KABIS: Pokud jde o porovnani healovani/tankovani s Wowkem, jak uz tu probehla vasniva diskuse, ktera ale neprinesla moc odpovedi na tve otazky.
K tankum. Ve WS jsou tri povolani, ktera tankuji. Warrior, Stalker a Engeneer. Hrala jsem je jen do levelu cca 20, takze moje znalosti tankovani jsou spise okoukane z pohledu healera. Ale pokusim se se rozepsat.
Kazde to povolani ma trochu jiny styl boje. Warrior pouziva obrovsky mecak a jeho pohyby jsou pomalejsi a pusobi jak wrestler nebo barbar. Ma spousty supporticich spellu/buffu pro partu, kdy dokaze napriklad soukovat dmg ostatnim hracum v parte a pod. Nejvice se podoba klasickemu tankovi. Stalker je oproti nemu silene freneticky, tam kde da warrior jedu velkou ranu, tam stalker 3x drapne drapkama (za stejnou dmg samozrejmne). Mam z nej dojem, ze bez herni mysi je stalker silene tezky na ovladani. Hodne hraje na live steal a dmg soukuje pomoci nano oblecku. Behem tankovani vyuziva i hide, ktery mu zvysuje na nekolik sec obranu. Tyhle dva tanci jsou docela hodne dynamicti, protoze jsou melee a neustale uskakuji z telegrafu. A pak je tu engeneer, ranged tank. V akci se zda mene pohyblivy nez predchozi dva tanci a ma dost statickych spelu. Ale zase tezi ze vzdalenosti, ma diky tomu lepsi prehled nad situaci, vetsina jeho spellu ma delsi dosah, coz mu usnadnuje nabirani addu a nebo utrhnuteho bosse a muze tankovaci vyuzivat petika.
Neda se rict, ze by nejaky z tanku byl vyslovene lepsi. Takze spise zalezi, jaky styl ti osobne vyhovuje.
Jde-li o to porovnavani. Bavime se tu o dvou naprosto rozdilnych hrach. WS je velmi dynamicka hra zalozena na pohybu-uhybani a mireni. Rozhodne nejde jen o to na bossovi drzet agro(pripadne ho otocit nejakym smerem) a cekat az ho dpska utlucou. Znam i historku z Wowka, jak raid mel afk tanka, ktery tankoval prez makro a kdyz se boss utrhl, musel ho raid dovest pred tohodle robota tanka, aby ho zase nabral a drzel. :D A healovani radeji nebudu ani zminovat, jelikoz se jednalo o klikani na hp bary. Kamaradka u healovani raidu bezne koukala na serialy.
Role ve WS se mi zdaji jinak vyvazene nez wow. Tankovani mi prijde jako nejlehci uloha, protoze porad mate za zadkem healera, co se snazi vas udrzet na zivu a kdyz dostanete jednim, dvema cleavy a zbytek skupiny vi, kdy interaptovat, tak se zase tak moc nedeje. V podstate jde o to znat taktiku. Dpska maji tezsi ulohu, protoze nektere telegrafy davaji IKcka a jsou pro healera az sekundarni. A nejtezsi se mi zda ve WS healer, coz je za soucaneho patche klavirista na kofejnu (nic moc pro 60 letou mamku zvyklou na poklidny zivot Wow healera). Takze pokud jde o tatktiku, tak neni povolani, ktere by ji nevyzadovalo.
WS jako tank musis dobre znat mechaniky bosse a prostredi, boss se casto vodi po arene, jeden raid boss vyzaduje presne natoceni vuci raid skipine, aby castingem 270° spellu nezabil raid, ale hraci meli kam utect, ale aby nasledujicim knockbackem zase tanka neshodil z plosinu (Experiment-89 - Generic Archives). Co je esencialni bossove vyzaduji presne synchronizovane interupteni a tank muze mit na action baru klidne i 3 cc spelly, coz kdyz se umi pouzit je uzasne. Uz nemluvim vubec o tom, ze tank si nemuze dovolit stat ve vsech telegrafech, protoze jen sediva dmg je kotel.
Cimz se dostavame k 60ti lete mamce. Obavam se, ze v tehle hre nema moc sanci k uplatneni. Hra se bez pohybu neda hrat, na reakci byva nekdy jen 200-400ms (coz je tak tak reakcni doba zdraveho neunaveneho cloveka). V nejake omezene forme (bez dungeonu, jen s nekterymi adventure a rozhodne bez raidu) by mohla zkusit nejakeho castera v parte s tebou, kdy bys mobku drzela na miste, aby mamka nemusela tolik uhybat a mirit. Jedny z nejdelsich telegrafu ma Spellslinger, mozna by se dalo dmgovat opravdu z dalky. Medic zase ma hodne plosek a medium armor, takze neni treba nejake kruto prisne mireni a jednu ranu ustoji, ale je mid range = i ve dvou hodne uhyba.
Sance na healovani tve mamky v tehle hre a za soucasneho nastaveni jsou vice mene minimalni az nulove. Vetsina spellu na heal je mirenych a spozdeni v castu bit o 1 vterinu znamena tankovu jistou smrt a wipe. :(