• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: hm, co na tu tvou dojmologii napsat.
    BIOvýrobky musí splňovat určití požadavky na chov/pěstování a technologii výroby a musí být zdravotně nezávadné (tj. nesmí být překročeny stanovené limity určitých látek). Rozhodně to ale neznamená, že co se oněch látek týče, musí mít biovýrobek nutně lepší ukazatele.
    Dovol mi taky číct, že geneticky modifikované potraviny jíš a jedl jsi dokonce vždy. Co jiného je vyšlechtěný hrách, pšenice, jablečné odrůdy, než genetická modifikace? Jestli do genom dopravíš informaci v laboratoři nebo roubováním je totiž naprosto jedno.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: napiš to ve dvou větách... tohle fakt číst nebudu
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: Uz to leze ven :)
    musi bejt, ja se nevsazim, delas ramena

    vypada to ze sam sobe neveris
    a asi nejsi ani trochu skepticky vuci sobe (jak se pak da verit cemukoliv co tvrdis, kdyz jses zaujatej vlastnim JA a ani nejsi ochoten sam sebe presvedcit- to me prave vzdycky bavilo nejvic-sobe neco vyvratit ci stvrdit - v tom prave spociva veda-nema ego a proto u cehokoiv s cim prichazi, rovnou pocita, ze by se mohla eventuelne mylit a diky tomu se vyviji, jelikoz si vse overuje)
    radsi si priznam, ze jsem se mylil...
    na ukor poznani skutecne pravdy...
    nez si jako ty nalhavat lez, abych nemusel zahodit na chvili ego...
    ale diky tomu ho mit take nasledne silnejsi/pravdivy

    no ja dal navrh! a stale plati!
    navic to neni nutne sazka (ale treba brigada, nebo placeny pruzkum- a prave tady priznavas, ze se mylis)
    nejit si vydelat na jistotu treba dva litry, za pul hodiny straveneho casu?

    a pekny houby!
    jaky skupinky? bavi me se o mne, ci o skupinkach! jaky kontrolni vzorky? muzem to udelat 3x za sebou treba!

    na to abych dokazal, dosadit cisla od 1 do 5, do tabulky k pismenum A az E (tim padem spolehlive rozpoznal dane produkty) mi staci pouze 5 kelimku a 5 vzorku "coly"
    a vsimni si, ze si ten test delam mnohonasobne obtiznejsi ( dva produkty a tuplem Pepsi a Coca :D:D:D to resime s tatou celej zivot, jak muze nekdo vubec vyslovit, ze to je stejny???!!! UPLNE NECO JINYHO!!!)

    ja osobne (nekdo to ma naopak-znam takovy)
    mam rad COCA- chutna mi, ale nikoliv Pepsi- nesnasim ji- priznavam ze RC nebo Freeway, nebo tu maxku bych tak spolehlive od Coca cerveny nepoznal (ty jsou docela podobny), nebo lehkou freeway od lehky Coca (ty taky)

    ale klasik pepsi vs klasik coca vs pepsi light vs pepsi twist vs coca light :D:D
    ty spolehlive zaradim (pokud udelam jednu jedinou chybu- vydelas si slusny penize)!
    i po padesati bongach a peti panacich (a to nepiju alkohol) !
    a za jakychkoliv podminek! i treba povetrnostnich :))) nebo nevim co myslis temi specifickymi podminky?

    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: já se nesázím... ale internetová ramena umíš dělat pěkně (sice ne tak drsně jako ADAMIRA, ale pořád dobrý výkon)
    Navíc pro senzorický test musí být specifické podmínky, kontrolní vzorky, skupiny...

    http://www.amsciepub.com/doi/abs/10.2466/pr0.1983.52.1.185
    a případně doporučuji i https://www.goodreads.com/book/show/1713426.Predictably_Irrational
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR:
    tak kdybych to jel po vasem:
    odkaz hned! :)
    ale nee... ja tomu skutecne verim, takze Ti usnadnim praci a nemusis se snazit hledat odkaz!
    navic nemam zapotrebi Te tzv. "setrit"

    ale ted uz to s tou demagogii fakt asi nemuzes myslet vazne?? za to Ti davam to minus


    To snad nemuzes myslet vazne?? ja tomu porad neverim
    ale jo, neznas me, to Te omlouva

    ze nekoho kdo do nedavna(nez si uvedomil, ze nejen o mozek/psychiku/dusi, ale i o telo/fyzickou cast/schranku je dobre se starat s uctou-a ono to tady konkretne vlastne primo souvisi i s tim m/p/d)

    pil kazdy den cca dva litry Coca-Coly Light (prave kvuli jeji chuti-NE kvuli tomu abych po ni netloustl, dokonce vim o Aspartamu (i kdyz to jsem toho jeste nevedel toliko) svy, a i pres posmech vsech-ty si davas jako lehkou? to jses holka co chce zhubnout? a vis ze ty sladidla jsou horsi nez ty cukry? ---- "JO! ale nechutna mi normalni! nevypiju ji diky preslazenosti vic jak treba pul litru.. a i tak uz mam neprijemne v puse") ----

    se budes snazit presvedcit, ze ji nepozna? a jeste od pepsi?? kterou vyslovene nesnasi (stejne jako cervenou Coca Colu)

    zrovna JA a cola to jsi vazne hodne blbe uklouznul!
    ale muzeme se sejit a udelat pruzkum a nasledne sem dat vysledek? :)
    ale ten pruzkum by mel byt aspon zaplacen
    (navrhuji ze zaplati ten, co prohraje sazku a to treba 500, aby to nebylo tak drsny? nebo aspon dvojku aby to bylo trochu zajimavy?)
    a k tomu ten co prohraje, plati ty coly a kelimky... fair ne?
    je to na Tobe...
    zadarmo se ale schazet nebudu(zadna pridana hodnota spolecnosti!- a ani me ostatne, krome superega- a o to vazne nestojim )
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: btw - slepý senzorický test Cola - Pepsi se dělal opakovaně na mnoha univerzitách a má průkazné vysledky
    poznáš hovno co je co - jen si to namlouváš
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    FIONOR: :)
    opet demagogie?(vytrhavani z kontextu a povrchni pouziti faktu dle libosti)
    ale proc?! :(

    jinak nevyvracim, ze to tak NEKDO nedela(asi tak stejne jako me neovlivni logo BIO ke koupi, tak SAMOZREJME ani samotne farmarske trhy ve me nevyvolavaji pocit jistoty-coz muze byt z celeho toho textu kazdemu inteligentnejsimu jedinci, co se nesnazi za kazdou cenu hledat neco, cim muze druheho zdiskreditovat, absolutne jasny)
    ale jinak takove take znam(sam prodavam na farmarskych trzich-a znam spousty svetskych co jsou najednou farmari, uzenari atd.) :) a verte ze nas poctivy poradne serou- mate pravdu ze obcas nekdo nakoupi i u nich

    nicmene gratuluji ja Vam, jste splneny sen masmedialnich krmicu a globalnich gigantu, jejichz cilem je docilit u vsech Vaseho nazoru-dlouho se snazi nadnarodni korporace zlikvidovat veskere malopestitele/malovyrobce/malododavatele
    a hlavne samozasobitele- a docela se jim dari koukam, a to nejen u ty "konkurence"(kdy uz pres 70% puvodnich malopestitelu zlikvidovali) ale jak tak koukam(coz pozoruji delsi dobu u reakci lidi a podeziravosti-presne az od uvedeni tohoto clanku do vsech medii(jak je blbost nakupovat na FT,podvodnici atd.)
    zrovna v zacatcich a nejvetsim rozmachu farmarskych trhu :D nahoda?)

    minimalne se jim to povedlo v rovine, ze mame min potecialnich zakazniku a musime se vic snazit(ochutnavky)


    tento znamy a ucelny "fam" strasne srazil duveru/efektivitu/moznosti farmarskych trhu (a vsech podobnych principu podnikani-takze i bio-coz byl take ucel.. a naopak zvysil trzby tem gigantum, co vam dal uspesne prodavaji placeba, a vy jste ochotni za ne jeste zaplatit nekdy nehorazne ceny-tady se hodi to zname americke prislovi-nejsem tak bohaty, abych si mohl kupovat levne veci)-neznam nikoho kdo by vas chtel obrat na bio-znam lidi co to delaji protoze chteji, aby byli k dostani take kvalitni potraviny, nebo protoze je to bavi, nebo si zakladaji stalou klientelu(coz na kvalite jde nejlip) nebo proste jim moralka nedovoli vydelavat na srackach, co lidem ublizujou a od potraviny(aspon te puvodni) to ma hodne daleko a z dalsich a dalsich duvodu

    ale kdyby chtel nekdo vyvarit(jako podnikatel muzu posoudit) tak si nikdy nevybere BIO-pokud to neni ten vychcanej svetskej, kterej vam tady hraje do noty- lepe receno na srackach, o kterych jeste ke vsemu nemusite presvedcvat zakazniky, ze jsou kvalitni jako toho je u BIO (kvuli tem masmedialne nafouknutym a podle libosti psychologicky/ucelne podavanym clankum, kterych jste se chytil jak slepice flusu) kde musite


    lituji Vas, pro Vasi neschopnost rozeznat placebo od kvalitniho produktu
    treba polskou jahodu(ktera je vypestovana pomoci tzv. "samoopalovaku" za dvoutretinovy cas-cimz nedojde k vytvoreni chuti a aroma(na to uz dnes maji dalsi vychytavky)-ktera vznika v jahodach az prave posledni dva tydny zrani-ale velikost a tvar to je dano geneticky a tim samoopalovakem i barva, pak dnes umi tak nejak udelat i to aroma(i kdyz ja poznam, ze to je umely aroma a je malo intenzivni)-ale tu chut to stale postrada)
    nerozeznate od cesky jahody??
    podle stejne logiky si dovoluji rict ze nepoznate hovezi od kureciho a buh vi jestli to hovezi je vubec z kravy
    jestli jste nahodou nenalitl masokombinatum?(ktere ale maso dost mozna uz davno klonuji?)
    ujistuji Vas ze vim co rikam, vim co jim a vim co kupuji (a hlavni dle ceho se rozhodnu je chut-BIO mi chutna snad vsechno co jsem si kdy koupil... o potravinach z hypermarketu to rici zdaleka nemohu)

    a pardon ale Pepsi-Pepsi Twist-Pepsi light(max bych asi nepoznal)-Coca Colu-RC colu a nakou jinou kolcu vazne od sebe s prehledem a absolutni jistotou poznam a to me muzete zkouset tri dny vkuse porad dokola a nastridacku
    blbe bych jeste poznal Freeway od Coca a mozna i to RC by nebylo nejjednodussi od Coca
    ale Pepsi a Coca, ktery maji doslova neporovnatelne chute- lepe receno chutnaji UPLNE jinak (dle me)
    zase jste dost mozna nalitl medialnim krmicum- a hlavne podle toho, co poznaji ostatni "ovecky" ci nepoznaji, se rozhodne neodvyji co poznam JA nebo VY preci

    MANFRED
    MANFRED --- ---
    FIONOR:
    Bombovej je chlapík, co v létě kupuje v hypermarketu ve varech jahody a pak je prodává z kufru auta na parkovišti před Globusem, vydávaje se v lacláčích za pěstitele z Litoměřic za dvojnásobnou cenu s poutavou poudačkou o biofarmě. Letos ho tam kamarádka sledovala a fakt vejvar jako kráva, dycky když to vyprodal, skočil si dovnitř pro další lísky:-)
    Ale musim přiznat, že sám cosi bio taky koupim a mám pocit že je to lepší, ne tim, že by to bylo bio, ale tak aspoň kvalitou.
    Ono bio je takový sporný, lidi docela blbnou že bio je zvěř, ale třeba divočák bio, pokud se stravuje jako ta banda u mne v práci na blízkym smeťáku, asi moc bio nebude, kdoví co tam sežere, minule byly banány, mandarinky a zeleninka z kaufáče (než to zlevnit radši vyhodit).
    Hezký na tom je, že bezďáky apod. který by se chtěli najíst, odtamtud vyhoděj za asistence policie, čuňata jim nevaděj.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    SPIRITMEDITATOR: grazuluji, jsi splněný sen BIO obchodníků dovážejících zeleninu z Polska (a to je fakt - pár takových znám, prodávají na farmářských trzích - sice ne přímo v Praze, ale v jejím okolí - ale i v centru se jistě najdou vykukové a konzumní ovečky).
    Placebo udělá hodně - víc než si myslíš. Často stačí vyšší cena, aby ospravedlnila lepší chuť - a zpětná racionalizace je taky docela div... Je to stejné jako se slepým testem Coca Cola vs. Pepsi - jakmile byly tekutiny oddělené od svých obalů, drtivá většina lidí nepoznala rozdíl (a u těch kteří ano, se mluvilo o možné statistické chybě).
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    ECLECTICA: :) to myslis vazne?
    zpusob pestovani/chovu/VYROBY ma ale primy a ohromny vliv na vyslednou kvalitu produktu
    modifikovany vs prirodni= jina chut
    v pripade ze se mylim, tak me presvedc
    ale ne tady prosim! (bud na te diskuzi, az bude zalozena, nebo aspon do posty)- at to tu nezasirame
    pokud se pestuje/vyrabi/chova kvalitne, bude kvalitni i potravina
    takova modifikovana/neprava vanilka a Bourbon prava vanilka z Mexika/Madagaskaru je vazne NESROVNATELNA
    nebo hybridni Cesky domaci rajce od babicky ze zahradky a Holandsky/sklenikovy/dopovany-urychleny/jedno stejny jako druhy BEZ JAKEKOLIV CHUTI(podobajici se rajceti) ... neni rozdil?
    takovy kokos ze Srí Lanky za 50Kč se taky neda srovnat s tim za 8.90Kč Eurosho...
    rozdil v kvalite je skutecne markantni(konkretne u toho kokosu jsem se dlouho nemohl dopatrat v cem je ten rozdil, ze jeden mi chutna tak, ze bych se ho mohl uzrat-chut je temer identicka s cerstvym kokosem a jiny nema chut temer zadnou-teda tu podobnou cerstvemu kokosu, ale zato z nej citim jakousi pachut z ktere mi je dokonce blivno-ze by modifikaci?nevim! ale nechutna mi-pozdeji jsem prisel na to cim to je-odpoved je BIO mi chutna, jiny ne)
    kakao
    sul (doporucuji porovnat tescovalue a bio himalajskou-a schvalne kolik jake budete muset pouzit, pro stejne mnozstvi jidla a samozrejme aby jste docilili stejne chuti)
    .
    .
    atd.

    a tak je to se VSEMI (MOZNA ne-uplne vsemi) potravinami


    s objevenim/vyzkousenim BIOpotravin jsem se tak trochu znova vratil do davnych let a obnovil sve puvodni chute a zjistil, ze opravdu ty chute co jsem mel driv tak rad, jeste existuji.. jen si musite priplatit/najit je
    za poslednich deset let jsem prestaval jist vic a vic potravin...
    a to protoze se jejich chut zacala vyrazne lisit od te puvodni, az dokonce nekdy se mi vylozene zacala urcita potravina hnusit.. a rozdilu BIO-neBIO jsem nechtel skoro, jak skoro- VUBEC verit
    neBIO se v nekterych pripadech vubec nepodoba, nebo je hodne vzdaleny od chuti puvodnich potravin
    zato BIO potravina je vetsinou presne takova, jaka by mela byt(jak jsem ji vzdycky znal)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Podle téhle logiky by člověk musel přisoudit určitou nervovou soustavu i Dionaei - http://en.wikipedia.org/wiki/Venus_flytrap , která reaguje na vzruchy podstatně výrazněji než houba. O schopnosti abstraktního myšlení si ovšem můžeme nadále abstraktně myslet své.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: ehm, v sekci Nižší živočichové se asi houby jakožto speciální říše organismů vyskytovat nebudou, což? Navíc tam jasně stojí Porifera, což je živočišný kmen.
    To je neštěstí, když lidi neumí pracovat s informacemi, které jim internet servíruje až pod nos.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    WOODMAKER: Ale houby.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: a odkaz na článek dát můžeš?
    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ECLECTICA: ne živočichové. Houby. Ale nemůžu se odkazovat na žádný věrohodný zdroj - čerpám z wikipedie.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    WOODMAKER: ehm, nemyslíš houby jakožto živočišný kmen?

    SPIRITMEDITATOR: BIO vypovídá o způsobu pěstování/chovu, nikoli o kvalitě.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    BIOpotraviny= podvod? nebo kvalitni potraviny?

    na toto téma jsem dal založit diskuzi, můžete hlasovat o její založení :)

    ALUCARD153:
    KONZUM23:
    FIONOR:
    JVCNC:
    ICEMAN8241:
    BARRACUS:
    PATRICIE_:
    SHEALA:


    WOODMAKER
    WOODMAKER --- ---
    ATOMOUSEK: promiň, nepřečetl jsem si od Tebe všechno, ale víš třeba, že houby mají také nervovou soustavu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam