• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Ano, to co píšeš v druhém odstavci je přesně tak, jak jsem to chápal. Ale v knize je to podané tak za sebou a tak napsané, že to působí, že ho tam cítí od té chvíle, kdy si Lucas uvědomí, kam by se mohl přesunout. Ačkoliv i čtenář o poutu dávno ví.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Nene, lidi se nestahují ke Carmodii protože tam už je Cirdah. Sgena tam cítí, ale jen proto, že ho začali vnímat v Aš~šádovi. Cirdah má Aš~šáda předpřipraveného jako svoje útočiště, jsou v něm stopy po sgenových manipulacích. Lidi hledají hmyzího boha, díky hvězdovládě začínají být stále schopnější stopy hmyzího boha vidět v protonaci, a najednou ho vidí v Aš~šádovi. Sice to není přímo sgen, ale má z něj v sobě dost na to, aby to lidi přilákalo.

    Tohle celé se děje dřív, než se Cirdah fakticky pokusí do Aš~šáda přesunout. Tzn. Fiona tam přijde tak akorát včas, aby mohla Aš~šádovi začít způsobovat bolest akorát v době, kdy by do něj sgen chtěl vlézt.
    MVEK
    MVEK --- ---
    To mi připomnělo ještě jednu věc - nepochopil jsem plynutí času v 8. knize.
    A teď zas částečné SPOILERY:
    Když se Lucas v kritické situaci naučí levitaci a odteleportuje se sám na Obludu, zabojuje si pomocí Hvězdovlády, tak pak si uvědomí, kam se Cirdah přesunul, když tady nemohl zůstat, no a v té to fázi to vypadá, že se kvůli tomu začnou lidé stahovat k Carmodii, kde právě cítí Sgena, jenže copak on se tam přesouvá po částech půlhodinu nebo hodinu? Fionu stihne zavést osud taky tím směrem, dostat se do patra za Ašem, a teprve pak se tam přiteleportuje Lucas a i Cirdah.
    Co Lucas dělal mezi, a kde Cirdah poletoval? Anebo proč to táhlo Fionu i ostatní lidi k věži ještě předtím, než si to Lucas s Cirdahem rozdal poprvé na Obludě?
    VLAKODLAK
    VLAKODLAK --- ---
    Začínám si říkat, že bych si těch 8 knih mohl přečíst znova. Abych je opět nepochopil a to zcela novým způsobem :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    opět je doba hub, takže divadelní hra o houbách a houbaření obecně

    na houby
    https://facebook.com/events/s/na-houby/385072333845463/
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Háček je v tom, že Vilma to dle svých slov od začátku myslela jako drama mezi Lucase a Aš~šádem. To tam bylo celou dobu konzistentně, gradovalo to, a na konci to opravdu vyvrcholilo. rozdíl mezi posledními dvěma díly oproti prvním tam vnímám taky, ale ne v tomto.

    V každém případě děj vyžadoval nějaké to přemýšlení a dohadování se, nicméně nakonec mi připadá konzistentní. Možná až na menší chybky. Poslední díly pořád ještě pracují s nedořešenými prvky, které se objevily už dřív.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MVEK: ano, ta změna směru po prvních pěti dílech nemohla být větší. Každopádně rozuzlení by šlo shrnout slovy "Akkütlix ex Machina" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: já bych řekl, že většina mých příspěvků sem je spíš fanfikce (značně nekanonická), než abych prokázal, že jsem fakt pochopil, o čem to bylo :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: mám dojem, že si Vilma stěžovala, že existují slash fanfikce? Ale možná je to moje haluz :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: No vida! A to si Vilma stěžovala že nikdo nepíše fanfikce.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Předplatitelé iDnes Premium si mohou zadarmo stáhnout audiobook Jantarových očí: https://www.idnes.cz/premium/sluzby/jantarove-oci-audiokniha-sci-fi-zdarma.A231006_101140_premium-sluzby_majo

    Tak třeba přibude pár fanoušků:-).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    myslím že zde ještě neproběhlo - Mycelium fan fiction


    Mycelium: Nechť přijde tma
    http://mycelium-tma.blogspot.com/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MVEK: jo, asi se to ke konci přejmenovalo. musím začít od začátku, jenže se bojím, že když už vím, jak to dopadne, tak to nebudu požívat jako poprvé a jen se utopím v detailech...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KAVEN: Já to nijak nezesměšňuju, já se jen dobře bavím.:)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RICARDERON: Jen se směj. Až někdo začne Mycelium natáčet, tak odsud bude dolovat nejdůležitější informace, a nás najme za těžké peníze jako konzultanty!
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Dochází mi popcorn...
    MVEK
    MVEK --- ---
    Pročetl jsem si historii Mycelia v těch zápiskách od Vilmy, tak rád vidím, že můj pocit nebyl mimo, když sama napsala:

    Bylo potřeba připravovat půdu na objevení Sgenů/Hvězdovládců/Garrimbů (je to trapné, ale v pátém dílu jsem ještě vůbec neměla jasno, jestli to jsou či nejsou synonyma a jaký je případně mezi těmito entitami vztah, pokud tedy náhodou nejsou totožné...

    Pak sice zmiňuje, že je Lucas Akkütlix, ale pořád z toho nevyplývá, proč, jak... Podklad pro to, jak se do Lucase dostal, tedy z toho nemám.


    Trochu stranou mě napadla ale ještě jedna věc - jestli Aš tak dobře věděl, že se blíží Alexander, a věřil, že to Lucase zarazí, protože jinak kdyby dokonal své pokusy s deskou, tak by to asi nebylo dobré, to by asi Akkütlix přece jen víc asi vyhrál.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Právě ta primitivnost tady ve mně pořád vyvolávala pocity, že ho někdo ovládá, nebo že je za tím úplně něco jiného. Tím, že to nebylo pak ani slovem zmíněno/vysvětleno nebo tak, tak mi to pořád nesedí. A ani Byrd se ho už pak nezeptá, i když jednou jsem to už skoro čekal (no ale asi o knihu později).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Chce aby lidi nenaskočili na mýtus "přijdou k nám hvězdovládci v podobě hmyzích bytostí a vyvolené z nás zachrání", což je zhruba to, co prosazovala sekta vítačů. Pokud by se tahle představa rozšířila v době hvězdovlády, mezi lidskou populací s velkým výskytem latentních psychotronických schopností, tak by se to pravděpodobně doopravdy stalo. Lidi by si ty svoje hmyzáky z hvězdovlády sami udělali jen tím, že by tomu věřili. Takže komunikační strategie byla moc nerozebírat v co vlastně vítači věřili, jakékoli náboženské představy zahrát do autu, a hlavně přitom nemluvit o hmyzu.

    Jenže během tiskovky se na Marsu objevila kresba hmyzáka v kráteru Eil - což byl vedlejší efekt přicházející hvězdovlády a aktivity vítačů. Aš~šád to zjistil jako první, a okamžitě mu bylo jasné, že to má magický nádech, a že hmyzí bohy teď lidem už nikdo nevymluví. Protože tu kresbu budou mít neustále před očima. Během několika sekund musel vymyslet novou strategii, a rozhodl se o hmyzích bozích sice mluvit (popírat už se to nedalo), ale zesměšnit je jako primitivní víru, se kterou moderní člověk nechce mít nic společného. Jenže to byl zoufalý pokus a moc to nefungovalo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Teď jsem si vzpomněl ale na jinou věc, která mi vrtá hlavou už od 5. dílu, a ani při poslouchání audiobooku (ale ten jsme ještě nedojeli), mi pořád není jasné, proč Aš Byrda přesvědčuje o tom, jak mají tiskovky skoulet, a nakonec "ukázkově" řekne přesně to špatné a vypustí do světa, co nechtěli. Nikdy ve zbytku knihy, ani zpětně tím, co se stalo, mi to nedává moc smysl. Nejprve mu spolek vítačů vadí, chce to zarazit, a pak potlačit různé modlářství apod., a nakonec udělá opak. Tohle nejsou žádné prsty chaosu:-).

    KAVEN: Třeba. Nemám asi co odpovědět.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam