• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAMAHLVýklad snů
    V této diskusi si pomáháme odkrýt sdělení ukrytá ve snech. Pamatujete-li si sen, který vás zaujal a máte pocit, že by mohl nést důležitou zprávu, ale nemůžete mu docela přijít na kloub, napište ho sem. Pokud vás napadá něco ke snům ostatních, směle to napište.

    Principy psaní snů

    Dejte najevo, které motivy považujete za podstatné, ale nebojte se psát i jakékoliv detaily, co si vybavíte. Nepište pouze příběh a symboly, ale též pocity a emoce, které se k nim ve snu pojily. Zkuste nadhodit vlastní, byť třeba hrubou a neúplnou, interpretaci. Můžete si nejprve zkusit vyhledat motivy v nějakém ze snářů. Medův snář. Pokud vás napadá, k jaké situaci ve vašem životě by se sen mohl vázat, popište ji. Pokud ne, můžete aspoň v obrysech popsat, čím zrovna všeobecně procházíte.  

    Principy výkladu

    Jeden ze základních principů, na kterém se sny utvářejí, jsou asociace. Proto můžete nadhodit jakoukoliv volnou asociaci, která vás k danému snu napadá, nemusíte vůbec být experti na symboliku. Sen má smysl jako celek, nepřisuzujeme význam pouze jednotlivým aspektům, ale i jejich interakcím a vývoji.
    rozbalit záhlaví
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    KAMAHL: mě to spíš řiká, že city(chemka) vyléčí tvé závislosti vycházející z pudové stránky(jehly)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    THX_1138: Řekl bych, že takový sen varovně naznačuje, abys zapracoval na svých závislostech a zlozvycích. Můžou nebo nemusí to být doslovně omamné látky různého druhu.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    THX_1138: Co to je chemické odjehlování? Nechceš to popsat nějak expresivněji?
    SWASTA
    SWASTA --- ---
    ted je všechno jinak. pozor
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    KAMAHL: jo vypadá to tak
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    ROBERT_MOST: Rychlejší změny v životě?

    VISNAK: Přijde mi to trochu podobný schéma: Voda - námaha - úspěch. Přijde mi to celkem pozitivní, voda se často interpretuje jako city, tak by se to dalo vyložit třeba tak, že se ti daří zvládat emoční problémy na mezilidské úrovni (loď s jinými lidmi) a to rýžování by mohlo být v podobném smyslu nějaké ponaučení z minulosti?
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    po dlouhý době tzv. silnej sen..jel jsem vlakem, najednou začali hlásit, že všichni musí z vlaku ven nahoru...tak jsem vylez nahoru na vlak..už to nebyl cestovní, ale nákladní vlak - cisterna, nahoře zábradlí, kterýho jsem se držel a rozjel se šílenou rychlostí, musel jsem se fakt hodně držet..potom nějaká černá postava měla úmysl mě schodit, ale těsně než na mě dosáhla, tak uklouzla a spadla dolu, takže byla na kaši (náhle asociace na jednoho kamaráda a uvědomnění, že za smrt tý černý postavy, která s nim měla něco společnýho mohl defakto on protože je přece smolař a tyhle lidi vysílaj tu smůlu kolem sebe a došlo mi že by vážně bylo lepší se od něj držet dál)

    ...potom tou rychlostí mi z kapsy vypadl a uletěl plně popsanej papír a věděl jsem, že to byla jízdenka...viděli to právě přicházející revizoři, takže jsem z nich vůbec neměl strach a byl jsem úplně v klidu - viděli přece, že jsem za tu ztrátu nemoh, bylo to tou rychlostí

    potom obraz nově stavějícího se vagonu na který jsem měl přestoupit, opět se zábradlím
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Poslední zhruba půlrok se mě poměrně často opakují dva typy snů.
    První je sjíždění řek s různýma osobama na lodi kterou k tomuto účelu v reálu vlastním. Ve snech se před peřejema objevují pochybnosti nad tím, jestli se to dá sjet, potom pocity typu "proboha do čeho jsem to vlezl" a nakonec pod peřejí pocity euforie že se obtížný místo podařilo sjet. Řeky jsou většinou divoké v horské krajině.

    Druhý typ snů je zpravidla rýžování zlata z říčního štěrku, pocity si z nich nevybavuju žádný, sny jsou velmi realistické, práce v nich vždy končí nálezem zlatinek nebo nuggetů...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    The Dream Character as Prototype for the Multiple Personality Alter | Deirdre Barrett - Academia.edu
    https://www.academia.edu/...8410/The_Dream_Character_as_Prototype_for_the_Multiple_Personality_Alter
    SISTA
    SISTA --- ---
    SISTA: jen pro pobaveni: vcera jsem plavala v bazenu s hrosikem :D fakt jsem zvedava, kam az to dojde.. ta voda je tam proste vzdycky!
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Sny jako řeč duše - Pjér la Šé'z - Dajána Praha (16.10.2014)
    https://www.youtube.com/watch?v=r9nVgSyrJgM
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAMAHL:
    HAJNE: diky za reakce. zni to zajimave:) asi si ty sny zkusim zacit psat a budu si hledat info k tem konkretnim situacim, ktery se tam odehravaj.
    jinak si bohuzel nevybavuju nic, s cim by se pocatek tehle snu mohl spojovat. vsechno, co me napada, zacalo az v prubehu.. no jeste o tom budu premejslet:)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    SISTA: pro mě je voda jeden z nejčastějších motivů, už roky. Podle mě je to dost obecný motiv, záleží na konkrétní formě a kontextu, sama popisuješ hodně různé situace. Můžeš si zkusit najít něco o symbolice elementů, většinou se vodě přisuzují právě kvality v ohledu emocí, citů, případně intuice. V pozitivním aspektu radost že života, láska k bližním, přijímání věcí, svěžest v negativním (přebytek) přecitlivělost, sebelítost, přílišná pohodlnost, emoční labilita (nedostatek) neradostnost, nevděčnost a nepříjemný pocit ve společnosti.
    HAJNE
    HAJNE --- ---
    SISTA: Většinou se voda spojuje s nevědomím, stoupající hladina moře může znamenat moc toho živlu, tj. moc nevědomí, který má neskutečnou sílu v psychice, dost podobně bych to viděla i v případě silného proudu řeky. Kamenité dno a mrtvá ryba mohou poukazovat na to, že když se člověk rozhodne ponořit do toho nevědomí a zjistit, co se v něm ukrývá, může to být dost nepříjemné. Hodně zajímavý je to usnutí v řece a probuzení se o kus dál, to by mě fakt zajímalo co by to mohlo znamenat :) jinak to že to byla řeka tobě známá může být klidně jen tím, že si mozek "vypůjčuje" známé kulisy z tvojí paměti.
    Ale celkově to může znamenat dost věcí - buď se v současnosti víc zaměřuješ na nevědomé příčiny toho, co děláš, a sny tuhle tvou chvályhodnou činnost reflektují a poukazují na to, na co by sis měla dát pozor (síla toho nevědomí - opatrně s nim)...nebo to může naopak znamenat, že to neděláš, ale ve vlastním zájmu bys měla. Neřešíš třeba teď nějaké problémy, u kterých tušíš, že by za nimi mohlo stát něco, co si nechceš přiznat nebo co by mohlo mít kořeny v minulost?

    Ještě když odbočím od tohohle (asi) jungiánského pojetí vody jako symbolu nevědomí, vlastně by to mohlo symbolizovat cokoli, co není produktem člověka, nemá nad tím úplně moc a ovlivňuje ho to - třeba aj city.

    Jinak mně se všelimožný sny o moři, jeho stoupající hladině, tsunami, mořskejch potvorách, řekách a pádech do nich a mostech přes ně zdají už asi osm let a myslím, že pokud si člověk nevyřeší to, co mu ty sny vyjevují, bude se mu to zdát pořád :D Tak hodně štěstí
    SISTA
    SISTA --- ---
    tusite nekdo, co by mohla znamenat temer denne se zjevujici voda ve snu? uz to trva minimalne mesic a voda ma ruzny podoby. napr. 2x to byla stoupajici hladina more, x krat plavani ve znamy rece (jednou jsem v ni jakoby usnula a vzbudila se o kilometr dal, jindy zas mela hodne kamenity dno, potom byl zase silnej proud), dneska plavani v rece s mrtvou rybou a nebo treba kolikrat jen sny odehravajici se v blizkosti reky/more. ma to nejekaj spolecnej znak?
    DAGIMAGI
    DAGIMAGI --- ---
    KAMAHL: ty jo dík za rozvedení...o té možné výzvě bych se mohla zamyslet - sice mě žádná nenapadá (asi tak, mám problém jít si do obchodu koupit rohlík, ale skočit padákem bez problému)...bohužel kontext s řekou mě opravdu nenapadá...ten děs, krom hororového důvodu (před týdnem se mi zdálo, že mám v sobě ďábla, který mě tlačí na hrudi - ale to jsem se před spaním dívala na něco typu "exorcista"), kdy mě zlá síla odnáší pryč, tak jsem se právě i bála toho, že nic nevidím a že se proti tomu odnášení nedokážu ubránit...sebekontrola je pro mne v realitě velmi důležitá, neb mě drží živou a bez vážnějších úrazů :-))
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    DAGIMAGI: Chceš jít do pohodlí domova, ale místo toho jsi - ať se ti to líbí nebo ne - postavena před nějakou výzvu, reprezentovanou zde řekou. Řeka je celkem mnohoznačný symbol, bez kontextu asi těžko být specifičtější. Zamyslel bych se nad tím, co tě tam vlastně přesně děsí. Je to ztráta kontroly nebo něco jiného?
    DAGIMAGI
    DAGIMAGI --- ---
    fakt by mě zajímalo co se děje, poslední týdny mám noční můry, prozatím byly spojené s tím co se dělo přes den, takže ok...ale dnešní fakt nechápu proč vzniknul...potřebovala jsem stihnout poslední autobus domů, zastávka cca 500 m, v pohodě si jdu, začne se stmívat a "zvedat vítr" :-)), ale pořád jdu...a najednou je tma jak v pytli, fakt nic nevidím a vítr je tak silnej, že mě otáčí ze směru cesty...snažím se jít dál (kamkoliv), ale najednou se mi ztrácí půda pod nohama a jakási síla mě nese/táhne doleva k řece...chvíli bojuju, a když už to nejde tak se raději probouzím
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Nejsem buddhista, ale buddhismus v jádru na člověka žádné povinnosti neklade, jsou spíš jen doporučení. Jsou buddhisté, kteří mají nějakou formálnější pravidelnou praxi, třeba i každodenní odříkávání manter v zásadě podobné odříkávání otčenášů, ale zavázat se k ní by si praktikující měl zvolit svobodně sám a hlavně za její dodržování odpovídá jen sám sobě, ne nikomu nad sebou nebo kolem sebe. A myslím, že ani dnešní křesťanství na člověka ve skutečnosti samo o sobě neklade nároky modlit se několikrát denně, může tam být nějaký tlak okolí, ale to záleží spíš na konkrétním společenství, v němž se člověk ocitne. Každopádně myslím, že jestli si hraješ s myšlenkou zkusit nějakou buddhistickou meditaci a ve snu ti přijde vizitka, tak je to celkem jasná pobídka :)
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    KAMAHL: Kdybych měla jen ten druhý sen, nejspíš bych si ho vysvětlila jako projekci skutečnosti. Lituju se docela často, chtěla bych omezit svůj materialismus a už dlouho uvažuju, že bych zašla vyzkoušet zenovou meditaci.
    Nevím, jestli se tak upínám na ateismus a vědeckost (plášť by mohl být taky projekce ze skutečnosti - kamarádka šla nedávno na párty v masce šíleného vědce), ale tuším, co jiného by to mohlo být (s vědou to nemá moc společného). Na většině náboženství (nebo spíš církví?) mi vadí přílišná organizovanost - povinnost modlit se několikrát denně a odříkávat při tom věty bez významu a povinnost poslouchat "světskou" autoritu (kněze)...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam