• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SPIRITMEDITATORExistuje nahrazka masa? Nebo maso je nahrazka jidla(hmota)? Aneb jedl by nekdo maso nijak neupravovany, cerstve uloveny?
    Jeee a co jis, kdyz nejis maso? Jeee a co jis ty? Jenom maso? Zamysleme se trochu, proc jime maso? Mozna zvyk, mozna zastaraly nazor, (dnes jiz doktory bez ega vyvracen) ze je zdravy a dokonce potrebny, mozna domnenka, ze nam chutna samo o sobe, mozna nemame moc na vyber, kdyz prijdeme do restaurace, kde z dvou stovek jidel, jsou tri vegetariansky a mezi nimi je salat s kurecim masem, nebo smazeny file. Mozna mame v hlave ulozeno ze to je bezny od praveku a proto je to spravny. Mozna od mala nam je nuceno(diky zastaralemu nazoru) vic nez jakekoliv jine jidlo.... viz "aspon to masicko snez, brambory a zeleninu muzes nechat" mozna protoze je levnejsi nez syr nebo zelenina a mozna ......??? Myslim ze je na case v roce 2013(rok transformace, nebo velkych zmen) prehodnotit, nebo uz konecne aspon vyhodnotit situaci a zamyslet se nad skutecnym vyznamem masa a predevsim na zpusobu jakym to maso ziskavame a hlavne jestli nam vic "dava" nebo "bere". Jestli je pestrejsi strava typu: "maso na milion zpusobu" nebo "milion kombinaci a zpusobu pripravy veskere rostlinne stravy" atd.
    rozbalit záhlaví
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    TESSS: brambory obsahují rostlinný škrob a psi jakožto masožravci jej špatně tráví (nebo spíš brambory nestráví vůbec). Pokud se pes krmí bramborem, pak hodně zhubne, má matnou nelesklou srst a viditelně strádá.
    TESSS
    TESSS --- ---
    PATRICIE_: vareny brambory psum nevadi. Taky jsem si to myslela, ale pry jsou pro ne OK.
    a jinak ke krizenci, kterymu se daji pocitat zebra, jednoho takovyho mam a fakt s tim, nic moc nenadelam
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    MANFRED: Tak kdysi jedna moje "teticka" prijela na navstevu se psem. ona kufr. on kufr. sice byl rozhodne o dost mensi nez ona (bisonek) ale kufr mel vetsi. Obleceni, misticky, papanicko peti druhu, kosmetika, samponky, vonavky... ten pes mel problemy poradne chodit, protoze prece si nezaspiny pacicky na spinave zemi venku, no fuj... fakt nemoc...
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: Tak lze se utěšovat tim, že pes se snad nestydí a co vim jinej pes ho prostě bere přes navlíknutý krávoviny prostě jako psa (dobrej přístup, to my lidi neumíme) na kterýho holt se něco navlíklo (chtěl bych věřit že si myslí "na kterýho blbec něco navlíknul" ale to bych asi psy zlidšťoval). Takže dokud mu to nepřekáží a neškrtí ho to a páníčkovi to zmírňuje příznaky líp a s menšíma škodama než medikace, snad to lze tolerovat.
    Jo, fakt se řiká že mezi 100 majiteli zvířat je víc poruch poruch než mezi 100 obyvateli uzavřenýho oddělení :-) jak pacient vleze, vykecá že má pejska a je to jeho nejlepší kamarád kterej mu nejvíc rozumí a kterýmu muže všechno říct, je to jasný, už se šahá po bločku s receptama:-).
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    MANFRED: nabídka reaguje na poptávku - smutný :c(

    Tento můj odkaz není ani tolik o jídle, jako spíš o psích ponožkách, botách, profi kočárky pro psy, autosedačky, plovací vesty, kosmetika a všechno exkluzivně i v růžové barvě ;c) Chce se mi z toho blít a tyto krámy prosperují, takže s tou psych. nerovnováhou některých majitelů zvířat to fakt bude vážnější, než jsem si kdy myslela:

    Oblečky a doplňky pro psy
    http://psi-oblecky.cz/contents/cs/about.html
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: Obávám se že asi ne uplně, popisuje se to docela často v odborný literatuře (teda tim myslim pro zkoumače lidskejch kebulí), veterináři o tom vcelku mluví, teda tim nemyslim jen toho "mýho", hbitě se toho pochopitelně čapli i výrobci granulí (kšeft je kšeft) http://www.krmivo-perro.cz/products/perro-vegetarian-2-5-kg-10-kg-20-kg/, semtam se to nějakej veterinář snaží potlačovat (včetně mýho, ale taky vždycky řiká, že on fakt není psycholog a spíš šílí s lidma který personifikací psa vyrobili psovi očistec na zemi (vyrovnají se hravě magorum co psi řežou) a tohle pro něj není to největší zlo).
    Krásně odborně to popsal veterinář z tohodle příspěvku http://www.lidovky.cz/...aji-ze-psu-vegetariany-pg6-/zpravy-domov.aspx?c=A110125_111459_ln_domov_kar
    Nejlepší je postup ala maník z fitka. Každýmu vysvětluje, jak jen vegetarián je zdravý člověk a lidí žeroucích maso je mu líto (častý projev vegetariána s syndromem Health Food Junkie který byl popsán poprvně v cca 80 letech v emérice případně bio-jedlíka, to s tou lítostí nad osudem "obyčejných, nenadřazených lidí). Pak do sebe napere strašlivou dávku koncentrátu živočišnejch bílkovin, ztratí se na hajzl s podezřelou krabičkou a jde posilovat ve víře, že tentokrát mu vystoupí další žíla na tricepsu:-)
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    MANFRED: ke zbrojáku zavést ještě zvířeťák (průkaz na vlastnění zvířete)? Hele já jsem pro.
    Když takhle potkám jezevčíka, který svým panděrem dře o chodník a nebo naopak křížence, kterému se dají očima počítat žebra...
    Když slyším, jak lidé dávají psovi cukroví a nebo mu uvaří brambory (pro psa toxin)... Na to se ani nedá říci, že je to "zvěrstvo". To je pokus o velmi pomalé utracení.

    Naštěstí jsem ještě nikdy neslyšela, že by nějaký vegetarián/vegan upíral psovi/kočce maso či živočišné složky. Tak to snad jde jen o nějakou urban legend - ne?
    MANFRED
    MANFRED --- ---
    PATRICIE_: Ale problém toho, jak řeší nemasožrout problém a trápí své svědomí tím, že si pořídil psa a pes není kráva a tudíž žere a potřebuje k uspokojení potřeb maso ( a tudíž ubližuje světu), je docela příznakem chrastění v chápání světa. (Nikterak vyjímečným. Health Food Junkie stejně jako jiné extrémní formy jsou vděčnými, dostupnými studijními exempláři oborů zabývajících se duševnem člověka, dovedeno do absurdna porucha lze řešit rozvinutím, stačí to dovést do krajnosti, praštit zlého příslušníka masožravého druhu paličkou a problém se svědomím je vyřešen) Opravdu to dnes není vyjímka, zvěrolékař se s tím setkává docela často (muj zvěrolékař ne nadarmo říká, že by v ordinaci urgentně potřeboval přítomnost psychologa, protože z poloviny se zabývá psychologickými majitelů místo chorobami zvířat, to tedy nemyslí rozhodně jen tenhle problém, stejné peripetie s personifikací zvířat má s chápáním zlých zvířat, třeba kočky která krvelačně zabila nevinného kanára etc.), stejnej osud jako psa v případě stravy postrádající živočišnou složku se vyskytuje třeba i u fretek, ještěrek a jiných masožravců (u psů vždy upozorňuje, že pojem všežravec neznamená že zvíře žere všechno a může se živit tedy nějakou složkou stravy výhradně, což by bylo stejné jako krmení všežravce člověka jen bombonama, ale že strava má sestávat z cca třetiny bílkoviny živočišné v štěněcím, o něco nižším ve věku dospělém a cca 1/5 ve věku pokročilém, podle mne to dělá tedy blbě, protože údaj o podílu bílkovin si lidi zamění za podíl čehokoli z čeho sestává zvíře třeba flaksy s lojem. Jeho názor po dlouhých letech praxe je, že na držení zvířete by mělo být vyšetření. Majitele. Od psychiatra.)..
    Nicméně pořád je lepší, když se dělají pokusy na zvířatech, než na člověku, ideálně na dětech (jsou levná, jakékoli důsledky lze svést na lékaře, třeba na to škodlivé očkování, zubaři s medovými zuby, internisté s kolapsy z dehydratace atd. mohou povídat, pěkný příklad pokusu-dítě je třeba pokládat pouze na pravý bok a zapřít ho polštáři aby se nepřevracelo s následnou deformací s lopatkou atakující páteř a ochrnutím tady jedna maminka (vyčetla na netu:-) uskutečnila před cca 2 měsíci, ale jak jinak, mohlo za to očkování a špatné složení dětské výživy. Střílet. Věšet. Mučit.
    BARRACUS: Pes může žít i bez nohou, uší, očí, oháňky a spousty dalších součástek. Přesto bych to, stejně jako stravu neuspokojující jeho potřeby, nedoporučoval.
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BARRACUS: Já spíš myslela, že by granule veganovi/vegetariánovi nemusely vadit a nebo rozhodně míň než mazlíčkovi vařit či jinak připravovat maso. Ale to je fuk, oni by už určitě našli nějaký argument přoč je maso zlé v jakékoliv podobě... hrách na stěnu a jede se dál :c)
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    PATRICIE_: Me neprijde ze se hadame :) Mam spis pocit,ze si nerozumime :D

    Ad zviratka. Kocka je selma ciste masozrava. Pes je vsezravej a za urcitejch okolnosti bez masa muze zit. Nektere slechtene druhy by s tim nemely mit problemy.

    Ad granule: Schvalne se podivam na baleni doma, ale mel jsem za to,ze se taky vyrabej z masa, nebo teda nejakejch zivocisnejch odpadku nejspis..
    PATRICIE_
    PATRICIE_ --- ---
    BLOODRAT:
    BARRACUS:

    Nehádejte se, vždyť máte oba dva pravdu a říkáte totéž.
    Člověk je od přírody všežravec a v dnešní době má volbu výběru, co bude a nebude žrát.
    Pes a kočka nejsou všežravci - spadají do šelem nebo čeho a maso ke svému životu potřebují - musí ho mít (ať mi nikdo netvrdí, že jeho čokl žije na mrkvičce - dostane ode mě přes hubu za týrání zvířat)

    BTW: co je za problém živit psa nebo kočku vyváženýma granulema? S tím mají vegoši také problém?

    znám takovou jednu říkanku:
    "Kočka leze dírou, pes oknem, pes oknem, budou-li žrát maso, nechcípnem, budou-li žrát maso, nechcípnem"
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BLOODRAT: Rozdil mezi ulovi si sam, nebo dostane od cloveka je dle meho celkem nezanedbatelny. Zejmena u kocky. Ale to ted neresime.
    Z toho, jak chapu veg*ny a jejich motivaci k tomu maso nejist jde vetsinou o to,ze nechteji ublizovat zviratum. Jenze pokud maji doma kocku, tak v tom ublizovani pokracuji dal. A to u tech vnimavejsich zpusobuje tu provinilost. Samozrejme logickou uvahou dojdou k tomu,ze zvire maji radi a nenechaji ho prece chcipnout hlady. Ale treba se rozhodnou,ze dalsiho psa/kocku uz mit nechteji.
    Ale nejdulezitejsi na tom, co rikam je ona moralni nadrazenost ve vztahu k masozroutum, kterou pokud veg*an ma a zaroven ma doma masozrave zvire, tak je absolutne smesna. Nic jineho neresim :)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BARRACUS: Jaký je rozdíl pro planetu v tom, jestli pes to jídlo dostane od vegana, masožravce nebo si ho uloví sám? Proč by kvůli tomu měl cítit vegan provinile? On svůj díl "práce" za lepší zítřky odvádí a zvíře žrát musí. To mi přijde jako rozumné a dospělé jednání, kterému dávám přednost před konzistentním, v jehož rámci jsou lidé schopni nechat zahynout kočku na podvýživu ve snaze naučit jí na salát.
    Nejsem vegan, btw, ze striktních veganů mám spíš srandu a ti militantní mě vyloženě serou.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BLOODRAT: Nekdo rika: Jist maso je nemoralni. Ty ses nemoralni, protoze jist maso.. A potom tenhle clovek prijde domu a vykydne kus kravy psovi do misky. To ti prijde jako konzistentni uvazovani? Me ne.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BARRACUS: A jak ten souvisí s vlastnictvím psa a jeho krmení masem? Dle mě je vše ok, pokud si jede někdo svou víru sám na sebe a necpe do psa zrní / křečka vepřový.
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BLOODRAT: rozumej, tady nejde o psa, ale o ten pocit moralni nadrazenosti, ktery je tolika veg*num vlastni.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BARRACUS: Spadlo ti to, Máchale, asi to chce větší zátěž. Co člověk, který má rád zvířata tak, že pracuje v útulku a rozhodne se stát se veganem? Jak velkou roli hraje samotné vlastnictví psa v tak řečeném pokryteckém přístupu?
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BLOODRAT: Nic. nech si psa. Je mi jasne,ze ho mas rad a nechces ho dat utratit. Ale aspon se potom netvar, ze zachranujes planetu a ze kazdej masozrout je amoralni kreten.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    BARRACUS: Oky. Tak si mentálně zacvič, zatím naložíme málo a s asistencí. Mám doma tříletého psa. Rozhodnu se stát se veganem. Co teď se psem?
    BARRACUS
    BARRACUS --- ---
    BLOODRAT: Jo, koukam,ze logikou moc neoplyvas. vskutku, pokud hlasam,ze jsem "ten lepsi, protoze neublizuju zviratkum" a pritom mam doma masozraveho milacka, tak me to prijde pokrytecke.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Logika jak debil, fakt: ) Nejlepší když se to otočí. Jsem vegan a rozhodnu se jíst jen maso. Mám doma křečka, ale protože mám rád zabíjení, budu ho futrovat vepřovým a bůčkem. Sem tam mu milostivě nasypu zrní, ale pokud z toho nemám vnitřní konflikt, pravděpodobně budu pokrytec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam