• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    BRKODLAK
    BRKODLAK --- ---
    MANFRED: to, že byl hitler vegetarián je údajně jen poválečná negativní propaganda. A Zeman je buran odrážející plebs, který ho volil, prostě země česků...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    Tak ono to není tak vyhrocený, Adolf žral prej párky ( z bádání kolektivu vědců se zdá, ze tehdy obsahovaly maso, pokud teda neječel šermujíce parabelou na celej konzum že chce ty bez masa, to vypátraj příště), Mildovo blbnutí se zase přičítá tomu, že občas omylem slupne nějakou zeleninu, o ovoci prohnanym přes kolonu nemluvě.
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    KONZUM23: jestlize jsi dospel k takovemu zaveru, tak potom bych se te ovsem zeptal, co jsi nepochopil na vete '( pokud bych uzil inverzi agresivniho vybajeneho zobecnovani uzivane nekterymi obhajci zotrocovani, vykoristovani a vyhlazovani jinych bytosti pro vlastni slabost vzdat se chuti, napr. a la 'ti veg*ni me stale neco nuti!')', kterou jsem svuj prispevek na tema 'kdo ji maso, vyznava zemana' uvedl
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    KONZUM23: neco jsi na vete 'smrt vegetarianum a abstinentum' nepochopil?
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    KONZUM23: kvuli poli tematu zdejsi diskuze, ten snad vyhlasoval smrt masozroutum?
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    YARRDESH: Ty jsi nemalej mimon...
    YARRDESH
    YARRDESH --- ---
    hle, typicky masozrout :)
    ( pokud bych uzil inverzi agresivniho vybajeneho zobecnovani uzivane nekterymi obhajci zotrocovani, vykoristovani a vyhlazovani jinych bytosti pro vlastni slabost vzdat se chuti, napr. a la 'ti veg*ni me stale neco nuti!')

    Smrt abstinentům a vegetariánům, podotkl Zeman při ocenění vinařů - Magazín ČeskéNoviny.cz
    http://magazin.ceskenoviny.cz/...abstinentum-a-vegetarianum-podotkl-zeman-pri-oceneni-vinaru/1185776
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: No naštěstí. Nicméně happy end bývá jeden, zatimco špatných konců je nekonečně. Naštěstí teď přijede mladá se svým psem typu "přepadový stíhač-olizovač", tak si spravim náladu a názor na vztah člověk-zvíře:-)
    HOMEBATHROME: Jakej medovník, pro tyhle případy mám doma slunečnici pro sejkory.
    HOMEBATHROME
    HOMEBATHROME --- ---
    ...ahoy, zdravim a pozdravuji....jen tak na chvilku jsem se zacetl do Vasi diskuze, a jako kuchar od vyuceni a mam za sebou i skusenost ve vegetarianske restauraci tak me cela cesta po kuchynich vratila na skolu....pravda a popreni veskerych mytu jak je to se zeleninou a masem....jelikoz nas oraganismus po prijeti potravy musi provest 2 cinnosti tj. traveni a zazivani, znamenato pro nas kuchare ze mu muzeme pomoci alespon s tou prvni.....traveni probiha v zaludku, a nase telo rozklada jednotlive prvky na jednodussi.../napr u cukru glukoza, laktoza, sacharoza, fruktoza/, aby je nakonec mohl poslat dale na zazivani a to neni nic jineho nez premena zivocisnych, rostlinych, a jinych molekul na latky telu vlastni..napr. kdyz si date poradny biftek, tak Vam po panaku slehne to je jasne, ale zatim co spite zaludek sotva dokonci svou praci a predelejte za noc ctvrt kila bejka na chlapa.....zatimco u zeleniny odpada podprogram traveni / premena zivocisna/ a cely proces kolobehu potravy v tele urychlime.
    Kdyz vememe stranku vyzivove hodnoty u jednotlivych kuchyni, nemuzeme rict ze kdyz budeme jist vegee budeme mit hlad.Zakladem kazde kuchyne je vzit pozivatinu a pochutinami doplnit, a tepelnou upravou zvysit energetickou hodnotu / u knedliku z mouky, mleka,soli a kvasnic uvarenych ve vode/
    Ve vegetarianske kuchyni, a vlastne i v pojeti postoje ke stravovani jako vegetarian je pro Vas nejlepsi kombinovat tepelne upravy jak u hlavniho pokrmu, tak i u prilohy..../grilovana zelenina v testovinovem salatu, zarestovana susena rajcata na tamari ala gran masala/ orientalni ordinerni zalezitost kterou doma zvladne kazdy, je to pravda ale po skusenostech musim uznat ze kdyz fakt maso ne, tak to nakonec vyjde financne nastejno jako s masem, vyhodou je to ze kdyz uz se tak rozhodnete tak mate zaruceno to ze mate zeleninu sezonni, kdezto maso chodi zabalene porad stejne, a nebo na haku jestli chcete, ale je pravda ze zeleninu muzete upravovat vsemi zpusoby ktere znate, ale nejlepsi je ta kterou si sami vypestujete!
    Rozloucim se s Vami radou ze pokud uz potkate vegana / na rozdil od vegetariana neji nic co je zivocisneho puvodu / a vegan po Vas bude chtit dezert, a jedine co zbyde bude medovnik, tak ma smulu....med totiz vyrabi vcely, a asi by nebyl rad:O())) Btw_kdyby meli lidi jist jen zeleninu, meli by jsme stolicky vsude:O())
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    MANFRED: Takže až na ukradenýho Pepíka vlastně vcelku uspokojivý happy end :c)
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_:
    Naštěstí jsme odhadli jeho slabé místo, byl to ten typ s chorobou duše stylu "já na to mám, koukejte jak jsem vysmátej" a jako hodný člověci jsme ho zesměšnili před lidem strašným způsobem, jak sice "chce dělat panstvo, však má holou prdel a musí teda psovi dávat brambory a nudle s prošlou zárukou takže mu důchodkyně musej nosit rohlíky". On by to možná rozdejchal, jeho žena nikoliv (první chytil když prchali za našeho smíchu z hospody). Pes tedy od té doby žral pouze nejdražší granule (pochopitelně sypaný z pytle tak aby všici viděli), začali mu vyvářet, chodit s nim na cvičák a předvádět ho, a pes byl silně v pohodě. Akorát nehlídal(proto konečně mu taky šlohli to prase), na to prostě kašlal, naštěstí to za něj vzala koza :-), to prostě nikdy nenaučil. Kupodivu, tomu chlapovi došlo že to prostě dělal blbě a co vim psovi se ve chvílích alkoholového rauše 3 stupně za ty sračky kterejma ho krmil omlouval (to pes musel koukat, ale třeba psum lítostivý vožralové nevaděj).
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    TESSS: to že je ve složení granulí napsán bramborový škrob ještě neznamená, že máš začít psovi vařit brambory... Samozřejmě ten v granulích je připraven úplně jiným způsobem než uvařením ve vodě (nedej bože ještě osolené). Ty br. škroby ve psích granulích jsou získávané nějakým technologickým ohříváním v přesycené páře. Navíc granule jich smí obsahovat maximálně 30% a ne víc. Pak se totiž stávají i takto získávané br. škroby škodlivé, nestravitelné a kontraproduktivní.

    MANFRED: On kdyby tvůj sedlák čas od času žral psy, tak by je asi krmil jinak :c))) Ne, to je nadsázka... Prase asi krmí správně (tomu brambory patří do koryta) a že se pes pak stává dravějším, to je stejné jako když někdo mě upírá maso - také začnu být zákeřná, lovící, agresivní a dokud tu svou živočišnou dávku nedostanu, nedám pokoj. Myslím, že tomu psovi rozumím a soucítím s ním :c/


    NYX: to že se psům "domácím" podařilo trávit škroby oproti vlkům, kteří to stále neumí... tak je s tím přeci nebudeme krmit - no ne? Je to stejné, jako sami sebe vykrmujeme nesmyslnýma éčkama na roztáhnutí smrsknutí ztužení barvu aroma a kdo ví co všechno to umí. U člověka se také změnilo trávení těchto nepřirozených složek, ale to neznamená, že je to pro člověka ok a super se tím denně cpát.
    TESSS
    TESSS --- ---
    PATRICIE_: a proto se brambory pridavaji do granuli? Jak jsem psala, taky jsem si to myslela, problem jsou syrove brambory, varene jsou OK
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: To stejný by asi postihlo mne :-) kdyby mne někdo krmil jen bramborama. Ono ve směsce ve který bude ta půlka nebo dvě třetiny masa se určitě nějaká ta brambora snese, blbý bude když to někdo bude aplikovat stylem jako muj bejvalej kolega, kterej vařil jedno papání pro prase a psa a to sice pochopitelně co nejlevněji vzhledem k přírůstku (u prasete), takže v tom maso nebylo (ani v kuchyňskejch zbytcích z hospody se maso nevyskytovalo v jiném než molekulárním množství), v bramborách, šrotu a jiných prasoňamkách už vůbec, stejně jako jiný látky který pes prostě potřeboval.
    Ze psa se stal excelentní lovec (většinou jim to jde až když jsou dva a více) a sběrač s prominutím ho..n po širym okolí, prase utěšeně přibíralo (tedy otázkou je, jestli by prase na podobný dietě vedlo spokojený život, kdyby to nežralo po krátkou dobu svého života ale dlouhodobě, to jest nedostavil-li by se včas řezník případně dal-li by se kolega na islám). Toho faktu si bohužel všiml i poberta, který mu ho ukradl (pokud to tedy nebyl ekolog zvířomil a nepustil prase do nějakýho prasoútulku).
    Já bych u těch brambor prostě razil teorii, že pes není historicky proslulej tim že by žral brambory, není vybaven rypákem(tady teda některejm chybí fakt jen ten rypák), jeho brácha vlk taky v přírodě nereje někde na poli ale masakruje ovce apod. Stejně jako nevím o tom, že by psovitý šelmy vyzobávaly obilné klasy, chroustaly bukvice, lezly po stromech na jabka, takže bych to do nich nerval místo normální psí stravy. Ale jak už jsem psal, nejsem fanoušek pokusů se zvířaty, mám jiné koníčky (třeba pokusy s ženskejma, mládeži nepřístupné), tak to možná nemohu posoudit na úrovni.
    Vim ale určitě, že pes nemasožravce a nasožravce nejsou fyzicky odlišní a taky že pes nemasožravce klasického typu je na tom ještě dobře proti fruktariánovi či pránistovi.
    NYX
    NYX --- ---
    PATRICIE_: minimalne nektera plemena psu skroby travi velmi slusne, takze to dost mozna bude necim jinym v bramborech
    http://www.nature.com/nature/journal/v495/n7441/full/nature11837.html
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    TESSS: brambory obsahují rostlinný škrob a psi jakožto masožravci jej špatně tráví (nebo spíš brambory nestráví vůbec). Pokud se pes krmí bramborem, pak hodně zhubne, má matnou nelesklou srst a viditelně strádá.
    TESSS
    TESSS --- ---
    PATRICIE_: vareny brambory psum nevadi. Taky jsem si to myslela, ale pry jsou pro ne OK.
    a jinak ke krizenci, kterymu se daji pocitat zebra, jednoho takovyho mam a fakt s tim, nic moc nenadelam
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    MANFRED: Tak kdysi jedna moje "teticka" prijela na navstevu se psem. ona kufr. on kufr. sice byl rozhodne o dost mensi nez ona (bisonek) ale kufr mel vetsi. Obleceni, misticky, papanicko peti druhu, kosmetika, samponky, vonavky... ten pes mel problemy poradne chodit, protoze prece si nezaspiny pacicky na spinave zemi venku, no fuj... fakt nemoc...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: Tak lze se utěšovat tim, že pes se snad nestydí a co vim jinej pes ho prostě bere přes navlíknutý krávoviny prostě jako psa (dobrej přístup, to my lidi neumíme) na kterýho holt se něco navlíklo (chtěl bych věřit že si myslí "na kterýho blbec něco navlíknul" ale to bych asi psy zlidšťoval). Takže dokud mu to nepřekáží a neškrtí ho to a páníčkovi to zmírňuje příznaky líp a s menšíma škodama než medikace, snad to lze tolerovat.
    Jo, fakt se řiká že mezi 100 majiteli zvířat je víc poruch poruch než mezi 100 obyvateli uzavřenýho oddělení :-) jak pacient vleze, vykecá že má pejska a je to jeho nejlepší kamarád kterej mu nejvíc rozumí a kterýmu muže všechno říct, je to jasný, už se šahá po bločku s receptama:-).
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    MANFRED: nabídka reaguje na poptávku - smutný :c(

    Tento můj odkaz není ani tolik o jídle, jako spíš o psích ponožkách, botách, profi kočárky pro psy, autosedačky, plovací vesty, kosmetika a všechno exkluzivně i v růžové barvě ;c) Chce se mi z toho blít a tyto krámy prosperují, takže s tou psych. nerovnováhou některých majitelů zvířat to fakt bude vážnější, než jsem si kdy myslela:

    Oblečky a doplňky pro psy
    http://psi-oblecky.cz/contents/cs/about.html
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: Obávám se že asi ne uplně, popisuje se to docela často v odborný literatuře (teda tim myslim pro zkoumače lidskejch kebulí), veterináři o tom vcelku mluví, teda tim nemyslim jen toho "mýho", hbitě se toho pochopitelně čapli i výrobci granulí (kšeft je kšeft) http://www.krmivo-perro.cz/products/perro-vegetarian-2-5-kg-10-kg-20-kg/, semtam se to nějakej veterinář snaží potlačovat (včetně mýho, ale taky vždycky řiká, že on fakt není psycholog a spíš šílí s lidma který personifikací psa vyrobili psovi očistec na zemi (vyrovnají se hravě magorum co psi řežou) a tohle pro něj není to největší zlo).
    Krásně odborně to popsal veterinář z tohodle příspěvku http://www.lidovky.cz/...aji-ze-psu-vegetariany-pg6-/zpravy-domov.aspx?c=A110125_111459_ln_domov_kar
    Nejlepší je postup ala maník z fitka. Každýmu vysvětluje, jak jen vegetarián je zdravý člověk a lidí žeroucích maso je mu líto (častý projev vegetariána s syndromem Health Food Junkie který byl popsán poprvně v cca 80 letech v emérice případně bio-jedlíka, to s tou lítostí nad osudem "obyčejných, nenadřazených lidí). Pak do sebe napere strašlivou dávku koncentrátu živočišnejch bílkovin, ztratí se na hajzl s podezřelou krabičkou a jde posilovat ve víře, že tentokrát mu vystoupí další žíla na tricepsu:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam