• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    YARRDESH: musím razantně nesouhlasit! Jako velitelka v kuchyni a jedinec s vytříbeným čichem i chutí prostě vím, že "babicoviny" se nevyplácí.
    Vem si např. holandský řízek. http://recepty.vareni.cz/holandsky-rizek/ Do holandského řízku patří vepřový bok namletý a mléko ho zjemní a udělá to, že se maso k sobě lepí jinak než za použití "lepidla". Pokud bych např. použila kuřecí a nebo úplně jiný druh masa, už by nešlo o klasický holandský řízek. Změnila by se chuť i vlastnosti. Najednou by to bylo nové jídlo, které jinak chutná.
    řízek vepřový, hovězí, kuřecí nebo obalovaná smažená ryba či obalovaná smažená cuketa nebo květák - to jsou úplně jiná jídla. Krom toho kuřecího řízku mám všechny jmenované ráda, ale každé prostě chutná jinak.
    Omáčky jsou totéž. Esli udělám guláš zvěřinový, vepřový nebo vegeguláš - jde sice stále o guláš, ale prostě je každý jiný - naprosto jiný a jde o tu tvou omáčku? Ne - jde o maso, ze kterého se šťáva pustila. V případě vegeguláše do toho musíš dát bambilion chuti, aby nešlo jen o hmotu. Maso tu chuť má a když jí pustí do omáčky, jde o základ omáčky (ty říkáš vývar z mrtvoly - já říkám chuť masa).

    A neodpustím si poznamenat, že pokud někdo neumí vařit (péct, smažit,...), pak by to neměl dělat a nikdo svéprávný by to po něm neměl jíst, páč by také o ty své chuťové buňky mohl přijít a pak může místo piva chlastat chcanky a místo masa žrát obalený hadr a nepozná nic :c/
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MUI: Měl jsem to podobně, když jsem cestoval po jižní Americe a živil se převážně ovocem, rýží a spoustou syrových (!) ryb. Kromě toho, že jsem se cítil živočišně, jako alfa a zabíjel bych zvěř na potkání, ale taky fantasticky a plný energie, žádné padání vlasů. Klidně bych v tom pokračoval i v Čechách, ale nějak tu chybí to moře :o/
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: tohle nedokážu ani přelistovat myší, natož číst.
    Smiř se s tím, že pokud nebudeš psát stručně a srozumitelně, nebudou lidi vůbec číst, co píšeš.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ee, maso ze stary ovce je treba natolik vyrazny ze ti to spousta lidi nebude jist. to samy u ryb.
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    ICEMAN8241:
    Tak to já to nemusim míchat, vono když je flákoty větší množství, tak tam stejně ten zbytek je jen na okrasu jako zdravice z rostlinné říše, s funkcí jako deštníček v koktejlu (fujtajxl ty nemám rád).
    Já si rostlinstvo a jeho produkty nechávám do práce k sčotu, protože mám nutkání něco hryzat když vymejšlim rafinovaný lejstra kterejma se živim, hulit tam nechci bylo by to tam za chvíli jak kouřová clona, tam je mi uplně fuk co chroustám, stejně mám myšlenky jinde a nemusim se u toho bát že budu muset běhat okolo lesa abych nebyl jako štoudev jako kdybych chroustal sladký.
    Akorát se musí dávat bacha aby se k tomu nedal ubrousek, protože ho pak mám snahu taky sežrat (vyzkoušeno).
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YARRDESH: Těžko odpověď najdeš v tom, co ti napíšu, protože nejsem onen typický masojed, o kterém drtivá většina veg*nů mluví. Maso jím primárně kvůli živinám (bílkoviny, minerály) a chuť je sekundární záležitost, i když vážně jen o malilinkatý kousek. Když mám maso na talíři, je zpravidla upravené jen minimálně, protože kvalitní maso moc úprav nepotřebuje - tzn. byliny, koření - nic víc. Obvykle mám k masu stejné nebo větší množství zeleniny, někdy vč. trochy ovoce a ořechů, což jsou pro mě další důležité zdroje živin, chuť je opět sice důležitá, ale sekundární záležitost. Nejedl bych maso bez zeleniny, ani zeleninu bez masa, což je bod, ve kterém se vymykám těm dvěma množinám, se kterými veg*ni operují - jedni nejí maso, druzí nejí zeleninu a často pak ani to maso, což si veg*ni zpravidla neuvědomují.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ICEMAN8241: vsak ano, proto jsme dospeli sem : ja ti tvrdim, ze maso ma vicemene stejnou chut, jeho jednotlive druhy se od sebe lisi asi tak jak onen hrach od fazoli. vetsi chutova diference masa je dana az onou omackou/ingrediencemi pri priprave masa, ne masem samotnym, ktere je vicemene stejne.
    v ramci diskuze bych opravil tvuj primer me argumentace k srovnavani renaulta (auto) s volvem (auto) a naslednou nesmyslnosti argumentu rozdilu skodovky (auto) a airbusu (jiny dopravni prostredek). tvrdim, ze auto zn.1. a auto zn.2. jsou od sebe mene odlisne, nez kolo (jiny dopravni prostredek) a letadlo (jiny dopravni prostredek). nesrovnavam vzajemne pomery ostatnich dopravnich prostredku vuci automobilum (masu), ale poukazuji na skutecnost, ze rozdily mezi druhy dopravnich prostredku jsou vetsiho radu, nez rozdily v ramci jednoho druhu, vyrobku auto-moto. tedy rozdily chuti ruznych mas vicemene marginalni, neb existuji mnohem vetsi chutove diference. neni tedy razeni masa na prvni misto v jidelnicku ochuzovani se o sirsi svet chuti?
    a ted bych se vratil zpatky k tomu, ze vetsinu chuti masa na taliri dela omacka/ingredience pri jeho priprave. nerozumim tudiz, proc je chut masa tak dulezita a vyborna a nelze bez ni zit, coz jsou tvrzeni, se kterymi se veg*ani neustale setkavaji. jestlize jsme si dokazali, cim je vlastne chut upraveneho masa dana, neznamena to, ze volani ortodoxniho buckojeda po mase v libovolnem jidle je ve skutencosti peknym oxymoronem, volanim po zelenine, koreni, oleji, smazeni, sojovce a vecmi, kterymi vlastne opovrhuje? dochazim zde k velmi bizarnim zaverum :)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YARRDESH: Byla řeč o druzích masa a omáčkách, což jsou samostatné gastronomické veličiny, zatím co teď jsi vytáhl zcela odlišné suroviny. To je jako kdybych srovnával Renault s Volvem a pak přišel s argumentem, že je větší rozdíl mezi Škodovkou a Airbusem. Čili, ten rozdíl je do očí bijící :) Když už to chceš srovnávat, tak si dej vedle sebe třeba hovězí X skopové a fazol X hrách.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    KONZUM23: a ja myslel ze to je kvuli svickam, ktery se davaj do omacky kvuli konzistenci (ostatne v mnoha restauracich to i jako svicky s knedlikem chutna)
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ICEMAN8241: ja teda vnimam vetsi chutovy rozdil mezi cibuli a kokosovym mlikem nez hovezim a skopovym.
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    YARRDESH: Člověče, když tak čtu ty chutě, co rozeznáváš při konzumaci masa, tak hádám, že jsi maso jedl naposledy ve školní jídelně. Teď to nemyslím nijak rýpavě, ale normálně mi to přijde dost smutný. Zrovna včera jsem vzpomínal na burgery ze skopového masa, které mi přišly chutnější, než ty hovězí, které jsem jedl na začátku týdne. A burgery myslím jen krátce grilované maso, které bylo následně pouze osoleno a konzumováno se zeleninovým salátem (jím paleo, tedy žádné umělé potraviny). Ten rozdíl v chutích je obrovský. Na druhou stranu, když se dostanu náhodou do situace, kdy mám jíst klasickou omáčku (= zahuštěnou moukou), tak ty chutě jsou dost mdlý. Čili on ten původ / zabiják chutí není tak jednoznačný, jak říkáš.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    KONZUM23: a jak tomu chces rikat "bezmase neco, co vypada a chutna jako salam", nebo tomu rikat nejak vymyslene, treba pikomatro nebo zmrdoplex, coz bude ovsem obchodni jmeno produktu nejaky firmy a jiny vyrobce si to nazve zase jinak - a nikdo si pod tim tudiz nic konkretniho nepredstavi. od salamu vim, co mam cekat, od bezmaseho salamu taky. ono jestli "salame" z italstiny predstavuje solenou uzeninu, tak to muze byt i nasolene uzene tofu a ne nutne maso :) pripadne jinak - mas salam paprikáš, mas salam bezmasy kureci z tofu, mas salam bezmasy uzeny ze seitanu, mas salam sunkovy, mas salam bezmasy sunkovy...neni na tom nic nepochopitelneho. jak by ses o tom chtel jinak bavit, vzajemne to rozlisovat?
    byl tu zminovan burger, taky je to spis kategorie jidla, nez nutne neco konkretniho. cheeseburger, vegeburger, hamburger..
    pod svickovou si taky predstavim omacku, ne bok vyhrezly kravy. kdyz to bude vegetarianska svickova, tak vim, ze tam nebude nalita voda vyvarena z mrtvoly, kdyz to bude veganska svickova, tak nebudu v omacce ocekavat krvavomlecny hlenohnis z vypsychlejch dojnic, to da rozum. nazyval bys to radeji "petrolejkova" misto "vege svickova"? co by si pred tim predstavil nekdo jiny?


    toliko k reseni jidelni taxonomie. a ted odbocim : ono priznejme si, chute jsou spis v tech omackach, nez v mase. to chutna +- stejne, omacky se od sebe lisi mnohem vice. rozdil mezi smazenym hovezim a smazenym veprovym je mensi, nez mezi kari kokosovou omackou, nebo svickovou omackou. zasadni rozdil v chuti u masa shledavam v pripade, kdyz bylo vareny/duseny vs smazeny/peceny, nicmene furt to bylo dost obdobny : chut slana, olejovita, s glutamanovym aroma. o dalsi diference se uz postaral cesnek, cibule, sojovka pivo etc, co se pri jeho priprave uzilo, ale to uz ovsem neni maso samotny
    SLAMITCH
    SLAMITCH --- ---
    KONZUM23: OT: Naopak, pise logicky a velmi komplexne, ale cteni je treba venovat cas. Ja sice nejsem autista, ale "jen" amatersky diagnostikovanej asperger, ovsem uplne SPIRITMEDITATORovy prispevky chapu a rozumim jim. Da se to, ale je treba cist pozorne ;o)

    (Na druhou stranu mi ukazuje slusne zrcadlo a ja konecne vidim, jak na "normalni" okoli (nejen v diskuzich) pusobim a proc, za coz mu diky!o)
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    YARRDESH: za druhou vetu pardon, to je spis stejne demente zobecnujici reakce na takovyhle pausalizace BLOODRAT
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    ICEMAN8241: : lol, a rozebira to na slove "rizek", coz muze bejt rizek cehokoliv, at uz cukety, nebo odrezek brojlera. typicka masojedska slepota k faktum a iracionalita.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    na to mam moc malej monitor cive :)
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    SPIRITMEDITATOR: ach bože.
    SPIRITMEDITATOR
    SPIRITMEDITATOR --- ---
    {reply MAR_TINA|4077180

    Já si dokonce ani nejsem jistá, za co kopeš, jestli to maso jíš nebo nejíš.

    To jsem tu vysvětloval s tou bílou a černou(nebo-li barevnou). :)
    pak tou esosračkou jingem a jangem :)
    a HW a SW

    Proč si myslíš, že je jedinou a dokonce správnou možností výhra jednoho extrému nad druhým?

    Bohužel jsem silně přesvědčen(za poslední rok-co toto téma často řeším) ba jsem si téměř zcela jist, že si to nikdy neuvědomí celá populace a neupustí úplně od jedení masa (a i přesto že jsem byl donedávna přesvědčen o opaku a o správnosti tohoto postoje) a dokonce (díky své nedogmatičnosti) si uvědomuji, že to asi není ani potřeba a ani zcela správný (rozhodně ne pro všechny a NE úplně).
    Uvědomuji si, že někdo by maso do huby nedal nikdy v životě, a někdo zase by si to bez něj nedokázal představit déle než tři dny/týden. -- těchto lidí je dohromady, dle mých hrubých odhadů něco okolo 10%

    Zbytek/většina je imho schopna (např. ho jedl/a dlouhé roky) spořádat maso (i když -aka póza- se ohání tím, jak si to nedokáží představit, jak by neublížili ani mouše, ale nevadí jim např. to stejné zvířecí utrpení kvůli získání vajec, nebo mléka- samotná porážka zvířete mi v tomto případě přijde spíše osvobozením)

    a stejně tak je imho většina schopna žít úplně bez masa (i když -aka nedostatečně neuvědomělý- jsou stále zmanipulovaní např. k názorům: bez masa umřeme, maso dává energii, nic jiného tě pořádně nenají/neuspokojí).

    Takže je třeba se zamyslet nad globálním/objektivním účelem/smyslem "nejedení masa"(krom subjektivních důvodů-nemoci,špatné se cítění, málo energie/vitality nebo že mi nechutná atd.) a přehodnotit jestli nám jde o to všem do jednoho vymluvit jedení masa( i za předpokladu, že ten člověk to má přesně obráceně-jsou výjimky-i když to nedokážu pochopit, ale vyvrátit se to nedá-možná už něco jako závislost-něco jako vznik protilátek v těle, nebo se tak někdo i narodí-pak jsou to asi geny-a v takovém případě nezabíjíme zvířátka, ale budeme svým zaujatým/fanatickým názorem zabíjet lidi) a nebo se snažíme docílit, aby se přestalo konečně MLUVIT o NUTNOSTI(tudíž manipulaci/demagogii) jíst maso.
    Což jsou dávno vyvrácené nesmysly!

    A aby se přestalo malým dětem(ale samo i dospělým) už od narození toto "náboženství"(založené na hlavní modle-maso) podprahově vštěpovat do jejich myslí.
    Tím pádem si každý mohl vybrat svobodně/bez ovlivnění. -- o to tedy jde mně!
    A popřípadě (bych byl ještě raději) se k tomu znatelně sníží konzumace masa a rapidně změní postupy jeho získávání. (což by bylo lepší i pro masojedlíky- skutečně taková domácí/bio(ale doslova domácí- např. co jsem měl ještě v době pojídačství--co si chová pouze pro sebe a své nejlepší známé podnikatel roku 2008-čímž chci poukázat na kvalitu-asi jim nebude píchat antibiotika a stresovat je-ostatně proto má i své včelařství atd.) kráva je ÚÚÚÚÚÚPLNĚ
    ÚÚÚÚÚÚPLNĚ jiná (ta chuť, konzistence, VZHLED- tomu jsem vážně nechtěl věřit) , i než ta od "dobrého" řezníka.
    Rozdíl je tak markantní, že teď jak si na to vzpomínám, bych možná takové maso zkusil i syrové a bez koření (ale stejně tak jsem si téměř zcela jist, že by mi nechutnalo), ale už bych se ho nebál okusit... :)
    M&S je sice taky global-shit, ale jedou si docela na udržitelnost(i když nemají na všem logo BIO, tak ta kvalita je nesporná oproti všem jiným takto velkým řetězcům a i pěstitelům/chovatelům, a když tam procházím kolem toho masa(z kterého se mi vážně zvedá žaludek- myslím tím z pohledu na to syrové maso) tak ho masojedlíkům téměř závidím.. Neberte mě prosím opět za slovo (což často rádi děláte --a to je čistá demagogie-- kdo to nepochopil ani doteď, tak mu to nemá smysl vysvětlovat-rozhodně ne ode mě-takže k těm předchozím demagogickým příspěvkům se už nebudu nadále vyjadřovat-i když jsem to měl v plánu-ale nechci/nemůžu trávit nekonečně čas nikam nevedoucím diskutováním na nyxu/internetu-to není můj život-dokonce jsem ze své vlastní diskuze přečetl maximálně dvě třetiny příspěvků a to možná spíš ani tu půlku NE kdyby vás to zajímalo---věnuji tomu minimální možný čas-takže klidně to ukončím a nechám vás si o mě myslet ....., a ano BLOODRAT budu štastný a věřím že štastnější než vy, netrpím vám totiž komplexem méněcennosti, abych si to musel nahrazovat diskuzemi na netu-ale to už jste si vy-zrcadlil sám, tím duševním rozbitím že? ) čest výjimkám!
    BLOODRAT, vy jste mě napadl z nepozornosti, případně z toho, že si nepamatuji váš první příspěvek (asi to tolik neprožívám), ale dokola pořád opakujete, že jsem veganem?
    tak to je příklad o vámi používané demagogii číslo 0


    z čeho vychází mé přesvědčení o tom, že existují lidé, co by nikdy(pokud by jim nebylo nějak hodně nuceno) nedali do pusy maso?
    ZNÁM TAKOVÉ (např. má sestra)

    z čeho vychází mé přesvědčení o tom, že existují lidé co by se bez něj neobešli?
    viz. FIONOR ( a to je pro mě skutečně mazák, fakt frajer-- co mě dokázal přesvědčit, že může někomu i dokonce chutnat maso, nejen prospívat-- o čemž mě zase přesvědčil BLOODRAT-i s jinými samo), ale co považuji za hlavní +/- , že by si ho sám ulovil a zpracoval... a to pouze na základě toho co tvrdí tady na netu- ale já mu z toho co zde píše věřím, že by si ulovil i sám a snad i holýma rukama dokonce i mamuta (a to snad i dneska-když tak modifikuje/přešlechtí jiné zvíře).... :)

    FIONOR, zkoušel jsi už yetiho? :)

    BLOODRAT, co jsem použil? :)
    nejen nedělá problém pochopit


    psaný(pro příklad 1. demagogie) je trochu jiný, a dokonce jsem nepsal, že takový problém mám(pro příklad 2.), ba dokonce jsem sálo dlouze vysvětlil svůj názor na to, proč ho nepoužívám a nerozumím mu ve smyslu logiky/smyslu(zbytečnost imho-já být upřímný a to také to preferovat) a to vše doplněné, tím zmíněním se o naučení se pochopení těchto, jak vy píšete: jednoduchých výrazových prostředků(pro příklad 3.) toliko demagogie v tak krátké zprávě?
    vy ani já imho nechcete rozebírat ty delší
    ale takto se to hlavně nedá dělit!
    buďto to je demagogie, či není!
    to je ale na dlouho, a teď už si nejsem jist, jestli by jste to správně pochopil(nebo vůbec chtěl pochopit)
    bylo by také demagogií, vás tady o tam DÁLE přesvědčovat (jestliže jste se díky vaší myšlenkové neotevřenosti nad tím doposud nedokázal ani zamyslet)
    a to jen proto, že to je očividný...
    kdo se musí např. na vše ohradit a neuzná jedinou chybu

    navrhněte někdo administrátorům, ať vyberou porotu, a udělají soutěž o krále nyxu :)
    v různých kategoriích :)
    ale hlavně král demagog-- a schválně jestli ho vyhraji se svými (pokud možno co nejvíce neutrálně psanými, ale zato dost kontroverzními) ani ne 100 příspěvky :)


    imho by mělo být smyslem diskuze obohacení sebe i ostatních a cílem by mělo být, dojít ke společnému závěru

    z toho co tady sleduji má, ale pro spousty lidí smysl pouze jako zabití času a ukájení ega, a cílem je vyhrát a opozici zesměšnit

    to mě celkem mrzí (zklamal jsem se tím v celém nyxu)
    nejen to fíbíčko :D (ňák tak tomu říkají puboši ne?) je bezcenný žrout času
    což mě mrzí doubletripplequatro jelikož tady takto zahazují čas nejen idioti, ale i poměrně dost --jinak-- inteligentní lidé
    a těch nekonečno demagogií (na všech diskuzích, co jsem navštívil) dělá z těchto jinak dost inteligentních lidí hlupáky, respektive utvrzence v jedné myšlenkové koleji


    MAR_TINA, ještě jedna odpověď pro Tebe
    povrchně umí debatovat každý, ale do hloubky se většině vůbec nechce (bojí se, že by museli vyměnit starý postoje za nový a tím samozřejmě na chviličku zahodit ego)


    to je ta myšlenková neotevřenost BLOODRAT
    a největší demagogie snad co zazněla: OTZfašo...... :D
    a "škoda" že to ještě následně hájíte
    čímž jste pro příklad dokázal Vaši myšlenkovou neotevřenost

    a s tím odkazem.... to jste mi ho jen (že by opět demagogie) poslal a sám si ho nenastudoval?


    PATRICIE, až tak jsem to nemyslel :)
    vlastně jo, ale neznamenal by to konec takovej úplnej shotdown, ale prostě by se takto průběžně uzavírali diskuze s výsledkem, ale průběžně by se také zakládali nový (s nevyřešenými tématy, nebo špatně vyřešenými)
    ale to je jak koukám dost naivní
    jo šlo by to, ale musel by tady být tzv. diskutér (mimojiné zkušený nezaujatý psycholog-který dohlíží na/a zřizuje pořádek), co hlídá aby se diskuze držela tématu, nebyla zaujatá, kontrolovalo by se jestli jedna strana nemanipuluje s druhou, nediskredituje jí úmyslně atd. atd.
    prostě by to muselo být na skutečně odborný úrovni (ne tak, jako když někdo tvrdí, jak rád odbornou diskuzi a logický argumenty, ale využívá demagogie a dalších neodborných technik k dosažení výhradně vlastního cíle bez ohledu na ostatní diskutující a jejich zájem se vyjádřit/obohatit)

    ID nyx mně tedy psal, že maso jí
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    Ad anketa

    Hovězí bez tepelné úpravy - dobré, ale s trochou koření (stačí i jen sůl) lepší
    Vepřové - zkusil jsem až dnes a syrové to nějak není ono... ale ono není nijak extra lahodné ani po tepelné úpravě (ale zase luxusně zasytí, takže OK)
    Drůběž - bez tepelné úpravy unylé - dá se sníst, ale nevylepší to ani koření (i když dostatek kari by to asi zvládnul)
    Jehněčí - nemám ho tak často, abych s ním chtěl podnikat syrové experimenty - dbám na jistotu poalého pečení/dušení (koření jen trochu, aby nezabilo přirozenou chuť masa)
    Ryby - filet z lososa nebo tuňáka v pohode sežeru na posezení, pokud je čerstvý... k tepelné úpravě přeferuji jen doplnit máslem a trochou česneku nebo kmína, ale chutné je to i bez toho
    Hmyz - zatím jsem neochutnal živý, ale tepelně úpravený a nakládaný je neobvyklá lahůdka

    Bohužel neochutnám velrybí maso nebo delfína - tam by mě zajímalo i syrové. časem mám v plánu psa a kočku. Ale mimo ČR - někde, kde to umí připravit.
    Ústřice vynechávám úplně a člověk prý chutná jako nasládlé vepřové (a bez toho se obejdu)

    Suma sumárum, když vezmu v potaz, že mi rebarbora, špenát a luštěniny (zejména sojové produkty) mohou zdravotně velmi ublížit - až k selhání ledvin, tak mě vlastně docela těší, že zůstalo dost věcí, které můžu konzumovat. A velkou většinu nemám problém si sám zabít, naporcovat a připravit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam