• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    EZEEDark Souls & Demon's Souls | PREPARE TO DIE! | Bloodborne | Sekiro | Elden Ring | atd | ...aneb umíráme s nadšením
    ENDER
    ENDER --- ---
    JOPS: ano, hned jsem hledal na zacatku, jsem z toho byl uplne na prasky :)
    JOPS
    JOPS --- ---
    _KOFILA_:
    ta moznost tam je? :D

_KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    JOPS: si to vypni…
    JOPS
    JOPS --- ---
    RUDOLF: hele, me to schovavani HUD v ER strasne, ale fakt strasne sere. Jsem vychovanej DaS1 a tady se mi porad stava, ze omylem vypiju flasku zdravi misto na manu a ze to sakra boli, protoze mam flasky rozdelene 4 do zdravi, 6 do many. A zivoty mam na 25lvl, takze nekterej bossak me vypne v teto fazi hry na ranu :)
    PHOW_SAATCH
    PHOW_SAATCH --- ---
    Až dojedu ER, dam si asi znova Mortal Shell s tim roguelike DLC... trošku mi to drnkání na loutničku začlo scházet :D
    VIRIK
    VIRIK --- ---
    a tak lehce odlehčím a to u DS jedničce si můžeme říci videem :)

SOULS LOGIC SUPERCUT
    https://youtu.be/EI0n42t4_0g
    PHOW_SAATCH
    PHOW_SAATCH --- ---
    FIONOR: nesmysl, ten fast travel je odměna za předchozí námahu, když už ten svět pořádně znáš... v DS1 má všechno svůj smysl a nic bych na tom neměnil
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    _KOFILA_: ale v pohodě, já snad uvedl dost pretextu, že jsem hráč AC a souls jsou pro mě novinka, aby si někdo myslil, že někoho školím, či dělám obecný závěry. Ale proto tady píšu, právě protože jsem zástupcem co FS hrají poprvé. A mluvím o mechanikách, který sedí mě právě kvůli věcem, který ostatní od FS odhání. Ale na druhou stranu nejsem casual hráč, AC jsem nikdy nehrál kvůli boji nebo příběhu, mě fascinovala rekonstrukce starověku. Ale Odyssey si mě získala narativem’. Za druhý, to bylo moje entree do gaypadu. Abych se s ním zžil. Pro měl byl určující zažitek emergentní gameplay v DayZ, jasně byli ultimy, byli eve online. Ale tady mi sedl first person, pocit nebezpečí a adrenalin při boji s lidma. Třeba u ER jsem se těšil na andrenalin, ale spíš se učím hrát klidně. Ono to jde i v DayZ, když se odchovaný střílečkama. Ale já to hraju tak, že je úplně ok, když si jen zachráním život. Nemusím být nutně dobrý ve střelbě, ale přežívání. ER má dobrý bojový systém, bavil mě např u sleeping dogs. Až si zahraji DS, tak můžeme pokecat o něm. Ale teď je tu ER, nemám pretext ostatních a tak k tomu tak přistupuji. Třeba zelda je hravá ale nevydržím u ní, mám v ní míň než v ER. Já mám vedle rozehraný wartales, humankind a pár posledních achievmentů v oddyssey, abych teda odšlrtnul mechaniky, co mi tam vývojáři připravili a já je přitom nemusel nikdy reálně použít.
    BOBESH
    BOBESH --- ---
    "DS1 je má podprůměrný level design" tak tims to zabil hned na zacatku hochu!
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    [kacířský názor]
    DS1 je má podprůměrný level design, protože je to koridorovka, která nutí hráče procházet stejnou oblast vícekrát bez toho, že by tam přibylo něco zajímavého (čili by bylo úplně v pořádku se teleportovat k bonfire, což je možnost až mnohem později ve hře, když to autorům očividně došlo a rozhodli se to dodatečně napravit).
    A aby tohle procházení stejných lokací nebylo nudné samo o sobě, většina soubojů je designovaná jen pro jeden směr, ze kterého se hráč pohybuje. Při backtrackování ty souboje nedávají smysl a působí odbytě.
    DS má líbivý level design, ale z pohledu UX je to dumpster fire.
    [/kacířský názor]
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    Rudo, predstav si to, ze umeli pracovat s koridorem tak, ze podle toho jak jsi hral se ti ten koridor menil (na papiru dobre ale googluj world tendency), nebo umeli navodit pocit ze chodis koridorem bez loadingu tak, ze mas pocit ze jsi v open worldu (protoze umeli hrady)… tak se nezlob ze ted kdyz byli o opravdu hodne milovych stop napred ze se zlobim ze ten zanr open worldu nikam neposunuli… a myslim si ze to totiz nejde, ten termin otevreny svet je spatne uz z podstaty nazvu… a dokud vyvojari neprestanou ten debilni nazev pouzivat a nezacnou designovat ty svety jinak, budeme obdivovat polotovary jako je elden ring… jasne ze jim dam zase sanci, bavi me to sledovat, kor kdyz to zrovna u teto znacky sleduju od zacatku, ale revoluce, inovace a dalsi superlativa to nejsou… je to nudna, zdlouhava nefunkci hra, ktera kazdeho svou zbytecnou rozlehlosti jen otravuje a doslova nuti v ni byt a hrat resp. dohrat…
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    PHOW_SAATCH: ano to je presne… nejslabsi dil serie ktery ani nedelal miazaki… ani nevis jak presne prirovnani to je ;)
    PHOW_SAATCH
    PHOW_SAATCH --- ---
    _KOFILA_: Elden Ring is actually Dark Souls II 2
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    _KOFILA_: a vid proc? protoze to co te nezajimalo — koridory — umeli nejlip ze vsech (denons souls a dark souls1)
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    RUDOLF: to vytezeni situace bylo o tri konske delky a dva mrakodrapy v jejich prvotine demons souls, kde si pristupoval k peti biotopum z nexusu… fakt me neskol, ziju s tim od roku 2009, znam vo delaji… samozrejme to jsou jen me postrehy a domnenky ale je usmevne ze hrajes poprve ER hru a hned vis co chteli… oni nechteli inovaci, oni se jen svetli na vlne halhoty do zvonu aka open world frci… a ja vul myslel ze tomu daji vic, jako kodzima, jako zelda…
    _KOFILA_
    _KOFILA_ --- ---
    RUDOLF: a o, jsou preplaceni, ano, mozna do delali poznamky a ano, stal jsem se jejich polusnym kralikem, protoze inovativniho nepredvedli nic a ja nepovazuji inovaci ze ten svuj soubojak práskli do letiste… proste v teto hre se nic neudalo a nestalo… pro tebe jako AC hrace urcite ano, najednou vidis jak to funguje ciste, strohe, promyslene, ale pro me jako nekoho kdo s tou znackou vyrostl to je malo, resp. takto je to k smichu… ale chapu, pro oststni je to revoluce pyco pocem nastav 10/10 meta critics game of the century a placam pres prdel i virika kterej mi vubec nerozumi ale musi si tam vzdy narvat ty sve tri oblibene hry…
    PHOW_SAATCH
    PHOW_SAATCH --- ---
    RUDOLF: tu sochu nerozjebne butcher se psem, ale ten troll co je o kus dál před Godrickem... musíš ho tam dovést za ručičku :)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ale tak ER má to schování HUD by default, max ti to ve skrytém módu ukáže, když nemáš něco na max. Ale je to hrozně příjemný.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    _KOFILA_: jenomže tady nedochází k posunu žánru DS ale k posunu v Open World že vstřebal bojový system DS a no waypoint approch. Můžeš se na to samo dívat i z pohledu vývoje DS - ale tam je jen ten kůň a horší level design -> protože ten FS umí hlavně v architekuře hradů a jejich chodeb - tam by ta krása toho otvírání zkratek. Čekal bych inovaci až pokud FS znovu zabrousí do stejného teritoria. Buď si udělali spoustu poznámek při vývoji k designu nebo ne. Businessově jsou předplacený a trh bude očekávát další díl. Takže určující bude další krok. A je to otázka, jak se k tomu postaví - jestli jako k franchise - to by jsi byl smtunej nebo jako Nintendo k nové výzvě. Pokud to FS vnímá jako ty a nejsou zaslepený úspěchem, může přijít inovace.

Úspěch BoTW a ER právě tim no waypoint approachem podle mě není náhodný, ale málokdo ho chce riskovat. AC 1 byl tak koncipoaný, ale úšspěšnější byli další díly, které se od toho designu odchýli (AC před origins jsem nehrál, ale pročítal jsem si rozhvory s designérem AC1). Podle mě ER by mohl znamenat ústup waypointů, nebo spíš inspirace pro někoho to tak vyzkošet jako main design choise. Ale je tam imho trabl - ER je totálně nelineární a podle mě nezvládli to co zvládá UBI/Red Projekt/Rockstar/Nintendo/... správně sypat lore. Pročítám si předměty v inventáři, kupuji hinty. Ale ty setkání nad Graces mi připadají hrozně náhodné. Jako na opičáka jsem narazil úplnou náhodou, když jsem se uklikl při návratu do jeskyně - špatně jsem pochopil, z které jeskyně utekl - ale vlastně mi to mohlo dojít, je to opičácká jeskyně ale vymydlil jsem ji, dřív než jsem něj narazil v té jeho prokleté podobě. V 1.3 jsou aspoň NPC ukázaný na mapě - imho je to spíš rychlá náprava design chyby. Občas nechápu, proč mi od jezera zmizel Jury, myslel jsem, že s ním pokecám až zabiju draka ale nějaký jiný event triggernul jeho přesun jinam. Takže jsem se nemohl pochlubit, ale možná mi dal jen radu. Jako neříkám že koncept poskládat si ze střípků ER nějaký mentální model není špatný. Ale podle mě, ty střípky jsou příliš malý a strašně moc. Ale některý zase fungují - třeba ten skoro úvodní s tou slepou dcerou hradu, pak ten šlechtic co hledá pána. Ty střípky ale fungují. protože jsou uzavřený. Nicméně, teprve vstřebávám tu zvlášňí potřebu vládnout monstrům. Jako třeba se to složí. Ale má za sebou 60 hodin času ale jsem furt v nějaký Lynchově neukotvenosti.

Tvoje kritika je o pustině mezi ekosystémy a že ty ekosystémy se opakují a že inovace je kůn v bojích + zrychlený pohyb mezi ekosystémy. Ale to že je to otevřený svět slouží jediné věci, aby se mitgovala frustrace - podle mě tohle opomínáš a je to podle mě důvod, proč je ta hra přístupná masám. Najdeš si místo, kde umíš vyhrávat, to vytěžíš dokud to jde a vrátíš se tam kde jsi dostával na prdel silnejší a trošku šikovnější. Tak to zase vytěžíš dokud nedostaneš přes čuňu a jdeš zase dál. Tenhle koncept je variace na to zabloudějí Linka, kam nemá. Mínus to kouzlo, že čapneš protivníkovu zbraň a bušíš do něj adektvání silou, bez toho aby Zelda měla koncept síly. Máš jen život a staminu.

VIRIK: Imho jasně, že ML assisted generování textů bude standardní součástí a vytvoří se converstaion stubs, který se doladí lidma plus bude potřeba nějaký věci zprocesovat, aby např. tě kulisní NPC nasměřovali za nějakou konkrétní postavou. Ale imho to je realizovatelnný i bez ML právě u těch AC, oni tu přípravu dělají pro ten Discovery Tour - co by se muselo udělat je naratizovat ty NPC, co je samo tuna scénaristický práce ale i vývoj logiky game engine - tj. je to další náklad a přínos tam vidím jen já ale někdo jiný by z toho wall of text byl pohoršený. Takže z toho radši udělají discovery tour. Jenže u virtuálních lore alá Bethesda mě to tolik nebaví, ale zrova AC, který je zakotvený v naší minulosti, by to bylo super. Chápu, že tu challenge nikdo teď nechce řešit - je to riskantní a jde to proti tomu, jak to designovali doposud.

PHOW_SAATCH: jj, tím že hraju s lukem to vidím furt;-) Normálně vystřílíš celý Stormveil nádvoří a všichni jsou v pohodě;-) Místo abych naběhl do šílené bitky, prosttě Mighty Shot a +4 luk a nemusel jsem ani volat ashes. Teda u schodů toho nádvvoří je takový obr s čoklem a v soše schovaný přesmet. Za boha jsem nemohl toho obra donutit aby tu sochu rozjebnul. Tak to možná má jiné řešení. Nicméně, ty nepřátelé reagují jen nad některé zvuky, na jiné vůbec. Ale když jedeš melee, tak prostě musíš asi naběhnout na trubadůra než zakokhrhá a pak se to asi dá.
    PHOW_SAATCH
    PHOW_SAATCH --- ---
    VIRIK: když jsem šel z hub, našel jsem hud
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam