hálek – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_H%C3%A1lek
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VANEK: houby, habitaty..
    VANEK
    VANEK --- ---
    Já se zas dozvěděl, že fotografická soutěž
    GDT Gesellschaft für Naturfotografie e.V.
    https://www.gdtfoto.de/seiten/gdt-european-wildlife-photographer-of-the-year-results-2023.html
    má celou samostatnou Category 4: Plants and Fungi
    This category aims to highlight the beauty and aesthetics of plants and fungi as well as their way of adapting to different habitats.

    v níž "krása hub" jasně vede nad ostatním. Náhoda? Nemyslím si! Hoši, pěstujte i vy obří houby doma ve sklepě!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORNHOLIO: Mně po pravdě řečeno zaráží, že po Tolkienovi (případně ve scifi Asimovi, Čapkovi atd.) si někdo pořád myslí, že fantastika je brak. Jako obecně, celý žánr. Mně to nikdy v životě ani nenapadlo, ani jsem netušil že takové nějaké předsudky vůbec jsou. Zjistil jsem to až když tady proti tomu občas Vilma argumentovala.
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: z FB: "mluvíme všichni převelice moudře a nadšeně! 🙂 - ano, už vím, jak to dopadlo, předtáčelo se to teď v úterý."
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CHRISTOF81: Objednej se na exkurzi, a trvej na tom, že se podíváš do sklepa ;-)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: zde to bude k dispozici i par hodin po probehnuti.

    Živé vysílání • Český rozhlas Plus | mujRozhlas
    https://www.mujrozhlas.cz/zive/plus?autoplay=1
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    mě vždycky přišlo úplně absurdní posuzovat fantastiku podle toho, jestli a jak "přináší důležitá společenská témata současného světa":)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: To bude živě, nebo už se točilo(,?) a jaký jsi měla dojem? Já asi radši počkám na ohlasy…
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    16:07 4. 11 - Český rozhlas Plus
    Knížky Plus
    Fantasy literatuře se věnuje dnešní speciál Knížek Plus. Diskutují spisovatelka fantasy knih a držitelka Magnesie Litery Vilma Kadlečková, knižní influencerka Áňa z papíru, neboli Anna Čížková a Jiří Štěpán, redaktor sci-fi knih z nakladatelství Host. Odpoví na to, jak si v současnosti vede fantasy žánr? Podařilo se mu zbavit se nálepky "brakové literatury"? Kteří autoři ve svých fantasy knihách přinášejí důležitá společenská témata současného světa? A proč vůbec fantastiku číst? Moderuje Karolína Koubová.
    CHRISTOF81
    CHRISTOF81 --- ---
    v domě vedle nás otevřeli houbovou farmu, která nabízí houbové předplatné a chlubí se "Vytváříme si vlastní a unikátní mycelium."
    Asi jsem lehce znepokojený :)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Teda s tím Myceliem se roztrhnul pytel - už i deskovky...
    Podhoubí (Mycelia CZ) - TLAMA games
    https://www.tlamagames.com/deskove-hry/podhoubi/
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Ano, to co píšeš v druhém odstavci je přesně tak, jak jsem to chápal. Ale v knize je to podané tak za sebou a tak napsané, že to působí, že ho tam cítí od té chvíle, kdy si Lucas uvědomí, kam by se mohl přesunout. Ačkoliv i čtenář o poutu dávno ví.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Nene, lidi se nestahují ke Carmodii protože tam už je Cirdah. Sgena tam cítí, ale jen proto, že ho začali vnímat v Aš~šádovi. Cirdah má Aš~šáda předpřipraveného jako svoje útočiště, jsou v něm stopy po sgenových manipulacích. Lidi hledají hmyzího boha, díky hvězdovládě začínají být stále schopnější stopy hmyzího boha vidět v protonaci, a najednou ho vidí v Aš~šádovi. Sice to není přímo sgen, ale má z něj v sobě dost na to, aby to lidi přilákalo.

    Tohle celé se děje dřív, než se Cirdah fakticky pokusí do Aš~šáda přesunout. Tzn. Fiona tam přijde tak akorát včas, aby mohla Aš~šádovi začít způsobovat bolest akorát v době, kdy by do něj sgen chtěl vlézt.
    MVEK
    MVEK --- ---
    To mi připomnělo ještě jednu věc - nepochopil jsem plynutí času v 8. knize.
    A teď zas částečné SPOILERY:
    Když se Lucas v kritické situaci naučí levitaci a odteleportuje se sám na Obludu, zabojuje si pomocí Hvězdovlády, tak pak si uvědomí, kam se Cirdah přesunul, když tady nemohl zůstat, no a v té to fázi to vypadá, že se kvůli tomu začnou lidé stahovat k Carmodii, kde právě cítí Sgena, jenže copak on se tam přesouvá po částech půlhodinu nebo hodinu? Fionu stihne zavést osud taky tím směrem, dostat se do patra za Ašem, a teprve pak se tam přiteleportuje Lucas a i Cirdah.
    Co Lucas dělal mezi, a kde Cirdah poletoval? Anebo proč to táhlo Fionu i ostatní lidi k věži ještě předtím, než si to Lucas s Cirdahem rozdal poprvé na Obludě?
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    Začínám si říkat, že bych si těch 8 knih mohl přečíst znova. Abych je opět nepochopil a to zcela novým způsobem :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    opět je doba hub, takže divadelní hra o houbách a houbaření obecně

    na houby
    https://facebook.com/events/s/na-houby/385072333845463/
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Háček je v tom, že Vilma to dle svých slov od začátku myslela jako drama mezi Lucase a Aš~šádem. To tam bylo celou dobu konzistentně, gradovalo to, a na konci to opravdu vyvrcholilo. rozdíl mezi posledními dvěma díly oproti prvním tam vnímám taky, ale ne v tomto.

    V každém případě děj vyžadoval nějaké to přemýšlení a dohadování se, nicméně nakonec mi připadá konzistentní. Možná až na menší chybky. Poslední díly pořád ještě pracují s nedořešenými prvky, které se objevily už dřív.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam