SARGO:
KAERI:
Tak to mi přijde fascinující.
Ad alternativní životy partyzána a alternativní verze života (oboje úžasný!): mně se jednou zdál hodně živý sen s velkým pocitem "skutečna", že se stejným jménem (a snad i se stejnou podobou) a stejnou vnitřní identitou, které mám teď, žiju na konkrétním místě v naší ulici, ale v 19. století. V 19. stol. na tom místě opravdu byl činžovní dům. Děj snu se odehrával nejdřív na ulici, kde jsem se dala dohromady s nějakým chlápkem a rozhodla jsem se vzít ho domů. Až na schodech, když jsme stoupali, mi došlo, že to vlastně vůbec nechci. Panika. Už jsme byli málem uvnitř, když mi v poslední chvíli napadlo zachránit se přeskokem do svého druhého života: najednou mi bylo osvětleno, že žiju ještě o sto let později v domě o kus dál, kde mám taky celý kompletní život, a že se do téhle existence můžu teď ve stavu nouze přenést tím, že se probudím. Což se i stalo. Ale teď nevím, jestli se do doby Bachova absolutismu nemůžu zase podobným způsobem vrátit. :) Moc by se mi nechtělo, měla jsem tam bídnou a smutnou existenci.
A pak se mi někdy zdá, jak rozmlouvám s Bohem a jinými nadpřirozenými bytostmi, a i to jsou sny na pomezí "reality" (nejsem věřící). A nejhorší sen toho typu byl, když po mně chtěl ďábel s nádhernou tváří, abych se mu upsala duší (do knihy, ve které byl místo listů dým). Byl krásný, jeho vůle se stala mou vůlí a já byla úplně bezmocná. Zároveň jsem to ale nechtěla a skučela jsem o smilování (slovy "ale já chci být šťastná"). V tom typu absolutní bezmoci byla taková hrůza, že když jsem se probudila, třásla jsem se po celém těle tak, až mi jazyk skákal v puse. :) A nevím, jestli jsem se mu nakonec upsala nebo ne. (Doufám, že ne.) :)