• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Já měla v porodnici jídelníček naprosto příšerný.

    Nicméně, už jsem to psala jinde, podělém se i zde. S naší malou vegetariánkou jsme se vydali do motolské poradny pro dětskou výživu, abychom si udělali představu o tom, zda je její jídelníček v pořádku. Nutriční terapeutka neshledala žádný deficit, ani v energetickém příjmu, ani v příjmu bílkovin (včetně poměru bílkovin rostlinného a živočišého původu), ani v případě důležitých prvků a její bezmasý zúůsob stravování vyhodnotila jako plnohodnotný.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: myslim, ze kdyz v nemocnici pozadas o vegetarianskou stravu, dostanes ji, a kvalitativne je to o rad vys nez ta masova. nicmene ja tam (na vinohradech) byl jednou v zivote a to jsem maso jeste jedl, takze si jistej nejsem. stejne tak skolni jidelny by mely mit za povinnost nabizet jedno jidlo bez masa, ale tam je to vetsinou osizeny na jidla typu smazak s bramborem, ovocny knedliky, spagety s kecupem apod. pitomosti. v zavodnich jidelnach asi jak kde, pokud je ten podnik trochu vetsi a vzdelanejsi, da se tam najist relativne slusne, ale tempeh tam taky nenajdes.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: Žádnou ústavní kuchyni jsem v posledních letech nenavštívila - jak to je v nemocnicích, školách a závodních jídelnách? Vaří pro nemasojedlíky?
    Já znám jen tu letadlovou plastovou výbavu plnou sraček a té by se klidně dalo říkat kosmická strava - má to cukry, tuky, éčka a vydrží to ve stejné konzistenci klidně měsíc :c/
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    "už před časem mnohé odborné hlasy varovaly, že za epidemií obezity může obecný příklon k cereáliím, pečivu a vynechávání masa."

    Sacharidy škodí víc než tuky, zjistili vědci - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=794026
    YMP
    YMP --- ---
    STENNY: Za me zkusim odpoveded takhle. Venuju se vytrvalostnim sportum, posledni tri roky zejmena ultramaratonum (coz je pro me osobne takovy sportovni vrchol, co se zateze tyce). Treninku venuju cca 10-15hod tydne.
    2011 bastim tak nejak vsechno, at uz zivocisneho nebo rostlinneho puvodu (rozumej ale, ze ne "junk food")
    2012 jsem maso nejedl vubec a z hlediska vykonnosti jsem problemy nemel. Horsi pro me bylo, ze jsem zacal prilis ztracet na vaze a to ve spojeni s velkou zatezi pri zavodech (10-20hod nonstop beh) vedlo ke zranenim. Celkove jsem se ale citil vitalnejsi, hlavne po psychicke strance.
    Letos jsem se rozhodl k masu vratit, ale velmi stridme. Takovou tu klasickou ceskou nabidku kure/vepr/krava porad odmitam, ale cas od casu nepohrdnu rybou, zverinou nebo husickou domaci produkce. Tohle se mne osobne jevi zatim jako nejlepsi varianta.


    PUPEK
    PUPEK --- ---
    STENNY: no já jsem vždycky těžko nabíral váhu, zato když chci shodit, tak stačí lusknout prsty, prostě jsem takovej typ. Sportoval jsem týdně: 2x posilka, fotbal, beach a beďas nebo tenis. takhle jsem to držel ještě asi půl roku poté, co jsem přestal jíst maso. ve všech sportech teď ničim kámoše hlavně psychicky, protože když oni už skoro zvrací vyčerpáním, tak já jsem uplně v pohodě a jel bych dál, ale v posilce, tam jsem začal pociťovat, jak mě ta silová část drtí a přestože mi trenér říkal, že zvládám pořád v pohodě, tak já cejtil, že ne, tak jsem se na to vykašlal. Ale musim přiznat, že nejim proto, abych nabíral, ale jim jen to, co cítím, že potřebuju. Takže pokud bych chtěl chodit do posilky, tak bych prostě musel jíst víc a jinak a to mi za to nestojí.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FNUKII: mně se to kdysi spojilo při pohledu na konzervu s drůbežím masem. Na obale byla vyobrazená jakási vesele působící drůbež, a mně to v tom okamžiku začalo připadat strašně zvrhlé, protože jsem věděla, že ta slepice či co to je uvnitř, nemá radost ze života, ale je mrtvá.
    Od té doby jsem měla s jedením masa problémy.
    TESSS
    TESSS --- ---
    FIONOR: tak uroven vareni ve skolnich jidelnach je kapitola sama pro sebe, myslim, ze kazdy z nas ma nejake jidlo, u ktrereho az v dospelosti zjistil, ze se da pripravit pozivatelne...
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    TESSS: já tedy naopak musel schovávat zeleninu pod kusy té hmoty, které říkali maso... na druhou stranu, za to, co v jídelnách provádějí s výchozími surovinami (už beztak podřadné kvality) by si většina kuchařek zasloužila lámání v kole - pak není divu, že jsou lidé překvapení z toho, že jídlo má vlastní chuť, když ho někdo umí připravit
    TESSS
    TESSS --- ---
    ICEMAN8241: vidis a u me to maso vzdycky na taliri zustavalo nejdyl a dodnes si vzpominam, jak sedim u stolu na taliri nakousany maso, ktery mi proste nechutna a brecim...rekla bych, ze kazdy jsme proste nastaveny trochu jinak :-)
    KACHNIK: ano a casto, ale umim se s tim vyporadat
    a takova skolni jidelna byla taky peklo, priloha nebo zelenina se vratit smela, ale maso nikdy, takze jsem maso ruzne maskovala a bala se, aby me nechytili a nevratili zpatky to dojist
    OTZ
    OTZ --- ---
    STENNY: hledal bych spis tady http://www.vegan-fighter.com/
    KACHNIK
    KACHNIK --- ---
    Na tom přímým styku s domácíma zabijačkama, jakožto přirozenou součástí života už od útlého dětství, asi něco bude. Doma jsem to neměla, od babičky/prababičky se vždycky jelo s čerstvě zabitym králíkem. Jediný trauma ze zabijačky prasete co si pamatuju, je že mě nedovolili být přímo u vraždění, což jsem nechápala. Teď už chápu, že jen nechtěli aby se jim pod nohy pletla děcka. Od nepaměti mám tedy rozděleny zvířata na užitková a mazlíčky.
    Fakt nevim co by se mnou udělalo, kdybych od pěti let měla doma jako mazlíčka králíčka a jedinej styk s hospodářskejma zvířatama by byl v obrázkových knížkách a najednou by mě v patnácti došlo, kde se to maso bere... Asi bych dopadla takhle (min. 4.40): http://www.ceskatelevize.cz/...60050003/obsah/287553-kruta-plnena-bylinkami-s-fenyklem-a-bramborami/
    STENNY
    STENNY --- ---
    Možná nejsem ve správné diskuzi, ale mohli by se ozvat ti vegetariáni/vegani, kteří pravidelně cvičí nebo jinak sportují 3+ hodiny týdně? Zajímalo by mě, jak se vám na stravě založené na rostlinných proteinech regenerují svaly, ideálně pokud jste se vegetariány stali později a už během všežravého období jste sportovali.

    Ne, to není rýpnutí "vegetariáni jsou jako tyčky k plotu a nemůžou nabrat svaly", skutečně mě to pouze zajímá.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: myslim, ze vyhra to muze byt i v nemocnici. jeste to zavest ve skolnich jidelnach a bude..:)
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    ICEMAN8241: já si pak řikala, že to bude tim, že děti nemám :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FNUKII: Taky jsem to tak vnímal, dokud jsem si nepořídil vlastní. Od narození jednají instinktivně a cca od 18. měsíce života už je za malé nepovažuji :)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    Vegani a vegetariáni, už roky Vám vlastně závidím. Vysvětlím...
    Až budu mít zase nějakou zámořskou letenku, budu ze sebe dělat vegetariána a budu předem vyžadovat vege stravu. Letadlo je jedno z mála míst, kde se to opravdu vyplatí.
    Všemožné letecké společnosti mají na výběr buď těstoviny s ubohým fuj masem a nebo kuře na bambilion způsobů. Kuřata ani slepice nežeru a bohužel na mě vždy na konci letadla zbyde jen to. Vegetariánská strava v letadle je to nejlepší, co se prostě dá s chutí zbaštit a nehladovět. Alespoň ve vzdušném prostoru Vám musím dát za pravdu a budu si na Vás občas hrát.
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    ICEMAN8241: tak on to maso odmítal již před 4 rokem a ve 4 se až rozhodl si vydupat, že ho jíst nebude.

    ale jinak 4 letý dítě vnímám jako malý :D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FNUKII: Věk 4 let není od mala, nicméně to rozhodnutí z etické stránky chápu a je to naprosto legitimní.
    FNUKII
    FNUKII --- ---
    Myslím, že si tady o tom, kdo to jak měl v dětství můžem vyprávět do soudnýho dne. Znám lidi, kteří měli k masu od mala odpor. Jeden se dokonce rozhodl ho nejíst už ve 4 letech. Stejně tak znám i ty kteří od mala maso milovali a nějaká ta zabijačka je od toho neodradila.

    Moje osobní zkušenost byla taková, že jsem neměla problém s chuťovou stránkou (nebo si to alespoň zpětně nevybavuji), ale prostě mi vadilo, že to zvíře bývalo živým tvorem. To mou dětskou duši opravdu drásalo až jsem se cca ve 12 rozhodla maso nejíst vůbec. A pravdou je, že mi toto rozhodnutí mohlo dotéct dřív.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam