• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAMAHLVýklad snů
    VISNAK
    VISNAK --- ---
    Poslední zhruba půlrok se mě poměrně často opakují dva typy snů.
    První je sjíždění řek s různýma osobama na lodi kterou k tomuto účelu v reálu vlastním. Ve snech se před peřejema objevují pochybnosti nad tím, jestli se to dá sjet, potom pocity typu "proboha do čeho jsem to vlezl" a nakonec pod peřejí pocity euforie že se obtížný místo podařilo sjet. Řeky jsou většinou divoké v horské krajině.

    Druhý typ snů je zpravidla rýžování zlata z říčního štěrku, pocity si z nich nevybavuju žádný, sny jsou velmi realistické, práce v nich vždy končí nálezem zlatinek nebo nuggetů...
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    The Dream Character as Prototype for the Multiple Personality Alter | Deirdre Barrett - Academia.edu
    https://www.academia.edu/...8410/The_Dream_Character_as_Prototype_for_the_Multiple_Personality_Alter
    SISTA
    SISTA --- ---
    SISTA: jen pro pobaveni: vcera jsem plavala v bazenu s hrosikem :D fakt jsem zvedava, kam az to dojde.. ta voda je tam proste vzdycky!
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    Sny jako řeč duše - Pjér la Šé'z - Dajána Praha (16.10.2014)
    https://www.youtube.com/watch?v=r9nVgSyrJgM
    SISTA
    SISTA --- ---
    KAMAHL:
    HAJNE: diky za reakce. zni to zajimave:) asi si ty sny zkusim zacit psat a budu si hledat info k tem konkretnim situacim, ktery se tam odehravaj.
    jinak si bohuzel nevybavuju nic, s cim by se pocatek tehle snu mohl spojovat. vsechno, co me napada, zacalo az v prubehu.. no jeste o tom budu premejslet:)
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    SISTA: pro mě je voda jeden z nejčastějších motivů, už roky. Podle mě je to dost obecný motiv, záleží na konkrétní formě a kontextu, sama popisuješ hodně různé situace. Můžeš si zkusit najít něco o symbolice elementů, většinou se vodě přisuzují právě kvality v ohledu emocí, citů, případně intuice. V pozitivním aspektu radost že života, láska k bližním, přijímání věcí, svěžest v negativním (přebytek) přecitlivělost, sebelítost, přílišná pohodlnost, emoční labilita (nedostatek) neradostnost, nevděčnost a nepříjemný pocit ve společnosti.
    HAJNE
    HAJNE --- ---
    SISTA: Většinou se voda spojuje s nevědomím, stoupající hladina moře může znamenat moc toho živlu, tj. moc nevědomí, který má neskutečnou sílu v psychice, dost podobně bych to viděla i v případě silného proudu řeky. Kamenité dno a mrtvá ryba mohou poukazovat na to, že když se člověk rozhodne ponořit do toho nevědomí a zjistit, co se v něm ukrývá, může to být dost nepříjemné. Hodně zajímavý je to usnutí v řece a probuzení se o kus dál, to by mě fakt zajímalo co by to mohlo znamenat :) jinak to že to byla řeka tobě známá může být klidně jen tím, že si mozek "vypůjčuje" známé kulisy z tvojí paměti.
    Ale celkově to může znamenat dost věcí - buď se v současnosti víc zaměřuješ na nevědomé příčiny toho, co děláš, a sny tuhle tvou chvályhodnou činnost reflektují a poukazují na to, na co by sis měla dát pozor (síla toho nevědomí - opatrně s nim)...nebo to může naopak znamenat, že to neděláš, ale ve vlastním zájmu bys měla. Neřešíš třeba teď nějaké problémy, u kterých tušíš, že by za nimi mohlo stát něco, co si nechceš přiznat nebo co by mohlo mít kořeny v minulost?

    Ještě když odbočím od tohohle (asi) jungiánského pojetí vody jako symbolu nevědomí, vlastně by to mohlo symbolizovat cokoli, co není produktem člověka, nemá nad tím úplně moc a ovlivňuje ho to - třeba aj city.

    Jinak mně se všelimožný sny o moři, jeho stoupající hladině, tsunami, mořskejch potvorách, řekách a pádech do nich a mostech přes ně zdají už asi osm let a myslím, že pokud si člověk nevyřeší to, co mu ty sny vyjevují, bude se mu to zdát pořád :D Tak hodně štěstí
    SISTA
    SISTA --- ---
    tusite nekdo, co by mohla znamenat temer denne se zjevujici voda ve snu? uz to trva minimalne mesic a voda ma ruzny podoby. napr. 2x to byla stoupajici hladina more, x krat plavani ve znamy rece (jednou jsem v ni jakoby usnula a vzbudila se o kilometr dal, jindy zas mela hodne kamenity dno, potom byl zase silnej proud), dneska plavani v rece s mrtvou rybou a nebo treba kolikrat jen sny odehravajici se v blizkosti reky/more. ma to nejekaj spolecnej znak?
    DAGIMAGI
    DAGIMAGI --- ---
    KAMAHL: ty jo dík za rozvedení...o té možné výzvě bych se mohla zamyslet - sice mě žádná nenapadá (asi tak, mám problém jít si do obchodu koupit rohlík, ale skočit padákem bez problému)...bohužel kontext s řekou mě opravdu nenapadá...ten děs, krom hororového důvodu (před týdnem se mi zdálo, že mám v sobě ďábla, který mě tlačí na hrudi - ale to jsem se před spaním dívala na něco typu "exorcista"), kdy mě zlá síla odnáší pryč, tak jsem se právě i bála toho, že nic nevidím a že se proti tomu odnášení nedokážu ubránit...sebekontrola je pro mne v realitě velmi důležitá, neb mě drží živou a bez vážnějších úrazů :-))
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    DAGIMAGI: Chceš jít do pohodlí domova, ale místo toho jsi - ať se ti to líbí nebo ne - postavena před nějakou výzvu, reprezentovanou zde řekou. Řeka je celkem mnohoznačný symbol, bez kontextu asi těžko být specifičtější. Zamyslel bych se nad tím, co tě tam vlastně přesně děsí. Je to ztráta kontroly nebo něco jiného?
    DAGIMAGI
    DAGIMAGI --- ---
    fakt by mě zajímalo co se děje, poslední týdny mám noční můry, prozatím byly spojené s tím co se dělo přes den, takže ok...ale dnešní fakt nechápu proč vzniknul...potřebovala jsem stihnout poslední autobus domů, zastávka cca 500 m, v pohodě si jdu, začne se stmívat a "zvedat vítr" :-)), ale pořád jdu...a najednou je tma jak v pytli, fakt nic nevidím a vítr je tak silnej, že mě otáčí ze směru cesty...snažím se jít dál (kamkoliv), ale najednou se mi ztrácí půda pod nohama a jakási síla mě nese/táhne doleva k řece...chvíli bojuju, a když už to nejde tak se raději probouzím
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    GOLDENDELICIOUS: Nejsem buddhista, ale buddhismus v jádru na člověka žádné povinnosti neklade, jsou spíš jen doporučení. Jsou buddhisté, kteří mají nějakou formálnější pravidelnou praxi, třeba i každodenní odříkávání manter v zásadě podobné odříkávání otčenášů, ale zavázat se k ní by si praktikující měl zvolit svobodně sám a hlavně za její dodržování odpovídá jen sám sobě, ne nikomu nad sebou nebo kolem sebe. A myslím, že ani dnešní křesťanství na člověka ve skutečnosti samo o sobě neklade nároky modlit se několikrát denně, může tam být nějaký tlak okolí, ale to záleží spíš na konkrétním společenství, v němž se člověk ocitne. Každopádně myslím, že jestli si hraješ s myšlenkou zkusit nějakou buddhistickou meditaci a ve snu ti přijde vizitka, tak je to celkem jasná pobídka :)
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    KAMAHL: Kdybych měla jen ten druhý sen, nejspíš bych si ho vysvětlila jako projekci skutečnosti. Lituju se docela často, chtěla bych omezit svůj materialismus a už dlouho uvažuju, že bych zašla vyzkoušet zenovou meditaci.
    Nevím, jestli se tak upínám na ateismus a vědeckost (plášť by mohl být taky projekce ze skutečnosti - kamarádka šla nedávno na párty v masce šíleného vědce), ale tuším, co jiného by to mohlo být (s vědou to nemá moc společného). Na většině náboženství (nebo spíš církví?) mi vadí přílišná organizovanost - povinnost modlit se několikrát denně a odříkávat při tom věty bez významu a povinnost poslouchat "světskou" autoritu (kněze)...
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    GOLDENDELICIOUS: To je dobré, pěkně koncentrované. :-) Maska obecně symbolizuje a paroduje nějakou přetvářku, třeba i nevědomou. Kombinace s náboženskou symbolikou je to dost zajímavé. Řekl bych, že to vyloženě nesouvisí s křesťanstvím, to tam možná tvoje podvědomí našroubovalo jen jako náboženství, s nímž jsi se setkávala nejvíce, ačkoliv spojení se synem a duchem svatým by se dalo chápat jako nějaká sjednocující tendence. Bůh zde asi nepředstavuje křesťanského Boha, nýbrž prostě to, k čemu se nejvíc upínáš a nějakým způsobem to "zbošťuješ", něco za čím si hodně stojíš a s čím se ztotožňuješ (máš to jako masku), ale sen ti naznačuje, že to je ve skutečnosti jen povrchní a vzdálené tvojí pravé podstatě. To je podtrženo skutečností, že se nijak moc božsky neprojevuješ, když je ti protivné pomoci se sbírkou. Na druhou stranu je zde ale kombinace červené a bílé, jež se mi zdá docela povznášející, ve smyslu pročišťování (bílá) potenciálně divokých citů (červená). A i samo prostředí kostela odkazuje na to, že to co se odehrává není přeci jen úplně světské. Navíc je tam určitá míra sebereflexe, což nikdy není na škodu. V druhé části snu jsi pak oblečené podobně (!) jako v první, ale považuješ se za vědce. To by podle mě mohlo odhalovat co je to, co v první části "zbošťuješ", tipnul bych si, že to bude paradoxně právě ateismus, který duch naší doby dal do souvislosti s vědeckou metodou. V tomhle případě už ale i přes nabádání jiné postavy nedokážeš rozpoznat, že je to právě ta samá maska. Asi jsi hrdá na svůj vědecký postoj ke světu, který je z věcného hlediska v pořádku, ale udělat z toho část svého ega je už jen mentální konstrukt, který může být neprospěšný. Sama jsi měla potřebu explicitně zmínit, že jsi ateistka, tak to s tím určitě nějak souviset bude.

    U druhého snu mi není jasné, jestli se jednalo o sebelítost nebo svědomí, to si rozmysli. Poslední část bych se nebál vzít doslovně jako pobídku si zkusit něco o buddhismu víc zjistit, třeba navštívit nějaké praktikující nebo si aspoň něco přečíst. Klid a skromnost na konci potvrzují, že z ohledem na předchozí sen v tomto procesu úspěšně navazuješ spíše právě na jeho povznášející aspekty.

    V podrobnostech se můžu snadno plést, ber jenom to, co ti dává smysl. Kdybych to ale měl jen shrnout, řekl bych, že se v tobě probouzí touha po autentickém duchovnu.
    GOLDENDELICIOUS
    GOLDENDELICIOUS --- ---
    Zdálo se mi, že jsem na maškarním plese, který se koná v kostele. Měla jsem na sobě červenobílý hábit a na hlavě svatozář ze zlatého drátku. Představovala jsem Otce a byla jsem poslána k maskám Syna a Ducha svatého, ať doplním skupinku. Někdo řekl, že když mám tak vysokou "funkci", měla bych darovat do probíhající sbírky. To mě naštvalo, protože jsem v masce být nechtěla a navíc jsem u sebe nic neměla. Pak střih - měla jsem oblečenou červenou košili a bílý laboratorní plášť. Někdo mě hned komentoval, jak mám krásnou masku vědce, ale já odpověděla, že to není maska a ať mě už konečně nechají na pokoji. Co by to mohlo znamenat? Jsem ateista a křesťanství mi blízké není.
    Za dva dny se mi zdál další sen o "náboženství". V tom snu jsem brečela a vypočítávala, co všechno je se mnou a se světem špatně. Kluk, který seděl vedle mě, mi dal vizitku buddhistické organizace. Koukám na ni, uklidním se a najednou mě napadne věta "Budu kupovat jen jídlo" = nebudu kupovat (zbytečné) věci.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    MONROE: Nevím, chybí podrobnosti, píšu jen svoje asociace. Přijde mi to podobné jako hnědá. Možná je třeba zpracovat i nějaké temnější aspekty, jiným, temnějším, symbolem s valící koulí je Sisyfos.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    MONROE: Zkus mu dát tenhle obrázek a jestli mu to s tím zarezonuje, tradiční výklady snadno najde. Zelená by tomu nahrávala odpovídajíc pak novému životu.
    MODRAPUSINKA
    MODRAPUSINKA --- ---
    jo taaaak :) dobre diky
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    MODRAPUSINKA: Ne, to jsem teď na mysli neměl. "nechapu proc byl v tom snu zase ten spoluzak!!! a muj pritel to nebyl". Podle mě první krok v práce se sny je ten přijímat je tak jak jsou. Sám mám třeba občas nutkání potlačit věci ze snu za něž se stydím a nepsat je ani do osobního deníku, ale to je samozřejmě sebeklam. Tvůj výkřik třeba vychází z jiné emoce než studu, ale v zásadě je to podobné přání aby skutečnost byla jiná. Nabádám k tomu, nejdřív si toto přání či nutkání uvědomit a nějak zpracovat. Potom je snazší o obsahu snu uvažovat z nezaujatého pohledu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam