• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    D1RABBIT: takže kdyby dejme tomu přiletěli mimozemšťani, kteří by nás z nějakého důvodu nepovažovali za dostatečně myslící osoby, považoval bys za správné, kdyby nás zavřeli do kotců a chovali na maso a ozdoby z vlasů?
    To je myslím docela dobrá analogie toho, co my lidé děláme se zvířaty. A to pomíjím fakt, že i nemyslící tvor může CÍTIT bolest a utrpení.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ECLECTICA: proti principu ani ň, jenom to, cos napsala je argumentačně mimo. mně neříkaej že nevycházíš z bytu a nepotkáváš na ulici potřebné. já vím, je to už trochu ad absurdum, dáš žebrákovi drobák, když si řekne? sama od sebe?
    ALUCARD153
    ALUCARD153 --- ---
    Hey ta GMO sója fakt není moc dobrý argument proti vegetariánství. Za prvé u nás na ní člověk v obchodě nenarazí, nebo mě se to ještě nepodařilo. A za druhé jestli se u nás bude ve velkém vyskytovat, tak jako krmná, takže to zas končí v živočišné produkci. Ale myslím, že je hlavně podstatné si uvědomit, že neexistujou jen dvě skupiny veg a noveg a tudíž ani v nich stejné spotřebitelské chování. Tudíž se tady navzájem osočovat z toho co by ta druhá skupina mohla dělat, nebo dělá, bez možnosti tušit jak to má ten daný jedinec dost vždycky zavádí demagogií, protože se jen tupě zobecňuje a vypichuje to špatné.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    ECLECTICA: obojí

    Mě totiž připadá, že za ten 300g stejk musí vegan sníst cca 5 různých druhů jídla a ještě si pak zapít nějaké prášky s "adjetivy". Jak to v praxi opravdu je?
    Teď nerejpu - ne opravdu ne, ale dokázal by mi to někdo jako masojedlíkovi vysvětlit, jak moc je třeba dbát pokynů manuálu pro vegana/vegetariána, aby sám sobě neškodil nedostatky?

    Chuť masa vynahradit ničím nejde - o tu vegani ani nestojí, tak není co dál řešit.

    PS: zkouším se vrátit k původnímu tématu, tak si prosím odpusťte narážky na mou osobu prožranou červem z masa, předem děkuji.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: ono to asi stoji za procteni nebo projiti cely, ale na to ted bohuzel nemam cas ani klid, doma si to projdu vic:)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DOKKTOR: co je nelogického na tom, chovat se tam, kde jsem, tak, jak bych chtěla, aby se chovali ostatní ke mně? Nikdo netvrdí, že se ke mně tak dotyční budou chovat nebo že to očekávám, prostě ten princip považuju za správný.

    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Co třeba tenhle článek na tomtéž webu?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ECLECTICA: já sem nic nepřekrucoval. napsalas nechcu aby subjekt C dělal neco špatného subjektu A (mně) tak se chovám hezky k subjektu B. logical mismatch
    ad 2 - téma se menuje: Existuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak - čili se ptám: existuje? zatím sem se dozvěděl, že sebe a své dítě mám krmit gmo sojou protože je to dobrý substitut B12 vitaminu - to z jistých objektivních příčin dělat nebudu, stejně jako sebe ani svoji rodinu nebudu ládovat farmaceutickými suplementy. tak co teď?
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: ono se to asi spatne hleda, kazdej pouzije jen ty informace, co se hodej:) jednou se uvede celkovy objem produkce, pak podil, pak se operuje s "vetsinama a mensinama" atd. ja bych rad vedel x% krmiva pro dobytek v evrope pochazi ze zamorskych gmo sojovych farem. to je jasne a presne vyjadreni:)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    DOKKTOR: Co prosím? Zkrátka nedělám to, co bych nechtěla, aby kdokoli dělal mně.
    Pochopit, že není v mé moci převlékat každého, kdo to potřebuje, myslím nevyžaduje příliš mnoho mozkových buněk, takže předpokládám, že jsi to překroutil čistě proto, abys utekl od popsaného konceptu.
    Co myslíš náhražkou masa? Něco, co ho nahradí chuťově? Nutričně?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ECLECTICA: já jsem zvyklá nedělat ostatním to, co bych nechtěla, aby kdokoli dělal mě. Nechtěla bych, aby mě někdo nechal ve špinavém oblečení (kdybych se o sebe neuměla postarat), a tak v něm nenechávám své dítě. // invalid argument - takže vlastně nechceš, aby tě tvé dítě nenachalo ve špinavém oblečení. nebo oblíkáš i lidi, co to opravdu potřebujou?
    dozvím se tu něco o těch náhražkách masa? sleduju to od začátku a zatím nic moc teda
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    D1RABBIT: já jsem zvyklá nedělat ostatním to, co bych nechtěla, aby kdokoli dělal mě. Nechtěla bych, aby mě někdo nechal ve špinavém oblečení (kdybych se o sebe neuměla postarat), a tak v něm nenechávám své dítě. Nechtěla bych, aby mě někdo zavřel do kotce a choval na maso, tak nejím maso.
    Ale očividně tento koncept není nijak zvlášť rozšířený a spoustě lidí ani nepřijde na mysl.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Nepracuju v oboru, ale kdesi jsem četl diskuzi na tohle téma, kde byla řada lidí od fochu, tak ti by snad věděli. Pokusím se to najít, ale už je to nějakou chvíli.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: v USA nezeru;) a GMO se snazim vyhejbat, diky za ten web teda:) mozna je ten GMO odpor iracionalni a v podstate je to sofistikovanejsi metoda slechteni nebo tak, ale ja z toho mam obavy, i kvuli komercionalizaci osiva.
    ohledne krmeni dobytka dovezenou GMO sojou - to se tyka jen vykrmu, nebo i mlecne produkce, nevis?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AXTHEB: Co prosím? Herbicid JE pesticid. Máš ještě nějaký odborný příspěvek do diskuze?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SKRU: jen bych dodala, že soja se běžne pěstuje v Německu, Rakousku, takže nějaké řeči o tom, jak se musí vozit přes půl světa, jako argument taky neobstojí.

    D1RABBIT: tulit se k někomu, chovat k němu lásku a pak ho připravit o život, to mi připadá neskutečně zvrhlé. Stejně tak řeči o nějaké úctě ke zvířeti, které picnu a sním. Mám-li k někomu úctu, tak s ním nenakládám jako s věcí.

    IFANDAI: hele a víš o tom, že vlastně veškeré vyšlechtěné plodiny jsou geneticky modifikované? Jestli genom změníš v laboratoři nebo šlechtěním, je úplně jedno.
    SKRU
    SKRU --- ---
    IFANDAI:nebo mleko nepijes. afaik je odpor ke GMO v evrope tak velky, ze se tu temer nepouziva ani jako krmivo. konkretni cisla ovsem neznam. ale samozrejme tu muzeme na sebe cely den vrstvit ruzna "mozna" a "kdyby" a "ze to vlastne vyjde na stejno"

    D1RABBIT: ne, proc?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ICEMAN8241: Ty se nestydis linkovat clanek, ktery si mezi odstavcema plete herbicidy a pesticidy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam