• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Tohle je ovšem zajímavé.
    Brit navrhl průmyslový chov kuřat v bezvědomí
    http://www.vlastnihlavou.cz/brit-navrhl-prumyslovy-chov-kurat-v-bezvedomi/
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    OTZ: Řekněme, že na kole s práznými galuskami se teoreticky také dá jet, ale dobré to nebude.
    OTZ
    OTZ --- ---
    BLOODRAT: nerozumim, co jinyho by s tim kdo mel delat?:)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    OTZ: To právě nemusí být zákonitě pravda: )
    OTZ
    OTZ --- ---
    k cemu by to bylo dobry, asi k jidlu ne? to sou otazky omg..
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    ICEMAN8241: ty mi nevadí, ale děsím se toho, že mi tenhle tatrgel nějaký salátožrout v dobré víře naservíruje
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    KOCHANSKIT: Zajimalo by me, jak tam dostali ty prichute. Ze by klasicka chemka? Jeste jedna otazka, mastne kyseliny z rostlinneho oleje, takze nepomer O3 a O6 ve prospech 6?

    Jinak teda osobne takovehle siditko absolutne nechapu. K cemu je to jako dobre?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FIONOR: +brambory +slunečnicový olej
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    KOCHANSKIT: hmm... luštěniny
    takže pro mě stále jedovaté
    KOCHANSKIT
    KOCHANSKIT --- ---
    Nizozemské supermarkety prodávají náhradu masa ze zeleniny | Soucitně
    http://soucitne.cz/nizozemske-supermarkety-prodavaji-nahradu-masa-ze-zeleniny
    "ProViand se vyrábí z různých druhů zeleniny jako luštěniny, květák, mrkev, brambory a cibule; přidává se slunečnicový olej, voda a aroma. Výrobek má podobný obsah bílkovin jako kuřecí maso a velmi nízký obsah tuku. Neobsahuje sóju ani lepek, je však obohaceno železem z přirozených zdrojů a obsahuje vícenásobně nenasycené mastné kyseliny z rostlinného oleje.
    „Zeleninové maso“ má chuť a konzistenci srovnatelnou s masem a je k dostání ve třech příchutích – kuřecí, hovězí a vepřové. Může se stejně jako maso vařit, péct, grilovat nebo fritovat."

    Jedna z diskutujících na FB dodává: "Právě jsem v Nizozemí s musím říct, že to opravdu chutná hodně jako kuře. Až mě to překvapilo."

    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Já měla v porodnici jídelníček naprosto příšerný.

    Nicméně, už jsem to psala jinde, podělém se i zde. S naší malou vegetariánkou jsme se vydali do motolské poradny pro dětskou výživu, abychom si udělali představu o tom, zda je její jídelníček v pořádku. Nutriční terapeutka neshledala žádný deficit, ani v energetickém příjmu, ani v příjmu bílkovin (včetně poměru bílkovin rostlinného a živočišého původu), ani v případě důležitých prvků a její bezmasý zúůsob stravování vyhodnotila jako plnohodnotný.
    OTZ
    OTZ --- ---
    PATRICIE_: myslim, ze kdyz v nemocnici pozadas o vegetarianskou stravu, dostanes ji, a kvalitativne je to o rad vys nez ta masova. nicmene ja tam (na vinohradech) byl jednou v zivote a to jsem maso jeste jedl, takze si jistej nejsem. stejne tak skolni jidelny by mely mit za povinnost nabizet jedno jidlo bez masa, ale tam je to vetsinou osizeny na jidla typu smazak s bramborem, ovocny knedliky, spagety s kecupem apod. pitomosti. v zavodnich jidelnach asi jak kde, pokud je ten podnik trochu vetsi a vzdelanejsi, da se tam najist relativne slusne, ale tempeh tam taky nenajdes.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    OTZ: Žádnou ústavní kuchyni jsem v posledních letech nenavštívila - jak to je v nemocnicích, školách a závodních jídelnách? Vaří pro nemasojedlíky?
    Já znám jen tu letadlovou plastovou výbavu plnou sraček a té by se klidně dalo říkat kosmická strava - má to cukry, tuky, éčka a vydrží to ve stejné konzistenci klidně měsíc :c/
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    "už před časem mnohé odborné hlasy varovaly, že za epidemií obezity může obecný příklon k cereáliím, pečivu a vynechávání masa."

    Sacharidy škodí víc než tuky, zjistili vědci - Žena.cz
    http://zena.centrum.cz/zdravi/hubnuti/clanek.phtml?id=794026
    YMP
    YMP --- ---
    STENNY: Za me zkusim odpoveded takhle. Venuju se vytrvalostnim sportum, posledni tri roky zejmena ultramaratonum (coz je pro me osobne takovy sportovni vrchol, co se zateze tyce). Treninku venuju cca 10-15hod tydne.
    2011 bastim tak nejak vsechno, at uz zivocisneho nebo rostlinneho puvodu (rozumej ale, ze ne "junk food")
    2012 jsem maso nejedl vubec a z hlediska vykonnosti jsem problemy nemel. Horsi pro me bylo, ze jsem zacal prilis ztracet na vaze a to ve spojeni s velkou zatezi pri zavodech (10-20hod nonstop beh) vedlo ke zranenim. Celkove jsem se ale citil vitalnejsi, hlavne po psychicke strance.
    Letos jsem se rozhodl k masu vratit, ale velmi stridme. Takovou tu klasickou ceskou nabidku kure/vepr/krava porad odmitam, ale cas od casu nepohrdnu rybou, zverinou nebo husickou domaci produkce. Tohle se mne osobne jevi zatim jako nejlepsi varianta.


    PUPEK
    PUPEK --- ---
    STENNY: no já jsem vždycky těžko nabíral váhu, zato když chci shodit, tak stačí lusknout prsty, prostě jsem takovej typ. Sportoval jsem týdně: 2x posilka, fotbal, beach a beďas nebo tenis. takhle jsem to držel ještě asi půl roku poté, co jsem přestal jíst maso. ve všech sportech teď ničim kámoše hlavně psychicky, protože když oni už skoro zvrací vyčerpáním, tak já jsem uplně v pohodě a jel bych dál, ale v posilce, tam jsem začal pociťovat, jak mě ta silová část drtí a přestože mi trenér říkal, že zvládám pořád v pohodě, tak já cejtil, že ne, tak jsem se na to vykašlal. Ale musim přiznat, že nejim proto, abych nabíral, ale jim jen to, co cítím, že potřebuju. Takže pokud bych chtěl chodit do posilky, tak bych prostě musel jíst víc a jinak a to mi za to nestojí.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    FNUKII: mně se to kdysi spojilo při pohledu na konzervu s drůbežím masem. Na obale byla vyobrazená jakási vesele působící drůbež, a mně to v tom okamžiku začalo připadat strašně zvrhlé, protože jsem věděla, že ta slepice či co to je uvnitř, nemá radost ze života, ale je mrtvá.
    Od té doby jsem měla s jedením masa problémy.
    TESSS
    TESSS --- ---
    FIONOR: tak uroven vareni ve skolnich jidelnach je kapitola sama pro sebe, myslim, ze kazdy z nas ma nejake jidlo, u ktrereho az v dospelosti zjistil, ze se da pripravit pozivatelne...
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    TESSS: já tedy naopak musel schovávat zeleninu pod kusy té hmoty, které říkali maso... na druhou stranu, za to, co v jídelnách provádějí s výchozími surovinami (už beztak podřadné kvality) by si většina kuchařek zasloužila lámání v kole - pak není divu, že jsou lidé překvapení z toho, že jídlo má vlastní chuť, když ho někdo umí připravit
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam