• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Nene, lidi se nestahují ke Carmodii protože tam už je Cirdah. Sgena tam cítí, ale jen proto, že ho začali vnímat v Aš~šádovi. Cirdah má Aš~šáda předpřipraveného jako svoje útočiště, jsou v něm stopy po sgenových manipulacích. Lidi hledají hmyzího boha, díky hvězdovládě začínají být stále schopnější stopy hmyzího boha vidět v protonaci, a najednou ho vidí v Aš~šádovi. Sice to není přímo sgen, ale má z něj v sobě dost na to, aby to lidi přilákalo.

    Tohle celé se děje dřív, než se Cirdah fakticky pokusí do Aš~šáda přesunout. Tzn. Fiona tam přijde tak akorát včas, aby mohla Aš~šádovi začít způsobovat bolest akorát v době, kdy by do něj sgen chtěl vlézt.
    MVEK
    MVEK --- ---
    To mi připomnělo ještě jednu věc - nepochopil jsem plynutí času v 8. knize.
    A teď zas částečné SPOILERY:
    Když se Lucas v kritické situaci naučí levitaci a odteleportuje se sám na Obludu, zabojuje si pomocí Hvězdovlády, tak pak si uvědomí, kam se Cirdah přesunul, když tady nemohl zůstat, no a v té to fázi to vypadá, že se kvůli tomu začnou lidé stahovat k Carmodii, kde právě cítí Sgena, jenže copak on se tam přesouvá po částech půlhodinu nebo hodinu? Fionu stihne zavést osud taky tím směrem, dostat se do patra za Ašem, a teprve pak se tam přiteleportuje Lucas a i Cirdah.
    Co Lucas dělal mezi, a kde Cirdah poletoval? Anebo proč to táhlo Fionu i ostatní lidi k věži ještě předtím, než si to Lucas s Cirdahem rozdal poprvé na Obludě?
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    Začínám si říkat, že bych si těch 8 knih mohl přečíst znova. Abych je opět nepochopil a to zcela novým způsobem :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    opět je doba hub, takže divadelní hra o houbách a houbaření obecně

    na houby
    https://facebook.com/events/s/na-houby/385072333845463/
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Háček je v tom, že Vilma to dle svých slov od začátku myslela jako drama mezi Lucase a Aš~šádem. To tam bylo celou dobu konzistentně, gradovalo to, a na konci to opravdu vyvrcholilo. rozdíl mezi posledními dvěma díly oproti prvním tam vnímám taky, ale ne v tomto.

    V každém případě děj vyžadoval nějaké to přemýšlení a dohadování se, nicméně nakonec mi připadá konzistentní. Možná až na menší chybky. Poslední díly pořád ještě pracují s nedořešenými prvky, které se objevily už dřív.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MVEK: ano, ta změna směru po prvních pěti dílech nemohla být větší. Každopádně rozuzlení by šlo shrnout slovy "Akkütlix ex Machina" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: já bych řekl, že většina mých příspěvků sem je spíš fanfikce (značně nekanonická), než abych prokázal, že jsem fakt pochopil, o čem to bylo :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: mám dojem, že si Vilma stěžovala, že existují slash fanfikce? Ale možná je to moje haluz :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: No vida! A to si Vilma stěžovala že nikdo nepíše fanfikce.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Předplatitelé iDnes Premium si mohou zadarmo stáhnout audiobook Jantarových očí: https://www.idnes.cz/premium/sluzby/jantarove-oci-audiokniha-sci-fi-zdarma.A231006_101140_premium-sluzby_majo

    Tak třeba přibude pár fanoušků:-).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    myslím že zde ještě neproběhlo - Mycelium fan fiction


    Mycelium: Nechť přijde tma
    http://mycelium-tma.blogspot.com/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MVEK: jo, asi se to ke konci přejmenovalo. musím začít od začátku, jenže se bojím, že když už vím, jak to dopadne, tak to nebudu požívat jako poprvé a jen se utopím v detailech...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KAVEN: Já to nijak nezesměšňuju, já se jen dobře bavím.:)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RICARDERON: Jen se směj. Až někdo začne Mycelium natáčet, tak odsud bude dolovat nejdůležitější informace, a nás najme za těžké peníze jako konzultanty!
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Dochází mi popcorn...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Pročetl jsem si historii Mycelia v těch zápiskách od Vilmy, tak rád vidím, že můj pocit nebyl mimo, když sama napsala:

    Bylo potřeba připravovat půdu na objevení Sgenů/Hvězdovládců/Garrimbů (je to trapné, ale v pátém dílu jsem ještě vůbec neměla jasno, jestli to jsou či nejsou synonyma a jaký je případně mezi těmito entitami vztah, pokud tedy náhodou nejsou totožné...

    Pak sice zmiňuje, že je Lucas Akkütlix, ale pořád z toho nevyplývá, proč, jak... Podklad pro to, jak se do Lucase dostal, tedy z toho nemám.


    Trochu stranou mě napadla ale ještě jedna věc - jestli Aš tak dobře věděl, že se blíží Alexander, a věřil, že to Lucase zarazí, protože jinak kdyby dokonal své pokusy s deskou, tak by to asi nebylo dobré, to by asi Akkütlix přece jen víc asi vyhrál.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Právě ta primitivnost tady ve mně pořád vyvolávala pocity, že ho někdo ovládá, nebo že je za tím úplně něco jiného. Tím, že to nebylo pak ani slovem zmíněno/vysvětleno nebo tak, tak mi to pořád nesedí. A ani Byrd se ho už pak nezeptá, i když jednou jsem to už skoro čekal (no ale asi o knihu později).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Chce aby lidi nenaskočili na mýtus "přijdou k nám hvězdovládci v podobě hmyzích bytostí a vyvolené z nás zachrání", což je zhruba to, co prosazovala sekta vítačů. Pokud by se tahle představa rozšířila v době hvězdovlády, mezi lidskou populací s velkým výskytem latentních psychotronických schopností, tak by se to pravděpodobně doopravdy stalo. Lidi by si ty svoje hmyzáky z hvězdovlády sami udělali jen tím, že by tomu věřili. Takže komunikační strategie byla moc nerozebírat v co vlastně vítači věřili, jakékoli náboženské představy zahrát do autu, a hlavně přitom nemluvit o hmyzu.

    Jenže během tiskovky se na Marsu objevila kresba hmyzáka v kráteru Eil - což byl vedlejší efekt přicházející hvězdovlády a aktivity vítačů. Aš~šád to zjistil jako první, a okamžitě mu bylo jasné, že to má magický nádech, a že hmyzí bohy teď lidem už nikdo nevymluví. Protože tu kresbu budou mít neustále před očima. Během několika sekund musel vymyslet novou strategii, a rozhodl se o hmyzích bozích sice mluvit (popírat už se to nedalo), ale zesměšnit je jako primitivní víru, se kterou moderní člověk nechce mít nic společného. Jenže to byl zoufalý pokus a moc to nefungovalo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Teď jsem si vzpomněl ale na jinou věc, která mi vrtá hlavou už od 5. dílu, a ani při poslouchání audiobooku (ale ten jsme ještě nedojeli), mi pořád není jasné, proč Aš Byrda přesvědčuje o tom, jak mají tiskovky skoulet, a nakonec "ukázkově" řekne přesně to špatné a vypustí do světa, co nechtěli. Nikdy ve zbytku knihy, ani zpětně tím, co se stalo, mi to nedává moc smysl. Nejprve mu spolek vítačů vadí, chce to zarazit, a pak potlačit různé modlářství apod., a nakonec udělá opak. Tohle nejsou žádné prsty chaosu:-).

    KAVEN: Třeba. Nemám asi co odpovědět.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: V desce byla nastrčená jen ta horní úroveň. Co se s deskou stalo po boji sgenů ... no, v knížce to vypadá jako kdyby mu Aš~šád skutečně sebral i tu formu. Což je teda trochu divné, ale zjevně to nějak jde. Ale i kdyby Lucasovi forma zůstala, nemohl si vyrobit novou desku, protože neměl dost argenitu.

    Formativní příkaz od Lodí, a umělé vytvoření loajality v Lucasovi - teoreticky by to asi udělat mohly, když to analogicky umí udělat i össeané. Nicméně v M3 Ëltaühl vysvětluje že Lodě potřebují u toho svého člověka správné nastavení mysli, takže össeané, co prošli svátostí Osvícení, už pro ně nejsou použitelní. Takže pravděpodobně ani umělá loajalita vytvořená Loděmi by nebyla to, co potřebují. Takže prostě musí spoléhat na dohodu.

    Lodní VS astrální gleewari - je možné, že tohle jsem zvrtal i já. Schopnosti slyšet Lodě už dřív existovaly (řídce), nejsou pro výrobu Lodí nutné, ale jsou pro církev užitečné. Naopak schopnost ovládat Lodě je unikátní, přístupná pouze lidem po absolvování morrisonovy proměny, a Lucas byl první, komu se to podařilo. Sgenové pravděpodobně mají to první, ale ani oni nemají to druhé. Je potom celkem jedno, jestli schopnost Lodě ovládat je desátý level schopnosti Lodě poslouchat, a nebo je to něco úplně jiného.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Ale jinak jste mě oba zviklali, že nevím, jak to je s tím astrálem vs. lodním gleewari. Protože Gilleas přece právě nevydržel tak dlouho, proto s Loděmi jen mohl mluvit, zatímco nabídl Lucasovi zajít dál. Takže to vypadá, že spíš XCHAOS je blíž pravdě. Ale cítím, že mi něco teď uniká.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam