• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Ha a co takovej vegouš, kterej nepapá masíčko, jenom aby nemuselo umřít zvířátko na toto: http://www.rozhlas.cz/...edci-vyrobili-hamburger-z-umeleho-masa-je-to-pry-jidlo-budoucnosti--1242785
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA: Nikde jsem nepsal, že to musí být jedna potravina. Klidně jich tam může být deset, když na to přijde. Zkoumáme, jak bychom mohli nahradit komplexní potravinu, jakou maso je. Pokud si místo 300 g stejku se zeleninou, který mně osobně stačí na 24 hodin, máme sníst 5 vajec, 150 g čočky a 150 g tofu, tak to je to, co hledáme.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    PUPEK: Škoda že dozráváme tak pomalu ...:(
    OTZ
    OTZ --- ---
    PUPEK: naprostej souhlas, dobre ze aspon nekdo umi drzet odstup
    OTZ
    OTZ --- ---
    D1RABBIT: no a ve me lide, podporujici zabijeni slabsich tvoru (asi si mysli, ze je to nutne pro preziti, ale NENI), empatii taky ne. protoze sami tezko nejakou emaptii a soucitem vladnou, kdyz se napr. do veprika vcitit nedokazou a ani nechcou.
    PUPEK
    PUPEK --- ---
    GLUMIK: z mýho pohledu je to takhle: vem si stupeň vývoje lidstva, kdy je dneska pro velkou část populace nepřijatelný, že by někoho zavraždili, ale zatim odsuzujou ty, kteří vraždí. Dřív vraždili uplně všichni. podle toho, na jakým stuplni vývoje se člověk nachází, tak nevraždí, neubližuje, neodsuzuje, nekoná jen ve stvůj prospěch, až jsou duchovní mistři, kteří chápou absolutní jednotu celýho vesmíru. Spousta lidí se tomuhle může smát stejně tak, jako se spousta vrahů může smát nám, co už nepotřebujeme vraždit, přitom oni z toho mají super prospěch. Pokud někoho za něco odsuzuješ, tak jsi prostě ještě nepochopil, že každý chování vyjadřuje stupeň vývoje, kterým si jedinec musí projít, aby se posunul dál, ale na tomhle tvým postoji taky neni nic špatnýho.

    No a to samý platí s jídlem. pokud má někdo potřebu jíst maso, no tak ať ho jí. A když už ho nepotřebuješ jíst, tak ho nejíš. Spousta vegetariánů to masožravcům dává sežrat, ale to je taky jen stupínek. Buď se na něm zaseknou nebo postoupí dál a pochopí, že ti kdo jí maso, tak nedělaj nic špatnýho, prostě ještě nedozráli, ale rozhodně si nezaslouží, aby jsme jim říkali, že jsou špatní a že to maj dělat tak, jak to děláme my. No a s rostlinama je to to samý. Až budem tak daleko, že je nebudeme potřebovat, jako někteří brethariání, tak už je nebudeme potřebovat jíst.

    Samozřejmě nám vládnou ekonomové a ti vidí ve všem zisk, takže podporujou vědecké studie, které nám ríkají co potřebujeme a co nepotřebujeme a my zapomínáme, že to, co doopravdy naše tělo potřebuje nám může říct jenom naše tělo :)

    Tohle neni žádná obecná pravda, takhle to momentálně vidim já
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    D1RABBIT: a teď si vem to nesouznění, když si vegetariáni/vegani vzali do hlavy, že kdo žere maso, ten se automaticky aktivně a rád podílí na kopání do čuníků ve velkovepřínech a na průběhu jatek. Vegani si myslí, že se v zabíjení zvířat bez výjimky všichni vyžíváme a že nás to baví (sami se v této diskuzi nezřídka chovají jako ti agresivní).

    Je marné jim vysvětlovat, že tak jako hledají alternativy oni, tak mohou hledat alternativy masojedlíci (* tou alternativou není přestat žrát maso, nýbrž nepodporovat ty nejhorší produkce - často dost nekvalitního masa). Pokud si někdo vyhledává jiné zdroje (myslím domácí zabijačku a nebo jakýkoli domácí malochov), tak je prostě "jenom" SADISTICKÝ BEZOHLEDNÝ VRAH, kterému je potřeba to omlátit o hlavu :c(

    Mě by zajímalo, jak si veg*ni rozumí např. se svými rodiči (jaký poměr z nich jsou také veg*ni). Jsou vaši rodiče pojídajíc maso také ti bezohlední vrazi? Také jim denodenně připomínáte, jak jsou krutí a bezohlední a že by se měli změnit? A byli jste vegany vždycky? Můžete čestně říci, že vaše děti, které mají maso zakázané, budou v pubertálním a dospělém věku stále zdravé? Možná ano (přála bych jim to), ale ta strava opravdu není pro každého.

    Já po diskuzi s anonymními veg*ny zde a se svými přáteli face to face musím shrnout, jak tento společenský jev vidím.
    Není to pro každého - tak jak to může jednomu prospívat, druhému to může vyloženě škodit - je potřeba si hlídat vyvážení stravy asi velmi přísně, aby si touto cestou spásy planety člověk ještě neuškodil.

    No a co mě zaráží už léta je toto: TODESKING:
    Nechtěla jsem zapadat mezi ty brojící agresory, ale faktem je, že 90% veganů, které jsem kdy potkala nebo dlouho znám jsou šediví, podlití vodou a fakt nemají tu zdravou lidskou barvu. Sice jsou mezi nimi výkonní sportovci a třeba ani nemarodí, cítí se dobře, ale zdravě prostě nevypadají. Jako by jim něco chybělo - nemohu si pomoci :c/ Promiňte mi to - prostě mám oči a používám je.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    GLUMIK: Počkej, to ti jako na kytkách vadí že se před tebou netřesou strachy, nesnaží se utéct a nekřičí bolestí a proto raději jíš zvířata? Ufff ....
    WANAH
    WANAH --- ---
    GLUMIK: :) víš že některé rostliny využívají své vlastní konzumace živočichy k rozmnožování? To je bordel co? Třeba ti to něco napoví...
    WANAH
    WANAH --- ---
    VECTOR: Ten název klubu je trošičku delší a otázky obsahuje dvě.

    Náhražek masa je nespočet, žádná z nich vůči němu není samostatně ekvivalentní, ve správných kombinacích všek ano.
    Potom je třeba zabývat se i druhou otázkou, protože konzumace masa sice výrazně usnadnňuje získávání potravy a ... to je tak asi všechno.
    OTZ
    OTZ --- ---
    GLUMIK: nejak neberes v potaz, ze rostliny jsou mnohem min svazany se svym fyzickym telem, tudiz nejakou bolest a potazmo smrt moc neprozivaji, nemaji tak vysokou uroven vedomi, aby si to vlastni telo vubec byly schopny uvedomit. kazdopadne to porad nijak neospravedlnuje soucasnej a vama podporovanej teror na prokazatelne citicich bytostech, tak nechapu, proc to vubec vytahujes. hlavne neuznat chybu, misto toho tahat argumenty zprdele, to je mi panecku taktika.
    VECTOR
    VECTOR --- ---
    Abychom shrnuli odpoved na otazku polozenou v nazvu klubu - po precteni mnoha prispevku - nahrazka masa neexistuje.
    Pripadne mi to nekdo rozumne vyvratte, ale vsechny argumenty uz tu zrejme byly uvedeny.
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    GLUMIK: Rozumně hovořit s veg*ny nelze. :) I tvůj naprosto diplomatický, věcný a nekonfliktní příspěvek dostal hned dvě mínuska během půl hodiny.

    Lze tedy udělat jen jednu rozumnou věc: vyrazit na pravou vesnickou zabijačku. :)
    GLUMIK
    GLUMIK --- ---
    ECLECTICA: Dekuji za odpoved. S dovolenim si jeste zapolemizuji. Zvire ma nervovou soustavu, ale rostliny maji zase jinou vnitrni soustavu, ktera je vedci podstatne hure "zkoumatelna" - rostliny zdanlive nereaguji, nemaji usta, kterymi by se hlasite projevovaly, nemaji oci, ktere by vyjadrovaly strach ze smrti, nemaji nohy, ktere by utikaly pred nebezpecim.. Presto ze sve vlastni (pravda subjektivni) zkusenosti minim, ze rostliny vnimaji a to velmi silne (je to "vedecky" nemeritelne, presto skutecne). Krome toho, pokud jde o nervovou soustavu zivocichu - pokud je zvire mrtve, trpi jeho nervova soustava nejak? Jak? Mrtve zvire je na stejne urovni jako utrzena rostlina - oboji zbaveno zivota s tim, ze rostlina paradoxne "trpi" dele, nebot "neumre" hned, ale zkomira postupne.. A behem toho je loupana, krajena, varena... Ac stale cerstva.. ;)

    Nebudme proste pokrytci, jist musime. Stejne jako se zvirata zivi masem ci rostlinami (ci obojim) a rostliny se "zivi" podobnymi latkami (na bazi rostlinnych nebo zivocisnych latek). Priroda to tak zaridila a je to gro jeji existence.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    SYLVAEN: A nikdy nemávej nikomu před nosem flákotou .. mohl by ti třeba ukousnout ucho :-D
    SYLVAEN
    SYLVAEN --- ---
    DOCENT: Už se bojím toho kopyta :D
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    SYLVAEN: Neopič se a raději se mrkni sem: http://vimeo.com/58477103 Už to viděl asi každý, je to nejprofláklejší "zvířeckoprávní" video, ale kdyby náhodou. Podívej se na to celé ať trochu pochopíš pohnutky a myšlení býložravých lidí. A venku moc neprovokuj než ti nějaký býložravec dá kopytem
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    GLUMIK: rostliny nemají nervovou soustavu. Obecně se vědsi shodují na tom, že schopnost vnímat bolest se objevuje až u živočichů (s jistotou prokázáno snad až u členovců).
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Mimochodem, Donald Watson, průkopník veganství, nekonzumoval živočišné výrobky po nějakých 80 let svého života - suplementoval pouze tu B12.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SYLVAEN: to, jestli maso jíš/nejíš není faktorem, se kterým kvalita výživy stojí a padá.
    Ostatne třeba ADA (americká asociace sdružující snad až desítky tisíc odborníků na výživu) již dávno vydala prohlášení, že vegetariánství, pakliže je jídelníček dobře sestaven, je plnohodnotným způsobem stravování, a to pro všechny věkové kategorie.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam