• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DO_ITEuropa Universalis IV a jine "paradoxni" hry
    Strategie od Paradox Interactive. Pojďme společně ovládnout svět jako Dubrovník v EU IV, přemoci Hitlera/Stalina v Hearts of Iron a porodit ditě od manželky svého syna v Crusader Kings II.
    rozbalit záhlaví
    TURBOMATIK
    TURBOMATIK --- ---
    PLOSTENKA: mam to stejne jak ck2 tak eu4 tak stellaris fpoho ale HOI sem nějak nedával... nebo spíš mě to tak nechytlo jako ostatni pdx gamea
    SOMRAK
    SOMRAK --- ---
    PLOSTENKA: v tom má právě SSSR výhodu, že jedeš aspoň že začátku jen pěší divize a z lodi stavíš jen transporty kvůli surovinám. A teda ještě komunikační linie na předpokládanou německou frontu.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    FORREST: D1RABBIT: Tak jasne, ale kdyz se mi po 1000+ hodinach CK2 a 500+ hodinach EU4 nepodarilo v HoI ani zacit, tak to nebude nedostatkem zkusenosti s paradoxim workflow :) Proste mi to nesedlo, stane se. To spis pisu pro ostatni, pokud nekdo ma starsi paradoxy a premysli o porizeni HoI - narocnost na orientaci v GUI je vyrazne vyssi.
    SOMRAK
    SOMRAK --- ---
    BLACKDRAGON: sssr. v zásadě 1 fronta, zato pořádná
    FORREST
    FORREST --- ---
    PLOSTENKA: Vždyť je to klasický Paradox. Nejdřív 4h+ tutorial na netu a pak se člověk prvních 30h seznamuje s hrou.

Já předtím zkoušel i HoI 3 a ve 4 mi teda přijde, že to udělali dost přístupnější a přišlo mi to v pohodě.
    PLOSTENKA
    PLOSTENKA --- ---
    Me teda prislo HoI oproti CK2/EU4 prilis prekombinovany, vlastne se mi ani po prohranem vikendu nepodarilo poradne zacit.
    FORREST
    FORREST --- ---
    BLACKDRAGON: Já si na základě nějakého doporučení z YouTube dal první hru za Německo a byl jsem spokojený.
    Šáhneš si tam na vše (pěchota, letectvo, lodě) a máš dost silný začátek, aby jsi nemusel nic extra hrotit. Takže na seznámení se s herními mechanikami za mě super.
    BLACKDRAGON
    BLACKDRAGON --- ---
    ahoj, mam 700 hodin euiv, par stoviek na eu3, doprial som si hearts to iron, ale som jemne strateny, ako vzdy na zaciatku :) ktory velky narod je dobry na naucenie a je viac pohodicka (nema tisic frontov), nejaka taka obdoba kolinizacneho naroda v euiv ako boli Spanieli a Portugalci? :)

a tiez akou cestou sa vydat za maly narod, ist hned od zaciatku defenzivu alebo budovat infrastrukturu civilnu?
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    SULINAR: to by mi prislo divny, ale vazne jsem to nezkousel :(
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    JULIAN: zalezi jak hra posuzuje bastarda, ale pokud hraje za Samboju, tak se obávám, že po legalizaci se přijme rod otce :)
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    SULINAR: priznam se, ze netusim. ale ze stejneho manzelstvi asi neni, ne? :D
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    HONCKA: jo, ta by to vyresit mela.

JULIAN: pokud je ze stejneho manzelstvi, tak to nepomuze ne?
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    HONCKA: neslo by zlegalizovat tu nejmladsi? ted nevim jaky ikonky jsou v CK3 presne ale to vypada na bastarda
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    JULIAN: takže z tohodle ven to překlopit na senioritu, předpokládám, že to by pak mohla dědit sestra
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    HONCKA: Jak píše JULIAN, Samboju jsi provdal patrilineárně, takže všechny tvoje děti jsou z jiného rodu. Mohl by ses nechat rozvést, vdát se matrilineárně za někoho jiného a doufat ještě v jednoho potomka :)
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    HONCKA: no ale vsechny tvoje deti maji uplne jinej rod a ta posledni holka je levobocek. Takze ano, vzal sis nekoho normalne, misto matrilineary.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    SULINAR: ne určitě ne, protože u toho jejího synka Briachislava jsem určoval koho si vezme
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    HONCKA: nevdal jsi ji náhodou patrilineárně?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    Nevíte, proč mi to hlásí, že nemám žádnýho dědice? Jsem královna Samboja a mám Confederate Partition
    screen stromu
    https://lh3.googleusercontent.com/...mElxzvfDwn4X8tgrYPvUkT7pAiLchSrP5BOvUz02NJhCwuu_=w3097-h1297-no
    JULIAN
    JULIAN --- ---
    Shattered retreat je podle me uplne v pohode. ze to "kurci" hru, to je jako fakt silne slovo, ano, je to trochu otravne, zvlast pro slabsi hrace, kteri casto nervi, ze nemuzou nekoho rushnout. Nedejboze s armadou hybat, ci si branit uzemi, ne jen klikat na pevnosti!!! jen to ne
    SULINAR
    SULINAR --- ---
    HONCKA: ted z hlavy me napadaji husitske valky, porazena strana se rozpustila ale za par mesicu opet postavila vojsko a delo se to na obou stranach.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    D1RABBIT: tenže ta mechanika toho shattered retreatu o které se bavíme víceméně ten gameplay celkem dost kurví (teda aspoň u mě). Jinak už existuje mod
    Steam Workshop::No Shattered Retreat
    https://steamcommunity.com/workshop/filedetails/?id=2218690493
    Akorát nevím, jestli to půjde naroubovat na gamepass verzi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam