• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR:
    sorry, ale tomu tvému příspěvku absolutně nerozumím.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Tak diskutujem, nebo machrujem? :D cist nebudu prej-wtf?
    kazdopadne to tady potvrdil dalsi clovek(tak je uz asi uplne zbytecny pro tebe se se mnou schazet a prodelat)
    rozumim!

    ECLECTICA:

    To cos vyjmenovala nejim!! :D:D

    Dovol mi taky číct, že geneticky modifikované potraviny jíš a jedl jsi dokonce vždy.

    toto je vazne smutny- co na to rict? (presvedcujes me?divaky?nebo sebe?)

    opet prehnana, ale prehnana demagogie( zjisti si co ten termin znamena-nemuzes preci otacet podle libosti)
    pak to ztraci svuj smysl a je to nekdy i dost nebezpecny tvrzeni(napr v tvem pripade)
    lepe receno poukaz na konkretni manipulaci? (smich ego poza ala vege, tobe lharko-bavi te se hadat?-delas strasnou ostudu zastancum bezmase stravy- jses ten clovek kvuli, kterym masojedlici se tak usilovne snazi nam vysvetlit, ze delame neco zvlastniho, kdyz fanaticky hajis neco-cemu snad ty zrovna ani neveris-mozna se mylim, tak promin, pak se mi ale nemuzes divit, vychazim z tech tvych reakci na teto diskuzi-nejen ted...)

    chovas se presne, jak se chova ta cast lidi z te druhe strany, nez jsi ty...
    kvuli kterym jsem nechal vzniknout tuto diskuzi-ti posedli masem a jeho fanatickym bezpredmetnym a nepodlozenym hajenim a vyvracenim jinym lidem, jejich osobnich nazoru/citeni , na zaklade "vlastniho" presvedceni, posilovani sveho ega-nabozenstvi?sekta?
    pusobite tak! -- od Tebe a Tvych nazoru se jiz odted skutecne radeji distancuji- demagog a fanatik
    a pokud na ukor sveho fanatismu, klidne hajite lez? tak kam to vede?!
    co je nebezpecnejsi?: fanaticky cpat maso ostatnim petkrat denne, nebo fanaticky zastavat bezmasou stravu?
    ted vazne nevim!
    snazim se najit stred mezi temito skupinami- a lide jako ty, to vazne komplikuji (vytvareji tu protivahu a tim davaji prostor tem na druhe strane, se jeste vice opirat o sva tvrzeni

    BIOvýrobky musí splňovat určití požadavky na chov/pěstování a technologii výroby a musí být zdravotně nezávadné (tj. nesmí být překročeny stanovené limity určitých látek). Rozhodně to ale neznamená, že co se oněch látek týče, musí mít biovýrobek nutně lepší ukazatele.



    pro info:
    Co přesně znamená výraz BIO potravina, označovaná logem tzv. biozebrou ? Samotný název BIO v nás logicky probouzí pocit, že se jedná o něco zdravého, přírodního a nezávadného.

    Přesná definice je, že bio potravina je produkt ekologického zemědělství a je vyrobena z rostlin, živočichů a jejich produktů, jejichž chov a zpracování upravuje Zákon o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. V ekologickém zemědělství se nesmí používat hormony, minerální hnojiva, geneticky upravené organizmy a pesticidy. Dále se nesmí chemicky upravovat vlastnosti potravin jako jejich vůně, chuť či delší trvanlivost. Zvířata se musí krmit přirozenou potravou a nesmí se chovat ve velkochovech.

    V České republice udělují logo BIO potravina 3 organizace. Dohlíží na dodržování podmínek stanovených zákonem, je to KEZ, ABcert a BIOkont. Logo BIO potravina se propůjčuje na dobu 1 roku a tak je zaručeno, že kvalita je stále kontrolována.

    Při výrobě bio potravin je povoleno použití 36 vybraných přídatných látek, tzv. éček. Proto by nás nemělo překvapit, když je na biopotravině nalezneme. Jedná se o látky přírodního charakteru, například kyselina
    askorbová, kyselina jablečná, vinan draselný, uhličitan sodný, oxid uhličitý. Mimo tyto jsou dnes v EU povoleny i aditiva, která bychom v bio potravinách nečekali a ani nehledali. Je to například dusitan sodný, právě jedno z
    nebezpečných éček-COZ JE CELKEM NOVINKA
    (v pripade, ze nejde nahradit a samozrejme v stopovem mnozstvi-a jestli se tohodle nekdo chytne tak uz fakt nevim :D budu asi brecet z te hlouposti-tak mam tam mit jednou za cas a v stopovem mnozstvi a jedno nebezpecny ecko?-koneckoncu si nemusim takove potraviny vybirat- nebo radsi jich tam budu mit znatelne procento hmotnosti daneho produktu a treba 14, jako ORBITKY(co davaji lide bezne svym detem) Z NAKYCH 18TI SUROVIN?)

    to k tem limitum!
    prirodnich muzou neomezene (ty jsou nekdy dokonce zdravy prospesny) a pak maji povoleny EU, nake ty nutne napr. kvuli uzeninam

    takze zpochybnujes VYRAZNE zvysenou(neporovnatelnou) kvalitu, kterou muzeme vypozorovat(ja vypozoroval) u vetsiny BIOpotravin? i u tech s tim jednim eckem misto treba peti


    prave proto(jelikoz nedemagoguji) jsem si tam nechal tu rezervu:

    v pripade ze se mylim, tak me presvedc

    a dalsi

    a tak je to se VSEMI (MOZNA ne-uplne vsemi) potravinami


    a ty misto vecneho presvedceni, me povrchne nazves demagogem a vytrhnes co chces a pouzijes dle libosti

    tak kde je ta demagogie? :D uz se konecne prober!
    delas neco jineho, nez nesmyslne/bezcilne diskutovani na nyxu a FB?
    jestli ne, tak to Te do jiste miry omlouva za tu nekonecnou demagogii

    ted se uprimne zeptej sama sebe( zrejme ne pro nic za nic, Te(na zaklade Tvych prispevku) tady lidi casto nazyvali pozou ci pokrytcem):

    je tvym cilem vlastne prestat ublizovat zviratkum, nebo prosadit "svou pravdu" ???
    tady mi dal podnet k zamysleni a polozeni otazky tvuj zretelny boj o "tvou" nemenou "pravdu"(prosazeni dogmatu) i na ukor zdiskreditovani (ne-tematickeho) prispevku od tzv. supporta(v danem tematu-ted uz nejsem tvuj support-jak rika igor: nikdy se nepostavim za toye!-to si neber osobne, ale ja s Tvym fanatismem nesouhlasim)

    pokud Ti jde o ty zviratka, tak jses dost neuspesna(ba dokonce naopak-ty lidi ktery se snazis presvedcit(demagogii) akorat vic a vic distancujes od zamysleni se nad veci ci reseni "problemu")-
    - ty lidi (a ani se jim nedivim) akorat utvrzujes v tom, ze nejist maso je fanatismus a ne rozhodnuti na zaklade vnimani srdcem a zvysenou empatii- pokud se mylim? PREDEM SE S UCTOU OMLOUVAM! a budeme si rozumet!

    v druhem pripade Ti nemam co rict

    dekuji za pochopeni me reakce, nebo aspon pripadnou snahu


    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: a stejně jako, že někdo dělá domácí slivovici neznamená, že je ta slivka dobrá, tak u masa je to to stejné, když bude dostávat plesnivé kobzole a přepálený tuk z nedělního smažení řízků a bude ve špinavém chlívě tak to maso pak může nehezky smrdět.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: Naopak, doma ve chlívě se obvykle stresuje mnohem více.
    Je to o tom, že prase ve výkrmu je živeno vysoce výživnými směsmi, které mají zajistit, rychlý nárůst svaloviny a při nějakých 90 -110 kg jde pod kudlu - což je ve srovnání s domácím chovem prakticky ještě jen takové odrostlé sele, doma je krmeno vším možným obvykle dostává i to z čeho svalovinu nevybuduje a "jde mu to na sádlo" a jateční hmotnost je vyšší... takže i procento tuku v mase je vyšší a tuk coby nosič chutí a vůní pak způsobí, že máš pocit, že jíš lepší maso. Ale ve skutečnosti je to tím, že zvíře pomaleji přirůstá, je starší a jeho rozložení tuku v mase je trošku jiné.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    SOLEI: No jo, já nehodnotim jídlo podle jakýkoli jiný stupnice, než je moje huba :-).
    S tím bio sem dokonce někde četl, že byla jakás komplikace s tim, že bio produkty mužou bejt napadený věcma, který už dnešní nenavyklej člobrďa nejni zvyklej papat (jak se normální prodikce stříká horem dolem) myslim že to psali o bramborách.
    My teda hodnotili dneska převelice kladně prase(nevim zda bio ale prostě chlívkáče domácího), možná že to, že domácí chutná jinak než průmyslový muže bejt taky tim, že se před smrtí míň stresuje a má to za sebou i s výletem na dvorek raz cuk.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    MANFRED: JJ, lepší chuťové vlastnosti bio jsou často založeny pouze na termínu sklizně kdy se dané ovoce nebo zelenina sklízí v plné (konzumní) zralosti, zatímco u konvenčního pěstování se využívá tzv. sklizňová zralost - tedy, sklidí se to o pár dní dříve aby to pomaleji propadalo degradaci. U masa je to často dáno čistě tím, že zvíře má vyšší podíl tuku v mase, což je dáno způsobem chovu samotných masných plemen zvířat.
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    ECLECTICA: Jenom malý dodatek, bio výrobky mají mnohem volnější požadavky na obsah "cizorodých látek" než výrobky z konvenčního pěstování. To co projde bio jako nezávadné by u konvenčních potravin bylo přeřazeno do nižší kvalitativní kategorie, případně jako nevyhovující a bylo určeno ke zkrmení.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: tak ještě jednou.
    Existují tři hlavní říše organismů (dalšími tě nebudu zatěžovat, i vzhledem k různým klasifikacím): rostliny (opět zjednodušeně: konvalinka, dub, tulipán apod.), HOUBY (bedla, václavka, muchomůrka), ŽIVOČICHOVÉ (kůň, humr, racek). MEZI ŽIVOČICHY patří i skupina organismů, kterým se říká HOUBOVCI. Ti maji jakýsi zárodek nervové soustavy. S HOUBAMI jakožto říší ale nemají nic společného, a zástupci říše HUB žádnou nervovou soustavu, ani tu nejprimitivnější, nemají.

    A nyní vysvětlení pomocí obrázků:
    tuto je bedla jedlá. Patří do říše hub a NEMÁ nervovou soustavu.

    tuto je euspongia officinalis z kmene houbovců. Patří do říše živočichů a MÁ jakýsi zárodek nervové soustavy.

    Obávám se, že jestli to nepochopíš ani teď, nepochopíš to už asi nikdy.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ECLECTICA: Ano, snažím. Jsem mimo, nemám pravdu. Děkuju, omlouvám se. Jen jsem chtěl říct, že mají nervy.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: poněkud jsem se v tom ztratila, snažíš se říct, že houby typu bedla, pýchavka nebo muchomůrka patří mezi živočichy?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    OffTopic allert

    ECLECTICA: Snad chápu, živočišný (=jaký) znamená "patří pod něco, co se jmenuje živočichové", omlouvám se za nařknutí. Houby patří do něčeho, co se jmenuje živočichové.

    Ty informace jsem si nedohledával. Mám pocit, že se měnily a příliš často se vychází ze zastaralých zdrojů. Chtěla jsi říct něco víc?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: internet != wikipedie. Nezlob se na mě, ale nedokázat si dohledat a ověřit středoškolské učivo, to je opravdu podivuhodný výkon.
    To o slovíčkaření je poněkud mimo, protože zatímco já upozorňovala na míchání dvou různých říší, ty vlastně říkáš ("Není to živočišný kmen, ale říše živočichové, kmen houbovci.") dvěma způsoby to stejné.
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ECLECTICA: Jo, nedohledávám si všechno, protože to na Wikipedii nemá pořádek. Také nemám po ruce žádnou aktuální vědeckou publikaci, určující rozřazení různých "typů" bytostí.)

    Ale slovíčkaření - děláš to špatně. Není to živočišný kmen, ale říše živočichové, kmen houbovci. - teda pokud wikipedie nelže.

    Ale nejsem biolog, nevyznám se v tom, takže mě můžete zároveň s částí téhle diskuze, věnující se tvrdým vědám, klidně smazat.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    FIONOR: Já to snad zkusím sám na sobě, protože jsem přesvědčen, že to poznám. Teď už to nepiju, ale dokud jsem pil, tak Coca-Colu jsem nesnášel pro její nahořklou chuť a Pepsi miloval proto, že byla jemnější. Teď jsem na chutě ještě citlivější, tak bych to hádám opravdu poznal :) Jinak souhlasím, že placebo je mocný čaroděj.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: hm, co na tu tvou dojmologii napsat.
    BIOvýrobky musí splňovat určití požadavky na chov/pěstování a technologii výroby a musí být zdravotně nezávadné (tj. nesmí být překročeny stanovené limity určitých látek). Rozhodně to ale neznamená, že co se oněch látek týče, musí mít biovýrobek nutně lepší ukazatele.
    Dovol mi taky číct, že geneticky modifikované potraviny jíš a jedl jsi dokonce vždy. Co jiného je vyšlechtěný hrách, pšenice, jablečné odrůdy, než genetická modifikace? Jestli do genom dopravíš informaci v laboratoři nebo roubováním je totiž naprosto jedno.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: napiš to ve dvou větách... tohle fakt číst nebudu
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Uz to leze ven :)
    musi bejt, ja se nevsazim, delas ramena

    vypada to ze sam sobe neveris
    a asi nejsi ani trochu skepticky vuci sobe (jak se pak da verit cemukoliv co tvrdis, kdyz jses zaujatej vlastnim JA a ani nejsi ochoten sam sebe presvedcit- to me prave vzdycky bavilo nejvic-sobe neco vyvratit ci stvrdit - v tom prave spociva veda-nema ego a proto u cehokoiv s cim prichazi, rovnou pocita, ze by se mohla eventuelne mylit a diky tomu se vyviji, jelikoz si vse overuje)
    radsi si priznam, ze jsem se mylil...
    na ukor poznani skutecne pravdy...
    nez si jako ty nalhavat lez, abych nemusel zahodit na chvili ego...
    ale diky tomu ho mit take nasledne silnejsi/pravdivy

    no ja dal navrh! a stale plati!
    navic to neni nutne sazka (ale treba brigada, nebo placeny pruzkum- a prave tady priznavas, ze se mylis)
    nejit si vydelat na jistotu treba dva litry, za pul hodiny straveneho casu?

    a pekny houby!
    jaky skupinky? bavi me se o mne, ci o skupinkach! jaky kontrolni vzorky? muzem to udelat 3x za sebou treba!

    na to abych dokazal, dosadit cisla od 1 do 5, do tabulky k pismenum A az E (tim padem spolehlive rozpoznal dane produkty) mi staci pouze 5 kelimku a 5 vzorku "coly"
    a vsimni si, ze si ten test delam mnohonasobne obtiznejsi ( dva produkty a tuplem Pepsi a Coca :D:D:D to resime s tatou celej zivot, jak muze nekdo vubec vyslovit, ze to je stejny???!!! UPLNE NECO JINYHO!!!)

    ja osobne (nekdo to ma naopak-znam takovy)
    mam rad COCA- chutna mi, ale nikoliv Pepsi- nesnasim ji- priznavam ze RC nebo Freeway, nebo tu maxku bych tak spolehlive od Coca cerveny nepoznal (ty jsou docela podobny), nebo lehkou freeway od lehky Coca (ty taky)

    ale klasik pepsi vs klasik coca vs pepsi light vs pepsi twist vs coca light :D:D
    ty spolehlive zaradim (pokud udelam jednu jedinou chybu- vydelas si slusny penize)!
    i po padesati bongach a peti panacich (a to nepiju alkohol) !
    a za jakychkoliv podminek! i treba povetrnostnich :))) nebo nevim co myslis temi specifickymi podminky?

    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: já se nesázím... ale internetová ramena umíš dělat pěkně (sice ne tak drsně jako ADAMIRA, ale pořád dobrý výkon)
    Navíc pro senzorický test musí být specifické podmínky, kontrolní vzorky, skupiny...

    http://www.amsciepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1983.52.1.185
    a případně doporučuji i https://www.goodreads.com/book/show/1713426.Predictably_Irrational
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR:
    tak kdybych to jel po vasem:
    odkaz hned! :)
    ale nee... ja tomu skutecne verim, takze Ti usnadnim praci a nemusis se snazit hledat odkaz!
    navic nemam zapotrebi Te tzv. "setrit"

    ale ted uz to s tou demagogii fakt asi nemuzes myslet vazne?? za to Ti davam to minus


    To snad nemuzes myslet vazne?? ja tomu porad neverim
    ale jo, neznas me, to Te omlouva

    ze nekoho kdo do nedavna(nez si uvedomil, ze nejen o mozek/psychiku/dusi, ale i o telo/fyzickou cast/schranku je dobre se starat s uctou-a ono to tady konkretne vlastne primo souvisi i s tim m/p/d)

    pil kazdy den cca dva litry Coca-Coly Light (prave kvuli jeji chuti-NE kvuli tomu abych po ni netloustl, dokonce vim o Aspartamu (i kdyz to jsem toho jeste nevedel toliko) svy, a i pres posmech vsech-ty si davas jako lehkou? to jses holka co chce zhubnout? a vis ze ty sladidla jsou horsi nez ty cukry? ---- "JO! ale nechutna mi normalni! nevypiju ji diky preslazenosti vic jak treba pul litru.. a i tak uz mam neprijemne v puse") ----

    se budes snazit presvedcit, ze ji nepozna? a jeste od pepsi?? kterou vyslovene nesnasi (stejne jako cervenou Coca Colu)

    zrovna JA a cola to jsi vazne hodne blbe uklouznul!
    ale muzeme se sejit a udelat pruzkum a nasledne sem dat vysledek? :)
    ale ten pruzkum by mel byt aspon zaplacen
    (navrhuji ze zaplati ten, co prohraje sazku a to treba 500, aby to nebylo tak drsny? nebo aspon dvojku aby to bylo trochu zajimavy?)
    a k tomu ten co prohraje, plati ty coly a kelimky... fair ne?
    je to na Tobe...
    zadarmo se ale schazet nebudu(zadna pridana hodnota spolecnosti!- a ani me ostatne, krome superega- a o to vazne nestojim )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam