• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    FRONEMALow Carb, Very Low Carb and Ketogenic diet - When in Doubt, Eat More Fat
    O životě a sportu s málým množstvím sacharidů ve stravě.

    Spočítejte si, kolik jíst makronutrientů http://keto-calculator.ankerl.com/
    IF calculator (thx to MAGUMI) http://www.1percentedge.com/ifcalc/

    Úvod do Low Carb česky

    Vše co potřebujete vědět o ketóze http://www.reddit.com/r/keto/wiki/faq

    Sesterský klub: [ Primal a paleo - zkušenosti, recepty ]



    rozbalit záhlaví
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ZAQQUM: je jsem to napsal. Občas někdo dává do souvilosti optimální stravu a krevní skupiny. Tak jsem tomu chtěl předejít.
    Osobně tomu váhu moc nedávám.
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    PUSCHPULL: Jak to myslíš s tou krví? Protože já jsem taky 0Rh+ :) Určitě jsem v minulosti narazila na nějaká tvrzení, že ta a ta krev má jíst to a to, ale byly to takový skoro až povídačky, říkají tomu dieta podle krevních skupin, ale pokud se nemýlím, nestojí za tím žádný výzkum. Ale je dost možné, že se mýlím ;)
    RIVA
    RIVA --- ---
    PUSCHPULL: Já jsem se teď rozhodl ořechy naprosto vypustit. Můj pochroumaný žlučník je prostě nedává. Zato navyšuju listovou zeleninu a květák/brokolici. Včera jsem sežvýkal celý pytlík rukoly, jen tak jako zákusek po domácí tlačence :D
    RIVA
    RIVA --- ---
    ZAQQUM: Bohužel nemáme, i když bysme třeba chtěli. V Británii preventivní prohlídky neexistujou. Kdybych o to požádal NHS doktora, tak mě v lepším případě pošle k privátnímu, kde si zaplatím 200-300 liber a v tom horším mě sprdne za to že mrhám jeho drahoceným časem, který by mohl strávit předepisováním paracetamolu a statinů.

    Nicméně se stačí podívat do zrcadla a člověk vidí že to funguje. A pocitově samozřejmě, ubylo všemožných bolístek. Pochroumané rameno mě po posilovně už neničí a opakované záněty dutin už taky přestaly. Dokonce bych řekl že i senná rýma je letos brnkačka.
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    ZAQQUM: Whole30
    Každý jsme jiný, o tom žádná!
    Ale mě bylo vždy nejlépe, když jsem jedl zeleninu, maso, ořechy
    a naprosto vynechal alkohol, cukr, mouku, pečivo, sladkosti, mléčné výrobky ... (jsem 0 R-hplus)
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    Takovej postřeh z mýho soudku. Minulý týden jsem zcela vědomně povolila jeden den uzdu a trochu jsem sladila. Zajímalo mě, jak moje tělo zareaguje. Zústala jsem sice v deficitu, ale rozhodně jsem si rozhodila ketozu. No a musim říct, že mě ráno před a při vyprazdňování dost bolelo břicho O_o což je pro mě nezvyk, ve smyslu, že netrpím na bolesti, při pohybu střev. Ať už jsem v minulosti jedla, jak jsem jedla. V závěru jsem (ať už to způsobil cukr nebo ne) to docela vítala, protože to mělo ten správnej efekt. Cukr? Ne, děkuji. Raději tuk. :-D

    No a po dalších asi 5 dnech, jsem tenhle víkend zkusila to druhý, co jsem myslela, že mi fakt začalo dělat blbě a to je lepek. Fakt jen trochu, protože se domnívám, že mi to způsobovalo zácpu. No a ta se tedy nedostavila, ale ta plynatost! o_O Takže dobrý, prdim na to. Fakt je mi dobře na tucích a zelenině.

    Furt je to pro mě takovej mindfuck! Ale dělá mi to fakt dobře a váha jde pomalu a plíživě dolů. Po těch 3 dětech jsem si říkala, že shodit 15 kilo bude boj. Tak 7 je dole. A to jsem přestala běhat, páč mě bolelo koleno..a stejně to pomalu ale jistě to jde dolu.

    JAKJETOHLEKURVAKSAKRUMOŽNÝ!!! :-D
    ZAQQUM
    ZAQQUM --- ---
    RIVA: Máte ke srovnání nějaké data ve smyslu hodnot krve před a po změne stravování ?

    Shodou okolností jsem byla minulý rok na krvi, neb jsem nebyla na preventivní kontrole ani nepamatuju a doktorka chtěla vidět krev. A já se nemůžu dočkat, až budu mít srovnání po roce. Ale fakt je ten, že mám v hlavě takovýho bubáka, kterej mi šeptá "Jen jestli to paninko vydržíš?!" :-D
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    JUANITA: asi jsem zapoměl napsat, že k této kombinaci jím hodně zeleniny. Počítám tak 60-70 (někdy i 80)% jídla u mě tvoří zelenina. Ovoce moc rád nemám, přijde mi až příliž sladké.
    RIVA
    RIVA --- ---
    Dr. Gary Fettke - 'Is it Safe to Eat Real Food? The Land, The People, The Police'
    https://m.youtube.com/watch?v=y2286d_t0LE
    RIVA
    RIVA --- ---
    JUANITA: Moje zena a ja denne konzumujeme pomerne vysoke mnozstvi zivocisnych tuku (maslo, sadlo a hovezi tuk) + samozrejme bilkoviny (vejce, hovezi, veprove, jehneci, tucne ryby a obcas kure) a nepribereme ani gram. Oba dva jsme po ctyricitce nejhubennejsi co jsme byli od stredni skoly.

    Jedina prekazka kterou bych videl s konzumaci tuku, muze byt zlucnik porouchany lety konzumaci cukru a chlastu, ci nedostatecna koncentrace zaludecni kyseliny. Mytus o cholesterolu nas nechava chladnyma.

    Rekl bych ze je pri ketu strasne dulezite taky drzet prerusovane pusty. Pro zenskou minimum 14 hodin denne a pro chlapa 16. Znamena to nizky cukr / inzulin a celkovy odpocinek pro telo. A davat si pusty vseobecne. My drzime kazde pondeli vecer az streda dopoledne vodni pust. Zvykalo se na to obtizne, ale ted nam to uz skoro nepripadne jako prekazka. Ja chodim behem pustu i cvicit.
    JUANITA
    JUANITA --- ---
    PUSCHPULL: trochu mi to pripomina moje zacatky keto pred 10 lety - mozna bych ty slaniny (i orechy) trochu revidoval, samo pokud ti to kaloricky vychazi, nic proti.

    ale opravdu snadno s touhle paletou potravin zacnou lidi pribirat.

    (otazka saturovanyho tuku je na delsi debatu; je to urcite rozbuska.. ja verim, ze v zavislosti na individualni genetice nemusi byt tahle komba maslo+slanina+vajicka / cerveny maso prilis dobra voba.)
    RIVA
    RIVA --- ---
    PUSCHPULL: Řekl bych že tak nějak to zhruba funguje, ale každý tam má vlastní malé variace, na které si musí sám přijít.

    Například ořechy já skoro nemůžu, ale domácí jogurt (sorry že to tu zase předhazuju! 😆) mě a manželce hrozně vyhovuje. Než jsme ho ale začali vyrábět sami, tak mi kupovanej dělal zle.

    Ta snídaňka co popisuješ je víceméně ekvivalent našeho víkendového brunche, mínus papriky, cibule a rajčata. Místo těch prostě jíme salát. Včera jsme k snídaňo-obědu měli grilované parky z 97% masa, nadýchanou omeletku a pálivý salát z vlastní zahrádky. Na to každej hrnek hedvábného jogurtu oslazeného glycinem jako dezert a kávičku či v mém (nudném) případě heřmánkový čaj a byla to pohodička... (~1240kalorií).
    PUSCHPULL
    PUSCHPULL --- ---
    Když se jí zelenina/maso/ořechy/vajíčka plus koření, tak je vše snad ok!?
    Nejhorší je (samozřejmě podle mě a mých zkušeností) živit se pečivem, cukrem, jogurtama, alkoholem.
    Každý má metabolismus trochu jiný...
    mě bylo vždy fajn když jsem dal k snídani mix zeleniny (papriky, cibule, okurky, rajčata + olivový olej, pepř a chilli) a k tomu vajíčka na cibulce a slaninu ...
    A k tomu dvě dvojita espressa :-)

    Jak se toho nasral nějaký sladký zákusek, nebo chleba tak šlo hezké stravování do háje!

    https://photos.app.goo.gl/p1cRoNuLWG5GAnQe6
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Driv jsem trpel na paleni zahy a myslel jsem si ze je to "prekyselenim zaludku." Vim ze to bude znit kontraintuitivne (i me chvili trvalo to "spolknout"), ale u vetsiny lidi na "standardni diete" je ten problem opacny. Nas zaludek ma mit te kyseliny fakt hodne. Ale dlouhodobou kombinaci konzumace antibiotik, prasku proti bolesti, steroidnich / kortikoidnich leciv a cukru, ji mame vetsinou velice slabou. A prilis naredena kyselina zpusobuje uvolneni jicnu, ktery pak dovoli jeji uniky nahoru az do krku ci dokonce az do dutin. Tim se tam take zavlecou bakterie, ktere by v normalni hladine zaludecni kyseliny vychcipaly. Takze paradoxne, pokud ma clovek problemy s palenim zahy a refluxem (ci vleklyma zanetama dutin), chce to s behem jidla polykat neco jako Betaine HCL, ktery vytvori dostatecne mnoztvi kyseliny, aby se jidlo dostatecne natravilo a jicen zustal zavreny. True story, mam to vyzkousene.

    Jinak rekl bych ze prekyseleni organismu je klasicky vegan argument, ale dovolil bych si trdit ze pokud jis jen maso a tuk ve spravnych pomerech, tak se ti to proste nestane. Naopak je telo rovnovaze, protoze zpracovava pouze to na co jsme byli pred rozvojem farmarstvi biologicky prizpusobeni. Pokud masozravce pali zaha, tak je to proto ze se nechal zvyklat na zmrzlinu, narozeninovy dort, nebo pet piv.
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: jasně, tak kalorický tabulky znám, po porodu jsem se tím docela zabejvala i kvůli kojení. ale dítěti je 5 a trochu se zas začínám blížít předporodní váze. Mě jen co si pamatuju z pohledu kyselých a zásadotvroných potravin to přijde trochu kontra, ale asi jde o nějakej balanc https://www.prozdraviaradost.cz/zasadotvornost-a-kyselotvornost že zrovna to maso je celkem kysolotvorné.
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Heled musi se to zkusit, opatrne. Nechci ti naslibovat zazraky a pak bejt za vola :) Jestli na to mas cas a zdroje, tak si zkus vyrobit ten jogurt z L Reuteri. Muzu poskytnout detailni navod. Co se prijmu cukru tyce, v cechach tusim hodne lidi pouziva appku kaloricke tabulky. Jak jsem psal uz driv, nemusi to byt na setinu presne, lecos se da odhadnout. Ja to drzim pod kontrolou tak, ze jsem se s chatGPT pobavil o tom kolik mi je, kolik merim, jak jsem denne aktivni a vyblilo mi to urcie minimum kalorii na den k udrzeni stejne vahy. To pak prozenes keto filtrem 5% cukry, 25% bilkoviny, 70% tuky. Ve (free) appce carb manager si pak ty jidla pridavam a ono mi to pocita a grafuje.

    Napriklad standardni cesky obed:
    knedlík houskový - kalorie, kJ a nutriční hodnoty | KalorickéTabulky.cz
    https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/knedlik-houskovy
    Recept Koprová omáčka chutně a jednoduše. Uložte si recept Koprová omáčka do svého jídelníčku.
    https://www.kaloricketabulky.cz/recepty/koprova-omacka
    vejce (vajíčko) na tvrdo - kalorie, kJ a nutriční hodnoty | KalorickéTabulky.cz
    https://www.kaloricketabulky.cz/potraviny/vejce-slepici-na-tvrdo
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: mě to prožene střeva, ale nic víc. Celkově tak 6 let se jí vyhejbám už intenzivně. Ale teď bych hctěla zkusit něco víc s váhou, tak to snížení cukrů zní logicky. Dneska dopo jsem tuhle diskuzi objevila, tak jen zírám. Zatím se mi krom laktozy nejhorší zdá, jak určím cukry na oběd v jídle z jídelny. Protože, na to vařit si večer obědy na další den nemám morálku
    RIVA
    RIVA --- ---
    KETHAMINA: Jasny, ono se podle me da nad laktozou vyzrat, kdyz je clovek opatrnej a nehrne to pod tlakem. Pokud to teda neni takova ta agresivni alergie typu, cichnu si k mliku a mam z toho srdecni zastavu. Ja osobne kdyz to prezenu treba s mekkym syrem typu ricotta, mascarpone, platkovej, atd, tak se vyrazka trochu vrati, ale domaciho jogurtu nekdy za den snim az pul litru a nic.

    Mimochodem do tech mekkych, tucnych syru se jako konzervant pridava kyselina citronova, coz muze v nekom samo o sobe zpusobovat alergicke reakce. Kdyz uvazime jak se takova kyselina citronova komercne vyrabi, tak to neni asi zadne prekvapko: Citric acid, commonly used as a food additive and preservative, is primarily produced through a fermentation process using Aspergillus niger, a black mold. This mold ferments sugar sources, like molasses or cornstarch, to produce citric acid...
    KETHAMINA
    KETHAMINA --- ---
    RIVA: tohle mne zaujalo, protože na laktozu mám alergii, a konzumuju hlavně tvrdý sýry aka parmoš, který jsou ale megatučný.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    RIVA: tak pokud to má někdo jako byznys, tak asi je pod nějakou kontrolou atd... já jsem tím cizím myslela takové to "sousedka má krávu" :-))) - ale to je specifikum toho, že člověk žije vysloveně na venkově... tak to tak nějak sleduju, co má kdo za hygienické standardy... :-))
    RIVA
    RIVA --- ---
    CAROLIAN: Já zkoušel jen kravské z automatu přímo na farmě. Pili jsme ho pár dní všichni, chutnalo jak normální mléko a dokonce jsme z něj udělali i jednu dávku jogurtu. Vše bez problému.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam