• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no právě, že ty pohanské tradice jsou v tom zahrnuté skrytě. Víc dřeš (včetně třeba "víc přemýšlíš a počítáš"), přinášíš větší oběť, máš nárok na větší zázrak...

Oproti tomu stojí princip "dej druhým šanci mít prostě je štěstí a možná sám budeš mít taky štěstí" (prsty Chaosu)

Mírný #offtopic
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: ještě před pár lety jakékoliv generované texty byly vpodstatě jen slátanina náhodných vět, spíš to bylo prezentované jako parodie. Na tohle jsem narazl náhodou, ale naprosto mi šokovalo, že to nejen skládá dohromady smysluplné věty, ale zjevně si je to schopné nastudovat nějaký kontext těch témat, které tomu předhodím; tak samozřejmě to asi především statisticky pracuje s nějakým balíkem textů grabnutých z Internetu, nechápe to doopravdy význam těch vět... ale to, že čistým skládáním těch slov podle jejich statistické pravděpodobnosti výskytu v blízkosti jiných slov to dokáže vytvořit znepokojjivou napodobeninu smyslu.

Je to tady offtopic, ale ten svítící kámen na planetě Össe mě docela překvapil. Pokud tohle dokáže zjistit nějaký studentský experiment, jaké AI pak asi mají k dispozici vlády a korporace?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: myslím, že jsi tady offtopic, tohle je klub o jednom konkrétním díle vysoké literatury! (I kdybych něco jednou napsal, nebudu to diskutovat s tebou a tady.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: no nevím. řekl bych, že většina efektů kosmických letů představuje výrazně menší zátěž pro organismus, než poslech dark psytrance puštěného opravdu nahlas :-)

Jinak s tou izolací je to zajímavé, já bych třeba 1-2 měsíce sólo v kosmu dal docela rád... ale nejdelší sólový let byl asi jen 5-6 dní. Od 60tých let se léta do vesmíru minimálně ve dvou... jediným sólovým letem, pokud mi něco neuniklo, byl až ten první Číňan a hned tak nikdo další sólově nepoletí (Indové plánují při svém prvním pilotovaném startu hned 2-3 lidi... no holt je jich hodně, no...)

Každopádně sólo v kosmu je strašně zajímavé téma, ve sci-fi teda celkem populární, v Myceliu si takový sólo horror trip kosmem užil Aš-šád, podle všeho, kdyby byli Rusové zvládli svojí verzi na Měsíc, tak by tam byl kosmonaut taky přistával sólo (nejspíš Leonov), což by nepochybně byl pschologicky dost hardcore. A dnes jsou sólo lety technicky snadno dostupné (v principu jakékoliv lodi vydrží zásoby 4x tak dlouho, když je na palubě jeden člověk místo 4), takže je vlastně zvláštní, že se moc neprovozují (podle mě "kosmická turistika" bude směřovat přesně k tomuhle - že rekordy v sólovém letu bude mít soukromý sektor.... prostě proto, že to bude relativně přímočaré: za kolik cestujících si někdo zaplatí letenku, tak dlouho v kosmu vydrží..)

No jsme tu offtopic, teda kromě těch houbiček v kosmu :-) a to teda zase fakt nevím, jestli bych chtěl riskovat, podle mě tyhle psychoaktivní věci potřebují instituci "sittera", jenže pokud bude nezhoubičkovaný kosmonaut hlídat zhoubičkovaného, tak zase nevím, s jakým efektem izolace se tam budou potýkat... tam hrozí spíš ponorková nemoc a na tu teda nevím,jestli psylocybin pomůže :-) Každopádně.. drogové experimenty v kosmu podle mě taky budou parketa soukromého sektoru a podle mě se toho dožijeme :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ARGANNAH: nechtel jsem to tu zaplevelovat tou offtopic debatou o m. cesneku... ale ted uz musim... :O)
    !!!veledulezita vec o ktere skoro nikdo nevi!!!:
    m. cesnek musi bejt opravdu dukladne nadrcenej nebo na velice drobno pokrajenej, aby se uvolnily ty spravne ucinne latky, jinak je to jen trosku cesnekove vonava a neprilis cesnekove chutnajici "zelena kytka"... atd atd...
    zkuste si o to9mneco najit... :O))
    ...jo a susenej je fakt uz jen "nejake seno"... :O))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: pravděpodobnost se limitně blíží pravděpodobnosti hodu mincí. To nemůže být náhoda! :-)

(v tomhle klubu myslím offtopic, teosofisticko-vadžrajánové koncepty jako tulpa a argenit nemají s nějakou simulací nic spolčeného :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: To téměř přesně kopíruje plot twist (https://pbs.twimg.com/media/EVfUvIJWAAAR6Qa?format=jpg) cyklu Laundry od Charlese Strosse :) (tady je to ovšem offtopic)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    XCHAOS: no ja se take nechci hadat nemluve o tom ze je to offtopic a Vima nas klido muze smazat a bude klid... :O)
    jen podotykam, ze se zavery co dovozujes u Simmonse - proc neni SF - nesouhlasim... Historii SF a vseobecne Fantastiky se venuju FAKT dost dlouha leta a uz asi nejen fanouskovsky... a mam na zanrova deleni jinej nazor a i jine teorie a dukazy... jen by to bylo asi jeste delsi nez to tve a to sem fakt asi nepatri...

jen dodam: Simmons neni jedinej... kdyz se poohlednes, najdes par dalsi podobnych autoru a prece je vsechny nebudes na zaklade tech dost chabych teorii co dovozujes nize vyhazovat z zanru... mnohe by to dokonce asi i dost dozralo... :) chteli psat a psali SF! ostatne i Simmons tusim nikdy nerikal ze by nepsal SF :) nebo ano? ne vse od nej SF je - TO ANO! ale jadro jeho dila SFaF urcite je!
    ...mimochodem ... podle me mas v tech svych dovozenich co je a neni Sci-fi jednu velkou diru... ty tak nejak automaticky treba i oklikou dojdes vzdy k zaveru, ze jen Hard SF je jedina prava SF ... mas tendenci vse ostatni z suplicku SF vyhodit na periferii nebo uplne... chapes jak je tohle uplne mimo? :)
    je to preci naopak! Hard SF je jen jeden malej subzanr v obsirne science fiction a to nemluvim o to sirsim supleti co navrhl Robert A. Heinlein a sice SF=Speculative Fiction ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: jsme tu offtopic. Abych byl víc ontopic, mohl bych klidně přihodit další srovnání, třeba že sci-fi není antické drama :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: ale prosímtě, posledních 20 let jsem poslouchal samou elektroniku. Jenom prostě nějak se časem oposlouchá/vyčerpá všechno. Jsme tu offtopic... i když samozřejmě, blíží se otázce, jak najít něco ke čtení, to samozřejmě :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DRAGON: většina hudby mi poslední dobou přijde dost divná, ale to je tady offtopic :-) nevím, byl to pokus o vtip. ten soundtrack k myceliu byl zajímavý, ale nevím jestli se úplně trefil do mých asociací... možná částečně....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Jinak jsem sehnal free prográmek, který na základě XLSX s popisem karet vytvoří pdfko s kartama, které si může vytisknout, rozstříhat, a hrát. Ještě si s s tím hraju a zprovozňuju, ale v zásadě to asi funguje. Takže kdybyste chtěli testovat, tak můžu dodat xlsx a skript pro ten program, a kdokoli si může karty udělat sám a zkoušet s tím hrát.

Ad offtopic - za to si může Bramboreena sama, když nevydává poslední díl a tudíž nemůžeme probírat to podstatné :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: u mě spíš jedna z prvních, se kterými šlo v normalizačních 80tých letech přijít do styku v češtině, než oblíbená :-)

"sex s mimozemšťany" neznám, ale rád se nechám nasměrovat - složka "10.000-SciFi.and.Fantasy.EBOOKS" na mém desktopu obsahuje více světů, než budu do konce života schopen navštívit a pochopitelně uvítám navigaci.. od Octavia Butler tam mám 11 PDF :-)

(ano jsme tady offtopic, ale mě prostě nedala spát ta kuchařka, protože si myslím, že v kontextu specifik českého fandomu by to bylo takové uvěřitelnější, než třeba cosplay na Osseany, že jo... :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Je to trochu offtopic, ale když se tady probírají hospody, tak to snad nebude tak vadit. Takže - pokud byste zatoužili po vzdělání v oblasti lidových řemesel, tak si v neděli 28.5. v 18:30 nalaďte rádio Hradec Králové. V rámci pořadu Po stopách předků tam se mnou bude rozhovor o soustružení na pružinovém soustruhu. A nepochybně to bude zajímavé, povznášející a vůbec :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já bych řekl, že tohle je rozhodně místo, kde se naše čakry dotýkají RA-prostoru :-) a "vertikální stav vědomí" se mi taky moc líbí :-))
    http://www.tachyongate.com/ajax/product.php?productID=59&language=cs&height=500&width=600
    Tachyon Gate – Tachyonová energie, tachyonizované produkty
    http://www.tachyongate.com/cs/o-tachyonu/26-teorie.html
    problém je, že jsem nikdy nepochopil, jestli si celý tenhle tachyonový business neotevřel nějaký zasloužilý teoretický fyzik jako provokaci, aby pronikl mezi takové ty hardcore esoteriky, jaké si tak moc pěkne popsala...
    (no nic, končím offtopic :-) prostě je na tom něco skrytě vtipného, typu že běžný sci-fi fan upřímně věří, že nadsvětelné cestování je možné a dělí nás od něj jen trochu pokroku, stejně jako běžný ezo fanda věří, že čakry a aura jsou jen další krok za běžnými hypnotizérskými dovednostmi.. stejně je zajímavé, jak hypnóza, což je jev, který prokazatelně existuje, vlastně v posledních letech docela "vyšla z módy"...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Spoiler, týkající Rogue One, který ale vůbec není offtopic:
    krystaly Kyber mi okamžitě připomněly argenit :-) teda ne, že by všechna ta telepatie už předtím trochu nepřipomínala Sílu.. to by mi zajímalo, proč všechny space opera mytologie takhle konvertgují :-) ostatně... 70.léta byla poslední zlatá éra zájmu o psychotroniku :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ok, naprosto se stahuju z jakékoliv offtopic diskuze o kočkách :-) Tady vidím, že jsem tvrdě narazil, a o alergii fakt nic nevím...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Teda, pardon, takhle obrovský obrázek jsem nechtěl, netušil jsem že se to zobrazí takhle. Honem se dejte něco myceliálního, ať to nevypadá jako příliš vlezlý offtopic.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FERRYH: Vůbec ne, já do Billy záměrně nechodím a NIKDY tam neberu dítě, protože po zkušenostech ze dvou předchozích vln jejich plyšových oblud se jejich nálepek vysloveně bojím. Tuhle jsem tam nedopatřením nakupovat musela a šest nálepek získala, tak jsem je obratem darovala kamarádce, která je ochotná to dětem domů nasadit. (Abych nebyla OFFTOPIC - při té příležitosti jsem zjistila, že tentokrát je v portfoliu plyšáků taky plyšová HOUBA... ale ani to mě nepřimělo vzít je na milost.)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    HYPERION: Je to sice offtopic k tomuto tématu, ale rejpnu si. Myslíš třeba něco jako sci-fi od čínské černošky, která je navíc lesba? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam