• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    DOCENT: Už se bojím toho kopyta :D
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    SYLVAEN: Neopič se a raději se mrkni sem: http://vimeo.com/58477103 Už to viděl asi každý, je to nejprofláklejší "zvířeckoprávní" video, ale kdyby náhodou. Podívej se na to celé ať trochu pochopíš pohnutky a myšlení býložravých lidí. A venku moc neprovokuj než ti nějaký býložravec dá kopytem
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GLUMIK: rostliny nemají nervovou soustavu. Obecně se vědsi shodují na tom, že schopnost vnímat bolest se objevuje až u živočichů (s jistotou prokázáno snad až u členovců).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mimochodem, Donald Watson, průkopník veganství, nekonzumoval živočišné výrobky po nějakých 80 let svého života - suplementoval pouze tu B12.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SYLVAEN: to, jestli maso jíš/nejíš není faktorem, se kterým kvalita výživy stojí a padá.
    Ostatne třeba ADA (americká asociace sdružující snad až desítky tisíc odborníků na výživu) již dávno vydala prohlášení, že vegetariánství, pakliže je jídelníček dobře sestaven, je plnohodnotným způsobem stravování, a to pro všechny věkové kategorie.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ECLECTICA: Přečetl jsem a chápu. Článek sice závěrem pokládá otázku jestli je výsledek studie ovlivněn faktem že lidé s vyšším IQ mají tendenci být ke svému prostředí šetrnější a proto se častěji stávají vegetariány, ale budiž. Nicméně nevyvrací to dopad veg*ství na organismus jako biologický komplex. IQ je fiktivní hodnota která spíš ukazuje konformnost k určitým vzorcům myšlení jež jsou považované za "žádoucí". Svou vypovídací hodnotu určitě má, ale není přímo souvislé s onemocněními z nedostatku patřičné výživy.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    ECLECTICA: zvlast ve stejnym prispevku, kde reaguje na cloveka co maso normalne ji :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: já vím :) proto píšu že tak pardon :) (Ale budu drzá, a minimálně jako hypotézu pro výzkum bych to brala, jako základ bych brala ža takový člověk už je přesvědčen že pro všeobecný dobro má splněno.)
    GLUMIK
    GLUMIK --- ---
    No, sice se tu prubezne cele odpoledne celkem dobre bavim, nicmene musim rict, ze na tak agresivni a netolerantni auditko jsem na nyxu jeste nenarazil (a to je co rict). Uvědomujete si to vubec, kytickozrouti, jak jste netolerantní vuci prirozene se chovajicim vsezravcum? Zaznamenal jsem tu i vyzvy a prani smrti lidem, kteri maji jiny nazor, nez ma ortodoxni vegan.. Jste normalni?

    Presto - jeste jednou to zkusim - je-li tu nekdo, kdo neodpovi agresivne a podrazdene, ale bude argumentovat s rozumem a normalne: JAKY je rozdil mezi pojidanim zvirat (jakozto zivych a citicich bytosti) a rostlin (jakozto zivych a citicich bytosti - coz prosim nerozporujte, dopustili byste se krajni neucty vuci vasi strave)?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SYLVAEN: http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6180753.stm


    SHEALA: dík (to, že být veg*n a jíst bio se vůbec nemusí překrývat, jistě nikomu vysvětlovat netřeba)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ECLECTICA: tak pardon, neplati to pro vegetariany, ale lidi co jedi bio. http://blogs.scientificamerican.com/...d-wholesome-morals-does-seeing-organic-make-you-act-like-jerk

    They also said they could volunteer significantly less time for the other prof’s experiment (what psychologists call reduced prosocial behavior). The results persisted no matter what the students thought of the desirability of the food. Seeing the organic food made people less nice, not nicer. The people viewing the junk food, on the other hand, were nicer, volunteering the most time and judging people the least./
    TODESKING
    TODESKING --- ---
    A již někdo vysvětlil proč mají vegetariáni tak špatnou pleť, nehledě na pattern, tak i barva je poněkud došeda, jak moc dobře víme...?
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    ECLECTICA: To neříkám já, to říká akreditovaný lékař. Ale důkazu že se dotyčný autor mýlí se asi nedočkám.. to spíš další sady impertinencí. :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SYLVAEN: ach ano, čekala jsem, kdy někdo vyrukuje s tím, že veg*ni trpí mentálním deficitem.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    SYLVAEN: ja porad cekam na argument toho proc tahle "debata" vznikla, ale asi se nezadari.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    BOBBYLON: Víííííííc.. přitlač! :) Neříkej mi že to jsou všechny urážky na které se zmůžeš. Vzdělání jsi už zpochybnil, ale to je jen první krok.. Nechceš přidat ještě nějaké pochybnosti o mém lidském původu? Nebo třeba něco peprnějšího než sklouzneš k prostému hulvátství? :)

    Mimochodem, vegetariánství je prý špatné na mozek.. Nedostatek zinku způsobuje disbalanci v hormonech, chybějící vitamín B12 způsobuje demenci (lékařský termín), a tak dále. Více viz http://www.medibid.com/blog/2012/12/why-vegetarianism-is-bad-for-your-health/
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SHEALA: bylo by možné přiložit odkaz na některé z nich?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WANAH: ano, je to v korelaci. Vegetariáni jsou míň soucitní ve vztahu k ostatním lidem, ukazují studie.
    BOBBYLON
    BOBBYLON --- ---
    SYLVAEN: ty si pochopeni psanyho projevu moc od prvni tridy nedal, co? :)
    bud tak dobrej, a udelej jeste srovnani kolik clovek musi snist pistacii aby to vydalo na 5kg ze zraloka, to bude mit taky skvelou vypovidajici hodnotu :)
    Doufam ze ty a tobe podobny nechodite k volbam.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    BOBBYLON: Tak to už máme něco s logikou, teď kližku na mozečku.. pokračuj, čím dalším ještě trpíš? :D
    WANAH
    WANAH --- ---
    SHEALA: jezení masa je fakt trivka oproti tomu co si jako lidi děláme navzájem.
    Nepochybně, ale poměrně dost lidí má podezření , že by to spolu mohlo dost souviset. Určitě to za zvážení stojí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam