• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAMAHLVýklad snů
    V této diskusi si pomáháme odkrýt sdělení ukrytá ve snech. Pamatujete-li si sen, který vás zaujal a máte pocit, že by mohl nést důležitou zprávu, ale nemůžete mu docela přijít na kloub, napište ho sem. Pokud vás napadá něco ke snům ostatních, směle to napište.

    Principy psaní snů

    Dejte najevo, které motivy považujete za podstatné, ale nebojte se psát i jakékoliv detaily, co si vybavíte. Nepište pouze příběh a symboly, ale též pocity a emoce, které se k nim ve snu pojily. Zkuste nadhodit vlastní, byť třeba hrubou a neúplnou, interpretaci. Můžete si nejprve zkusit vyhledat motivy v nějakém ze snářů. Medův snář. Pokud vás napadá, k jaké situaci ve vašem životě by se sen mohl vázat, popište ji. Pokud ne, můžete aspoň v obrysech popsat, čím zrovna všeobecně procházíte.  

    Principy výkladu

    Jeden ze základních principů, na kterém se sny utvářejí, jsou asociace. Proto můžete nadhodit jakoukoliv volnou asociaci, která vás k danému snu napadá, nemusíte vůbec být experti na symboliku. Sen má smysl jako celek, nepřisuzujeme význam pouze jednotlivým aspektům, ale i jejich interakcím a vývoji.
    rozbalit záhlaví
    BONDA
    BONDA --- ---
    SK3TEKK: Napadá mě - nějaké špatné zážitky z minula, které si mozek čistí... nemusejí se ani týkat přítele, ale třeba dávnější minulosti. Nebo máš nevědomý strach, že se to s přítelem zvrtne.
    SK3TEKK
    SK3TEKK --- ---
    Ahoj. Chci trochu usměrnit a zajímalo by mě o co jde, nemůžu si to nějak vyhledat a pochopit.
    Už třetí noc se mi zdá o mém přítely.Mame se tet fajn,žádné hádky, nějaký press mezi námi není.Je to jahoda.. Ale zda se mi tet pořád jak mě odmítá,nechce, baví se s kamarády a dělá jakoby naschvály. Dnešní noc bral i drogy. Jednou jsem ho už viděla sjetého a celý ten jeho stav se mi promítl do snu.. dík T
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    VAVORONAMYS: To je přece ve snu základní způsob pohybu ;-) Nač se zbytečně zdržovat s gravitací. Obecně se to pro mě pojí s vnitřní svobodou.
    LEIN
    LEIN --- ---
    VAVORONAMYS: Kolik je ti let ? takove sny jsem mival mezi 8-12tym rokem a predpokladam, ze se u me jednalo o reakci na stisnene prostredi...
    BONDA
    BONDA --- ---
    Mně se dneska zdálo, že jsem si zavíracím špendlíkem připíchla něco na oko. Udělala jsem to schválně, ale bolelo to jak Brno a litovala jsem. To by mě zajímalo, co to může znamenat...
    VAVORONAMYS
    VAVORONAMYS --- ---
    zdrávím, mívám dost často jeden opakující se sen. Umím létat aniž bych k tomu cokoli potřebovala. mám naprostou kontrolu nad tím kam chci letět i když určit směr není lehké, vždy se mi to nakonec podaří. Mohu vyletět jen do určité výšky pak mě zarazí strach z pádu. Ve snech létám prakticky vždy buď jen tak nebo jsem dokonce létala na koštěti ale i v letadle (nikdy sem v letadle neseděla)nebo na nafukovacím míči atd. Prostě jsem furt ve vzduchu.
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    CORNIIS: Zkus se ozvat id TERESTRIS
    BONDA
    BONDA --- ---
    UNFORGIVEN: To je fajn, jestli jsi v mém nápadu něco našel. Možná to člověk někdy na svém vlastním snu hůř uvidí (v první chvíli).

    Přeju krásný babí léto a koncentraci a klid a volnost, jak je budeš potřebovat. Ať se daří! :)
    UNFORGIVEN
    UNFORGIVEN --- ---
    BONDA: Wow, je opravdu hodně zvláštní, jak někdo dokáže takhle zfleku trefit hřebíček přímo na hlavičku a člověk, kterému se ten sen zdá si ho přitom vyloží úplně jinak.

    Bral sem to tak, že teďka bude sice můj "postup" opravdu pomalý nebo minimálně pomalejší než ve vlaku, s tím, že ten postup nebude nijak bržděn okolními vlivy, kterým v co největší míře nedovolím, aby se věci v mým životě "za mě neděly" nebo jak bych to řekl. I za cenu určité samoty, izolace a zejména a hlavně obecného odstupu od lidí.

    Ale "částečně jsi pro, částečně máš velký strach, že ti tak bude nedýchatelně, že to nebude k životu" je vlastně úplně přesný pocit, který tak nějak "ze všeho" aktuálně mám. Díky moc každopádně, fakt. Asi něco postnu častěji:)
    BONDA
    BONDA --- ---
    UNFORGIVEN: Můj pocit: svědomí nebo svědomita ti napovídají, že by bylo dobré se (dočasně?) izolovat od vnějších vlivů, uzavřít se do askeze, která tě ochrání před vnějškem, povrchem. Částečně jsi pro, částečně máš velký strach, že tak ti bude nedýchatelně, že to stručně řečeno nebude k životu.
    CORNIIS
    CORNIIS --- ---
    Zdravím všechny. Jelikož si už nevím rady a nevím, kam se obrátit, napadlo mě se zeptat tady.
    Nebudu se vyjadřovat k mému postoji k výkladu snů a tím hned jít sám proti sobě, tak jen vysvětlím svůj problém. Už mnoho let se mi prakticky denně zdává hromada živých snů, každou noc, nepřetržitě a i když třeba spím bez probouzení, pokaždé jsem z toho po probuzení a během dne vyčerpaný (kromě toho, že mi samozřejmě ty sny vrtají hlavou, jelikož se jedná o nemyslitelné šílenosti a ptákoviny, ke kterým mi nevede žádná asociace z mého vědomého života). Nevěděl by někdo, co s tím? Vím o pár vjemech, co by to mohlo způsobovat a svou životosprávu jsem v tomto smyslu napravil, ale žádná změna. Pokud byste třeba věděli, na koho se případně osobně obrátit, byl bych moc rád. Díky.
    UNFORGIVEN
    UNFORGIVEN --- ---
    Nedá mi to a musím poprosit, jestli by někoho něco nenapadlo.

    Mám sny, které se mi zdají fakt často a mám je vyloženě rád. Typově se jedná o sny, kdy jedu vlakem, autem, na jachtě, tramvají, autobusem... podle medo snáře znamenají tyto sny dobrý a rychlý postup, zároveň se často opravdu jedná o přesný nákres situace, která v mým životě probíhá (jedu např. v tunelu na střeše vlaku a vůbec nechápu, jak to zvládám - můj život vypadal tehdy zcela stejně). Podobně jako když věcí probíhaj jdou přesně jak mají, tak si jen tak jedu autem... když vlak nestihnu, zpravidla něco promrhám atd...

    Ale ted se mi zdálo, že jedu vlakem, vystoupím z něj a jdu do města (nekontroluju svůj pohyb mám pocit, že mě spíše vede jeden známý) a najednou jako bych si uvědomil, že mám být ve vlaku a ne ve městě - běžím zpátky ale nestihnu to, ujede mi před očima. (ono to tak nějak i odpovídá tomu, co se děje aktuálně v mým reálným životě). ALE POTOM přijede kolona servisních aut s houkačkama, vystoupí jejich předák nebo šéf nebo já nevím, podívá se mi upřeně do očí a říká "Nebylo to všechno zle nakonec k něčemu dobré?" ... (což je i dost otázka, kterou se poslední dobou dost zabývám, když reflektuju svůj life posledních pár let a sám dosud nemůžu dojít k odpověďi). Ale to co se děje potom nechápu - šéf mi pokyne a já nastupuju do nákladního opanceřovaného auta (asi nejtlustší pancíř, jaký sem kdy viděl), ve kterém sou dvě sedačky, tak si na jednu sednu, ale mám trochu strach, že když zavřu dveře, tak mi dojde vzduch, a tak je jenom přivřu. V tu chvíli se probudím.

    Sorry, že je to tak dlouhý, ale jedná se opravdu typově o sen, který mi zdá prakticky šest let v různých a velice velice zajímavých obměnách, ale tentokrát opravdu nevím...hlavně ten pancíř a kolonu servisních aut s houkačkama, fakt nevím.
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    BONDA: Diky za vyklad! Jo, je to opravdu skvela holka. A mozna ze je i zamilovana. Kamen myslim "hřál", když mi povídala sen, ale na Facebooku ma "hrál", mozna chybicka... Znamenaly by ty varianty neco zajimavyho?
    BONDA
    BONDA --- ---
    YUUKI_23: řekla bych, že kamarádka (její nevědomí, její duše) objevila svou ženskost, celistvost, materiálnost, plodnost. Jeskyně je asi odkaz k vagině, tj. k ženskosti. Uložila kámen na místo, tam kam patří - potvrdila, že o pokladu a celistvosti uvnitř sebe ví a že je v ní bezpečně uložený. Možná ještě neplánuje rodinu, a proto cítila, že co je uvnitř, má zatím čekat uvnitř na svůj čas.

    Mám pocit, že tvoje kamarádka musí být skvělá holka. Ten sen je hrozně hezkej. Asociuje mi Newtonovu hru s hranolem. Možná je kamarádka zamilovaná?

    Mimochodem, má tam být "hrál" nebo "hřál"?
    YUUKI_23
    YUUKI_23 --- ---
    Poproil bych o vyklad snu pro kamaradku. Zdal se ji tento sen: sla s detmi (ne jejimi, neco jako skolka) na vylet a prisla do jeskyne ze zlateho pisku. Ta jeskyne byle hrejiva. Sla dovnitr a tam nasla kamen, ktery hrál. Na kameni byla ryha, ktera hřála. Kdyz kamen podrzela v ruce proti stene, kamen na stenu zacal promitat to, co bylo v nem (jako projektor). Uvnitr byl ohen, voda, zeme a vzduch. Pote cilita, ze by kamen mela vratit na misto, kde ho vzala, tak ho polozila ke stene jeskyne a odesla.

    Co by to mohlo znamenat?
    BONDA
    BONDA --- ---
    Můj dnešní sen byl o hippie orgii u básníka Ticha (pražská básnická a undergroundová osobnost). Mám ráda některé poezii a jednou dávno jsme se... no, tak originálně seznámili, pak jsme se ale nestýkali. Nedávno jsem viděla někde jeho fotku.

    Situace začala tak, že jsem si s ním klidně povídala z očí do očí a o samotě u něj doma. Byl to hezký a klidný rozhovor ze srdce do srdce, ale nic speciálnějšího. Pak přišli ostatní a v prázdném bytě jsme si sedli do kruhu na židle. Všichni jsme měli na úvod Tichovi říct, jaký je. Samozřejmě jsme mu všichni říkali, jak je krásný, sexy apod., jen jeden kluk to pojal jinak a řekl, co viděl: jsi bledý a máš silnou spodní čelist (nebo tak něco). Jedna hezká a sebejistá dáma mu místo odpovědi tak trochu dramaticky afektovaně začala líbat klouby prstů, což vzbudilo kladnou odezvu. Spustila hudba a začali jsme s ní tančit a zpívat, každý sám za sebe a pro sebe, a přitom jsme vůči sobě byli otevření nějakou přátelskou energií. Bylo tam pán méně atraktivních starších pánů, ale vůbec to nevadilo. Byli jsme všichni sami sebou, čistí a napojení na sebe jako andělé. Tančilo se mi skvěle a byla jsem hodně spokojená a příjemně zvědavá, co přijde dál. No, ale než cokoli přišlo dál, vzbudila jsem se. Zrovna hráli tohle: https://www.youtube.com/watch?v=EhbxI5eVnM4 - a neslyšela jsem to tudíž do konce. :)


    Výklad by mě zajímal!
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    BONDA: Jen tak mě to napadlo. Jakože jste s babičkou viděli jinou variantu toho bytu, takže jste se nemuseli shodnout co tam jak je. Co z toho plyne? Nevím, možná to, že jsi v tom snu ve skutečnosti nebyla tak mimo. :)
    TINNWIENLHAIN
    TINNWIENLHAIN --- ---
    ZUULLUU: Já měla kdysi podobný, byla jsem v nějaké továrně či co, možná to bylo vězení, ty děti tam byly opuštěné a živily se nějakým zkaženým masem, byly už starší, ne batolata, ale byl to děsný pohled. Co k tomu... asi je v nevědomý uložený nějaký strach.
    BONDA
    BONDA --- ---
    KAMAHL: Jak to víš? Ano, rekonstrukcí prošel, a to celkem nedávno, když už jsme tam nežila ani jedna. Co z toho prosím plyne?
    KAMAHL
    KAMAHL --- ---
    BONDA: No a neprošel ten byt třeba rekonstrukcí za doby co tam žila babička nebo později?
    BONDA
    BONDA --- ---
    Dneska se mi zdál sen, v jehož průběhu jsem zjistila, že jsem se vyšinula z normálního vnímání a vnímám to, co není (to se mi bohužel občas zdává - že jsem se zbláznila, asi se toho bojím nebo co). Byla jsem v tom snu s babičkou u ní doma, ale místo jejího bytu jsem viděla svůj bývalý byt (tj. byt, de jsem žila jako dítě... náhodou je to taky byt, kde žila babička jako mladá žena). Ukazovala jsem babičce: odsuď sem vidím okno, tady zase dveře. Babička kroutila hlavou: nic takového tady není. Bylo mi jasné, že začínám bláznit a že to musím hned zastavit. Chytla jsem se babičky za ruku a říkám: babi, drž mě pevně, já se musím vrátit do reality. A vší silou jsem zavřela oči. Pak jsem je s velkou námahou otevřela a našla jsem se probuzená ve své posteli... okamžitý střih.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam