• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    WOJTISHEKXiaomi a MIUI
    E42
    E42 --- ---
    PSYSBEE: Pixel 6a se dá pořídit už tak od osmi a půl, to by šlo ne?
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    ZOOSEX: dám ti opačný pohled :

    - já mám čistý Android One v Xiaomi Mi A3, což je ted tuším 3 rok co ho mám a jsem s ním maxímálně spokojen. I po těch letech pořád stejně rychlý jako na začátku a když občas mám něco dělat v pracovním Xiaomi Redmi 10 nebo v pritelcině Redmi Note 12s s MIUI nadstavbami, tak z toho rostu.. Zlatej čistej Android One - nikdo mi do ničeho nekecá, neplácá přes google setting svoje vlastní atd, nemá tisíce zbytečných bloatware píčovin, ..

    A tak aktuálně řeším, co za náhradu v nižší střední třídě - tj. 6-8 tisíc - s čistým Androidem si časem pořídím - zatím jsem to blíže nezkoumal, ale mám pocit, že počet výrobců vyrábějící smartphony s čistým Androidem se začíná limitně blížit když ne nule, tak velmi blízko k ní..
    Ale má to ještě čas, Mi A3 zatím funguje, takže ještě chvíli vydrží..
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    TOOMIX: yop
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    PSYSBEE: se standardním Google dialerem?
    PSYSBEE
    PSYSBEE --- ---
    TOOMIX: mam cisty Android a jmena firem se mi zobrazujou v příchozích hovorech bezne..
    ECLIPSE
    ECLIPSE --- ---
    TOOMIX: Mě NFC na 8T při odemčeným boatloderu funguje, dával jsem tam záplatu přímo z miuios.cz, předtím to samozřejmě nešlo.
    JDAG
    JDAG --- ---
    QUIP: Jen doplním info: Teď při zapnutí nahrávání hovoru se volanému ozve hláška "Hovor se nahrává"
    QUIP
    QUIP --- ---
    JDAG: Cinanum je patrne GDPR fuk. Ja vychazim jen z tech informaci o cistem Androidu a o Google Play - tady se pise, ze ani aplikace tretich stran nesmi vyuzivat API pro Usnadneni k nahravani hovoru.
    Nahrávání hovorů na Androidu nadobro skončí. Nepomůže ani obcházení systémových omezení – MobilMania.cz
    https://mobilmania.zive.cz/clanky/nahravani-hovoru-na-androidu-nadobro-skonci-nepomuzete-si-ani-obchazenim-systemovych-omezeni/sc-3-a-1354831/default.aspx
    A puvodne bylo nahravani odstraneno uz ve verzi Android 9 pie.
    Jestli i nejnovejsi MIUI umoznuje nahravani hovoru, tak za me jedine dobre.
    JDAG
    JDAG --- ---
    QUIP: nahrávání hovorů stále funguje i ve verzi MIUI 14.1
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QUIP: ještě uvidim, telefon je lepený, takže bych to stejně musel dát někam do servisu, horkovzduchem fakt doma nedisponuju.

    Možná vemu nový telefon, ale i tenhle je po 3 letech provozu furt plně postačující - 4GB RAM, 128GB eMMC, 256GB microSD karta a k tomu 2 simkarty, tak snad ještě vydrží.
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOOMIX: To nahravani bylo zrusene v nejakych vyssich verzich Androidu, myslim ze kolem 10.
    S baterkou pozor, musis mit opravdu original baterku, jinak riskujes, ze nova baterka bude mit mensi kapacitu, nez ta puvodni po 3 letech provozu. Ja si takhle objednal baterku do Redmi 4, tam je tusim 4100 mAh, jenze ta "nova" ma realnou kapacitu asi 3400 mAh (i kdyz je na ni uvedeno taky 4100 mAh. Ale okolo 3400 ma i ta puvodni po nejakych 4 letech provozu, takze se nakonec vymena vubec nevyplati.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    TOOMIX: jo a pro mě důležitá věc - KAŽDÁ nainstalovaná aplikace má ikonu na ploše. Nainstaluju aplikaci a je tam, nemusím cokoliv kdekoliv dohledávat v seznamu aplikací. To čistý android tuším dodnes taky neumí. No a když je nějaká systémová aplikace co nepoužívám a nejde odinstalovat (třeba Témata) tak ji na ploše přesunu do složky s názvem Odpad a nazdar.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QUIP: mám Redmi Note 8T s Androidem 8.1, MIUI 11.0.5 z miuios.cz a nahrávání hovorů funguje, nevím jak ty nové verze. Je to 200g těžká lopata, ale co se dá dělat. Po 3 letech možná nechám vyměnit baterku.

    Ale taky jsem si čuchnul k čistému Androidu a musel bych to vyhodit z okna. Skoro na všechno co má MIUI nativně bych musel mít zvláštní aplikaci.
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOOMIX: OMG! Uz dlouho se obavam toho, az mi telefon odejde, ze si budu muset koupit nejaky jiny a ze se ted uz nedelaji male telefony, ale temer vyhradne velka padla... A nakonec prijde zjisteni, ze to, co povazuju za naprostou samozrejmost cisty android vubec neumi. Ach jo.
    Myslim, ze jsem zacinal na MIUI 4 a hned ho upgradoval na MIUI 5, nekde kolem te 5, nebo 6 mi to prislo nejlepsi (ano, byly tam bugy, ale umelo to pro me uzitecne veci, ktere pak s vyssima verzema MIUI vyhazeli, jako treba opakovane upozorneni na neprectenou SMS, skryti BT a tak podobne)
    A nahravani hovoru nejak uplne zariznul Google v novejsich verzich Androidu (pokud se nepletu) a nevim, jestli uz to v nejakych jeste novejsich zase vratili, nebo ne. To je pro me taky pomerne dulezite featura.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    QUIP: ne neumí, musíš to řešit instalací jiného dialeru. A global rom MIUI má taky google dialer, proto mám v telefonu rom z miuios.cz. Je to však za cenu, že mám odemčený bootloader a tak mi nejdou NFC platby (ale je na to nějaký workaround přes Magisk, ale nechce se mi s tím srát).

    Aleni tak mám Xiaomi telefon posledních cca 9 let co kdysi vyšel Xiaomi Hongmi. Donedávna (do verze 9?) Android ani neuměl zakázat konkrétní aplikaci nějaké oprávnění nebo jí povolit přístup na internet jen přes wifi a zakázat přes mobilní data - to umělo už MIUI 5 na tom Hongmi. To samý pak nahrávaní hovorů co MIUI umí odvždycky a spousta dalších věcí.
    QUIP
    QUIP --- ---
    TOOMIX: Ja mam na telefonem MIUI aspon poslednich 6 let, mozna jeste vic... takze jsem tohle chovani (zobrazeni jmena, prijmeni a firmy) povazoval za samozrejmost. Chces mi teda rict, ze cisty Android tohle neumi zobrazit?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    HARPER: MEDWYN: chce to ROM z miuios.cz ta má mnoho a mnoho změn k lepšímu oproti těm global ROM, jen to chce odemčený bootloader.

    Hlavní přínos MIUI vidím taky v jejich dialeru, kdy se když mi někdo volá zobrazí jméno a příjmení kontaktu a když u něj mám vyplněnou i firmu, tak ten název firmy. Nemusím tak mít kontakt co se jmenuje "Vodafone Jan Novák" ale hezky tak jak to má být Jméno: Jan, Příjmení: Novák, Společnost: Vodafone
    MEDWYN
    MEDWYN --- ---
    HARPER: Za me je MIUI plny bugu, ma silenou spravu baterie, notifikaci a procesu a nuti ti na kazdem kroku cinsky cloud. Co ma objektivně lepsi je customizace přibližně vsech veci v systemu, ale za jakou cenu?
    HARPER
    HARPER --- ---
    Xiaomi jsem měl asi 3 roky s MIUI tuším 9 jako poslední nástavbou a bylo vynikající. Teď mám rok čisty android a spousta věcí mi chybí. Nevim jak nové MIUI,ale ta 9 měla vymakaný kalendář,budíky, záznam hovoru a spoustu drobností k čištění a optimalizaci telefonu, nebyla ještě tak zasrana reklamama a neměla v apkach ty šedé ikonky s odkazy na instalaci sraček (viděno na nějakém Xiaomi co měla žena do loňska - teď má Motorolu se skoro čistým androidem)

    V MIUI si vybavují že byl lepší kalendář,kalkulačka,galerie,budíky a prohlížeče pdf,doc,XLS

    Všechno tohle je v základu androidu slabší,dá se doinstalovat apka na všechno,ale ne ty od Xiaomi co má nativně v MIUI
    ZOOSEX
    ZOOSEX --- ---
    Ahoj, laickej dotaz- čtu tady často o nesnášenlivosti směrem k nadstavbám oproti čistýmu Androidu. Mohl byste mi někdo stručně shrnout pro a proti?

    Případně můj dotaz ignorujte nebo mě odkažte na externí článek k tématu :)

    Díky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam