FRONEMA: kup zakysanou smetanu bez škrobů. Vyklop ji do cedníku, který vyložíš nějakým tenkým plátnem - dvě, tři vrstvy gázy, vyvařenej kapesník, klasická látková plena, kus starého prostěradla a nebo kus látky ze starého tenkého trika. (nebo teda sýrařské plátno:-) )
Nech pod cedník dej misku. Po dvou až třech hodinách získáš luxusní řecký jogurt, po 8-10 soft cheese. Pokud to zahřeješ na 60-70 stupňů před vykapáním, půjde to rychle a bude to hrudkovatější a tvarohovitější. V případě že necháš vykapat jogurt a nebo podmáslí, bude to chutnat víc jako tradiční žervé.
(a nebo ještě lépe - na kefírová zrna nalej smetanu požadované tučnosti, nech zkysat a vykapat. Pokud to uděláš se šlehačkou, získáš kefírové marscapone.)
V misce pak máš kyselou syrovátku - ať už na pití (v tomhle vedru ideální ionťák s ledem a nebo jako startér na další kysání)