• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    BARRACUS: jo, to se dá aplikovat na velkovýrobu jídla obecně. jen jsem chtěla říct, že dnešní stav věci netřeba obhajovat tím, co jedli lidé před miliony let...to moc nikam nevede.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    VLASOCKA: Ano, to je urcite potreba si uvedomit. V praxi ale staci pouze venovat trochu casu na nalezeni dobreho zdroje a chodit si pro to maso tam. Je to stejne jako s rostlinnou stravou, taky clovek nemuze vse hodit do jednoho pytle. Nedavno jsem cetl,ze ctvrtina ceske populace ma v moci roundup.

    Myslim,ze zdrave se clovek muze stravovat s masem i bez nej. Eticky to jde taky s masem i bez nej.
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    tím ale nechci útočit na zastánce palea. obecně se s historií velice snadno manipuluje a co se považovalo za zdravé před deseti lety, nebo v devatenáctém století, může být dnes pasé. Lidské kultury vykazují obrovskou stravovací variabilitu. takze si myslim, že odvolávat se na zákonitosti vývoje není celkem k ničemu. Důležité je zaměřit se na to, co se děje teď, jak je maso produkováno, čím je urychlován jeho růst...předci nežrali kuře s antibiotikama např
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    ICEMAN8241: To ovšem předpokládá nějaký rozumný přístup k historii...zvážit poznatky různých oborů a taky naše limity poznání. To co se tady objevuje za "objektivní historická zjištění" například od zastánců tzv. paleo diety je dobrá sranda. Předkové by měli občas vstát z mrtvých a pořádně nám naflákat.
    TODESKING
    TODESKING --- ---
    BARRACUS: A já se Vás tedy optám. Co asi budeme dýchat až si sežereme všechno zelený na planetě?!

    Takový vegetarián je defakto mnohem nebezpečnější než malé dítě s nožíkem v ruce, vegetariáni neubližují jenom sami sobě, ale postupně likvidují všechny a všechno. Co asi bude kravička a vopička dýchat?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    VLASOCKA: Kdesi dole jsem to rozebíral. Imo pokud bys chtěla sníst stejný poměr a množství živin (bílkovin - esenciální aminokyseliny, tuků vč. mono- a polynenasycených a nasycených kyselin, vitamínů a mikroživin) tak bys musela sníst jednak mnohem větší objem a taky kombinovat několik potravin. Snažím se tady k tomu dobrat, ale žádný zasvěcený vegetarián na to nebyl s to odpovědět. Jednak by mě zajímala ta kombinace potravin, jejich množství, tedy i cena takového jídla a tím pádem i dostupnost. Ze studií výživy si pamatuji leccos o vhodné skladbě jídelníčku kvůli dostatečnému příjmu aminokyselin například, ale to se týká běžné stravy, nikoliv vegetariánské, která využívá řadu pro běžné strávníky exotických surovin.

    Trendy výživy se skutečně mění a i samotný poměr makroživin ve stravě dělá divy s metabolismem, potažmo celým organismem. Proto je imo lepší hodit všechny trendy za hlavu a vzít si gró z toho, čemu říkáme historie lidstva ;)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    Hrozne me bavi, jak si lide, kteri nekonzumuji maso mysli,ze maji nejak moralne navrh oproti masozroutum. :D Na jedny strane spousta slunickovskej kecu a na druhy strane totalni pokrytectvi a arogance.

    // Samozrejme si nemyslim,ze jsou takovi vsichni a ani nezakladam tento nazor na tomto auditku, nicmene jsem nabyl dojmu,ze techto je bohuzel mezi maso nejedliky vetsina.
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    ICEMAN8241: No a co se týče nahrazování, zajímalo by mě jako naprostého laika, co (jestli vůbec něco) je tedy dieteticky ze složení masa nenahraditelné. Nepatřím zrovna mezi lidi, co by si hlídali jídelníček, už jenom pro to, že "objektivní" trendy výživy se mění jako počasí, kdežto zhovadilost produkce jídla je oproti tomu hmatalená, už jen když člověk vezme do ruky vakuově balený kus prasete. Maso nejím z etických důvodů, ale třeba vejce z domova ano, mléko za nějakých podmínek taky. Jde teda pouze o poměry látek, nebo ještě o něco? Jiná forma výskytu takových látek v mase, jejich zpracování lidkským tělem?
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    VLASOCKA: Zalezelo by na smyslovych vemech pri konzumaci.
    OTZ
    OTZ --- ---
    ne, pac v tom bude chybet chut adrenalinu, produkovanyho pri vrazde (rejp)

    ja bych ten vypestovanej hamburger zkusil, a kdyz bude chutnej a na zdroje nenarocnej, tak proc ne. i kdyz aby mel chut, musi mit trochu tuku=cholesterol, takze zdravotne to asi nebude zadna vyhra.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    KACHNIK: já bych to nejedla, mně se svalovina jakožto pokrm ekluje - někdo zase nemůže pozřít olivy nebo houby.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    VLASOCKA: Za sebe říkám, že pokud by to mělo stejný přínos pro můj metabolismus a bylo by to stejně dostupné, tak rozhodně.
    VLASOCKA
    VLASOCKA --- ---
    KACHNIK: Mě by spíš zajímaly výsledky opačné ankety: Pomineme-li, že je to v současné době ještě sci-fi, jedli by masožrouti takové výrobky za předpokladu srovnatelné nutriční hodnoty s tradičně produkovaným masem?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Ha a co takovej vegouš, kterej nepapá masíčko, jenom aby nemuselo umřít zvířátko na toto: http://www.rozhlas.cz/...edci-vyrobili-hamburger-z-umeleho-masa-je-to-pry-jidlo-budoucnosti--1242785
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Nikde jsem nepsal, že to musí být jedna potravina. Klidně jich tam může být deset, když na to přijde. Zkoumáme, jak bychom mohli nahradit komplexní potravinu, jakou maso je. Pokud si místo 300 g stejku se zeleninou, který mně osobně stačí na 24 hodin, máme sníst 5 vajec, 150 g čočky a 150 g tofu, tak to je to, co hledáme.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    PUPEK: Škoda že dozráváme tak pomalu ...:(
    OTZ
    OTZ --- ---
    PUPEK: naprostej souhlas, dobre ze aspon nekdo umi drzet odstup
    OTZ
    OTZ --- ---
    D1RABBIT: no a ve me lide, podporujici zabijeni slabsich tvoru (asi si mysli, ze je to nutne pro preziti, ale NENI), empatii taky ne. protoze sami tezko nejakou emaptii a soucitem vladnou, kdyz se napr. do veprika vcitit nedokazou a ani nechcou.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    GLUMIK: z mýho pohledu je to takhle: vem si stupeň vývoje lidstva, kdy je dneska pro velkou část populace nepřijatelný, že by někoho zavraždili, ale zatim odsuzujou ty, kteří vraždí. Dřív vraždili uplně všichni. podle toho, na jakým stuplni vývoje se člověk nachází, tak nevraždí, neubližuje, neodsuzuje, nekoná jen ve stvůj prospěch, až jsou duchovní mistři, kteří chápou absolutní jednotu celýho vesmíru. Spousta lidí se tomuhle může smát stejně tak, jako se spousta vrahů může smát nám, co už nepotřebujeme vraždit, přitom oni z toho mají super prospěch. Pokud někoho za něco odsuzuješ, tak jsi prostě ještě nepochopil, že každý chování vyjadřuje stupeň vývoje, kterým si jedinec musí projít, aby se posunul dál, ale na tomhle tvým postoji taky neni nic špatnýho.

    No a to samý platí s jídlem. pokud má někdo potřebu jíst maso, no tak ať ho jí. A když už ho nepotřebuješ jíst, tak ho nejíš. Spousta vegetariánů to masožravcům dává sežrat, ale to je taky jen stupínek. Buď se na něm zaseknou nebo postoupí dál a pochopí, že ti kdo jí maso, tak nedělaj nic špatnýho, prostě ještě nedozráli, ale rozhodně si nezaslouží, aby jsme jim říkali, že jsou špatní a že to maj dělat tak, jak to děláme my. No a s rostlinama je to to samý. Až budem tak daleko, že je nebudeme potřebovat, jako někteří brethariání, tak už je nebudeme potřebovat jíst.

    Samozřejmě nám vládnou ekonomové a ti vidí ve všem zisk, takže podporujou vědecké studie, které nám ríkají co potřebujeme a co nepotřebujeme a my zapomínáme, že to, co doopravdy naše tělo potřebuje nám může říct jenom naše tělo :)

    Tohle neni žádná obecná pravda, takhle to momentálně vidim já
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    D1RABBIT: a teď si vem to nesouznění, když si vegetariáni/vegani vzali do hlavy, že kdo žere maso, ten se automaticky aktivně a rád podílí na kopání do čuníků ve velkovepřínech a na průběhu jatek. Vegani si myslí, že se v zabíjení zvířat bez výjimky všichni vyžíváme a že nás to baví (sami se v této diskuzi nezřídka chovají jako ti agresivní).

    Je marné jim vysvětlovat, že tak jako hledají alternativy oni, tak mohou hledat alternativy masojedlíci (* tou alternativou není přestat žrát maso, nýbrž nepodporovat ty nejhorší produkce - často dost nekvalitního masa). Pokud si někdo vyhledává jiné zdroje (myslím domácí zabijačku a nebo jakýkoli domácí malochov), tak je prostě "jenom" SADISTICKÝ BEZOHLEDNÝ VRAH, kterému je potřeba to omlátit o hlavu :c(

    Mě by zajímalo, jak si veg*ni rozumí např. se svými rodiči (jaký poměr z nich jsou také veg*ni). Jsou vaši rodiče pojídajíc maso také ti bezohlední vrazi? Také jim denodenně připomínáte, jak jsou krutí a bezohlední a že by se měli změnit? A byli jste vegany vždycky? Můžete čestně říci, že vaše děti, které mají maso zakázané, budou v pubertálním a dospělém věku stále zdravé? Možná ano (přála bych jim to), ale ta strava opravdu není pro každého.

    Já po diskuzi s anonymními veg*ny zde a se svými přáteli face to face musím shrnout, jak tento společenský jev vidím.
    Není to pro každého - tak jak to může jednomu prospívat, druhému to může vyloženě škodit - je potřeba si hlídat vyvážení stravy asi velmi přísně, aby si touto cestou spásy planety člověk ještě neuškodil.

    No a co mě zaráží už léta je toto: TODESKING:
    Nechtěla jsem zapadat mezi ty brojící agresory, ale faktem je, že 90% veganů, které jsem kdy potkala nebo dlouho znám jsou šediví, podlití vodou a fakt nemají tu zdravou lidskou barvu. Sice jsou mezi nimi výkonní sportovci a třeba ani nemarodí, cítí se dobře, ale zdravě prostě nevypadají. Jako by jim něco chybělo - nemohu si pomoci :c/ Promiňte mi to - prostě mám oči a používám je.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam