• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAMAHLVýklad snů
    V této diskusi si pomáháme odkrýt sdělení ukrytá ve snech. Pamatujete-li si sen, který vás zaujal a máte pocit, že by mohl nést důležitou zprávu, ale nemůžete mu docela přijít na kloub, napište ho sem. Pokud vás napadá něco ke snům ostatních, směle to napište.

    Principy psaní snů

    Dejte najevo, které motivy považujete za podstatné, ale nebojte se psát i jakékoliv detaily, co si vybavíte. Nepište pouze příběh a symboly, ale též pocity a emoce, které se k nim ve snu pojily. Zkuste nadhodit vlastní, byť třeba hrubou a neúplnou, interpretaci. Můžete si nejprve zkusit vyhledat motivy v nějakém ze snářů. Medův snář. Pokud vás napadá, k jaké situaci ve vašem životě by se sen mohl vázat, popište ji. Pokud ne, můžete aspoň v obrysech popsat, čím zrovna všeobecně procházíte.  

    Principy výkladu

    Jeden ze základních principů, na kterém se sny utvářejí, jsou asociace. Proto můžete nadhodit jakoukoliv volnou asociaci, která vás k danému snu napadá, nemusíte vůbec být experti na symboliku. Sen má smysl jako celek, nepřisuzujeme význam pouze jednotlivým aspektům, ale i jejich interakcím a vývoji.
    rozbalit záhlaví
    BONDA
    BONDA --- ---
    KAMAHL: Jak to víš? Ano, rekonstrukcí prošel, a to celkem nedávno, když už jsme tam nežila ani jedna. Co z toho prosím plyne?
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    BONDA: No a neprošel ten byt třeba rekonstrukcí za doby co tam žila babička nebo později?
    BONDA
    BONDA --- ---
    Dneska se mi zdál sen, v jehož průběhu jsem zjistila, že jsem se vyšinula z normálního vnímání a vnímám to, co není (to se mi bohužel občas zdává - že jsem se zbláznila, asi se toho bojím nebo co). Byla jsem v tom snu s babičkou u ní doma, ale místo jejího bytu jsem viděla svůj bývalý byt (tj. byt, de jsem žila jako dítě... náhodou je to taky byt, kde žila babička jako mladá žena). Ukazovala jsem babičce: odsuď sem vidím okno, tady zase dveře. Babička kroutila hlavou: nic takového tady není. Bylo mi jasné, že začínám bláznit a že to musím hned zastavit. Chytla jsem se babičky za ruku a říkám: babi, drž mě pevně, já se musím vrátit do reality. A vší silou jsem zavřela oči. Pak jsem je s velkou námahou otevřela a našla jsem se probuzená ve své posteli... okamžitý střih.
    BONDA
    BONDA --- ---
    HOUBOVAPASTIKA: Já vím, to jsi psala v tom příspěvku. (?)
    HOUBOVAPASTIKA
    HOUBOVAPASTIKA --- ---
    BONDA: Zdraví mě tak kamarád. Flirtovně.
    BONDA
    BONDA --- ---
    HOUBOVAPASTIKA: Čauky mňauky? :) Zaujala mě ta kočičí mluva v souvislosti s pozdější konverzací o lákavém ptáčkovi.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    HOUBOVAPASTIKA: Ty sny na sebe evidentně navazují. Dokonce i typograficky jsi je napsala skoro stejně, což může odkazovat k tomu že v tvém podvědomí odpovídají vývoji stejné situace. V prvním jsi nejdřív chtěla chránit svého kluka, ale pak ses nechala okouzlit někým jiným, kdo tě chce. Druhý už začíná tím, že jsi s někým jiným, kdo tě chce a nebráníš se tomu. Zamyslel bych se, jaká je spojitost mezi postavou toho násilníka z prvního snu a těmi kamarády z druhého. První sen uzavíráš "to jsem ve snu nikdy nezažila ... totálně zahleděná" - druhý sen uzavíráš "trochu zábavy a nového", což může v jistém smyslu odkazovat k témuž.

    Boj v prvním snu může odkazovat k tomu, že dva muži bojují o tebe - když říkáš, že ten kamarád o tebe otevřeně jeví zájem a z tvého textu vyplývá že tomu jsi aspoň trochu otevřená, tak věz že jestli tvůj kluk o tebe stále stojí, tak mezi nimi na nějaké úrovni boj probíhá a to i v případě, že by o sobě nevěděli - na podvědomé úrovni to je cítit.

    V Římské mytologii je žluna (Picus) spojená s příběhem, kde se čarodějnice snaží kouzly odloudit muže od jeho ženy.

    Vzhledem k tomu, že první sen byl násilný a s násilím jsi nesouhlasila, dokud jsi nepodlehla kouzlu by asi byla na místě jistá opatrnost. Možná by sis měla víc vážit toho co máš?
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    KAERI: Měl jsem nedávno podobný sen, ale ve chvíli kdy se měl začít psát ten test jsem měl záblesk duchapřítomnosti a uvědomil si, že už jsem v životě dávno jinde a můžu tedy svobodně jít pryč a když se na to prostě vykašlu tak se fakt nic nestane, zeptal jsem se svojí partnerky jestli jí to tam zajímá a řekla že ne, tak jsme šli pryč. Bylo to úlevné. Tak až se ti to bude zdát znovu, zkus si taky tohle uvědomit, dá se to ;)

    Můj výklad toho byl že se podvědomí tím snem snaží zpracovat odložené nepříjemné vzpomínky ze školy. A uvědomění že už je to pryč je možným řešením. Ale třeba ti to chce něco naznačit, jestli se ti to zdá opakovaně, třeba by se ti hodilo oprášit staré vědomosti?
    KAERI
    KAERI --- ---
    Hmmm...

    Poslední dobou se mi strašně často opakovaně zdává, že jsem se vrátila na střední školu. Stejná budova, stejní učitelé, ale učivo je najednou strašně těžké, pro mě skoro nezvládnutelné. Navíc mám intenzivní pocit, že jsem dlouho chyběla a nemám kde navázat. Většinou je pátek a místo toho, aby to byl pohodový den s pěti hodinami, z nichž jedna je tělocvik, vrší se v něm ty nejpekelnější hodiny, jejichž pekelnost postupně graduje. Absolvuju cca tři, kde se vůbec nechytám, ale o vlásek unikám písemce nebo zkoušení. Panikařím, opět to graduje. Pátá hodina má být matika nebo chemie a vím, že písemka určitě bude. Uniknu tak, že jdu buď za školu, nebo se schovám na záchodě, nebo vymyslím nějakou rádoby důležitou a ušlechtilou pochůzku, kvůli které musím být v inkriminovanou hodinu pryč (jednou jsem přesvědčila svého mladšího bratra, aby šel za školu, abych ho mohla utéct hledat). Písemce uniknu, ale mám intenzivní pocit selhání a obavu, že příště to bude ještě horší. Navíc si připadám hrozně nepatřičně, protože jsem bývalá premiantka a vím, že tím trpí moje pověst dobré studentky.

    Wtf?
    HOUBOVAPASTIKA
    HOUBOVAPASTIKA --- ---
    A pokračování stojí taky zato.

    Zdálo se mi o kamarádovi, který o mě poslední dobou otevřeně jeví zájem. Ve snu mě pozdravil klasicky, tak jako v reálu, flirtovním čauky mnauky. Zeptal se, co mi je. Odpověděla jsem, že mi není nejlíp, a on mě vzal za ruku, a řekl, at si užiju taky trochu srandy. Šli jsme lesem a užívali si tu procházku, vyprávěl mi různý historky, kde byl a co všechno vyváděl. 17letý chlapec ve starším těle ... Vím, že jsem se hrozně bavila, na konci lesa bylo jezero, a já tam viděla ptáčka.

    - To je žluna nebo žluva?
    - Tohle je žluna, Paštičko ...

    Byla jsem tak blízko tomu nádhernému ptáčkovi .. Pokračovali jsme až do města, najednou jsme čekali na autobusové zastávce, a potkali jsme ještě jednoho kamaráda. Začali se mezi sebou bavit o nějakém anglickém vtipu, kterému jsem nerozuměla. Snažili se mi to oba vysvětlit, ale jen jsem se na ně bezradně koukala. Připadala jsem si hrozně malá, nepochopená. Nakonec to vzdali, a řekli, že je to vlastně jedno.

    ----

    Myslím, že si moje hlava hodně hraje s myšlenkou, že bych od svého vztahu ráda utekla za něčím novým. Poznala "trochu zábavy a nového", ale pořád utíkám ještě jinam ...
    HOUBOVAPASTIKA
    HOUBOVAPASTIKA --- ---
    Předevčírem se mi zdál sen. Byla jsem na nějaké párty venku na louce s lidma, a se svým klukem. Jeden vysoký, hubený týpek, tam dorazil s tím, že já jsem jeho, a domlátil mi kluka. (Kterej je malej, hubenej, takřka nemožný aby se pral, natož aby vyhrál nad někým, kdo je o 2 hlavy vyšší..).
    Když ho pustil, Kluk se svalil k zemi. Okamžitě jsem k němu běžela, byl hrozně pomlácený a zpocený .. Udejchaný.. Hladila jsem ho po vlasech a brečela. A pak jsem vstala, a šla se pomstít.

    - Tohle nebylo nutný.
    - Ale ano.

    A v tu chvíli mě totálně zhypnotizovali jeho nádherný oči. Měl jedno oko modré, a jedno zelené. A zničehonic, se začali barvy měnit. Nejprve se mu modré změnilo na zeleé. Potom se mu jeho pravé zelené oko změnilo na žluté, následovalo druhé oko...

    ---
    Nechápu tu proměnu těch očí, to jsem ve snu nikdy nezažila.
    ---

    Stála jsem a nechápala, totálně zahleděná do těch očí, které měnily barvy.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    ROBERT_MOST: Snažim se hledat něco u meda, ale bohužel atom, molekula, teleport, nic takovýho tam neni. I když intuitivně už tomu začínám rozumět. Viděl bych to na nějakou změnu pozitivní vzhledem k tomu, jak jsem se cejtil při tom přenosu:)
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    Dneska jsem měl sen, jak jsem vstoupil do teleportu. Měl jsem trochu strach, ale hned mě to přešlo a byl jsem v úžasu z toho, jak se moje tělo rozkládá na červený atomy. A najednou jsem se objevil v prvnim patře. Co to může znamenat ten teleport?
    BONDA
    BONDA --- ---
    BONDA: plus ten trojčlenný tvar a držení/ svírání (řidítek) - v tomhle smyslu se mluví i o symbolice bicyklu
    BONDA
    BONDA --- ---
    ROBERT_MOST: podle mě to buď souvisí s tvými osobními vzpomínkami nebo v tom hraje roli analogie: kolečko se točí, tj. pohyb se opakuje, člověk ho obsluhuje sám, končí to ideálně tím, že se náklad někde vyklopí, k čemuž práce s kolečkem slouží... a většinou se pak zase naloží další várka, a zase se jede a vyklopí... a tak dokola...
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    Ví někdo, co znamená, když jedu s kolečkem? Už je to podruhý, co to mám ve snu, ale v medo to bohužel neni a neumim si to jinak vysvětlit.
    ROBERT_MOST
    ROBERT_MOST --- ---
    Taky jsem měl jednou sen po kterym jsem se probudil a věděl, že to byl muj minulej život. Byl jsem nějakej ajznboňák-řidič mašiny, kterej jezdil na trase mezi dvěma městy, kde se odehrává celý muj nynější život. Tohle ve mě bylo dlouho.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BONDA: Není od našeho mozku skvělé, kolik možností nám dát zažít nanečisto - a umožní tak nedělat některé chyby, odžít si strachy, vizualizovat bolest a vyniknout skrytým touhám a pokušením? ;-)
    Velmi to svádí k fantaziím o dalších světech, ale takové předpoklady mi připadají dehonestující, jako by upíraly nám samým schopnost snít, jako bychom snad potřebovali berličku pro svou fantazii, nebo omluvu pro hrůzy, kterých jsme schopní, nebo se necítili dost sebevědomí k představě, že se dokážeme dotknout transcendentna, které v sobě máme. Nebo je to jen touha po vnější sounáležitosti a ta vnitřní, kterou sdílíme archetypy, není dostatečná? :-)
    BONDA
    BONDA --- ---
    SARGO:
    KAERI:

    Tak to mi přijde fascinující.

    Ad alternativní životy partyzána a alternativní verze života (oboje úžasný!): mně se jednou zdál hodně živý sen s velkým pocitem "skutečna", že se stejným jménem (a snad i se stejnou podobou) a stejnou vnitřní identitou, které mám teď, žiju na konkrétním místě v naší ulici, ale v 19. století. V 19. stol. na tom místě opravdu byl činžovní dům. Děj snu se odehrával nejdřív na ulici, kde jsem se dala dohromady s nějakým chlápkem a rozhodla jsem se vzít ho domů. Až na schodech, když jsme stoupali, mi došlo, že to vlastně vůbec nechci. Panika. Už jsme byli málem uvnitř, když mi v poslední chvíli napadlo zachránit se přeskokem do svého druhého života: najednou mi bylo osvětleno, že žiju ještě o sto let později v domě o kus dál, kde mám taky celý kompletní život, a že se do téhle existence můžu teď ve stavu nouze přenést tím, že se probudím. Což se i stalo. Ale teď nevím, jestli se do doby Bachova absolutismu nemůžu zase podobným způsobem vrátit. :) Moc by se mi nechtělo, měla jsem tam bídnou a smutnou existenci.

    A pak se mi někdy zdá, jak rozmlouvám s Bohem a jinými nadpřirozenými bytostmi, a i to jsou sny na pomezí "reality" (nejsem věřící). A nejhorší sen toho typu byl, když po mně chtěl ďábel s nádhernou tváří, abych se mu upsala duší (do knihy, ve které byl místo listů dým). Byl krásný, jeho vůle se stala mou vůlí a já byla úplně bezmocná. Zároveň jsem to ale nechtěla a skučela jsem o smilování (slovy "ale já chci být šťastná"). V tom typu absolutní bezmoci byla taková hrůza, že když jsem se probudila, třásla jsem se po celém těle tak, až mi jazyk skákal v puse. :) A nevím, jestli jsem se mu nakonec upsala nebo ne. (Doufám, že ne.) :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BONDA: Tak to ráda slyším, že v tom nejsem sama :-D

    KAMAHL: Párkrát jsem tam nakoukla, ale na ten magický přístup jsem asi příliš velký suchar ;-)

    KAERI: Jojoj, to je přesně ono :-) Včetně těch "alternativních" životů - v těch svých bývám nejčastěji nějaký druh vojáka nebo partyzána, což je vzhledem k mému skutečnému životu a schopnostem dost špatný vtip - a ten několikadenní dozvuk je kruťácký, zvlášť když to někdy končí tím, že mě zastřelí nebo někde vykrvácím. V takových dnech bych dala levou nohu za to, že je někde nějaké mé alternativní já, se kterým jsme se na chvíli prolnuli :-)

    KAERI
    KAERI --- ---
    SARGO: Stává se mi to relativně často - tak jednou za tři měsíce. A občas bývá hodně těžké zorientovat se, co je pravda a co ne. Třeba se mi zdál sen, jak sedím v naší kuchyni, povídám si s mužem a on mi říká nějakou zajímavost ohledně Googlu a něčeho k počítačům. Po probuzení jsem na to hned zapomněla, ale o pár dní později mi to vytanulo. Selským rozumem ta informace byla úplně mimo, když jsem se nad tím zamyslela, nedávalo to smysl, ale ta situace a dojem ze snu byly tak živé, že jsem se na to muže musela zeptat, než jsem uvěřila, že se mi to jen zdálo.

    Pak mám ještě relativně často sny, kdy se hádám se svými blízkými. Často o věcech, kde mi v reálném životě není umožněno si to fakt vyříkat. Takže ve snu většinou popustím uzdu své vyřídilce a vychrlím to všechno ven. A po probuzení nevím, jestli se to fakt stalo, nebo ne, a často se na dotyčného zlobím, že s ev té hádce zachoval jako idiot, i když vlastně není proč.

    No a na závěr takový trochu wtf zážitek, kdy se mi zdála naprosto realistická alternativní verze mého života, kde všechno sedělo, jen jsem na určitých životních křižovatkách šla jinudy, takže jsem třeba neměla muže a děti a tak. Žila jsem si ten život a v jednu chvíli jsem tam taky měla udělat nějaké klíčové rozhodnutí a v ten moment mě jako kopanec zasáhla myšlenka "Počkat, počkat... ty máš ale přece dvě děti a žiješ TENHLE život!" A začala jsem se probouzet. Bylo to hodně divné a nechalo to ocas na několik dní. Dost jsem se tehdy napřemýšlela o jiných dimenzích a snech coby branách do nich. Celé to budilo dojem, že kdybych nevypadla a pokračovala ve snění, možná bych překročila nějakou pomyslnou čáru a kdo ví, co by se stalo. Bylo to fakt intenzivní a hodně, hodně, fakt hodně divné. Takže asi tak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam