• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    ECLECTICA: já jsem zvyklá nedělat ostatním to, co bych nechtěla, aby kdokoli dělal mě. Nechtěla bych, aby mě někdo nechal ve špinavém oblečení (kdybych se o sebe neuměla postarat), a tak v něm nenechávám své dítě. // invalid argument - takže vlastně nechceš, aby tě tvé dítě nenachalo ve špinavém oblečení. nebo oblíkáš i lidi, co to opravdu potřebujou?
    dozvím se tu něco o těch náhražkách masa? sleduju to od začátku a zatím nic moc teda
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    D1RABBIT: já jsem zvyklá nedělat ostatním to, co bych nechtěla, aby kdokoli dělal mě. Nechtěla bych, aby mě někdo nechal ve špinavém oblečení (kdybych se o sebe neuměla postarat), a tak v něm nenechávám své dítě. Nechtěla bych, aby mě někdo zavřel do kotce a choval na maso, tak nejím maso.
    Ale očividně tento koncept není nijak zvlášť rozšířený a spoustě lidí ani nepřijde na mysl.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    SKRU: Nepracuju v oboru, ale kdesi jsem četl diskuzi na tohle téma, kde byla řada lidí od fochu, tak ti by snad věděli. Pokusím se to najít, ale už je to nějakou chvíli.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: v USA nezeru;) a GMO se snazim vyhejbat, diky za ten web teda:) mozna je ten GMO odpor iracionalni a v podstate je to sofistikovanejsi metoda slechteni nebo tak, ale ja z toho mam obavy, i kvuli komercionalizaci osiva.
    ohledne krmeni dobytka dovezenou GMO sojou - to se tyka jen vykrmu, nebo i mlecne produkce, nevis?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AXTHEB: Co prosím? Herbicid JE pesticid. Máš ještě nějaký odborný příspěvek do diskuze?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SKRU: jen bych dodala, že soja se běžne pěstuje v Německu, Rakousku, takže nějaké řeči o tom, jak se musí vozit přes půl světa, jako argument taky neobstojí.

    D1RABBIT: tulit se k někomu, chovat k němu lásku a pak ho připravit o život, to mi připadá neskutečně zvrhlé. Stejně tak řeči o nějaké úctě ke zvířeti, které picnu a sním. Mám-li k někomu úctu, tak s ním nenakládám jako s věcí.

    IFANDAI: hele a víš o tom, že vlastně veškeré vyšlechtěné plodiny jsou geneticky modifikované? Jestli genom změníš v laboratoři nebo šlechtěním, je úplně jedno.
    SKRU
    SKRU --- ---
    IFANDAI:nebo mleko nepijes. afaik je odpor ke GMO v evrope tak velky, ze se tu temer nepouziva ani jako krmivo. konkretni cisla ovsem neznam. ale samozrejme tu muzeme na sebe cely den vrstvit ruzna "mozna" a "kdyby" a "ze to vlastne vyjde na stejno"

    D1RABBIT: ne, proc?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ICEMAN8241: Ty se nestydis linkovat clanek, ktery si mezi odstavcema plete herbicidy a pesticidy?
    IFANDAI
    IFANDAI --- ---
    SKRU: přímé spotřebě se možná vyhneš, ale když tím krmí krávy (a to jako spotřebitel neuhlídáš), tak pak piješ mléko krávy, která požila GMO se všemi důsledky, které to může a nemusí mít.
    SKRU
    SKRU --- ---
    ICEMAN8241: prosim vyloz souslovi "Sója je dnes jednou z nejvíce geneticky modifikovaných plodin". jakoze tech zasahu do jejich genu je vice, nez u jinych plodin? nebo ze se z GMO pouziva nejvic? btw 3% objemu muze byt take "nejvic", pokud maji ostatni kolem 1%..
    jinak samo v EU je uziti GMO nutne deklarovat na obalu, takze se GMO soje lze pomerne jednoduse vyhnout. dobry den.
    SKRU
    SKRU --- ---
    D1RABBIT: otroci. ti, ktere nechame na zivu a relativne svobodne.. zbytek lidstva zavreme do ohradek a budeme je krmit hovnama jejich vlastnich deti, pricemz bude vedecky dokazano, ze tim nijak nestradaji. ucelem bude sirit do sveta nezamenitelnou vuni.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Sója je dnes jednou z nejvíce geneticky modifikovaných plodin, stejně tak kukuřice, což v důsledku zvyšuje spotřebu pesticidů (dobytek se dopuje antibiotiky, rostliny zase pesticidy). Ale tak hlavně že je to zdravější.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    DOCENT: b12 trumfne soja? dal bys soju svému dítěti, kojenci jako příkrm? nebo mu to budeš rači saturovat průmyslovým doplňkem ve formě tablet?
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    OTZ:
    OTZ: ale ale, tomu říkám ryzí esence budhismu
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    OTZ: my jsme měli na zahradě pašíka-Vašíka. Jednou mi sežral panáčka z lega, když jsem si s ním hrál u něj v chlívku.
    Ale nebyl to on, kdo se smál poslední...
    TEJDEN_V_BOTE
    TEJDEN_V_BOTE --- ---
    OTZ: Pes byl od pravěku chodící konzerva. Nemám s tím etický problém, taková koza, nebo prase se naučí stejný věci a jsou taky roztomilý. Dokonce si myslím, že jíst psa je lepší než krávu. A to že má jméno... Raději si dám zvíře se jménem, než hmotu z vaničky v obchoďáku.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ICEMAN8241: vidis to slovicko naposled v mym predchozim prispevku? vedel jsem, proc ho pisu, ty to evidentne nevis stale, nicmene vez, ze to plati. konec, ahoj, ignor
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    OTZ:

    neminil jsem zrovna kopani do vepriku, ale treba drzeni jich vetsinu zivota v minimalnim prostoru v kleci a ve vlastnich vykalech. to je asi radove horsi muceni nez to kopnuti.
    Viděl jsi někdy volně puštěný prase naživo? Co si pamatuju já, tak sotva se otevřely dveře do chlíva, tak vyrazilo ven a šup do hnoje, kde se rochnilo jedna radost. Taky běhalo po dvoře a žralo slepičince ;)

    logickou vadu na krase si strc nekam, myslis, ze kdyby je necpali antibiotikama apod., byli by ty zviratka, co se maj tak hrozne moc dobre, uplne zdravy? naivko..
    Ne, ne, ne, ty jsi tady karnistům (ten termín se mi začíná líbit) přál, aby zemřeli na rakovinu a další nemoci s tím, že jim přeješ totéž, co oni přejí těm [zvířatům], kteří kvůli nim [karnistům] přijdou o život. Imo je nesmysl, aby někdo něco takovýho přál svýmu jídlu, je to tedy blbost, eufemisticky řečeno.

    nemyslim si, ze by se kvuli lecbe cukrovky musely zabijet zvirata, jiste existujou i alternativy
    Kvůli léčbě cukrovky rozhodně nikdo zvířata zabíjet nebude. Jedině tak v laboratoři. Nicméně je fakt, že pokud má diabetik kvalitně žít, potřebuje makroživiny stejně jako všechna ostatní zvířata. Háček je v tom, že potraviny, kterými vegetarián nahrazuje maso, jsou pro diabetika nevhodné a potencionálně život ohrožující. Nebudu zabíhat do detailů, ale například obilniny způsobují rozkolísání hladiny cukru v krvi, což je přesný opak toho, čeho je třeba docílit, a co následně vede ke stavům hyper či hypoglykemie (vysoký či nízký cukr). Viděl jsem tyhle příhody nesčetněkrát a díky tomu i takové libovky, jako je třeba zavádění intraoseální infuze do kostní dřeně.

    porid si prasatko a pak neco mluv
    Mazlíčky si přece člověk nepořizuje proto, aby je snědl. Možná kdyby došlo na nejhorší :)

    ECLECTICA: Jasně, já tu studii četl. Neříkám, že nefunguje, ale že by to mohlo fungovat ještě lépe. Ergo, eliminace masa a živočišných výrobků ze stravy není tím faktorem, který stojí za zlepšením - korelace != příčina.

    WANAH:
    Ad 1: Chápu. Asi nemám co bych k tomu dodal.
    Ad 2: Spíš co kdyby :) Nevím jestli je to pozdě, nikdo se do toho nehrne, pokud to není třeba.
    Ad 3: S tím souhlasím. Spousta lidí si to bohužel myslí, takže porážku by měl vidět každý, aby věděl, odkud se maso bere. Myslím klasickou vesnickou zabijačku nebo tak něco. Záběry z jatek jsou tady oblíbený, ale vytržený z kontextu.
    WANAH
    WANAH --- ---
    ICEMAN8241: Tohle mám chápat jak - že militantní vegetariáni jsou oběti víry svých rodičů?
    I když sem to tak nemyslel, asi je fakt , že se to může dít,ale spíš sem chtěl poukázat, že zatímco ty se bráníš něčemu co by eventuálně za pár dekád mohlo nastat a ohrozit tak tvůj život, lidé co ti oponují prožívají v současnosti na základě zrcadlového paradigmatu. S tím souvisí i stohy vylhaných studií, které doporučují konzumaci masa nedejbože mléčných výrobků. Nebo "argumenty" o dvou milionech let patřičné konzumace masa... .

    Momentálně žiju ve městě, tak to dělat nemusím, protože to za mě dělají jiní na farmách či statcích, případně na dvorku, odkud maso mám. Nicméně problém to pro mě není. Králíka jsem uměl stáhnout z kůže, vykuchat a naporcovat ve dvanácti letech.
    Takže cobykdyby :) btw neni ve dvanácti pozdě?

    Jak?
    To aby si lidé uvědomili, že maso není jenom hmota ve fólii, je základním požadavkem všech lidí zasazujících se o práva zvířat, potažmo veganů, vegetariánů a podobných zoufajících si.
    Kdežto pobouřené reakce a stížnosti pochází od pravidelných konzumentů.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ICEMAN8241: tak treba v IKEMu mají velmi dobré zkušenosti s léčbou cukrovky II. typu pomocí vegetariánské stravy - ti, co by si museli píchat inzulin, jsou na lécích, tí, co by bli na lécích, jsou mnohdy plně kompenzovaní.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam