• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OTZ:
    a nebo co pisou na novinkach :)
    OTZ
    OTZ --- ---
    RAINBOF: tak jo, treba cinska studie nebo doporuceni WHO.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OTZ: ne ale odvolavas se na nej. proto se ptam.
    OTZ
    OTZ --- ---
    RAINBOF: napsal jsem ten clanek snad ja?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    OTZ:
    na kteréže to studie se odvoláváš ? odkaž se na dvě.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    MARTA_KLOFACOVA: no tak tim bych se opravdu neridil, az se napr. ozve osteoporoza bude na zmenu jidelnicku trochu pozde.
    OTZ
    OTZ --- ---
    jeste jedna ideologicka pozn.:

    Asi nejsilnějším přesvědčením, které je nám vštěpováno již od útlého dětství, je
    lidská potřeba maso konzumovat, což pak pochopitelně legitimizuje zabíjení
    vybraných (tzv. jedlých) druhů zvířat. Ačkoliv moderní medicínské studie jasně
    deklarují (a nejen stovky milionů Indů jsou toho důkazem), že dobře sestavená
    strava bez masa je pro člověka nejenom bezpečná, ale i zdravotně výhodná v
    prevenci a léčbě mnoha civilizačních chorob, tato informace se ve společnosti, zvláště v té naší, šíří velmi pomalu.

    Celé sele? Karnisté jsou v šoku | vandrovcova.blog.ihned.cz -
    http://vandrovcova.blog.ihned.cz/c1-61019750-cele-sele-karniste-jsou-v-soku
    MARTA_KLOFACOVA
    MARTA_KLOFACOVA --- ---
    Ja treba moc nechapu proc se porad ohanet studiema, predkama atd .... proste prestanu jist maso a pozoruju svy telo, pokud bude mymu telu neco chybet tak da zkratka vedet :) Zatim je bez masa moc spokojene, tak pomalu vysazuju i mliko :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    já maso rád i syrovy třeba tataracek nebo sushi. nevim zda vyhýbání se masu je cestou osobně vidím u mnoha problém nevyvážené stravy mnoho lidí nejí hrách neví co je bulgur či cizrna, neznají to jinak než jako přílohu masa. pritom kuchyně je tak pestrá třeba indické sahi panyr (jak se to píše nevim) je s tím jejich zvláštním sýrem. nebo blbá mozzarella s rajčaty. ... ale vy asi chcete slyšet spíš o vege že...
    OTZ
    OTZ --- ---
    docent rozepis se pls, zajima me to:)
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Tramtadadá, vyhrává rostlinný baltic steak :) A o druhou příčku zápasí horal a tohle: http://www.youtube.com/watch?v=wshlnRWnf30#t=211
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    KACHNIK: Už toho necháme ne? Argumety že hambureger je vege ani nemá cenu číst. Takový kecy měli možná otrokáři když je otravovali nějací sluníčkoví lidé s přesvědčením že černoch je člověk, probohy
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    DOCENT: IMHO průměrný hambáč ze stánku je celkem spolehlivě vegetariánský jídlo a jeho žraní je třeba ospravedlnit jen a jen svýmu trávicímu ústrojí!
    Nevím kdy jsi byl naposledy na normální vesnici (nepohlcené satelitem), jinak než v autě s tacháčem těsně nad pade. Takže jenom pro doplnění, tady má maso na dvorku každá druhá chalupa, když nepočítám slepice, které jak přestávají nést, skončej taky v hrnci, to už bych mohla napsat téměř každá chalupa.
    Jo a máš pravdu, tahle diskuze je dost nepřínosná. Stejně každej kdo nemá v hlavě úplně vymeteno dojde k tomu, ať si každej žere co chce, kdy chce a hlavně ať s tím svým přesvědčením proboha nevotravuje zbytek národa!
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    Jako ospravedlňovat žraní hamburgerů tím že znám kdesi na vsi jednoho člověka co si jednou za rok zabije svou ovci a sežere ji je tak nízké že bych tuhle diskuzi snad i zrušil. Přitom jsme se tu mohli bavit o tom jestli je lepší horal nebo baltic od salvy ... no už mám v lednici oba tak si to holt koštnu sám.
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    SAIL_OR: Nevím, jestli ta 100% důslednost byla myšlená na mě nebo obecně. Samozřejmě je to nereálná blbost jí po někom vyžadovat, jsme jen lidi. Mě zajímají hlavně ti, kteří se i tady v té diskuzi oháněli právě tou ekologií a jak ty píšeš předhazovali tím masožroutům jejich maximální neekologičnost, nemorálnost a necivilizovanost. Což je specielně ve víceméně anonymní diskuzi, kde není jasné kdo v jakém prostředí jak žije, minimálně blbý.
    Podle mě má mnoho lidí na vsi, kteří jedí maso a zeleninu převážně z vlastní produkce, nedojíždí autem do práce, topí dřevem z lesa a ekologie, narozdíl od stavu vlastní peněženky, je jim úplně u zadku, menší ekologickou stopu než průměrnej městskej vegetarián a to zcela přirozeně bez jakéhokoliv podřizování se. I ve městě mi jako rozumnější ekologický přístup přijde využívání hromadné dopravy místo auta, omezení vlastní rozežranosti, vyhledávání a upřednostňování kvalitních místních výrobků a ve stravě nejbližší produkce v bio kvalitě (nebo alespoň ověřeného zdroje), než striktní vegetariánství. Dokonce si myslím, že i takový střídmý a skromný městský masožrout, může mít menší ekologickou stopu než někdo kdo potřebuje každej půl rok novej telefon a každej tejden nový hadry. Ano, je to jenom úhel pohledu, který nelze nikomu cpát, natož se na jeho základě nad někým povyšovat. Myslí, že na ledasčem se tady shodneme.
    Odsuzovat někoho na základě toho zda jí nebo nejí maso je blbost. Jen na tomto základě se povyšovat a ohánět se ekologií/morálkou je pokrytectví a tato diskuze je toho plná. Rejpat do pokrytců není zbytečný a kdo má svědomí čisté, neurazí se. Koneckonců člověk se může nechat překvapit a zjistit, že se mýlil a že to co je z jeho pohledu nemožné, je vlastně snadné.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SKRU: myslíš jako těch, co se narodila, aby je třeba v rámci sexování hned den po narození hodili do drtičky, prtože kohoutci jsou k ničemu?

    ICEMAN8241: porážka především obnáší to, že někdo přijde o život -tj. vlastně o všechno.

    ICEMAN8241: znám osobně lidi, co nejedí maso celý život (tj. od narození). Neviděla jsem žádné mimořádn zdravotní problémy, demenci, nic takového.
    Moby je vegan před 20 let. První propagátor veganství nejedl maso tuším od svých 12 do svých 95 let. Mistr světa v thajském boxu Honza Muller nejí maso přes dvacet let, poslední roky je vegan. atd. atd.

    Co se týče Inuitů, pokud někdo žije v kultuře, kde neexistuje možnost živit se jinak, jedení masa chápu. Ostatně kdybych umírala hlady a jedinou možnost přežít představovala ulovená ryba, tak bych taky neváhala.Jenže to už se dostáváme do poněkud jiných podmínek, než v jakých žije drtivá většina populace. Když mám na výběr, najím se tak, aby kvůli tomu nemusel nikdo trpět.
    OTZ
    OTZ --- ---
    B12 neni jenom v mase. pokud se ti prici suplementy, mas ho i v jinych ziv. produktech tzn. vejce, syry atd. jinak treba http://vitaminb12bereteho.wordpress.com/

    v odkazovanym auditku se taky resi dostatecne
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    OTZ: Víceméně souhlasím s tím, co jsi napsal a kvituji rozumnější přístup. Nicméně nedá mi to a zeptám se na vitamín B12 - kdekoliv si cokoliv o vegetariánské stravě přečtu, je jeho nedostatek a následná chudokrevnost zmíněna jako hlavní problém této výživy. Krátkodobě to patrně nevadí, ale dlouhodobě to dobrotu dělat nemůže a proto je třeba získávat B12 z jiných (nepřirozených) zdrojů, jako jsou suplementy.

    V každém případě díky za odkaz na ideologický auditko, mrknu tam a tuhle záležitost můžeme řešit třeba po zprávách. Náhražky čehokoliv jsou imo nesmysl a tím jsou mé příspěvky na toto téma zřejmě vyčerpány :)
    OTZ
    OTZ --- ---
    s dovolenim trochu analyzy na zaklade subjektivniho pozorovani:

    vsezravec neznamena to, ze musis zrat vsechno, ale prave to, ze nemusis. ze to telo si nedokaze latky (nerikam, ze vsechny) samo syntetizovat. a v mase neni nic, co by neslo najit jinde. spravne slozena veg. strava je naprosto plnohodnotna. sic je trochu narocnejsi ji sestavit, chce to patrat, ale je to i celkem zabava:) takze po prekonani toho predsudku, ze by bez masa clovek umrel/onemocnel/zesilel/whatever, je na rade etickej (= neublizovani zviratum, svymu telu, planete i lidstvu, potazmo kosmu-brano energeticky) rozmer veci. a vubec s vykrocenim timhle smerem (i s prekonanim svyho ega, sobectvi a strachu ze smrti, mozna i vubec s vystoupenim z toho kruhu a pozorovanim veci s odstupem) maji nekteri z nas mnohem vetsi problem (btw. rika se ze problemy neexistujou, pouze vyzvy), jenze to neni tak jednoduchy si priznat, tudiz budou dokolecka lpet na tom svym aspon trochu jistym telesne-materialistickym pisecku, bo to je na tomhle poli asi jedinej kousicek, kde si muzou aspon trochu dupnout. z energetickyho hlediska to obhajitelny dneska neni, bo vsechno, na co se zvirata zneuzivaji (role domaciho mazlicka a hlidace rodiny snad neni zneuzivani btw.) se snad da dost dobre nahradit pokrocilejsima technologiema-at uz potrava, doprava, zabava, vzdelavani, testovani (nicmene vzhledem k tomu, ze do zaludku cloveka smeruje prevazna vetsina popravenych zvirat, je to nasnade). cili porad dokola muzeme sledovat opakovani stejnych pritroublych argumentu (v ruznych diskuzich), ktery uz byly stokrat vyvraceny a jejich vice ci mene uspesneho stoprveho vyvraceni. ja bych vazne doporucil prosty odkaz na studii cinskou nebo WHO, kde je to snad jasne a zevrubne receny jazykem srozumitelnym a emoci prostym, a usetrit poctiveho diskutujiciho toho kolotoce. a tady resit opravdu fakticky jenom to, jak maso lze nahradit. at uz prirodne, nebo pomoci modernich technologii.

    NAVIC tyhle ideologicky veci patri rozhodne spis sem [ vegetarian & vegan society . . . opačně ta implikace neplatí (aneb i debilové jsou někdy vegetariáni:) ]

    sam se musim ale omluvit, ze jsem se taky neudrzel, uz se budu snazit na ty nesmysly nereagovat.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ajeje, uz zase..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam