...ahoy, zdravim a pozdravuji....jen tak na chvilku jsem se zacetl do Vasi diskuze, a jako kuchar od vyuceni a mam za sebou i skusenost ve vegetarianske restauraci tak me cela cesta po kuchynich vratila na skolu....pravda a popreni veskerych mytu jak je to se zeleninou a masem....jelikoz nas oraganismus po prijeti potravy musi provest 2 cinnosti tj. traveni a zazivani, znamenato pro nas kuchare ze mu muzeme pomoci alespon s tou prvni.....traveni probiha v zaludku, a nase telo rozklada jednotlive prvky na jednodussi.../napr u cukru glukoza, laktoza, sacharoza, fruktoza/, aby je nakonec mohl poslat dale na zazivani a to neni nic jineho nez premena zivocisnych, rostlinych, a jinych molekul na latky telu vlastni..napr. kdyz si date poradny biftek, tak Vam po panaku slehne to je jasne, ale zatim co spite zaludek sotva dokonci svou praci a predelejte za noc ctvrt kila bejka na chlapa.....zatimco u zeleniny odpada podprogram traveni / premena zivocisna/ a cely proces kolobehu potravy v tele urychlime.
Kdyz vememe stranku vyzivove hodnoty u jednotlivych kuchyni, nemuzeme rict ze kdyz budeme jist vegee budeme mit hlad.Zakladem kazde kuchyne je vzit pozivatinu a pochutinami doplnit, a tepelnou upravou zvysit energetickou hodnotu / u knedliku z mouky, mleka,soli a kvasnic uvarenych ve vode/
Ve vegetarianske kuchyni, a vlastne i v pojeti postoje ke stravovani jako vegetarian je pro Vas nejlepsi kombinovat tepelne upravy jak u hlavniho pokrmu, tak i u prilohy..../grilovana zelenina v testovinovem salatu, zarestovana susena rajcata na tamari ala gran masala/ orientalni ordinerni zalezitost kterou doma zvladne kazdy, je to pravda ale po skusenostech musim uznat ze kdyz fakt maso ne, tak to nakonec vyjde financne nastejno jako s masem, vyhodou je to ze kdyz uz se tak rozhodnete tak mate zaruceno to ze mate zeleninu sezonni, kdezto maso chodi zabalene porad stejne, a nebo na haku jestli chcete, ale je pravda ze zeleninu muzete upravovat vsemi zpusoby ktere znate, ale nejlepsi je ta kterou si sami vypestujete!
Rozloucim se s Vami radou ze pokud uz potkate vegana / na rozdil od vegetariana neji nic co je zivocisneho puvodu / a vegan po Vas bude chtit dezert, a jedine co zbyde bude medovnik, tak ma smulu....med totiz vyrabi vcely, a asi by nebyl rad:O())) Btw_kdyby meli lidi jist jen zeleninu, meli by jsme stolicky vsude:O())